Ciorbă de miel cu măcriș și tarhon – rețetă ardelenească
Ciorbă de miel cu măcriș rețeta pas cu pas. Ciorbă ardelenească de miel cu măcriș și tarhon. Ce gust are măcrișul și cum influențează această ciorbă de miel? Cum se drege ciorba de miel cu măcriș și smântână?
Ciorba asta de miel cu măcriș și tarhon este nu doar în perfectă armonie cu sărbătorile pascale, dar în același timp e un preparat sezonal, de care e bine să ne bucurăm acum, cât măcrișul e tânăr. Măcrișul (Rumex acetossa) e o plantă care nu se cultivă în chiar toată România, dar cei care i-au dedicat un colțișor din gradină, sigur nu vor mai renunța la ea. În același timp gustoase și foarte sănătoase, frunzele de măcriș conțin fier și vitamine și mai ales, foarte mult acid oxalic, ceea ce le conferă un gust acrișor, astringent. Măcrișul se prepară în același mod ca spanacul sau ștevia, gustul caracteristic pe care îl dă supelor, ciorbelor sau anumitor sosuri făcându-l deosebit de plăcut.
În Ardeal, ciorba de miel cu măcriș și tarhon este nelipsită de pe masa de Paști. Gustul ei e proaspăt, acrișor-dulceag, de primăvară, cu o aromă foarte plăcută de tarhon și leuștean proaspăt.
Alte preparate specifice Sărbătorilor Pascale:
- Drob de miel – rețetă video
- O altă propunere de drob de miel vine de la prietena mea Laura Adamache.
- Friptură de miel la cuptor – video
- Pască tradițională – video
Ingrediente ciorbă de miel cu măcriș și tarhon
- 600 grame – 1 kilogram carne de miel (cu os, gât, piept)
- 1 legatură mare de măcriș
- 2 morcovi
- 1 ceapă mare
- rădăcină de țelină cât 1 ou sau 2 tije de țelină apio
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1 frunză de dafin
- 1 lingură de orez cu bobul rotund
- 250 de grame de smântână
- 1 gălbenuș
- 3-4 fire de tarhon proaspăt
- 1 fir de leuștean proaspăt
- sare si piper după gust
- opțional: oțet de vin alb, dacă se dorește mai acră ciorba
Mod de preparare ciorbă de miel cu măcriș și tarhon
1. Măcrișul se alege, se spală în câteva ape reci și se zvântă bine de apă.
2. Ceapa, morcovii, țelina și pătrunjelul se curăță, se spală în apă rece și se taie în cubulețe.
3. Carnea de miel se curata cu atentie de grasime si de pielite (pe cat posibil) si se pune la fiert in 3-4 litri de apa rece, adaugand de la inceput 1 lingurita de sare si dafinul. Se fierbe carnea la foc mediu spre mic, adunand spuma si grasimea care se formeaza la suprafata de oricate ori e cazul. Dupa aproximativ 45 de minute, dupa ce spuma nu se mai formeaza si carnea deja incepe sa se inmoaie, se adauga legumele si, daca e nevoie, se completeaza cu apa fierbinte.
5. Dupa 10 minute, se adauga orezul spalat in apa rece si zvantat. Se fierbe ciorba inca 10 minute, apoi carnea ar trebui sa fie fiarta si sa se desfaca usor de pe os. Se scoate carnea deoparte si se adauga macrisul tocat.
6. Carnea se dezoseaza rapid, se portioneaza dupa preferinta (cubulete) si se adauga din nou in zeama.
Cum se drege cu smântână?
Se bate smantana cu 2 linguri de apa rece si galbenusul de ou pana se omogenizeaza. Se rup de pe tije frunzele de tarhon si leustean si se toaca marunt (tulpinile se arunca). Se adauga in smantana verdeturile tocate si se ia oala cu ciorba deoparte de pe foc. Se adauga peste smantana cu galbenus si verdeturi cate putina zeama fierbinte, amestecand rapid. Se repeta pana cand amestecul de smantana si galbenus incepe sa se infierbante. Se adauga acum in oala, peste restul ciorbei, si se amesteca bine, sa se omogenizeze.
Servirea
Se potriveste gustul ciorbei cu sare si piper si, daca se doreste mai acra decat deja a inacrit-o macrisul, se poate adauga otet dupa gust (eu am adaugat 1 lingura de otet de vin alb la intreaga oala de ciorba). Se serveste fierbinte.
Pofta mare!
Lasă un răspuns