
Ciuperci king oyster – rețetă simplă – cum se gătesc ciupercile king oyster





Ciuperci king oyster – rețetă simplă – cum se gătesc ciupercile king oyster, lista de ingrediente cu gramaje exacte și modul de preparare prezentat detaliat. Ciuperci king oyster la tigaie cu unt și usturoi – garnitură sau fel principal vegetarian.
Prima și prima dată am mâncat ciuperci King oyster în restarantul NOPI al lui Ottolenghi, ocazie despre care am povestit mai pe larg aici. Era hăt-demult, în 2013, pe atunci nici nu se auzise despre asemenea delicatese pe la noi, decum să le și găsim în magazine. Am fost uluită, încă nu gustasem asemenea ciuperci, cu textură atât de fermă și cărnoasă și cu gust atât de bun. Preparatul respectiv îl puteți vedea în imaginea de mai jos.
Ei bine, acum găsim asemenea ciuperci și pe la noi. Magazinele mari le au cu regularitate și ne putem bucura de ceea ce aș zice că sunt cele mai bune ciuperci din lume. Cu un preț, însă, că ieftine nu sunt. Mai jos, am consemnat câteva informații despre aceste ciuperci minunate și, desigur, o rețetă simplă și rapidă.
King Oyster – ciuperca regală sau stridia regală
…este cea mai mare dintre ciupercile pleurotus. Spre deosebire de alte ciuperci care fac parte din același gen, tulpinile lor nu devin lemnoase. King oyster este extrem de apreciată pentru textura cărnoasă și aroma bogată și plină, cu note umami. Aceste ciuperci sunt originare din zonele temperate umede din jurul Mediteranei, din Asia și Nordul Africii. În Asia de est, ciupercile King oyster sunt cultivate intens, fiind cel mai frecvent utilizate în bucătăriile asiatice, cum ar fi chineză, japoneză și coreeană. – informații de pe greatbritishchefs.com
Ciupercile King oyster au dimensiuni impresionante, în medie având între 10-15 cm lungime. Ele rezistă aproximativ aproximativ o săptămână în frigider și nu își pierd forma când sunt gătite. Când le cumpărați, selectați-le cu atenție, pentru că sunt cele mai scumpe ciuperci. De obicei, sunt tăiate îngrijit și foarte curate, ceea ce e normal, la cât costă. Dacă observați pe ele urme de pământ sau murdărie, periați-le ușor și ștergeți-le cu hârtie de bucătărie. Evitați să le spălați, pentru că veți pierde o bună parte din aroma lor.
Ingrediente Ciuperci king oyster – rețetă simplă
- 4 ciuperci king oyster (aproximativ 300-340 de grame)
- 40 de mililitri de ulei de măsline
- 50 de grame de unt
- 2 căței de usturoi
- câteva rămurele de cimbru
- sare + fulgi de sare marină și piper proaspăt râșnit
Cum se gătesc ciupercile king oyster?
Pregătirea ciupercilor
1. Iată ciupercile mele, curățate cu atenție cu șervete de hârtie absorbantă, puse pe tocător. Fiecare ciupercă are gramajul de peste 80 de grame, sunt chiar mari!
2. Imediat, am tăiat ciupercile în jumătăți, pe lungime. Puteți vedea în imaginea de mai jos ce textură cărnoasă au.
3. Cu un cuțit bine ascuțit, am crestat partea tăiată a ciupercilor în zig zag, la o distanță de aproximativ jumătate de centimetru. Pălăriile sunt foarte fragile, aveți grijă să nu le rupeți! De asemenea, ferițiv-o să crestați foarte adânc, crestăturile trebuie să aibă adâncimea de 1-2 mm.
Gătirea la tigaie
4. Am încis pe foc iute o tigaie cât de largă (ciupercile sunt mari, repet). Am adăugat uleiul de măsline și cățeii de usturoi, zdrobiți cu latul lamei cuțitului.
5. Imediat, am adăugat în tigaie ciupercile, cu partea cu tăietura în jos. Am adăugat și rămurelele de cimbru și imediat am redus focul cu puțin, să fie la mediu-iute.
6. Am presat ușor pe partea mai groasă (tulpina) fiecărei ciuperci, pe rând, să vină în contact cu tigaia. Când am observat că usturoiul s-a rumenit, l-am scos din tigaie și l-am aruncat. Am gătit ciupercile cu partea crestată în jos timp de 5 minute. Dacă aveți ciuperci mai mici, probabil vor fi gata în 3-4 minute. Când au devenit brun – aurii, le-am întors.
7. Nu am pierdut timpul admirându-le, deși arătau deja foarte drăguț. Imediat, am adăugat în tigaie untul. Când untul s-a topit, am început să stropesc ciupercile king oyster cu untul încins, turnându-l cu o lingură.
8. Am presărat puțină sare fină pe ciuperci (chiar puțină, cât am prins cu două degete). Am continuat să le stropesc cu unt timp de două minute, apoi le-am tras de pe foc.
Servirea
9. Imediat, am scos ciupercile pe șervete de hârtie absorbantă, să se dreneze de grăsime. Le-am presărat apoi cu fulgi de sare marină și cu piper proaspăt râșnit și le-am servit imediat.
Le-am servit calde și am mai presărat și puțin cimbru proaspăt dar se potrivesc bine și niște rondele fine de ceapă verde sau de chives. Desigur, merg perfect ca garnitură și una – două bucăți (adică două jumătăți, deci o ciupercă) per porție sunt suficiente. Sunt atât de bune, însă, așa cum sunt ele, simple, încât aș zice că ar fi mai gustoasă garnitura decât friptura!
Lasă un răspuns