Supa crema de sparanghel alb
Mai capricioasa, mai vantoasa si mai ploioasa, primavara totusi s-a instalat si anul asta si binefacerile ei nu au intarziat prea mult sa apara in galatarele pietelor. O sumedenie de legume primavaratice ne indeamna sa le descoperim frumusetea si gustul si in schimb, ne ofera toate binefacerile lor, constand in minerale si vitamine bine pitite in albul, verdele sau rozul pur in care vegetalele s-au invesmantat. Eu mi-am exersat „penelul” incercand sa pictez un pastel de primavara intr-o supa crema de sparanghel alb. Sparanghelul e in plin sezon, in niciun alt moment al anului nu are mai multe de oferit ca primavara iar despre beneficiile lui am mai vorbit si cu alte prilejuri. Si cum astazi sparanghelul, numit inca din antichitate „hrana regilor”, nu mai este rezervat doar capetelor incoronate, e momentul sa profitam de el. Reteta mea de crema de sparanghel alb e doar una dintre multele interpretari delicioase pe care i le putem da.
Ingrediente Supa Crema De Sparanghel Alb
- 450 de grame de sparanghel alb (cantarit gata curatat)
- 400 de grame de cartofi (curatati)
- 1 ceapa mica
- 1 catel de usturoi
- 1 lingura de ulei de masline
- 1 litru de supa clara de pui (daca nu aveti supa, mai adaugati pe lista ingredientelor 1 morcov, 1 ceapa, 1 fir de patrunjel si putina telina, din care sa pregatiti rapid o supa de legume – 1 litru – pe care sa o folositi ca baza)
- 150 de ml. de smantana lichida pentru gatit
- sare, piper alb
- garnituri la alegere: crutoane, baghete de foietaj, varfuri de sparanghel blansate, legume proaspete taiate foarte fin si trase la tigaie in putin unt etc.
Preparare Supa Crema De Sparanghel Alb
Inainte de a trece la treaba, nu pot sa nu ma laud cu unul dintre cele mai frumoase si gustoase daruri pe care le-am primit vreodata. Un cos plin cu sparanghel, trimis de verisoara mea din Germania. Violeta, te sarut si te imbratisez, mi-ai facut o mare bucurie!
1. Spre deosebire de cel verde, sparaghelul alb se curata obligatoriu de coaja, incepand cam cu 5 cm. mai jos de varf. Coaja se poate indeparta usor cu un peeler pentru legume sau cu un cutit ascutit, important e sa se tina pierderile sub control. Daca nu se curata sparanghelul alb de coaja, va avea un gust amar, greu de tolerat. De la baza sparanghelului se taie (sau se rup) capetele lemnoase apoi se taie in bucati.
2. Se curata cartofii si se taie in cuburi. Ceapa si usturoiul se curata si se taie marunt. Supa se infierbanta intr-o oala.
3. Intr-o oala de marime potrivita se incinge uleiul si se adauga ceapa si usturoiul, calindu-le pe foc mic pana cand devin transparente.
4. Se adauga peste ceapa calita cartofii taiati cuburi si sparanghelul bucatele si se calesc 2-3 minute pe foc mic, amestecand constant.
5. Se adauga supa fierbinte peste sparanghelul din oala si cartofi.
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
Error: No videos found.
Make sure this is a valid channel ID and that the channel has videos available on youtube.com.
6. Se fierbe supa timp de 15-20 de minute, pana cand atat sparanghelul cat si cartofii s-au inmuiat foarte bine apoi se da deoparte de pe foc.
7. Pentru a pasa supa, ideal este un blender puternic. Eu m-am bazat pe blenderul meu Heinner care si-a facut treaba intr-un mod exemplar. Pur si simplu am adaugat legumele, cu tot cu supa in care au fiert, in vasul generos al blenderului (are 2,15 litri) si le-am pasat pentru foarte putin timp, in mai putin de un minut transformandu-se intr-o crema fina.
8. Pentru o textura fina a supei creme de sparanghel, odata pasata, e bine sa se treaca si prin sita, pentru a retine eventualele fibre usor lemnoase care pot fi continute de sparanghel. Asadar, asezati o sita deasa deasupa oalei in care ati fiert totul si treceti crema prin aceasta, colectand-o inapoi in oala.
9. Oala se aseaza pe foc, infierbantand bine supa, apoi se adauga smantana lichida, sare si piper alb dupa gust (nu am adaugat sare la fierberea legumelor pentru ca supa era deja sarata).
10. Se serveste supa cu o garnitura la alegere, cel mai simplu ar fi cu crutoane de paine alba sau integrala, stropite cu putin ulei de masline si usor rumenite la cuptor; crutoanele pot fi aromatizate cu usturoi, cimbru etc. O alta alternativa ar fi baghetele de foietaj, eu am copt rapid cateva spirale lungi, pe care le-am garnisit cu bucatele de rosii uscate. In afara de bagheta de foietaj, am mai garnisit supa cu felii fine de legume de primavara (ridiche, sparanghel alb si verde, morcovi) trase la tigaie in unt, ulei de masline cu patrunjel si chives si cateva floricele de rozmarin.
Se serveste supa fierbinte sau calda si este o incantare atat pentru ochi, cat si pentru papilele gustative. Si chiar si pentru suflet :). Pofta buna!
Lasă un răspuns