Ciorbă de legume a la grec – rețetă simplă și rapidă
Ciorbă de legume a la grec, rețetă simplă și rapidă, explicată detaliat, cu gramaje exacte și multe sfaturi de adaptare. Rețetă de ciorbă de legume cu smântână și lămâie, prezentată pas cu pas.
Rețeta de ciorbă de legume a la grec este una extrem de simplă dar cu un gust surprinzător, față de cât de ușor de făcut este. Pentru că mă străduiesc să mâncăm pe cât posibil echilibrat, ciorba asta ajunge în meniul nostru atunci când avem vreo friptură grasă sau un alt fel mai bogat. Cu doar 173 de calorii/porție, ciorbița asta lejeră e numai bună să netezească drumul bucatelor mai consistente care urmează!
De ce ”a la grec”? Așa ne-am obișnuit să denumim ciorbele drese cu gălbenuș și smântână sau iaurt grecesc, acrite cu lămâie. Poate cea mai cunoscută este rețeta de ciorba de pui a la grec, a cărei rețetă o puteți accesa cu un click pe poza de mai jos.
Revenind la rețeta zilei, aceasta nu e chiar bătută în cuiele gastronomiei, fiind permise adaptările după gustul fiecăruia. Varianta pe care am consemnat-o, pas cu pas, mai jos, este foarte echilibrată, după gustul meu. Totuși, uneori se întâmplă să-ți lipsească vreun ingredient sau unora nu le place câte unul! În această situație, găsiți sugestii de adaptare a rețetei în paragraful care urmează.
Precizări despre ingrediente
1. Primele trei ingrediente de pe lista de mai jos sunt cele la care nu se poate renunța. Dacă morcovii și ceapa nu pot fi nici înlocuite, rădăcina de țelină se poate înlocui cu 2-3 tije de apio, pentru o variantă mai primăvăratică a ciorbei de legume. Țelina poate fi înlocuită sau substituită parțial și cu alte tipuri de albitură (păstârnac și/sau rădăcină de pătrunjel).
2. Ciorba de legume a la grec se poate prepara și fără ardei gras, dacă nu vă place sau nu-l aveți la îndemână. După gustul meu, are un aport important la aroma finală a ciorbei, dar totuși nu e indispensabil.
3. Pe pozițiile de la 6 la 8, în lista de ingrediente, am consemnat niște legume care pot fi înlocuite/schimbate unele cu altele etc. De exemplu, dacă nu avem dovlecei, putem folosi câte 300 de grame de fasole verde și de conopidă, pentru a însuma gramajul de 600 de grame (și acesta aproximativ) al acestor trei tipuri de legume. Dacă nu ne place conopida, putem pune în locul ei brocoli, mazăre, gulie sau chiar nimic. Valabil pentru oricare dintre celelalte două (repet, mă refer la fasole verde, dovlecel și conopidă).
4. Cartofii cei mai potriviți pentru rețeta de ciorbă de legume a la grec sunt cei ceruiți (mai tari, care nu se sfărâmă). Cel mai adesea, au coaja rozalie, dar nu neapărat.
În locul cartofilor, se poate folosi orezul, 100 de grame, dacă preferați. Dacă vreți o ciorbă cu mai puțini carbohidrați, nu puneți nici cartofi și nici orez, eventual mai adăugați un tip de legumă sau creșteți puțin gramajul celorlalte.
Ingrediente Ciorbă de legume a la grec – rețetă simplă și rapidă
- 2 morcovi mărișori (cam 300 de grame)
- 100 de grame de ceapă (1 bucată, mare)
- 100 de grame de rădăcină de țelină
- 1 ardei gras (de ce culoare aveți/vă place, eu am folosit unul alb-gălbui, de 160 de grame)
- 50 de mililitri de ulei de măsline (se poate folosi și ulei de floarea soarelui)
- 200-250 de grame de conopidă
- 200 de grame de fasole verde (am folosit din cea congelată, tăiată în bucăți de aproximativ 3 cm)
- 200-250 de grame de dovlecel (1 bucată, micuț)
- 200 de grame de cartofi (din cei ceruiți, mai tari)
- 200 de grame de roșii opărite și decojite (sau roșii în suc propriu, din conservă)
- 1 legătură de pătrunjel verde
- sare și piper după gust
- 2-2,5 litri de apă fierbinte
- 3 gălbenușuri proaspete
- 200 de grame de smântână pentru gătit cu grăsime de 20% sau aceeași cantitate de iaurt grecesc cu 12% grăsime
- zeama de la ½-1 lămâie (după cât de acră preferați ciorba)
Mod de preparare Ciorbă de legume a la grec – rețetă simplă și rapidă
Pregătirea legumelor
1. Am curățat de coajă și am spălat bine morcovii, ceapa și țelina. Am spălat bine ardeiul gras, i-am eliminat semințele și cotorul și l-am clătit din nou sub jet de apă rece. Le-am zvântat pe toate cu șervete de hârtie absorbantă, apoi le-am tocat cubulețe.
2. Am spălat bine și am curățat de coajă dovleceii și cartofii, apoi i-am tăiat cubulețe.
3. Am spălat bine conopida, am zvântat-o și am tăiat-o în bucățele mici, cât să încapă în lingură.
4. Fasolea verde – am folosit din cea congelată, evident că se poate folosi și proaspătă – am tăiat-o în bucățele mici, cât să încapă în lingură.
Gătirea ciorbei
5. Am pus pe foc mediu-iute o oală cu volumul de 4 litri. Am lăsat oala să se încingă puțin, apoi am adăugat uleiul de măsline și imediat legumele tocate. Am presărat un praf de sare, am amestecat rapid și am redus focul la mic. Am călit legumele, amestecând frecvent, timp de 8 minute, până ce ceapa s-a înmuiat și a devenit ușor translucidă. Atenție, legumele nu trebuie să se rumenească deloc, doar să se înmoaie!
6. Am adăugat peste legumele călite 2 litri de apă fierbinte (pentru început), păstrând o rezervă, deoparte. Am adăugat 1 linguriță de sare și am amestecat puțin. Am ridicat focul la mediu și, când apa a început să fiarbă, am adăugat conopida. Regula este să se adauge, pe rând, legumele care au nevoie de cel mai lung timp de fierbere.
7. Am acoperit cratița cu capacul, astfel încât să fiarbă cât mai repede. După 5 minute, am adăugat în ciorba de legume dovleceii și cartofii. Dacă ciorba vi se pare prea deasă, puteți adăuga apă fierbinte, potrivind-o după gust.
8. Am lăsat ciorba să fiarbă timp de 5 minute, sub capac, apoi am adăugat în oală și fasolea verde. Atenție, dacă folosiți fasole păstăi crudă, aceasta poate avea un timp de fierbere mai lung (cea congelată e deja opărită)!
9. După încă 5-6 minute, am probat câte o bucățică din toate legumele și mi s-au părut perfect gătite, după gustul meu. Ușor al dente, încă păstrându-și textura, dar în niciun caz nu crude! În acest moment, am adăugat roșiile în prealabil opărite, apoi decojite de pieliță și tăiate în cubulețe, după cum am explicat în detaliu aici. Am lăsat să mai fiarbă timp de 2-3 minute, apoi am oprit focul și am acoperit oala cu capacul.
Cum se drege ciorba de legume a la grec?
10. Într-un castron mare, am pus cele 3 gălbenușuri proaspete. Am adăugat treptat smântâna și am bătut bine cu telul în formă de pară, până ce totul s-a omogenizat perfect. Așa cum am precizat în lista de ingrediente, se poate folosi și iaurt grecesc, din cel cu 12% grăsime.
11. Pe rând, am luat cu polonicul zeamă fierbinte din oală și am adăugat în castron, peste smântâna omogenizată cu gălbenuș. În acest timp, am amestecat continuu cu telul, așa încât smântâna să se tempereze iar gălbenușurile să nu se îmbrânzească (să nu se taie).
12. Adăugând treptat tot mai multă zeamă fierbinte, amestecul din castron a devenit fierbinte. În acest moment, l-am adăugat fără teamă că s-ar putea tăia peste restul de ciorbă din oală și am omogenizat totul. Imediat, am presărat pătrunjelul verde tocat și am asezonat gustul ciorbei cu sare și piper.
Tot acum, am adăugat și zeama de jumătate de lămâie și am amestecat bine. Cum nu toți preferăm ciorbele la fel de acre, prefer să mai ofer lămâie la masă, pentru cine dorește în plus. Gustul trebuie să fie echilibrat între acru și sărat.
Servirea
Ca oricare altă ciorbă, ciorba de legume a la grec se servește fierbinte. La masă se poate oferi suplimentar lămâie și ardei iute, celor care doresc. După preferință, se poate consuma cu sau fără pâine. E o ciorbă mai ușoară, față de cele cu carne, însă e foarte gustoasă. Eu prefer o astfel de ciorbă, înaintea unor feluri principale mai consistente. Fiind și acrișoară, de la lămâie, e proaspătă și înviorătoare și deschide apetitul.
MAI MULTE REȚETE DE CIORBĂ GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Dacă vă încurcă albușurile rămase, găsiți o mulțime de sugestii să le folosiți, cu un click pe următoarea imagine.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns