
Chutney de smochine





Chutney de smochine – rețetă pas cu pas pentru un sos sau un condiment delicios. Ce este un chutney? Care sunt ingredientele pentru chutney?
Acest chutney este considerat de către unii un condiment, de către alții un sos. Cam ca un ketchup dar, zic eu, cu un cu totul alt grad de finețe și subtilitate. Cred eu că această clasificare diferită – ba sos, ba condiment – depinde de cât de picant este chutney-ul respectiv. Dacă e foarte iute, e mai dificil de folosit ca sos sau garnitură, mai degrabă e de folosit în cantități foarte mici. Cuvântul care denumește preparatul provine din limba hindi (“chatni” ar însemna “a pisa”, “a zdrobi”) și evident, a ajuns în Europa și în întreaga lume (atât cuvântul cât și preparatul) pe filieră britanică.
Deci, un sos, un fel de ”gem” făcut cu zahăr brun și oțet (sau zeamă de limetă sau chiar de lămâie), cu gustul perfect echilibrat între dulce-sărat-acru-picant. Un bun acompaniament pentru o friptură bogată iar în ceea ce privește acest chutney de smochine, părerea mea este că se potrivește perfect și cu brânzeturile maturate.
Ingredientele de bază pentru chutney sunt legumele și fructele. Putem face chutney doar din legume sau din legume și fructe în combinație. Eu am făcut azi un chutney de smochine, dar există sute de alte variante. Foarte popular este chutney de mango, dar și cel de papaya, de roșii sau gogonele iar dacă mă-ntrebați pe mine, mie-mi plac în mod deosebit cele de prune sau nectarine/piersici. Evident, fiind vorba despre un sos de origine indiană, chutney are și condimente destule, care îi dau subtilitate și profunzime. Cele mai adesea întâlnite sunt scorțișoara, cuișoarele, muștarul, chili, usturoiul, ghimbirul, coriandrul și cardamomul. Mai departe… sky is the limit, totul este să se combine aromele în proporții echilibrate și de bun gust. Hai să vedem cum se face!
Chutney de smochine – ingrediente
- 280 de grame de smochine bine coapte
- 100 de grame de ceapă roșie
- 1 cățel de usturoi
- 20-30 de grame de ghimbir răzuit
- 1 cățel de usturoi
- 1 lingură de ulei
- 1 baton de scorțișoară
- 1 linguriță de coriandru boabe
- 10 boabe de piper
- 2 păstăi de cardamom
- 2 cuișoare
- 30 de grame de muștar cu boabe întregi
- 1 ardei chili mic
- 50 de grame de zahăr brun
- 100 ml. de oțet balsamic
- sare după gust
Mod de preparare chutney de smochine
Două vorbe despre ingredientele alese
Ingredientele pe care le-am folosit sunt în poza de mai jos. Uitați-vă bine la ele și rețineți că fructele pot fi oricare altele preferați sau aveți la îndemână. Nu aveți sau nu vă place cardamomul, coriandrul sau cuișoarele? Nu e mare bai! Doar să rețineți că un chutney trebuie, totuși, să fie bine condimentat, asta stă în caracterul lui. Scoateți și introduceți ingrediente pe listă după disponibilitate și preferințe, fără a uita însă de ceea ce este, până la urmă, un chutney. Desigur, alegerea oțetului balsamic de Modena nu e neapărat una care să țină de tradiția unui chutney indian. Dar e o alegere bună, vă asigur. Acesta are o aciditate blândă și plăcută, care echilibrează minunat preparatul.
Pregătirea condimentelor
1. Într-o tigaie uscată, se pun toate condimentele în afară de scorțișoară. Se înfierbântă tigaia treptat și se rumenesc ușor condimentele, scuturând tigaia din când în când, până simțim o aromă puternică.
2. Se transferă condimentele într-un mojar și se pisează până devin pulbere.
Gătirea preparatului
3. Pentru a găti al nostru chutney de smochine, se toacă ceapa, se zdrobește usturoiul iar smochinele se taie cubulețe. Într-o tigaie adâncă (cu diametrul de 24 cm), se încinge uleiul pe foc mediu, Se adaugă ceapa tocată, usturoiul și ghimbirul. Se reduce focul la mic și se presară puțină sare. Se călește ceapa pe foc mic, amestecând frecvent, cam 13-15 minute, până se înmoaie bine.
4. Când ceapa începe să se rumenească pe alocuri, doar să devină ușor aurie, se adaugă zahărul brun și se amestecă repede. Dacă se poate înlocui zahărul? Probabil, dar zahărul este unul dintre ingredientele specifice pentru chutney, fără de care nu va mai avea aceeași textură și nici același gust. Se amestecă în continuu timp de un minut.
5. Se adaugă acum oțetul balsamic. Se dă în clocot până când amestecul din tigaie începe să aibă o textură de sirop (câteva minute).
6. Se adaugă în chutney mirodeniile pisate, batonul de scorțișoară, muștarul, ardeiul chili întreg (sau tocat, dacă preferați mai iute, eu îl arunc la final pe cel întreg) și smochinele tăiate în cuburi. Se fierbe totul la foc potrivit timp de 10-12 minute.
7. În final, al nostru chutney de smochine arată așa cum se vede în imaginea de mai jos. Se potrivește gustul de sărat și se poate servi imediat sau se poate îmbutelia în borcane, urmând să fie servit la o dată ulterioară.
Îmbuteliat, acest chutney de smochine se păstrează perfect, vreme îndelungată, în cămară. Singura condiție este să fie borcanele închise etanș. Eu obișnuiesc să fac câte două borcănele de chutney de prune, altele două de chutney de caise sau piersici etc. De fapt, realizez acum că dulceața de gogonele pregătită anul trecut este și ea un chutney! Este și aceea o rețetă delicioasă care merită încercată.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns