Ciorbă de pleurotus – rețeta de post de ciorbă ”falsă” de burtă
Ciorbă de pleurotus – rețeta de post de ciorbă ”falsă” de burtă – rețetă detaliată cu lista de ingrediente cu gramaje exacte și mod de preparare detaliat. Cât timp se gătește rețeta de ciorbă de ciuperci pleurotus?
Când am gustat prima dată o ciorbă de ciuperci pleurotus, o văzusem deja pe internet și nu mă prea tentase. Am o reținere față de ceea ce se dorește a fi altceva decât ceea ce este de fapt, de la ”cârnați” de soia la ”brânză” care nu e brânză și ciorba de burtă care nu e de burtă. Totuși, întorcându-mă la ziua primei degustări, mi-o amintesc de parc-ar fi fost ieri! Gătită de regretatul Uica Mihai, ne-a fost propusă nu ca vreun fals ci pur și simplu ca ”zamă de ciuperci”. Prezentare cinstită, gust și mai cinstit, usturoiat și fain. Zama lui Uica nu a fost, însă, de post. Cum mulți dintre prietenii și cititorii mei țin postul, m-am gândit să le ofer o variantă de ciorbă de pleurotus de post. A ieșit gustoasă și sunt sigură că multora le va prinde bine.
Ingrediente Ciorbă de pleurotus – rețeta de post de ciorbă ”falsă” de burtă
- 500 de grame de ciuperci pleurotus
- 1 morcov mărișor
- 1 ceapă de mărime medie
- rădăcină de țelină cât un ou mic
- 1 ardei roșu mic
- 2 litri lapte vegetal (de orez, ovăz, migdale etc)
- 2 – 3 căței de usturoi
- 2 foi de dafin
- 30 ml ulei
- 2-3 linguri de oțet (sau cât trebuie)
- sare
- piper
Mod de preparare ciorvă de pleurotus
1. Am curățat cu atenție ciupercile pleurotus și le-am îndepărtat tulpinile îngroșate de la bază.
2. Odată curățate, am feliat ciupercile în felii lunguiețe, de aproximativ 1 centimetru lățime. Aceste felii lungi, încrețite pe o parte, sunt ceea ce creează impresia de ciorbă de burtă ”falsă”.
Pregătirea bazei de legume
3. Am curățat și spălat bine toate legumele – ceapa, morcovul, ardeiul gras și țelina. Ceapa am tocat-o iar morcovul l-am ras pe răzătoarea cu găuri mari.
4. Am tocat țelina cubulețe de mărime potrivită, la fel am procedat și cu ardeiul roșu.
Gătirea ciorbei
5. Nu am știut exact cum se va composta laptele vegetal dar am avut bănuiala că va forma spumă, în timpul fierberii, așa că am ales să gătesc ciorba de pleurotus într-o oală adâncă, de 4 litri. Bine am făcut, după cum veți vedea în continuare! Așadar, am pus uleiul în această oală adâncă și l-am încins pe foc mediu. Am adăugat morcovul ras și ceapa, am presărat imediat 1 linguriță rasă de sare și am redus focul la minimum. Am călit ceapa și și morcovul, la foc mic, timp de 7-8 minute, amestecând frecvent.
6. După ce ceapa s-a înmuiat, am adăugat laptele vegetal. Eu am folosit lapte de ovăz dar se poate folosi orice băutură vegetală cu gust neutru – deci de migdale, nuci, orez etc – nu de cocos, care are un gust pregnant și nici din cele aromatizate (cu fructe, vanilie etc). Se poate folosi cu succes și un lapte vegetal preparat în casă, aici puteți vedea, într-un clip video, cum am preparat eu însămi unul.
7. Imediat, am adăugat în oala cu ciorbă cubulețele de țelină și ardeiul gras roșu.
8. După țelină și ardei, în oala cu ciorbă au ajuns, în sfârșit, și ciupercile pleurotus, tăiate fâșii, așa cum am arătat la pasul 2.
Am pus imediat în oală și dafinul și 1 am adăugat 1 lingură rasă de sare. Am ridicat focul la mediu și am adus ciorba la fierbere.
9. Când a început să fiarbă, s-a dovedit că am gândit corect când am ales o oală adâncă! Laptele vegetal a format multă spumă, pe care nu am colectat-o, spuma asta nu conține niciun fel de impurități și nici nu va tulbura zeama. Doar am redus focul și am lăsat ciorba de pleurotus să fiarbă fără capac, timp de 25 de minute. La nevoie, am completat lichidul din oală cu câte puțină apă fierbinte.
Ciorbă de pleurotus rețetă de post – mujdeiul și servirea
10. Cât timp ciorba de pleurotus a fiert, am curățat usturoiul și l-am presat în mojar, cu 1 linguriță rasă de sare. Când usturoiul a fost bine zdrobit, am adăugat 3 linguri de apă rece și oțetul și am făcut un mujdei.
11. Am gustat legumele și o felie de pleurotus și, pentru că mi s-au părut suficient de gătite, am oprit focul. Voi puteți fierbe puțin mai mult ciorba, dacă preferați legumele mai gătite, mie îmi place să mai aibă un pic de textură. Imediat după ce am oprit focul, am adăugat în ciorbă mujdeiul de usturoi preparat la pasul anterior. Am amestecat și am potrivit gustul de sărat, acru și piperat.
Am constatat că am obținut o ciorbă cu un aspect, într-adevăr, ca de ciorbă de burtă, în plus cu un gust foarte plăcut, usturoiat, acrișor și picant. Cei care doresc o ciorbă mai picantă, pot adăuga felii de ardei iute, direct în ciorbă.
Ardeiul iute, însă, se poate oferi la servire, alături de mai mult oțet sau mai multă sare. Nu e greu să își potrivească fiecare gustul, după preferințe. Până una-alta, am savurat câte o porție de ciorbă de pleurotus alături de câte o felie de pâine de casă iar cel mai carnivor din familie – ce credeți? – a cerut și supliment!
MAI MULTE REȚETE DE CIORBE ȘI SUPE DE POST GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns