
Gem de cireșe – pastă tartinabilă – rețetă simplă și rapidă





Gem de cireșe – rețetă simplă și rapidă pentru o pastă tartinabilă de cireșe, ideală pentru întins pe pâine, clătite și umpluturi, cu conținut redus de zahăr. Rețetă de gem de cireșe rapid, cu zahăr puțin, culoare frumoasă și textură foarte plăcută.
Nu știu cum e pe la voi, dar la noi în casă nu prea obișnuim să consumăm dulcețuri, la desert. Ne plac, în schimb, clătitele, cornurile și tartele umplute cu gem, la fel și prăjiturile cu un strat de gem, aromat și plăcut. De aceea, acest gem de cireșe, sub formă de pastă, îmi este cu mult mai util decât dulceața de cireșe. Sigur, am făcut și dulceață de cireșe, cu fructe bob cu bob, rețeta ei o găsiți cu un click pe poza de mai jos.

Vreau doar să subliniez faptul că acest gem de cireșe sub formă de pastă, cu o culoare superbă și un gust minunat, ne va face multe mic dejunuri mai frumoase, mă va inspira să îl folosesc în niște cornulețe etc. Iată de ce, ultimele cireșe pe care le-am cules, sâmbăta ce a trecut, din tânăra noastră livadă, s-au făcut gemul acesta.

Mă bucur tare că am reușit să pun la păstrare această ultimă recoltă! Bucuria e cu atât mai mare cu cât, chiar a doua zi, am plecat în vacanță. Practic, acum scriu de la malul mării și mă gândesc că nimeni nu are un loc de muncă mai plăcut decât mine. Însă ce-i atât de frumos n-are cum să țină prea mult, așa că propun să ne întoarcem la rețeta de gem de cireșe.
Ingrediente pentru rețeta de gem de cireșe – pastă tartinabilă
- 1 kilogram de cireșe, cântărite deja curățate de sâmburi și codițe
- zeama de la 1 lămâie
- 350 de grame de zahăr
- 1 plic de zahăr vanilat
Mod de preparare gem de cireșe – pastă tartinabilă
Precizare: Ingredientele din lista de mai sus sunt date pentru 1 kilogram de cireșe deja curățate. Fructele necurățate au cântărit 1,4 kilograme. Pornind de la aceste cantități, va fi ușor de multiplicat cantitatea pe care doriți s-o preparați.
Curățarea cireșelor
1. Evident, primul lucru pe care l-am făcut a fost să spăl foarte bine cireșele, în câteva ape reci. Apoi le-am lăsat să se scurgă într-o sită și le-am curățat de sâmburi.
Pasarea cireșelor
2. Am cântărit 1 kilogram de cireșe gata curățate și le-am pus în vasul blenderului.

3. Am dat cireșele la blender, până când am obținut un amestec omogen. În lipsa unui blender static, se poate folosi blenderul de mână sau un procesor de alimente.

Gem de cireșe – gătirea
4. Am turnat tot conținutul blenderului – cireșele pasate – într-o cratiță cu fundul gros, nu prea adâncă dar largă, cu diametrul de 32 cm. Suprafața mare a vasului ajută la setarea oricărei dulceți și va ajuta și acest gem de cireșe. Explicația este aceea că un vas nu prea adânc, dar întins, va permite o evaporare mai rapidă a apei pe care fructele o conțin. Astfel, gemul/dulceața se vor îngroșa mai rapid.
5. Am adăugat zeama de lămâie și am pus cratița la fiert, la foc iute. La început, se va produce destul de multă spumă. Pentru că încă nu am adăugat zahărul, nu am îndepărtat spuma formată, în acest stadiu al preparării rețetei de gem de cireșe. Am continuat să fierb cireșele pasate la foc iute, amestecând din când în când (mai ales pe fund), până au scăzut la jumătate. Asta a durat cam 15 minute.

6. Iată, după ce pasta de cireșe (fără zahăr, deocamdată), a scăzut, culoarea roșie a devenit mult mai vibrantă. De asemenea, se observă că nu se mai formează atâta spumă, la suprafață.

7. După ce pasta de cireșe a scăzut la jumătate, am adăugat zahărul, tot deodată. Tot acum am pus și zahărul vanilat.

8. Am amestecat rapid, până ce zahărul s-a dizolvat în pasta de cireșe fierbinte. Când a reînceput să fiarbă, am început să adun spuma formată la suprafață. Spuma care se formează după adăugarea zahărului conține impuritățile din zahăr, ar da un aspect neplăcut gemului. Cel mai bine este să fie culeasă de la suprafață cu o lingură. Am continuat fierberea și, din când în când, am șters marginile cratiței cu un șervet curat, înmuiat în apă rece și bine stors.
Cât fierbem gemul?
9. După ce nu s-a mai format spumă, am montat în cratița cu gem de cireșe un termometru special de bombonerie. Regula e simplă: orice gem sau dulceață se fierbe exact până la temperatura de 105-106 grade Celsius. Dacă gemul nu atinge temperatura asta, va fi lichid iar dacă o depășește, se poate carameliza (se închide la culoare).

În cazul în care nu aveți un astfel de termometru – care, de altfel, nu costă mai mult de 50-60 de lei – probați gemul altfel. Înainte să puneți cratița cu gem de cireșe la fiert, puneți în congelator o farfurioară. După adăugarea zahărului și trecerea a vreo zece minute de fierbere, începeți să probați dacă gemul e suficient de legat. Picurați pe farfurioară câteva picături, care se vor răci rapid. Dacă vă mulțumește consistența gemului, opriți imediat gătirea.
Îmbutelierea gemului
Pentru îmbutelierea acestui gem de cireșe, la fel ca a oricărui produs de acest tip (gem, dulceață), recomand să se folosească borcane și capace sterilizate. Cu un click pe imaginea de mai jos puteți accesa articolul în care explic cum sterilizez eu borcanele pentru conserve.

10. Am pus borcanele pe o tavă metalică. Aceasta va prelua din șocul termic pe care îl va suferi sticla atunci când voi turna în recipiente gemul fierbinte. Pe rând, printr-o pâlnie, am umplut fiecare borcan cu gemul fierbinte, apoi am înfiletat capacele și am întors borcanele cu josul în sus pentru zece minute. 11. După trecerea celor 10 minute, am întors borcanele în poziția firească și le-am lăsat să se răcească bine. M-am asigurat că toate capacele închid etanș şi am pus gemul la păstrare, în cămară. Am deschis doar borcănelul de 100 de mililitri, să testăm gemul. Cel mai bun test e pe o tartină de pâine cu unt, îi vezi perfect si culoarea şi consistența iar gustul e minunat pus în valoare de combinația cu untul.
E la fel de gustos pe cât dd frumoasă îi este culoarea! Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns