
Ciorba de miel cu macris si tarhon





Ciorba de miel cu macris reteta pas cu pas. Ciorba ardeleneasca de miel cu macris si tarhon. Ce gust are macrisul si cum influenteaza acesta ciorba de miel? Cum se drege ciorba de miel cu macris si smantana?
Ciorba asta de miel cu macris si tarhon este nu doar in perfecta armonie cu sarbatorile pascale, dar in acelasi timp e un preparat sezonier, de care e bine sa ne bucuram acum, cat macrisul e tanar. Macrisul (Rumex acetossa) e o planta care nu se cultiva in chiar toata Romania, dar cei care i-au dedicat un coltisor din gradina, sigur nu vor mai renunta la ea. In acelasi timp gustoase si foarte sanatoase, frunzele de macris contin fier si vitamine si mai ales, foarte mult acid oxalic, ceea ce le confera un gust acrisor, astringent. Macrisul se prepara in acelasi mod ca si spanacul sau stevia, gustul caracteristic pe care il da supelor, ciorbelor sau anumitor sosuri facandu-l deosebit de placut.
In Ardeal, ciorba de miel cu macris si tarhon este nelipsita de pe masa de Pasti. Gustul ei e proaspat, acrisor-dulceag, ca de primavara, cu o aroma foarte placuta de tarhon si leustean proaspat.
Alte preparate specifice Sărbătorilor Pascale:
- Drob de miel – rețetă video
- O altă propunere de drob de miel vine de la prietena mea Laura Adamache.
- Friptură de miel la cuptor – video
- Pască tradițională – video
Ingrediente ciorba de miel cu macris si tarhon
- 600 grame – 1 kilogram carne de miel (os, gat, piept)
- 1 legatura mare de macris
- 2 morcovi
- 1 ceapa mare
- radacina de telina cat 1 ou sau 2 tije de telina apio
- 1 radacina de patrunjel
- 1 frunza de dafin
- 1 lingura de orez cu bobul rotund
- 250 de grame de smantana
- 1 galbenus
- 3-4 fire de tarhon proaspat
- 1 fir de leustean proaspat
- sare si piper dupa gust
- optional: otet de vin alb, daca se doreste mai acra ciorba
Preparare ciorba de miel cu macris si tarhon
1. Macrisul se alege, se spala in cateva ape reci si se zvanta bine de apa.
2. Ceapa, morcovii, telina si patrunjelul se curata, se spala in apa rece si se taie in cubulete.
3. Carnea de miel se curata cu atentie de grasime si de pielite (pe cat posibil) si se pune la fiert in 3-4 litri de apa rece, adaugand de la inceput 1 lingurita de sare si dafinul. Se fierbe carnea la foc mediu spre mic, adunand spuma si grasimea care se formeaza la suprafata de oricate ori e cazul. Dupa aproximativ 45 de minute, dupa ce spuma nu se mai formeaza si carnea deja incepe sa se inmoaie, se adauga legumele si, daca e nevoie, se completeaza cu apa fierbinte.
5. Dupa 10 minute, se adauga orezul spalat in apa rece si zvantat. Se fierbe ciorba inca 10 minute, apoi carnea ar trebui sa fie fiarta si sa se desfaca usor de pe os. Se scoate carnea deoparte si se adauga macrisul tocat.
6. Carnea se dezoseaza rapid, se portioneaza dupa preferinta (cubulete) si se adauga din nou in zeama. Se bate smantana cu 2 linguri de apa rece si galbenusul de ou pana se omogenizeaza. Se rup de pe tije frunzele de tarhon si leustean si se toaca marunt (tulpinile se arunca). Se adauga in smantana verdeturile tocate si se ia oala cu ciorba deoparte de pe foc. Se adauga peste smantana cu galbenus si verdeturi cate putina zeama fierbinte, amestecand rapid. Se repeta pana cand amestecul de smantana si galbenus incepe sa se infierbante. Se adauga acum in oala, peste restul ciorbei, si se amesteca bine, sa se omogenizeze.
Se potriveste gustul ciorbei cu sare si piper si, daca se doreste mai acra decat deja a inacrit-o macrisul, se poate adauga otet dupa gust (eu am adaugat 1 lingura de otet de vin alb la intreaga oala de ciorba). Se serveste fierbinte.
Pofta mare!
Lasă un răspuns