Dulceata de flori de salcam
Dulceata de flori de salcam este o delicatesa de sezonului de primavara. Are o culoare, o aroma si o textura similara mierii de albine, pentru ca si albinele sunt atrase de dulceata de salcam. Am descoperit acest chihlimbar comestibil in copilarie, la o prietena a bunicii mele. Tanti Neli ne trata la fiecare vizita cu cele mai deosebite dulceturi, servite in mici boluri de cristal, in timp ce pe o tava de ceramica pictata cu motive florale de un albastru inchis, se prelingeau picaturi de apa condensata de pe o carafa de sticla plina cu apa rece ca gheata.
ALTE REȚETE DE DULCEȚURI ȘI BĂUTURI DIN FLORI AROMATE
Tanti Neli nu mai e demult printre noi. La ea, insa, am gustat pentru prima data atat dulceata de flori de salcam, cat si cea de nuci verzi sau dulceata de trandafiri. Era de origine de Cadrilater si amintirile ei din copilarie, pe care le povestea cu mult farmec, mi se pareau mai fascinante decat povestile nemuritoare. Probabil ca erau.
Cand am incercat pentru prima data sa fac dulceata de salcam, m-am raportat la acel moment fixat in memoria afectiva acum zeci de ani. M-am gandit la chiseaua plina cu aur parfumat a lui Tanti Neli. Cred ca am nimerit gustul, dar fara povestile ei dulceata parca nu mai imi pare de aur.
Ingrediente Dulceata De Flori De Salcam
- 1,3 kilograme flori de salcam (cred ca nu e bai mare daca veti aduna doar 1 kilogram sau 1 kilogram si jumatate de flori)
- 2 kilograme de zahar
- 3 lamai (coaja galbena si zeama)
- 2 litri de apa
Dulceata de flori de salcam – pregatirea florilor si a siropului
1. Toata „recolta” de flori de salcam trebuie sa fie desprinsa de pe ciorchine, aleasa de frunze si eventuale insecte.
2. Florile se spala in baie de apa rece apoi se scurg bine intr-o sita. Se arunca prima apa si se repeta operatia.
3. Intr-o oala incapatoare, se pun 2 litri de apa impreuna cu zaharul si fasii de coaja de lamaie, doar partea galbena. Partea alba, aflata sub cea galbena, are un gust amar, de aceea e bine sa o evitam. Se fierbe siropul pana se leaga asa incat daca se inmoaie o lingura in sirop, acesta sa se prelinga picatura cu picatura prin acelasi loc. Se indeparteaza coaja de lamaie si se adauga florile de salcam bine scurse de apa.
4. Dupa ce siropul in care s-au adaugat florile de salcam da din nou in clocot, se adauga zeama celor 3 lamai. Atentie, sa nu adaugati si samburii.
Preparare dulceata de flori de salcam
5. Se fierbe dulceata la foc mediu spre iute inca 20-30 minute, pana cand se leaga la loc, asa incat o picatura din siropul dulcetii, picurata in apa rece, sa formeze o mica perla aurie, nu sa se dizolve. In final, dulceata trebuie sa aiba o culoare de un auriu adanc, cu nuante de ambra.
6. Dulceata se toarna fierbinte in borcane foarte curate si sterilizate. Se pun capacele si se rastoarna cu susul in jos, pozitie in care se lasa 5 minute. Se acopera borcanele cu cateva straturi de stergare groase si se lasa sa se raceasca lent.
Dulceata de flori de salcam va rezista mult si bine in camara. Este delicioasa si cu o textura interesanta, florile fiind usor gumate in siropul onctuos. Aroma dulcetii este foarte apropiata de a mierii de albine si este si la fel de dulce ca aceasta, asa incat e bine sa se consume in portii mici.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns