Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Chutney de smochine

Chutney de smochine

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 02.09.2019
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

Chutney de smochine – rețetă pas cu pas pentru un sos sau un condiment delicios. Ce este un chutney? Care sunt ingredientele pentru chutney?

Acest chutney este considerat de către unii un condiment, de către alții un sos. Cam ca un ketchup dar, zic eu, cu un cu totul alt grad de finețe și subtilitate. Cred eu că această clasificare diferită – ba sos, ba condiment – depinde de cât de picant este chutney-ul respectiv. Dacă e foarte iute, e mai dificil de folosit ca sos sau garnitură, mai degrabă e de folosit în cantități foarte mici. Cuvântul care denumește preparatul provine din limba hindi (“chatni” ar însemna “a pisa”, “a zdrobi”) și evident, a ajuns în Europa și în întreaga lume (atât cuvântul cât și preparatul) pe filieră britanică.

chutney de smochine reteta chutney cu smochine reteta laura laurentiu

Deci, un sos, un fel de ”gem” făcut cu zahăr brun și oțet (sau zeamă de limetă sau chiar de lămâie), cu gustul perfect echilibrat între dulce-sărat-acru-picant. Un bun acompaniament pentru o friptură bogată iar în ceea ce privește acest chutney de smochine, părerea mea este că se potrivește perfect și cu brânzeturile maturate.

Ingredientele de bază pentru chutney sunt legumele și fructele. Putem face chutney doar din legume sau din legume și fructe în combinație. Eu am făcut azi un chutney de smochine, dar există sute de alte variante. Foarte popular este chutney de mango, dar și cel de papaya, de roșii sau gogonele iar dacă mă-ntrebați pe mine, mie-mi plac în mod deosebit cele de prune sau nectarine/piersici. Evident, fiind vorba despre un sos de origine indiană, chutney are și condimente destule, care îi dau subtilitate și profunzime. Cele mai adesea întâlnite sunt scorțișoara, cuișoarele, muștarul, chili, usturoiul, ghimbirul, coriandrul și cardamomul. Mai departe… sky is the limit, totul este să se combine aromele în proporții echilibrate și de bun gust. Hai să vedem cum se face!

Chutney de smochine – ingrediente

  • 280 de grame de smochine bine coapte
  • 100 de grame de ceapă roșie
  • 1 cățel de usturoi
  • 20-30 de grame de ghimbir răzuit
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 lingură de ulei
  • 1 baton de scorțișoară
  • 1 linguriță de coriandru boabe
  • 10 boabe de piper
  • 2 păstăi de cardamom
  • 2 cuișoare
  • 30 de grame de muștar cu boabe întregi
  • 1 ardei chili mic
  • 50 de grame de zahăr brun
  • 100 ml. de oțet balsamic
  • sare după gust

Mod de preparare chutney de smochine

Două vorbe despre ingredientele alese

Ingredientele pe care le-am folosit sunt în poza de mai jos. Uitați-vă bine la ele și rețineți că fructele pot fi oricare altele preferați sau aveți la îndemână. Nu aveți sau nu vă place cardamomul, coriandrul sau cuișoarele? Nu e mare bai! Doar să rețineți că un chutney trebuie, totuși, să fie bine condimentat, asta stă în caracterul lui. Scoateți și introduceți ingrediente pe listă după disponibilitate și preferințe, fără a uita însă de ceea ce este, până la urmă, un chutney. Desigur, alegerea oțetului balsamic de Modena îmbuteliat sub brandul TransGourmet de la Selgros nu e neapărat una care să țină de tradiția unui chutney indian. Dar e o alegere bună, vă asigur. Acesta are o aciditate blândă și plăcută, care echilibrează minunat preparatul.

ingrediente

Pregătirea condimentelor

1. Într-o tigaie uscată, se pun toate condimentele în afară de scorțișoară. Se înfierbântă tigaia treptat și se rumenesc ușor condimentele, scuturând tigaia din când în când, până simțim o aromă puternică.

condimente rumenite

2. Se transferă condimentele într-un mojar și se pisează până devin pulbere.

pisarea condimentelor

Gătirea preparatului

3. Pentru a găti al nostru chutney de smochine, se toacă ceapa, se zdrobește usturoiul iar smochinele se taie cubulețe. Într-o tigaie adâncă (cu diametrul de 24 cm), se încinge uleiul pe foc mediu, Se adaugă ceapa tocată, usturoiul și ghimbirul. Se reduce focul la mic și se presară puțină sare. Se călește ceapa pe foc mic, amestecând frecvent, cam 13-15 minute, până se înmoaie bine.

ceapa rosie calita

4. Când ceapa începe să se rumenească pe alocuri, doar să devină ușor aurie, se adaugă zahărul brun și se amestecă repede. Dacă se poate înlocui zahărul? Probabil, dar zahărul este unul dintre ingredientele specifice pentru chutney, fără de care nu va mai avea aceeași textură și nici același gust. Se amestecă în continuu timp de un minut.

adaugarea zaharului

5. Se adaugă acum oțetul balsamic. Se dă în clocot până când amestecul din tigaie începe să aibă o textură de sirop (câteva minute).

adaugarea otetului balsamic

6. Se adaugă în chutney mirodeniile pisate, batonul de scorțișoară, muștarul, ardeiul chili întreg (sau tocat, dacă preferați mai iute, eu îl arunc la final pe cel întreg) și smochinele tăiate în cuburi. Se fierbe totul la foc potrivit timp de 10-12 minute.

adaugarea smochinelor

7. În final, al nostru chutney de smochine arată așa cum se vede în imaginea de mai jos. Se potrivește gustul de sărat și se poate servi imediat sau se poate îmbutelia în borcane, urmând să fie servit la o dată ulterioară.

chutney de smochine proaspăt preparat reteta chutney

Îmbuteliat, acest chutney de smochine se păstrează perfect, vreme îndelungată, în cămară. Singura condiție este să fie borcanele închise etanș. Eu obișnuiesc să fac câte două borcănele de chutney de prune, altele două de chutney de caise sau piersici etc. De fapt, realizez acum că dulceața de gogonele pregătită anul trecut este și ea un chutney! Este și aceea o rețetă delicioasă care merită încercată.

Laura-Laurenti_740x100

Să vă fie de folos!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un comentariu la Chutney de smochine

  1. Eros Ramazz spune:

    Nu stiu daca am vazut vreodata ceva care sa arate mai bine! Super!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE