Supă franțuzească de ceapă – rețetă explicată detaliat
Supă franțuzească de ceapă – rețetă explicată detaliat, ingrediente cu gramaje exacte și modul de preparare ilustrat cu poze step by step. Cum se gratinează supa franțuzească de ceapă? Ce lichid se folosește pentru prepararea unei supe franțuzești de ceapă?
Vă prezint azi una dintre rețetele cele mai dragi acestui suflețel pofticios care sunt. Supa franțuzească de ceapă e un preparat la care mă întorc mereu, mereu, de fiecare dată cu aceeași încântare și fără să îmi pierd entuziasmul. E un preparat vedetă al bistrourilor pariziene și al multor restaurante franțuzești cu pretenții, însă nu a fost întotdeauna așa.
Mult timp, ceapa a fost considerată un ingredient vulgar, prea sărăcăcios pentru societatea înaltă. Cărțile de bucate franțuzești consemnează preparatul încă din perioada medievală. Abia în secolul al XIX-lea, însă, supa franțuzească de ceapă a devenit foarte populară. În jurul pieței Les Halles din Paris, restaurante foarte cunoscute, în epoca respectivă – La Poule au Pot, Chez Baratte, Au Pied de Cochon – au început să servească această supă cu crutoane mari și un topping consistent de brânză rasă, băgată sub grill și servită au gratin (adică gratinată – informații din Wikipedia).
În 2018, am inclus această rețetă în cartea mea, Duminica la prânz, pe care, apropo, o puteți comanda cu un click pe poza de mai jos. S-a potrivit perfect într-un meniu franțuzesc, pe care l-am savurat alături de familia mea la un prânz de duminică.
Cu ingrediente deloc greu de găsit și urmând cu atenție indicațiile de preparare, puteți să vă încântați și voi familiile cu acest preparat clasic și întotdeauna la modă.
Ingrediente Supă Franțuzească de Ceapă
- 6 cepe mari, decojite (800-900 de grame)
- 1 linguriță de ulei de măsline
- 50 de grame de unt gras, cu 82% grăsime
- 150 de ml. de vin alb sec
- 2,5 litri de supă de vită sau de pui (eu am folosit supă limpede de vită)
- 25 de grame de făină
- nucșoară rasă după gust
- sare și piper după gust
Garnitură:
- 300 de grame de brânză gruyere (comte sau emmental sau pur și simplu cașcaval, în lipsa acestora), rasă pe răzătoarea mare
- 6 felii de pâine bună (cu maia naturală), prăjite
- 1 cățel de usturoi
Mod de Preparare Supă Franțuzească de Ceapă – Rețetă Explicată Detaliat
Pentru această supă franțuzească de ceapă, așa cum ați văzut mai sus, nu sunt necesare multe ingrediente. E necesar să folosiți, însă, ca lichid de gătire, o supă limpe de carne. De preferat, fiind varianta clasică, ar fi supa de vită. Este în regulă și dacă folosiți supă de pui. Important e să fie un lichid încărcat de proteine, nu apă chioară. Eu am folosit supa limpede de vită preparată după rețeta pe care o puteți accesa cu un click pe poza de mai jos. Atenție, e important ca supa folosită să nu fie prea sărată! De asemenea, am degresat supa, înainte de a o folosi pentru preparatul de azi.
Cepele, de asemenea, sunt în cantitate mare, fiind ingredientul principal.
1. După ce le-am curățat și spălat, le-am tăiat ambele capete și apoi le-am tocat julienne. Asta s-ar traduce prin solzișori/peștișori, care nu-i musai să fie foarte fini. Trebuie, însă, să se desfacă fir cu fir, de aceea am și tăiat ambele capete, atât cel de la bază (cu rădăcinile) cât și cel de la vârf.
2. După ce am tocat toată ceapa, am încins pe foc o cratiță încăpătoare (de fontă, cu un volum de 4 litri). În cratița deja încinsă am adăugat uleiul de măsline și imediat untul. Rolul uleiului este acela de a ridica punctul de fumegare al acestui amestec, prevenind, astfel, arderea untului.
3. Imediat ce untul s-a topit, am adăugat în cratiță ceapa, pe toată deodată. Am presărat 1 praf de sare, am redus focul la mic și am amestecat cu o lingură de lemn.
4. Pentru această supă franțuzească de ceapă, gustul cel mai important este cel dulceag, de ceapă călită îndelung. Am călit, așadar, ceapa, timp de 15 minute, pe foc mic, amestecând din când în când, mai ales pe fundul cratiței. E nevoie de atenție, pentru că nu dorim ca în această fază să se caramelizeze ceapa. Ea trebuie să se gătească încet, devenind tot mai moale și mai dulce.
Adăugarea lichidelor
5. După primele 15 minute, am ridicat focul la mediu și am continuat să călesc ceapa, amestecând constant. În această perioadă e esențial să se amestece continuu și mai ales să nu se scape cratița din ochi. Ceapa se poate arde ușor ori asta nu este deloc dezirabil! Am continuat până când ceapa din cratiță a fost foarte moale și a început să se caramelizeze. Pe cratiță, de asemenea, s-a prins un strat brun auriu, caramelizat, care confirmă faptul că s-a produs reacția Maillard și că voi avea un gust excelent în supă.
În acest moment, am turnat imediat vinul și am amestecat viguros, să se desprindă orice bucată eventual prinsă de fundul cratiței.
6. Am lăsat vinul să fiarbă puternic și am amestecat din când în când, până când alcoolul s-a evaporat (2-3 minute). Am continuat fierberea până când, trăgând cu lingura de lemn pe fundul cratiței, fundul acesteia se observa curat, fără urme de substanțe caramelizate.
7. Într-un castronel, am desfăcut făina cu 2-3 linguri de apă rece, obținând o pastă. Am adăugat această pastă peste ceapa din cratiță. Imediat, am turnat în cratiță supa caldă. Am omogenizat totul, amestecând insistent, apoi am adus lichidul la fierbere. Opțional, în cratiță se poate adăuga o crenguță de cimbru.
8. De la primul clocot, am mai lăsat supa franțuzească de ceapă să fiarbă timp de 30 de minute, descoperită. În acest răstimp, volumul s-a redus aproape la jumătate. Trebuie să se obțină cam 1,5 litri de supă, pentru 6 porții. În final, am gustat supa și am asezonat-o cu sare după gust, piper proaspăt râșnit și cu 1 linguriță rasă de nucșoară (la care puteți renunța, dacă nu vă place).
Garnitura
9. În timp ce supa mea clocotea molcom, am prăjit pâinea și am ras brânza. După ce supa franțuzească de ceapă a fiert deja vreo 20 de minute, am pornit cuptorul șil-am fixat la 230°C, pe funcția grill. Am pregătit 6 boluri pentru supă (termorezistente) și am verificat să intre toate deodată în tava cuptorului
10. Am frecat cu usturoi cele 6 felii de pâine prăjită.
11. Odată supa terminată și asezonată după gust, am porționat-o în mod egal în cele 6 boluri. Am lăsat cam 5 centimetri liber, în fiecare bol.
12. Imediat, am presărat deasupra supei din fiecare bol aproximativ 30 de grame de brânză rasă (1 lingură cu vârf).
13. Deasupra acestui prim strat de brânză, am poziționat câte o felie de pâine prăjită, ușor aromatizată cu usturoi.
14. În sfârșit, deasupra de pâinea prăjită am distribuit toată brânza rasă rămasă, în mod egal, în fiecare bol. Imediat, am transferat bolurile gata montate în tava cuptorului.
Gratinarea și servirea
15. Cu grijă, nu cumva să înclin tava și să-mi alunece bolurile, am dat-o la cuptor, așezând-o în partea superioară a acestuia. Am supravegheat cuptorul aproximativ 5 minute, nu cumva să o scap din vedere și să compromit totul, chiar la sfârșit. Bolurile cu supă franțuzească de ceapă trebuie să stea în cuptor exact până când brânza se topește și se rumenește ușor. Imediat după ce a ajuns în acest stadiu, am scos tava din cuptor (cu mănuși de bucătărie). Am scos și bolurile din tavă, pentru că supa se servește fierbinte. Atenție, însă, bolurile nu trebuie să fie atinse cu mâna liberă, sunt foarte fierbinți și ele!
Fără dubiu, e una dintre cele mai gustoase supe de pe planetă! Supa franțuzească de ceapă nu are doar o savoare încântătoare, ci și o textură foarte faină. Dacă veți urma cu atenție toate indicațiile de mai sus, ceapa va fi gătită la perfecție, delicată, fină și dulceagă. Supa din jurul ei va contrasta într-un mod plăcut cu pâinea parțial îmbibată în lichidul delicios, parțial crocantă și rumenă iar brânza se va întinde în fire lungi, apetisante.
MAI MULTE REȚETE FRANȚUZEȘTI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns