Zacuscă de vinete și morcovi
Zacusca de vinete și morcovi – rețetă pas cu pas. O variantă cremoasă și dulce a celei mai iubite rețete de zacuscă cu lista de ingrediente și mod de preparare detaliat.
Toamna ne-a adus în dar toate roadele pământului, covoare de frunze aurii, miros de castane coapte și de bucate aromate. Gospodinele s-au angajat într-o adevărată emulație a cămărilor pline cu fel de fel de conserve și dintre toate acestea, cea mai îndrăgită pare să fie zacusca de vinete. Adevărul e că e minunată, aromată și sățioasă, o felie de pâine de casă cu zacuscă e un adevărat ospăț și pe deasupra e de post!
Din copilărie, am amintiri tare frumoase cu zacusca Tușei Laura, mătușa mea de la Arad, cea al cărui nume îl port. Înca și acum cred că ea face cea mai bună zacuscă din lume. E cremoasă și consistentă și are o dulceață de neegalat. Am încercat ani în șir să fac o zacuscă la fel de bună.
VEDEȚI ȘI REȚETA DE ZACUSCĂ DE CIUPERCI – CLICK PE POZA URMĂTOARE
Desăvârșirea acelui gust începe la ea de primăvara. Atunci seamănă cu grijă în lădițe semințele ardeilor, selectate și păstrate din toamnă. Când afară se încalzește, firavele plante sunt transferate în grădina ei mică, dar foarte bine împărțită. Găsești acolo orice verdeață sau legumă trebuincioasă în gospodărie dar și o mulțime de flori, din care Tușa face buchete colorate pe care le vinde ca să-și rotunjească pensia de profesoară pensionară.
Alte Retete De Conserve Pentru Iarna
Ardeii ei bine copți, roșii-portocalii, sunt cei care dau gustul incredibil de dulce al celei mai bune zacuști din lumea asta. Urmând rețeta Tușei, am făcut și eu, an de an, zacuscă de vinete cu ardei copți. Rețeta v-am împărtășit-o ceva mai demult. Știu că a plăcut multora dintre cititorii mei și v-o recomand și acum cu mult drag.
Azi, însă, o să vă ofer o rețetă nouă de zacuscă, în care un surplus de dulceață vine de la morcovi. Mi s-a părut foarte bună această zacuscă cu vinete și morcovi, cu o consistență cremoasă, plăcută de tot, așa că mi-am zis că-i musai s-o împărtășesc cu voi.
Ingrediente zacuscă de vinete cu morcovi
- 600 de grame de vinete, cântărite deja coapte și decojite
- 400 de grame de morcovi curățați de coajă
- 350 de grame de ardei, cântăriți după ce au fost copți și decojiți
- 200 de grame de ceapă curățată
- 40 de ml. de ulei de floarea soarelui
- 1 cățel de usturoi
- 2 foi de dafin
- 400 de ml. de bulion de roșii
- opțional, 1 linguriță de chimen măcinat
- sare și piper după gust
Preparare zacuscă de vinete cu morcovi
Pregătirea vinetelor și ardeilor
1. Desigur, prepararea oricărei rețete de zacuscă începe cu coacerea vinetelor și a ardeilor. Vinetele se coc vinetele pe grătar, pe disc, pe plită, doar să vină în contact direct cu o suprafață încinsă. E indicat să înțepați vinetele înainte de a le pune la copt pentru a evita accidentele care se pot produce dacă vinetele plesnesc și împroașcă în jur cu pulpa lor extrem de fierbinte.
Se coc de jur împrejur pană când coaja se carbonizează pe alocuri iar miezul este moale. Vinetele coapte se scot într-o strecuratoare așezată deasupra unui vas în care să se colecteze lichidul amărui și ușor astringent pe care îl vor lăsa. Se acoperă cu un capac, astfel se vor aburi si se vor decoji mai ușor. Se decojesc deîntată ce le putem atinge cu degetele.
Ardeii se coc la fel, cu mențiunea că aceștia se pot coace și într-o tigaie foarte bine încinsă, acoperiți cu un capac. Se întorc succesiv pe toate părțile, până ce coaja se arde din loc în loc, devenind neagră. Se scot într-n vas și se acoperă, aburul format ajutând la desprinderea pieliței de la suprafața ardeilor. Desigur, ardeii se pot folosi și cruzi la zacuscă. Îndepărtând pielița de la suprafața ardeilor, zacusca va deveni ceva mai ușor de digerat, în plus, ardeii copți vor da un gust mai bun și preparatul se va găti mai repede.
Gătirea preparatului
2. Pentru a găti rețeta de zacuscă de vinete și morcovi, se pregătesc cu grijă toate ingredientele. Morcovii se spală bine, se decojesc și se rad pe răzătoare. Ceapa se rade sau se toacă foarte mărunt. Ardeii copți se curăță de cotor, pieliță și semințe. Vinetele coapte se decojesc, se scurg de zeamă și se toacă mărunt cu un instrument (cuțit, lingură etc) de preferință din lemn, plastic sau ceramică, pentru că în contact cu metalul s-ar putea oxida.
3. Într-o cratiță încăpătoare, se încinge uleiul și se adaugă ceapa, usturoiul zdrobit și morcovii. Se presară un praf de sare și se amestecă de câteva ori. Se reduce focul și se gătește ceapa și morcovul sub capac timp de 10-15 minute, până când morcovii s-au înmuiat foarte bine.
4. Se adaugă în oală ardeii copți mărunțiți și vinetele tocate, împreună cu bulionul și dafinul. Se fierbe zacusca la foc mediu spre mic timp de 15-20 de minute. Se amestecă frecvent, insistând pe fund, să nu se prindă.
Toate ingredientele fiind deja gătite în prealabil – morcovii și ceapa călite, ardeii și vinetele copți, bulionul – nu e nevoie ca această zacuscă de vinete cu morcovi să se fiarbă ore în șir!
5. În final, se oprește focul și zacusca de vinete și morcovi se asezonează cu sare și piper după gust. Se amestecă bine și se gustă de câteva ori, e important să îi fie bine potrivit gustul.
Îmbutelierea
6. Cât e fierbinte, zacusca de vinete și morcovi se pune în borcane sterilizate, așezate pe o tavă metalică, eventual acoperită cu un șervet de bucătărie. Despre cum anume trebuie pregătite borcanele pentru a conserva alimentele peste iarnă am scris mai multe aici.
Pentru sterilizarea produsului, aveți trei variante:
- Se căpăcesc borcanele și se dau cu tavă cu tot la cuptorul preîncălzit la 100°C, timp de 20 de minute. După 20 de minute, se stinge cuptorul și se lasă borcanele să se răcească complet în cuptor, înainte de a le depozita în cămară.
- O altă variantă ar fi să așezați borcanele, umplute cu zacusca de vinete și morcovi fierbinte, într-un cuib căptușit cu mai multe straturi de pături groase. Le înveliți bine si le lăsați să se răcească lent.
- O a treia variantă este sterilizarea în bain-marie, într-o cratiță cu apă. Se acoperă borcanele cu prosoape de bucătărie în strat dublu și se fierb 20 de minute, din momentul în care apa dă în clocot. Se lasă să se răcească lent, în cratiță.
Păstrarea și servirea
7. Odată răcite, se verifică fiecare borcan în parte. Dacă, atunci când se apasă pe capac, acesta se simte ușor flexibil și pocnește, borcanul NU este bine închis. Aceste borcane se depozitează în frigider și se consumă imediat. Borcanele închise bine, cu capace ferme, se depozitează în cămară, vor rezista perfect toată iarna.
Zacusca de vinete și morcovi e dulce, cu o consistență cremoasă și plăcută, are și o culoare frumoasă. Cred eu că poate fi consemnată cu succes în galeria rețetelor de zacuscă de care românii sunt așa de mândri, și pe bună dreptate. Zacusca este un produs cu care am putea ieși oriunde în lume.
Aș fi curioasă dacă și voi aveți o poveste a rețetei preferate de zacuscă și dacă da, poate o consemnați în cîteva rânduri în formularul de comentarii! M-ar bucura și să încercați această rețetă de zacuscă de vinete și morcovi, e dulceagă și economică, foarte bună la gust. Poftă mare!
Lasă un răspuns