
Supa de rosii






Preferata fetei mele este supa de rosii. De saptamani in sir, daca nu chiar luni, ma bate la cap sa ii fac supa de rosii sau „tăițăi în părădaisă”, cum zicea bunu-meu, fie iertat.
Am tot rugat-o sa aiba rabdare sa se coaca rosiile din gradina noastra. Anul asta am plantat rosii pentru prima data in gradina iar reteta de supa de rosii e un bun prilej sa ma laud si cu ele. De altfel, bulionul pus de mine in toamna s-a terminat si parca nu imi venea sa fac supa de rosii cu pasta sau suc conservat. Desi, daca nu ai altceva, sunt foarte bune si acelea.
In sfarsit, azi am cules un cosulet bun de rosii, si mai mari, si mai mici. Unele-s rotunde, altele lunguiete. Unele-s mari, carnoase si incretite. In fine, avem rosii de tot felul dar toate nemaipomenit de parfumate, dulci si gustoase. Pentru ca nimic nu se compara cu o rosie de gradina, lasata sa se coaca in plin soare si ajunsa la maturitate pe planta, nu in vreun depozit. Cu aceasta ocazie, am purces la treaba si i-am facut fetei supa de rosii, a carei reteta simpla dar intotdeauna foarte agreata de familia mea vreau sa o impartasesc cu voi.
Ingrediente Supa de rosii
- 1,5-2 kilograme de rosii bine coapte sau 1 litru de bulion de rosii concentrat
- 1 ceapa
- 2-3 morcovi
- 1 bucata de telina cat 1 ou mic
- optional, 1/2 de ardei gras
- 1 catel de usturoi
- 30 de ml. de ulei de masline extravirgin (asta am folosit eu, merge si un alt ulei, doar ca gustul uleiului de masline cu cel al rosiilor tare e prieten)
- verdeturi: 3 foi de dafin, 1 ramurica de cimbru proaspat, 1 ramurica de busuioc, patrunjel verde sau busuioc pt. presarat (dupa preferinta)
- 1 lingura rasa de zahar
- sare si piper
- pentru servit: paste mici, scurte (eu am folosit risoni) sau crutoane de paine prajita aromata cu usturoi
Preparare supa de rosii
Inainte de orice, musai sa ma laud cu rosiile din gradina. Am cumparat rasadurile de la piata, fara sa stim ce soi anume vor fi, asa incat avem tot felul de rosii. Unele inca nu s-au copt, cred ca sunt mai tomnatice, altele te imbie sa le faci salata… sau supa. Suma investita in plante a fost de 15 lei, dar parfumul unei singure rosii de gradina valoreaza mai mult de atat.
Pregătire roșii
Sa ne intoarcem la supa de rosii, adica ”zama dă părădaisă”. Rosiile se pot opari in apa clocotita 1-2 minute. Dupa asta, se vor decoji cu usurinta. De aceasta data, insa, am procedat un pic altfel. Am asezat rosiile pe gratarul incins si le-am copt, intorcandu-le pe toate partile, timp de 5 minute. Asta a facut sa se concentreze aroma, sa prinda si un gust nemaipomenit de copt, dar sa se si desprinda foarte usor coaja.
Am decojit rosiile si le-am indepartat partea lemnoasa de langa codita cu un cutit. Le-am pus intr-o oala potrivita, le-am acoperit cu apa (se poate folosi la fel de bine supa de legume, de vita sau de pui). Am adaugat dafinul, crenguta de cimbru si cea de busuioc si doar un praf de sare, apoi le-am pus pe foc.
Călirea legumelor
In cele vreo 10-15 minute in care rosiile stau singure pe foc, se curata, se spala si se toaca marunt legumele, usturoiul se zdrobeste. Se incinge uleiul intr-o oala suficient de mare ca sa incapa toata supa de rosii. Se adauga toate legumele deodata, calindu-se pana se inmoaie, pe foc mic. Nu trebuie sa se rumeneasca deloc, ar dauna gustului final al supei. Imediat ce se inmoaie legumele, se adauga o ceasca (200 de ml.) de apa si se fierb mai departe.
Dupa aproximativ 10-15 minute de fierbere, se ia de pe foc oala cu rosiile. Se scoate dafinul si cimbrul si se paseaza cu blenderul de mana. Se poate trece si prin sita, mai ales daca aveti probleme cu alergiile la semintele de rosii.
Rosiile pasate se adauga peste legumele calite. Se completeaza cu apa pana la atingerea consistentei dorite. Supa de rosii poate fi mai cremoasa sau mai lichida, dupa cum va place. In aceasta faza, se condimenteaza supa cu 1 lingura rasa de zahar. Acesta este necesar pentru a echilibra aciditatea rosiilor. Desigur, se adauga si sare si piper dupa gust.
Se fierbe supa de rosii in continuare, pana cand legumele au consistenta dorita. Eu le prefer cu putina textura, nu foarte moi. Daca se doreste, se pot pasa si legumele, facandu-se o supa crema.
Garnituri pentru servire
Daca se prefera pastele pentru servit supa de rosii, sa fie unele marunte, cum ar fi taiteii de casa. Merg si pastele orzo, pe care le-am folosit eu asta data, stelutele etc. Se fierb pastele in apa sarata conform instructiunilor de pe ambalaj. Se scurg bine pastele de apa in care au fiert, intr-o sita fina. Se limpezesc sub jet de apa si adauga in supa dupa ce se amesteca cu un strop de ulei, ca sa nu devina lipicioase.
Eu prefer supa de rosii, mai mult decat cu orice altceva, cu paine prajita, frecata cu usturoi si prelinsa cu o unda verzuie de ulei de masline.
In oricare varianta, supa de rosii e la fel de buna. Nu imi ramane decat sa va doresc pofta mare!
Lasă un răspuns