Ardei iuți murați, marinați în oțet cu miere
Cred ca acești ardei iuți murați sunt cea mai simplă muratură dintre câte fac eu, cu toate astea foarte apreciată de meseni, atunci când le-o ofer. Nouă ne plac dulci-acrișori și le pregătesc o vinegretă cu miere sau zahăr. Se preparară complet la rece, fără nicio bătaie de cap în afară de a alege ardei iuți foarte sănătoși și de a lucra pe cât posibil mai igienic.
Ardeii iuți sunt o murătură care de regulă nu face probleme. Nici floare, nici nu fermentează, nici nu se înmoaie. Asta datorită iuțelii lor naturale. Așa că nu are rost să adăugăm hrean și nici sare prea multă. Noi chiar nu adaugăm sare deloc, pentru că predominante vor fi iuțeala și aciditatea, dar se poate pune puțină. Se pot alege, pentru rețeta de ardei iuți murați, orice soi de ardei iuți, însă îi recomand pe cei micuți și subțirei, verzi sau roșii.
Deși, în general, prefer acei ardei iuți bulgărești chorbadjiiski, pentru că iuțeala lor e ceva mai blândă decât a soiurilor autohtone mai „nervoase”, pentru rețeta asta prefer soiurile autohtone. Rețeta de ardei iuți bulgărești la borcan o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Dintre toți, cred că cei mai periculoși ardei iuți sunt cei rotunzi și îndesați, pe care îi vedeți și-n poza de mai jos. Sunt niște veritabile bombe cu dublu efect, imediat dar și întârziat, a căror iuțeală o simți chiar și a doua zi :)). În poza de mai jos puteți vedea și ardeii iuți subțirei și micuți, cam cât degetul mic de lungi, care se pretează perfect pentru conservarea în acest mod.
Ingrediente ardei iuti murați
- ardei iuți
- apă rece (plată) 1/2 din volumul borcanelor deja umplute cu ardei iuți
- otet 9°, 1/2 din volumul borcanelor deja umplute cu ardei iuți
- câte 1 linguriță de miere de albine sau 1 lingură rasă de zahăr la fiecare 100 ml. de lichid
- sare pentru murături, cate 1/2 linguriță la 200 ml. de lichid (opțional, noi nu punem pentru că iuțeala ardeilor oricum atenuează sensibilitatea fata de gustul sărat)
Sterilizarea recipientelor
1. Pentru reușita rețetei de ardei iuți murați sau marinați în oțet, cum doriți să le spuneți, igiena recipientelor în care îi vom îmbutelia este foarte importantă. De aceea, voi începe prin a vă spune, pe scurt, cum procedez eu.
Borcanele și capacele se spală foarte bine, se usucă și se sterilizează. Borcanele le bag borcanele în cuptorul rece, pe o tava metalică. Aprind cuptorul și-l încing până la 150 de grade. Imediat ce a atins această temperatură, sting cuptorul și las borcanele să se răcească complet. Capacele le opăresc cu apă clocotită și le șterg cu un șervet perfect curat. Cu un click pe poza de mai jos, aflați mai multe detalii despre sterilizarea recipientelor pentru conserve.
Mod de preparare pentru rețeta de ardei iuți murați – marinați în oțet
2. Ardeii iuți se spală bine de tot, în mai multe ape. Alegeți doar ardeii perfect sănătoși, verificați bine, mai ales pe lângă codiță, pentru că reușita conservei depinde de sănătatea materiei prime folosite.
3. Se aranjează ardei iuți în borcan, pe înălțimea borcanului, încercând să se utilizeze, pe cât posibil, cât mai mult din volumul disponibil. Adică se înghesuie bine :). Este important să lăsăm liber un spațiu de măcar 2 centimetri, la gura borcanului, pentru ca ardeii să fie bine, bine acoperiți cu lichid.
De cât lichid avem nevoie?
4. Pentru a determina exact necesarul de lichid pentru ardei iuți murați, se umplu borcanele cu ardei cu apă rece, curată, apoi apa se scurge într-un recipient gradat. În cazul meu, au rezultat 500 de ml. Jumătate din apă se scurge, urmând aă fie înlocuită cu aceeași cantitate de oțet de 9°.
Se completează, așadar, cu 250 ml. de oțet (adică echivalentul volumului de apă eliminat din vas). Se adaugă câte o linguriță de miere sau 1 lingură de zahăr pentru fiecare 100 de ml. de lichid (și opțional sarea) și se amestecă foarte bine. În cazul meu, pentru 500 ml de lichid am folosit 5 lingurițe de miere.
5. Odată mierea/zahărul și sarea (dacă puneți) dizolvate complet, se pot umple borcanele. Așa cum am precizat, e important ca ardeii iuți să fie acoperiți de lichid. Când am umplut cu zeama preparată, am avut în vedere acest lucru. Dacă ardeii iuți se ridică la suprafață, pot face floare.
Se căpăcesc borcanele sau se leagă cu celofan și se păstrează într-un loc răcoros, ferite de lumina directă a soarelui (în cămară). Vor trece 3 săptămâni înainte ca acești ardei iuți murați să fie buni de consum. Au nevoie de acest timp ca să se marineze perfect, ca să îi pătrundă bine vinegreta. După aceea, vor fi delicioși lângă ciorbe și alte preparate cărora ne-ar plăcea să le dăm un pic de viață.
Poate te interesează și rețeta de dulceață de ardei iute – click pe poza de mai jos
Să vă fie de folos.
Lasă un răspuns