
Ardei iuți bulgărești cu ceapă – la borcan – rețetă simplă, preparată la rece





Ardei iuți bulgărești cu ceapă – la borcan – rețetă simplă, preparată la rece. Ardei iuți murați la rece, cu ceapă, în vinegretă simplă, fără fierbere, rețeta de conservă explicată pas cu pas, cu fotografii intermediare.
Anul acesta am avut o frumoasă recoltă de ardei iuți bulgărești, lungi și spiralați. Nici nu mi-am imaginat sunt atât de productivi! Am avut doar câteva plante și mi-au dat o bogăție! În bulgară, soiul acestor ardei se numește chorbadzhijski. Nu știu limba dar denumirea mă duce cu gândul la ciorbă și zic eu că lângă o ciorbă sunt ideali. De altfel, acești ardei lungi și de juma’ de metru, uneori, sunt preferații mei, pentru că iuțeala lor e mai moderată, lucru pe care l-am precizat atunci când am publicat rețeta de ardei iuți marinați în oțet cu miere, pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Așadar, dacă vă doriți o murătură picantă dar fără exagerare, acești ardei iuți bulgărești sunt alegerea ideală! O alternativă ar fi conserva de ardei iute cu fasole fideluță, în care fasole preia o parte din iuțeala ardeilor și în final toate sunt moderat de picante. Acea rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Revenind la rețeta de azi, cea de ardei iuți chorbadzhijski, e una dintre conservele cel mai ușor de preparat. Eu o fac complet la rece, fără opărire și fără sterilizarea produsului finit. Singurele lucruri esențiale pentru reușita acestei conserve sunt alegerea unor ingrediente de calitate și igiena perfectă, așa cum descriu pas cu pas, mai jos.
Ingrediente ardei iuți bulgărești cu ceapă – la borcan – rețetă simplă, preparată la rece
- 1 kilogram de ardei iuți bulgărești (așa numiții chorbadzhijski)
- 200 de grame de cepe mici întregi (sau jumătăți/sferturi), cântărite gata curățate
- apă rece (plată) 1/2 din volumul borcanelor deja umplute cu ardei iuți
- otet 9°, 1/2 din volumul borcanelor deja umplute cu ardei iuți
- câte 30 de grame de sare pentru murături (1 lingură cu vârf) pentru fiecare 1 litru de lichid folosit
- opțional, 100-150 de grame de zahăr (eu nu am folosit)
Mod de preparare ardei iuți bulgărești cu ceapă la borcan – rețetă simplă
Igienizarea ingredientelor și recipientelor
E atât de simplu să conservi pentru iarnă orice fel de legume sau fructe de prin grădină! Indiferent de tipul de conservă pe care dorim să-l preparăm, prima condiție, ca să se păstreze bine, este igiena perfectă. Atât materia primă (ingredientele) cât și recipientele (borcane, sticle) și instrumentele cu care lucrăm trebuie să fie perfect igienizate.
În cazul ardeilor iuți, lucrurile sunt destul de simple. Pentru că au acea iuțeală naturală, multe microorganisme sunt ținute la distanță. Altele, însă, sunt mai rezistente, așa că primul pas a fost să aleg cu atenție fiecare dintre acești ardei iuți bulgărești pe care îi vedeți mai jos, în poză. Am vrut să fiu sigură că niciunul nu are urme de stricăiune, mucegaiuri etc. I-am spălat bine, în câteva ape reci, apoi i-am zvântat cu șervete de hârtie absorbantă. Ceapa am curățat-o, am spălat-o cu atenție și am zvântat-o și pe ea.
Înainte de a începe efectiv să îmbuteliez acești ardei iuți bulgărești cu ceapă, m-am ocupat de sterilizarea borcanelor folosite. Acestea trebuie să fie spălate bine cu apă caldă și detergent de vase, perfect limpezite și sterilizate prin expunerea la o temperatură ridicată. Cel mai comod mi se pare să sterilizez borcanele la cuptor, așa cum am explicat în procedeul descris în detaliu în articolul pe care-l puteți accesa cu un click pe poza de mai jos.
Îmbutelierea și determinarea cantității necesare de lichid
1. Ar fi foarte greu (spre imposibil) să știm exact ce cantitate de lichid e necesară pentru o conservă de ardei iuți bulgărești (sau de alt tip). E extrem de ușor, însă, să măsurăm exact ce cantitate încape în borcane, după ce acestea sunt deja umplute. Așadar, cu mâinile perfect curate, am aranjat ardei iuți bulgărești și ceapă în borcane, cât de strâns am putut. Borcanul din imaginea de mai jos are un volum de 2 litri, așa că au intrat mulți ardei.
Nu e greșit să se taie în jumătăți ardeii, dacă sunt prea lungi. Oricum se vor mura și vor rezista perfect. Odată ce s-a umplut borcanul, l-am umplut cu apă rece, curată, cât să acopere ardeii de 1 cm.
2. Imediat, am scurs apa din borcan și am colectat-o într-un recipient gradat. Borcanul meu fiind mare, am nevoie de 1,1 L de lichid pentru conserva mea de ardei iuți bulgărești la borcan.
Prepararea vinegretei
3. Odată ce am aflat de cât lichid e nevoie și știind că raportul de apă și oțet trebuie să fie de 1:1, am aruncat jumătate din apa din recipientul gradat. Restul de lichid îl voi completa cu oțet. Mai întâi, însă, am adăugat în apa rămasă în recipient sarea grunjoasă.
Observație: dacă doriți să puneți și zahăr în acești ardei iuți bulgărești, acum este momentul. Eu nu am pus, încerc să evit pe cât posibil zahărul, dar fără îndoială că ardeii sunt parcă și mai savuroși cu o substanță dulce adăugată.
4. Am amestecat până ce sarea s-a dizolvat apoi am completat lichidul cu oțet. Am verificat să nu fi rămas cristale nedizolvate de sare pe fundul recipientului gradat. Dacă sunt, se mai amestecă puțin.
5. Am turnat vinegreta în borcanele bine umplute cu ardei iuți bulgărești și ceapă. Ardeii trebuie să fie acoperiți măcar de 1 cm de lichid. Foarte util este să se folosească o presă specială (din material plastic, se găsește de cumpărat) care să mențină conținutul borcanului sub lichid.
Depozitarea și păstrare
6. Odată bine umplute borcanele, le-am așezat în cămară, într-un loc umbrit și bine ventilat. Ca să fie buni de consum, acești ardei iuți bulgărești au nevoie de măcar 1 lună de zile în care vinegreta să îi marineze perfect, să îi pătrundă. De fapt, ardeii ar fi pătrunși probabil mai repede, dar marinarea cepei durează un pic mai mult. După trecerea acestui timp, atât ardeii cât și ceapa vor fi delicioși, alături de ciorbe, tocănițe etc.
Când ajung să fie gata, nici măcar nu trebuie să îi depozitați în frigider, după deschiderea borcanului. Doar aveți grijă ca, atunci când scoateți ardei din borcan, să folosiți instrumente perfect curate iar conținutul rămas să fie permanent acoperit de vinegretă.
Eu prefer acest tip de ardei iuți murați, tocmai pentru că nu sunt exagerat de picanți. Au iuțeală, categoric suficientă ca să dea un pic de viață unor preparate mai blânde, dar nu sunt atât de iuți încât să-ți ”anestezieze” papilele și să nu mai simți alte gusturi. Încercați-i și voi, vă aștept cu impresii!
MAI MULTE REȚETE DE MURĂTURI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns