
Cartofi noi cu mărar și unt





Cartofi noi cu mărar și unt, rețetă rapidă de garnitură cu gust delicios. Rețetă de sezon, cartofi noi cu mărar și unt. Rețetă de garnitură, cartofi noi cu mărar și unt, ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Dacă e primăvară, e musai să profităm de legumele de sezon și printre acestea sunt și cartofii noi. Evident, cartofii noi pot fi pregătiți în multe feluri, atât prăjiți cât și copți în cuptor dar și fierți, mai degrabă poșați cu blândețe, ca să nu se sfărâme. De altfel, am și publicat acum ceva timp o delicioasă rețetă de cartofi noi cu usturoi și rozmarin la cuptor. Această garnitură de cartofi noi cu mărar și unt este una din cele mai simple, dar și cele mai gustoase posibil.
Pe de o parte, avem trufandaua de sezon, cartofiorii tineri și fragezi, mult mai săraci în carbohidrați decât cei ajunși la maturitate. Gustul lor e foarte, foarte subtil dulceag, mai degrabă neutru, așa că orice condimente sau ierburi aromatice le-am adăuga, le vor absorbi aroma ca niște mici bureței. Pe de altă parte, mărarul e și el tânăr în această perioadă. Gustul lui e mai discret decât cel al mărarului matur, pe care iarna îl punem în murături, va completa aroma cartofiorilor tineri și fragezi cu multă delicatețe. Dacă se întâmplă să am câteva frunze proaspete de leurdă la îndemână, îmi place să le combin cu mărarul. În rest, unt bun, sare și piper și un preparat gustos pe care această delicioasă garnitură să-l completeze.
Ingrediente cartofi noi cu mărar și unt
- 1 kg de cartofi noi
- 60 de grame de unt
- 1 legătură de mărar proaspăt
- opțional, 4-5 frunze proaspete de leurdă
- sare și piper după gust
- lichid pentru fierbere cât să acopere cartofii, care poate fi o supă de pui, supă de legume sau apă sărată în care să adăugați 1-2 căței de usturoi/½ ceapă/alte arome
Curățirea cartofilor noi pentru cartofi noi cu mărar și unt
Mulți oameni preferă să nu îndepărteze coaja cartofilor noi. În general, dacă îi preferați astfel, nu trebuie decât să îi spălați foarte bine, apoi îi puteți folosi în diverse preparate. În acest preparat, însă, cartofii noi trebuie să fie curățați, altfel pielița de la suprafață s-ar desprinde într-un mod inestetic în timpul fierberii/poșării.
Iată câteva trucuri folositoare:
- sub jet de apă rece, frecați cartofii noi cu un burete de vase curat (nou); coaja subțire de la suprafață va dispărea ca prin farmec
- spălați cartofii noi bine și cât sunt umezi, frecați-i pe toată suprafața cu sare grunjoasă, pielița de la suprafață se va îndepărta
- foarte eficient e și buretele abraziv de sârmă, doar că trebuie să-l mânuim delicat, altfel va zgâria cartofii pe suprafață
Și, desigur, ca ultimă variantă, mai ales dacă vă grăbiți, cel mai rapid și eficient este peeler-ul pentru legume. Cu toate că vom avea niște pierderi, acestea vor fi minime iar dacă avem niște cartofi mărișori, sunt chiar lipsite de importanță.
Mod de preparare cartofi noi cu mărar și unt
1. Se aleg cartofi noi pe cât posibil de mărime apropiată. Se spală bine, se curăță într-unul din modurile descrise mai sus, la alegere, și se pun într-un castron cu apă rece. Asta le va preveni oxidarea.
2. Se pune pe foc o cratiță de 3 litri, în care adăugăm cam 1,5-2 litri de lichid. Acest volum ar trebui să acopere perfect cartofii. Lichidul va da aromă cartofilor noi, așa că putem folosi o supă aromată de legume sau o supă de pui. În cazul în care nu avem supă la îndemână, putem folosi apă în care adăugăm 1 linguriță de sare și 1-2 căței de usturoi și/sau 1/2 de ceapă.
3. Când lichidul dă în clocot, se scurg bine cartofii de apă și se adaugă în cratiță. Cartofii trebuie să fie acoperiți de lichidul fierbinte. Când începe să fiarbă din nou, se reduce focul la minimum și se fierb fără niciun clocot sau mai degrabă se poșează cam 20-25 de minute, până când se frăgezesc. Se verifică dacă sunt făcuți cartofii cam după 20 de minute. Se continuă fierberea fără clocot până sunt fragezi, fără a se sfărâma. Motivul pentru care nu îi fierbem în clocote mari este acela că sunt delicați și s-ar sfărâma la suprafață până se pătrund în interior.
4. În timp ce se gătesc cartofii, se topește delicat untul. Se spală bine, se zvântă și se toacă mărarul. Dacă aveți un pic de leurdă, nu vă va părea rău dacă o veți adăuga în această combinație.
5. Deîndată ce cartofii s-au frăgezit, se scurg de apa/lichidul în care au fiert. Dacă e cazul, se îndepărtează eventualele arome aăugate (ceapă, usturoi). Se adaugă imediat peste cartofi, cât sunt fierbinți, untul topit, mărarul tocat și sare fină și piper după gust. Se amestecă ușor, cu o spatulă flexibilă, ca să nu zdrobim cartofii.
Servire cartofi noi cu mărar și unt
Acești cartofi noi cu mărar și unt se servesc calzi, ca garnitură, alături de diferite alte preparate. E o garnitură cu un gust blând și delicat, care nu va acoperi aromele cărnurilor sau peștelui, ci îl va completa într-un mod subtil. Nouă ne place în mod deosebit să facem cartofiorii ăștia pentru a-i pune alături de păstrăvul la cuptor, cu păstrăv la grătar dar și de preparate cu carne la grătar.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns