Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Ciorba de fasole boabe de post

Ciorba de fasole boabe de post

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Ciorbă de fasole boabe de post, rețetă tradițională, spornică și sățioasă, o mâncare ieftină și plină de savoare. Cum se prepară ciorba de fasole boabe de post. Rețeta de fasole boabe de post, lista de ingrediente și mod de preparare.

ciorba de fasole boabe de post in farfurie reteta ciorba de fasole boabe

Foarte populară la români în perioadele de post religios, ciorba de fasole boabe de post are acel aer de comfort food cum ii spun englezii. E chiar genul de mâncare ce te remontează fizic și psihic, mai ales într-o zi de iarnă mohorâtă.

Este o mâncare simplă și sățioasă, gustul bogat este dat și de folosirea abundentă și diversă a verdețurilor. Această minunată ciorbiță este sora geamănă a ciorbei de fasole boabe cu afumătură, doar că nu conține carne și este nițeluș mai lejeră și mai dietetică. Și chiar și așa, fără carne defel, ciorba de fasole de post este atât de sățioasă încât adesea e considerată o masă în sine, perfectă pentru această perioadă de post pre-pascal.

Ingrediente ciorba de fasole boabe de post

  • 400 gr. fasole boabe
  • 80 gr. morcov (asta înseamnă doi morcovi medii)
  • 2 rădăcini pătrunjel
  • 1/4 țelină medie
  • o ceapă mărime mijlocie
  • un ardei gras sau 1 lingură boia dulce
  • 2 roșii
  • 1 – 2 foi de dafin
  • o ramură de cimbru
  • o legătură verdeață: la alegere tarhon, leuștean, pătrunjel
  • sare
  • piper

Mod de preparare ciorba de fasole boabe de post

Înmuierea boabelor de fasole

Fasolea boabe poate fi câteodată dificilă când vine vorba de fiert. Principalele două motive pentru care boabele nu sunt sunt atât de îndărătnice la fiert sunt: fie că sunt cam vechi, fie că nu au avut suficient de multă apă pentru rehidratare.ciorba de fasole boabe de post

Pentru a fi cât mai ușor de gătit, fasolea boabe trebuie aleasă de impurități și boabe stricate, după care trebuie înmuiată anterior gătirii cu circa 8-12 ore, cu nivelul apei depășind cu vreo 6 cm nivelul boabelor.
iahnie de fasole preparare

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

Pre-fierberea boabelor de fasole pentru ciorba de fasole boabe de post

  1. Fasolea bine înmuiată în apă rece peste noapte se limpezește și se pune la fiert tot în apă rece. Când apa dă în clocot, se ia de pe foc, se scurge și se limpezește într-o sită, sub jet de apă rece. Se adaugă din nou fasolea în oală, se acoperă cu apă rece și se pune din ou la fiert.ciorba de fasole boabe de post
  2. Când apa dă în clocot, se strecoară din nou printr-o sită și se limpezește sub un jet de apă rece. Boabele de fasole se pun din nou în oală și se toarnă apă rece deasupra. Apa trebuie să depășească cu 7 – 8 cm nivelul boabelor.
  3. Se pune pe foc, se adaugă 2 frunze de dafin  și de data asta se lasă să fiarbă până boabele de fasole sunt aproape gata.  Fierberea se poate face fie într-o oală normală – caz în care fierberea poate dura până la două ore, fie în oala sub presiune. Marele avantaj al acesteia din urmă este durata mai scurtă a fierberii (circa 1 oră și jumătate) dar și faptul că tipul ăsta de fierbere înmoaie coaja mai bine și o face mai ușor digerabilă. În ambele cazuri, esențial este să adăugați suficientă apă pentru ca fasolea să se poată înmuia.

Preparare ciorbă de fasole boabe de post – adăugarea legumelor și finalizarea ciorbei

  1. Cât fierbe fasolea, se curăță, se spală și se mărunțește ceapa.ciorba de fasole boabe de post
  2. Se spală, se curăță și se taie cubulețe mici morcovii, țelina și pătrunjelul.ciorba de fasole boabe de post preparare taierea morcovilor
  3. Într-o oală, se încinge 50 ml ulei și se adaugă ceapa tăiată mărunt și puțină sare.
  4. Când aceasta se înmoaie, se adaugă morcovii, pătrunjelul și țelina și se călesc până se înmoaie ca textură.ciorba de fasole boabe de post
  5. Când fasolea este aproape fiartă, se adaugă peste fasole legumele călite și o ramură de cimbru (eu am pus o linguriță de cimbru uscat).
  6. Când fasolea este bine fiartă, se pune ardeiul tăiat în felii subțiri – eu am pus în loc o lingură de boia dulce.ciorba de fasole boabe de post
  7. Se adaugă și roșiile tăiate în felii de 2 cm – eu am pus roșii de la borcan.ciorba de fasole boabe de post
  8. Se fierbe în continuare în timp ce se potrivește la gust cu sare și piper și se adaugă  pentru gust 2 – 3 linguri de tarhon (eu  folosesc tarhon păstrat în oțet pe care îl scurg foarte bine înainte de a-l mărunți și a-l adăuga în mâncare) și frunze proaspete de pătrunjel tăiate, se stinge focul și se acoperă pentru 10 minute să se infuzeze verdeața.
  9. Ciorba de fasole boabe de post merge excelent servită cu niște ardei iute murat.ciorba de fasole boabe de post servire cu ardei iute
Ultima rețetă publicată

O adevărată bunătate, musai să încercați ciorba de fasole boabe de post!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un comentariu la Ciorba de fasole boabe de post

  1. Ileana spune:

    Se poat folosi cu succes si rapid si conservele ( de casa) de fasole( sunt semipreparate! Timp minim garantat!Schmeckt( gust bun) gut!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE