Ciorbă de roșii cu legume și orez sau tăiței – rețetă de post
Ciorbă de roșii cu legume și orez sau tăiței – rețetă de post, lista de ingrediente și modul de preparare explicat pas cu pas. Când se adaugă orezul în ciorbă? Cât timp se fierbe orezul adăugat în ciorba de roșii?
Pregătesc adesea supe de roșii, pentru ai mei. Fiica mea, mai cu seamă, are o supă pe care o adoră, pur și simplu. E cea cu roșii coapte, pe care o fac de ani și ani de zile și care încă nu a fost detronată din preferințele ei iar dacă sunteți curioși să îi aflați rețeta, dați un click pe poza de mai jos.
Azi, însă, am pentru voi o altă propunere. E o ciorbă de roșii gustoasă, vegană, ca o avanpremieră pentru postul care începe mâine. Rețeta e ieftină, o faceți cu ingrediente pe care sigur le aveți în casă și e gata în maximum 40 de minute. Se poate face cu orez – așa cum am făcut și eu – sau cu tăiței sau alte paste de mici dimensiuni, cum ar fi pastele risoni sau cele alfabet, mai ales dacă aveți copii, le vor adora.
De ce îi zicem ciorbă și nu supă? Nu știu ce să răspund. :)) Probabil pentru că are legume mai multe decât alte supe de roșii pe care le fac, poate pentru că legumele sunt în cubulețe, ceea ce dă preparatului un aspect mai degrabă de ciorbă. Clar, nu e o ciorbă acrită, papilele noastre de bănățeni o percep suficient de acră de la cantitatea mare de roșii fierte, pe care o conține. Vă asigur că e gustoasă și aromată și vă mai spun doar că nouă ne place foarte mult.
Ingrediente ciorbă de roșii cu legume și orez sau tăiței
- 1 ceapă mărișoară (100 de grame)
- 3 morcovi de mărime medie
- 2 tije de țelină apio (sau o bucată de rădăcină de țelină cât un ou mare)
- 1 ardei gras roșu
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 50 de mililitri de ulei
- 2 litri de apă
- opțional, 2 tomate (chiar se poate și fără ele)
- frunză de dafin
- 70 de grame de orez sau tăiței/paste mici
- 1 litru de bulion de roșii făcut în casă, gros, concentrat
- sare și piper după gust
- pătrunjel verde și leuștean, în amestec, pentru presărat la final
Mod de preparare ciorbă de roșii cu legume și orez
1. Am decojit ceapa, morcovii și rădăcina de pătrunjel, le-am spălat și zvântat. Am curățat ardeiul de cotor și l-am spălat bine și pe el, la fel și tijele de apio. Am tocat toate aceste vegetale în cubulețe, pe care le puteți vedea frumos aliniate în imaginea de mai jos.
2. Nu prea-mi plac tomatele de la prăvălie, decât cele cherry, care reușesc cumva să aibă gust și iarna. Cum le aveam în casă, însă, am hotărât să le pun în ciorba de roșii. Altfel, pe vreme de iarnă, fac ciorba doar cu bulionul de roșii pe care-l pun în casă. Așadar, le-am spălat și le-am tocat cuburi de aproximativ 1 centimetru.
3. Am încins pe foc mediu o oală cu volumul de 4 litri și am adăugat în ea uleiul, apoi toate legumele tocate la pasul anterior. Am presărat de la început un praf de sare, pentru ca legumele să-și lase din umiditate, am amestecat și am redus focul la mic. Am călit la foc mic legumele, timp de 7-8 minute, amestecând din când în când, până când ceapa a devenit translucidă, semn că s-a înmuiat.
4. Când ceapa s-a înmuiat, am turnat în oală 2 litri de apă fierbinte. Am adăugat 1 lingură rasă de sare, roșiile cuburi și frunza de dafin. Am acoperit cu capacul, lăsând loc aburilor să iasă, pe o parte. Am fiert ciorba timp de 10 de minute, la foc mediu.
Fierberea orezului
5. De data asta, am folosit orez, pentru rețeta de ciorbă de roșii. Așa cum am specificat deja în lista de ingrediente, se pot folosi și tăiței sau paste de dimensiuni mici. Varianta cu orez, însă, e cea de post, pentru că tăițeii de casă și majoritatea pastelor conțin ou. Există și paste vegane, verificați asta pe ambalaj.
Am spălat (într-o sită) orezul și l-am zvântat. La finalul celor 15 minute de fierbere, l-am adăugat în oală. Orezul are timpul de fierbere inscripționat pe ambalaj, producătorul zice că e gata în 12 minute, nu are sens să fie fiert în neștire, mai ales că ciorba mai necesită gătire. Tăițeii sau alte paste vor fi gata și mai repede. Am lăsat orezul să fiarbă în ciorba de roșii, pe foc mediu, fără capac, timp de 10 minute.
6. După exact 10 minute, am verificat cum arată legumele și orezul. Dacă vă uitați cu atenție la imaginea de mai jos, veți vedea că orezul e aproape gătit.
Adăugarea bulionului și finalizarea ciorbei
7. Imediat, am adăugat în oală bulionul de tomate. Al meu e gros, concentrat, nu e nevoie de nimic mai mult pentru ca ciorba de roșii să aibă gust și culoare. Dacă aveți un bulion mai fluid, nu atât de scăzut, puteți suplimenta cu o lingură de pastă de roșii, pentru un gust mai intens. Am adus ciorba la fierbere și am mai fiert-o 2-3 minute, cu clocote potrivite.
8. La final, am oprit focul, am scos frunza de dafin și am gustat ciorba. Am asezonat-o cu sare și piper după gust. Dacă vi se pare prea acră, puteți corecta aciditatea adăugând 1 linguriță de zahăr sau de miere. Eu am folosit roșii foarte coapte și dulci pentru bulionul pe care l-am făcut, așa că ciorba nu mi-a ieșit foarte acră. Am presărat pătrunjel verde (cam jumătate de legătură) în amestec cu 1 crenguță de leuștean. Sigur, ierburile aromatice folosite se pot adapta gusturilor fiecăruia.
Am servit ciorba caldă, unii dintre noi au dorit și pâine la masă, alții au fost mulțumiți cu aportul de carbohidrați pe care-l aduce orezul. E gustoasă, lejeră, plină de arome.
MAI MULTE REȚETE DE CIORBE ȘI SUPE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns