
Ciorba de fasole boabe de post





Ciorbă de fasole boabe de post, rețetă tradițională, spornică și sățioasă, ieftină și plină de savoare. Cum se prepară ciorba de fasole boabe de post, mod de lucru explicat pas cu pas și lista de ingrediente.
Foarte populară la români în perioadele de post religios, ciorba de fasole boabe de post are o notă de comfort food, cum îi spun englezii. E chiar genul de mâncare ce te remontează fizic și psihic, mai ales într-o zi mohorâtă, în care-ți intră frigul în oase.
Este o mâncare simplă și sățioasă, gustul bogat fiind dat și de folosirea abundentă a legumelor și ierburilor aromatice. Această minunată ciorbă este sora geamănă a ciorbei de fasole boabe cu afumătură, doar că nu conține carne și este ceva mai lejeră și mai dietetică. Și chiar și așa, fără carne defel, ciorba de fasole de post este atât de sățioasă încât adesea e considerată o masă în sine, perfectă pentru această perioadă de post pre-pascal.
Ingrediente ciorba de fasole boabe de post
- 400 de grame fasole boabe
- 80 de grame de morcov (asta înseamnă doi morcovi medii)
- 2 rădăcini pătrunjel
- ¼4 țelină (rădăcină) de mărime medie
- 1 ceapă mărime mijlocie
- 1 ardei gras roșu sau 1 linguriță de paprika dulce
- 2 roșii bine coapte sau 100 de grame de roșii cuburi, din conservă
- 1 – 2 foi de dafin
- 1 ramură de cimbru
- verdeață la alegere: tarhon, leuștean, pătrunjel
- sare
- piper
- opțional, oțet pentru acrit
Mod de preparare ciorba de fasole boabe de post
Înmuierea boabelor de fasole
1. Fasolea boabe poate fi dificilă, când vine vorba de fierbere. Principalele două motive pentru care boabele sunt uneori chiar mai îndărătnice sunt ori fie că sunt cam vechi, fie că nu au avut suficient de multă apă sau timp pentru rehidratare. Pentru a fi pe cât posibil mai ușor de gătit, fasolea boabe trebuie aleasă de impurități și boabe stricate, spălată în câteva bpabe reci, după care trebuie înmuiată, anterior gătirii, aproximativ 8-12 ore, cu nivelul apei depășind cu vreo 6 cm nivelul boabelor. În imaginea de mai jos vedeți cum arată boabele de fasole uscată pe care le-am pus eu la uscat, seara.
Am acoperit castronul cu o farfurie întinsă și l-am pus în cămara răcoroasă, peste noapte. În următoarea imagine, puteți vedea aceleași boabe de fasole, care și-au sporit volumul, peste noapte, absorbind apa.
Pre-fierberea boabelor de fasole pentru ciorba de fasole boabe de post
2. Odată bine înmuiate boabele de fasole, eu obișnuiesc să le opăresc, pentru a mai diminua din ”efectele secundare” nedorite ale consumului acestei gustoase leguminoase. Pentru asta, am scurs fasolea hidratată de apa rămasă din castron și am limpezit-o. Am pus-o într-o oală mare, cu multă apă rece. Am lăsat-o pe foc până ce a început să murmure și să se formeze spumă, la suprafață.
3. Când apa a dat în clocot, am luat oala pe foc și am scurs fasolea de tot lichidul, printr-o sită. Am limpezit bine boabele, sub jet de apă. Observație: unii susțin că fasolea limpezită nu ar mai fierbe. Sunt pur și simplu basme, la fel procedez și când fac fasole bătută iar boabele fierb de se zdrobesc singure, în oală.
Fierberea fasole pentru ciorba de fasole de post
4. După ce am limpezit bine fasolea, am pus-o din nou în oală. Am acoperit-o cu apă rece de un lat bun de mână, am adăugat și dafinul și am pus-o din ou la fiert. De data asta, am lăsat fasolea boabe să fiarbă până când a fost aproape gata.
Fierberea se poate face fie într-o oală normală – caz în care procesul de gătire poate dura până la 2 ore, fie în oala sub presiune. Marele avantaj al acesteia din urmă este durata mai scurtă a fierberii (aproximativ 1 oră) dar și faptul că fierberea sub presiune înmoaie coaja mai bine și o face mai ușor digerabilă. În ambele cazuri, esențial este să adăugați suficientă apă pentru ca fasolea să se poată înmuia.
Adăugarea legumelor și finalizarea ciorbei
5. Cât timp a fiert fasolea, am curățat, am spălat și tocat mărunt ceapa.
6. Am curățat, am spălat și am tăiat în cubulețe morcovii, țelina și pătrunjelul.
7. Când am constatat că fasolea este aproape fiartă, m-am apucat de pregătirea legumelor. Într-o cratiță, am încins pe foc potrivit 50 de mililitri de ulei și am adăugat ceapa tăiată mărunt și puțină sare. Am redus focul la mic, am amestecat cu lingura de lemn și am călit ceapa timp de 4-5 minute, să se înmoaie fără să se rumenească.
8. Când ceapa a căpătat un aspect sticlos, semn că s-a înmuiat, am adăugatg morcovii, pătrunjelul și țelina.
Amestecând frecvent, am călit legumele până ce s-au înmuiat parțial, dezvoltându-și bine aromele.
Finalizare ciorbă de fasole boabe – rețetă de post
9. Când am constatat că fasolea este bine fiartă, boabele fiind cremoase, ușor de strivit între două degete, fără a aplica o presiune prea mare, am oprit focul sub oală.
10. Am adăugat peste fasolea fiartă toate legumele călite. Cu un polonic, am luat zeamă fierbinte, în care a fiert fasolea, și am clătit cratița în care am călit legumele, adăugând în oală și acest lichid. Am adăugat și o ramură de cimbru.
11. Dacă folosiți ardei roșu, acum ar fi momentul să-l adăugați și pe el, tocat în cubulețe mici. Eu nu am avut ardei dar am adăugat o linguriță de paprika dulce. Imediat, am adăugat și roșiile, în cazul meu roșii conservate la borcan (încă mai am din cele puse la păstrare astă vară).
12. Am fiert ciorba de fasole boabe încă 20-25 de minute, la foc mic, cu clocote potrivite. În final, am oprit focul și am adăugat sare și piper negru măcinat după gust. Pentru aromă, am pus și 2 – 3 linguri de tarhon (eu folosesc tarhon murat în oțet, pe care îl scurg foarte bine înainte de a-l mărunți și a-l adăuga în mâncare). Am adăugat și pătrunjelul verde tocat, și am acoperit oala cu capacul, lăsând ciorba câteva minute să se infuzeze aromele ierburilor adăugate. Opțional, se poate acri cu oțet, după gust.
Servirea
Am servit ciorba de fasole boabe de post – cum altfel? – fierbinte. A mers excelent cu niște pâine de casă cu coaja rustică, crocantă, și cu ardei iute. Am avut ardei iuți proaspeți, de data asta, dar servită cu niște ardei iute murat e cel puțin la fel de bună. La masă, eu ofer și oțetul aromatizat cu tarhon, să își adauge fiecare după gust.
Musai să încercați ciorba de fasole boabe de post, chiar dacă nu sunteți neapărat preocupați de rigorile religioase. E pur și simplu o bunătate!
MAI MULTE REȚETE DE SUPE ȘI CIORBE DE POST GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns