Supa crema de napi
Despre napi (cunoscut si ca topinambur sau anghinare de Ierusalim) imi amintesc cate ceva din povestile citite in copilarie, cand viteazul Praslea, ratacind prin pustii zile in sir, era salvat de la iminentul sfarsit prin infometare descoperind niste napi si-mi spuneam eu in sinea copilului care eram ce minunate legume sunt acesti napi, care cresc pe marginea drumurilor si prin terenuri necultivate, salvand drumetii la nevoie. Ei bine, a venit vremea sa ma minunez din nou, pentru ca abia acuma am descoperit ca napii daca nu erau, nici nu s-ar fi povestit. Propunerea mea este o reteta de supa crema de napi, gustoasa si catifelata, perfecta pentru sezonul rece.
00:1000:2500:354 portiiusor
Ingrediente Supa Crema De Napi:
- 1 kg. de napi
- 1 ceapa de marimea unui ou obisnuit
- 2 catei de usturoi
- 1 tija de telina (apio)
- 1 lingura de ulei de masline
- 30 de grame de unt
- 1 litru de supa de pui
- 1 frunza de dafin
- 1 ramurica de cimbru
- 100 de grame de smantana lichida pentru gatit
- 30 de grame de parmezan
- sare, piper
- pentru garnitura: crutoane simple sau cu parmezan, 1 lingura de ulei de masline, 1 lingura de chives fin tocat
Preparare Supa Crema De Napi:
1. Se curata napii de coaja, se spala bine si se taie in felii ca sa fiarba mai repede.
2. Se incinge intr-o cratita de marime potrivita 1 lingura de ulei, se adauga untul si cand se topeste, se adauga si ceapa tocata impreuna cu usturoiul zdrobit si tija de telina taiata bucati cam de 1 cm. Se calesc pana se inmoaie si ceapa devine sticloasa.
3. Se adauga feliile de napi peste ceapa deja si se calesc impreuna 3-4 minute, amestecand frecvent.
4. Se adauga supa fierbinte, dafinul, cimbrul si 1 lingurita de sare. Se fierbe supa cam 25-30 de minute, pana ce napii se inmoaie bine.
5. Se scot din supa frunza de dafin si ramurica de cimbru apoi se paseaza totul cu blenderul de mana, se adauga smantana si parmezanul razuit si se incorporeaza bine in supa fierbinte.
6. Se potriveste gustul supei cu sare si piper si se serveste imediat, fierbinte, cu crutoane proaspete, stropita cu cateva picaturi de ulei de masline si presarata cu putin chives tocat (sau ceapa verde tocata).
Aroma va aduce vag cu cea de anghinare, gustul supei este foarte placut. Un singur lucru poate crea mici neplaceri: topinamburul are niste efecte nedorite, asemanatoare cu ale fasolei, dar daca trecem peste rusine de dragul acesteia, de ce nu am face-o si pentru topinambur? Oricum, gatit, efectul de balonare este mult redus.
Lasă un răspuns