Supa Reginei – Königinsuppe – rețetă săsească de supă de pui cu smântână
Pregatire
00:05 ore
Gatire
00:15 ore
Timp total
00:20 ore
Portii
6
Grad dificultate
usor
Supa Reginei – Königinsuppe – rețetă săsească de supă de pui cu smântână prezentată pas cu pas, ingrediente și mod de preparare detaliat, cu imagini ilustrative și indicații clare.
Nu demult, atunci când am publicat rețeta de ficat de porc cu sos ceapă și vin roșu, vă povesteam despre cartea Rețeta Supa Reginei, denumire tradusă din titlul Königinsuppe, e cea de-a doua rețetă săsească din această carte pe care o pun în practică. Nu am de gând să iau toată cartea la rând, firește. Mi-am propus, însă, să dau o și mai mare importanță bucătăriilor etniilor, considerând că acestea au influențat într-un mod decisiv modul în care se gătește astăzi, în România.
Aceste rețete, care au pătruns în bucătăriile noastre dinspre etniile alături de care am pășit prin istorie, sunt grupate, pe blogul meu, sub eticheta Bucătăria Multiculturală, în cazul în care doriți să răsfoiți mai multe dintre ele. Întorcându-mă la rețeta pe care v-o propun în continuare, aș zice că Supa Reginei este o manieră de a reinterpreta supa rămasă de la prânzul de duminică. Ingredientele principale ale acestei supe sunt puiul rece și un rest de supă de pui. Până la urmă, rețeta e un demers mai degrabă economic decât unul regal dar aș zice că rezultatul e destul de gustos pentru a fi servit chiar și unei regine.
Cu siguranță, la fel ca mine, mulți dintre voi veți găsi tentantă această rețetă. Cu foarte puțin efort, supa rămasă de ieri sau alaltăieri devine un preparat nou, care are potențialul de a atrage familia la masă. La noi în Banat, etnicii germani au reputația de a fi vrednici și economi, valorificând la maximum resursele. Nu mă îndoiesc că aceleași calități le-au avut și sașii din Transilvania. Rețeta asta e la fel, simplă, rapidă și ingenioasă.
Ingrediente pentru rețeta Supa Reginei – Königinsuppe
- 1,250 litri de supă de pui
- 300 de grame de pui gata gătit (fiert)
- 20 de mililitri de ulei (1 lingură)
- 30 de grame de unt
- 40 de grame (2 linguri) de făină
- 2 linguri de vin alb sec
- 1 gălbenuș proaspăt
- 100 de grame de smântână acrișoară, cu minimum 25% grăsime
- ½ de legătură de ceapă de tuns (chives) sau, în lipsă, ceapă verde fin tocată
- sare și piper alb după gust
Mod de preparare Supa Reginei – Königinsuppe
Ingredientele de bază
1. Am îndepărtat pielea de pe puiul fiert și am verificat să nu conțină bucăți de os. Am tăiat puiul în fâșii de mărime adecvată pentru a fi mâncate cu lingura (din supă).
2. Am folosit supă de pui strecurată, dinainte preparată (cea pe care am făcut-o pentru prânzul de duminică). Baza supei, pe lângă bucăți de pui cu piele și os, au fost toate legumele obișnuite: ceapă, morcov, țelină, o jumătate de ardei gras, pătrunjel rădăcină etc. Am măsurat 1 litru și 250 de mililitri și am pus-o într-o cratiță, să se înfierbânte.
Prepararea propriu-zisă
3. Într-o oală separată, am pus pe foc mediu uleiul și untul, până s-au topit iar untul a început să sfârâie ușor. Am adăugat imediat făina și am amestecat energic. Am gătit făina în unt până a început să se coloreze într-un galben pal și să miroasă ușor a plăcintă coaptă.
4. Imediat ce făina a început să se coloreze, am început să adaug supa de pui fierbinte. Am adăugat supa în câteva tranșe și am amestecat energic după fiecare nouă cantitate de lichid adăugată, așa încât să evit formarea cocoloașelor.
5. Am redus focul la mic și am fiert supa timp de 10 minute, cu clocote potolite. Am adăugat vinul alb sec și sare după gust. Am amestecat din când în când și, la finele acestui timp de gătire, supa arăta așa cum vedeți în poza de mai jos.
Adăugarea smântânii și a fâșiilor de pui
6. Smântâna am cântărit-o într-un castronel separat. Am adăugat gălbenușul și am omogenizat bine, cu telul în formă de pară.
Odată omogenizat bine gălbenușul cu smântâna, am adăugat treptat 2 polonice de supă fierbinte. Am omogenizat foarte bine compoziția de gălbenuș, smântână și supă.
7. Am turnat compoziția cu smântână în oala de supă și am omogenizat bine, prin amestecare. Am așezat din nou oala cu supa deja dreasă pe plită, potrivind focul la mic.
8. Am adăugat puiul în fâșii mărunte în oala cu supa reginei. Am amestecat încet în oală 2-3 minute, cât să se înfierbânte bine fâșiile de pui, însă nu am mai dat supa în clocot, nu cumva să se separe gălbenușul. Am oprit focul, am tras oala deoparte și am asezonat din nou cu sare și puțin piper alb.
Supa Reginei – Servirea
9. Am presărat în oala cu Supa Reginei ceapa de tuns – chives – tocată și m-am grăbit să servesc supa, pentru că trebuie oferită la masă cât e fierbinte.
La masă, soțul meu a cerut niște pâine și i-am oferit câteva felii de pâine de secară cu chimen, pe care se întâmplase să o am. La reacția lui plină de entuziasm față de această combinație, am probat și eu cum a ieșit și am fost chiar surprinsă, mi s-a părut că merge foarte bine. Cu sau fără pâine, însă, Supa Reginei e consistentă și gustoasă, întrucâtva asemănătoare cu o ciorbă de pui a la grec (click pe link pentru rețetă) dar totuși cu ceva diferit.
MAI MULTE REȚETE GERMANE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!

























Lasă un răspuns