Ficat de porc cu sos de ceapă (sau de vițel) – rețetă săsească
Pregatire
05:00 ore
Gatire
00:25 ore
Timp total
00:30 ore
Portii
4
Grad dificultate
usor
Ficat de porc cu sos de ceapă (sau de vițel) rețetă săsească prezentată detaliat, ingrediente și mod de preparare pas cu pas. Cum se gătește corect un ficat de porc? Cum gătim un ficat de porc sau de vițel să rămână fraged? Răspunsul la aceste întrebări și alte detalii folositoare le găsiți în rețeta de mai jos.
Nu am făcut niciodată un secret din faptul că îmi plac foarte mult felurile din organe. Că e ficat (provenind de la orice animal), creier, rinichi, burtă sau fudulii, ah! Să vină toate la mine! Oridecâte ori am savurat așa ceva, nu s-a întâmplat să las blidul neșters cu pită! Rețeta de ficat de porc cu sos de ceapă e una dintre cele care mi-au plăcut foarte mult. Răsfoiam cartea iar prima rețetă care mi-a atras atenția a fost chiar asta! Nu m-a dezamăgit.
Evident, dacă vă place ficatul și vă plac și mâncărurile cu sos, veți adora acest preparat cu gust robust, accentuat plăcut de vinul roșu și de condimentarea discretă dar foarte potrivită. Trebuie să subliniez încă o calitate a acestui preparat gustos: de la început la sfârșit, rețeta de ficat de porc cu sos de ceapă se face într-o singură tigaie. Nu veți murdări multe vase iar rezultatul va fi excelent.
Să știți că nu am schimbat cu nimic rețeta din carte! Am folosit exact aceleași ingrediente și am urmat aceiași pași însă, pentru că cititorii mei sunt obișnuiți cu un stil mai puțin laconic de prezentare, am descris pașii preparării în modul în care o fac de obicei. Dacă aș avea ceva de reproșat cărților de bucate, în general, este că sunt scrise de parcă s-ar adresa exclusiv celor cu experiență în bucătărie. Gătirea corectă a unui ficat, cred eu, e un subiect care merită un pic mai multă atenție, așa încât să iasă oricui exact ca în poza de mai jos, adică perfect pătruns și în același timp foarte fraged.
Ingrediente Ficat de porc sau vițel cu sos de ceapă
- 600 de grame de ficat de vițel sau de porc
- 2 linguri de ulei (30 de mililitri)
- 2 cepe de mărime medie (150 de grame)
- sare și piper
- 40 de grame de unt
- 125 de mililitri de vin roșu
- 400 de mililitri de supă de pui, vită sau legume
- 1 linguriță pastă de tomate
- 1 frunză de dafin
- opțional: 1 linguriță de amidon de porumb
- 1 linguriță de măghiran uscat
- 1 cățel de usturoi, curățat de coajă
- 1 fâșie de coajă de lămâie
Mod de preparare Ficat de porc sau vițel cu sos de ceapă
1. În imaginea de mai jos puteți vedea o bucată de ficat de porc de 650 de grame, așezată pe tocator. Așa cum am menționat în lista de ingrediente, rețeta se poate pregăti și cu ficat de vită (de vițel).
Pentru început, am spălat ficatul, clătindu-l sub jet de apă rece. L-am zvântat de apă prin tamponare cu șervete de hârtie absorbantă de bucătărie. Cu un cuțit bine ascuțit, am îndepărtat toate pielițele dure și părțile fibroase dintre lobi.
2. Odată pregătit ficatul, așa cum am descris la pasul anterior, l-am feliat în felii de aproximativ 2-2,5 centimetri grosime, pe cât posibil egale. Indiferent de la ce animal provine ingredientul principal pentru rețeta de ficat de porc (sau de vițel) cu sos de ceapă, e important să fie porționat cât de cât egal, pentru a se găti în același timp.
Gătire ficat în tigaie
3. Am încins pe foc mediu-iute o tigaie largă, apoi am adăugat uleiul. Am adăugat ficatul în tigaie, în câteva tranșe, fără a înghesui feliile.
4. Am prăjit rapid feliile mele de ficat de porc, pe ambele părți, până au căpătat ușoare urme de rumen. Atenție! Ficatul NU se asezonează înaintea gătirii, pentru că se întărește! La fel, ficatul nu se gătește excesiv, pentru că devine uscat și sfărâmicios, cu o tentă amăruie. Orientativ, gătirea întregii cantități de ficat a durat 10 minute. Se poate înțepa o felie – două cu furculița. Ar trebuie să se elibereze sucuri clare, rozalii. Nu înțepăm, însă, toate feliile și nici nu o facem de mai multe ori, că nu avem niciun interes să uscăm ficatul.
După ce au fost ușor rumenite pe ambele părți, am scos feliile de ficat pe o farfurie și abia atunci le-am condimentat cu sare și piper. Am acoperit ficatul lejer și l-am păstrat la cald. Tigaia am tras-o de pe foc, am scurs-o de grăsime dar nu am spălat-o.
Sosul de ceapă
5. Pentru sos, am curățat ceapa, am spălat-o și am tăiat-o julienne (fâșii subțiri).
6. Am pus foc mediu aceeași tigaie în care am prăjit ficatul și am adăugat în ea untul, să se topească. După ce untul s-a topit și a început să sfârâie, am adăugat ceapa, pe care am presărat-o de la început cu un praf de sare, să lase din apă. Am redus focul la mic și am călit ceapa la foc mic, amestecând din când în când, timp de 15 minute, până când ceapa s-a înmuiat bine. Culoarea cepei este de la urmele rumene rămase în tigaie după prăjirea ficatului, nu este rumenită ceapa.
Adăugarea vinului
7. După ce ceapa s-a înmuiat bine, am turnat în tigaie vinul roșu și am ridicat temperatura plitei la mediu-iute. Vinul roșu, prin aciditatea pe care o conține, deglasează tigaie de ultimele urme rumene, în care e concentrat atâta gust. Am lăsat să fiarbă vinul cu ceapa la foc mediu-iute timp de 2 minute, să se evapore bine alcoolul, rămânând doar gustul.
8. Am adăugat peste ceapă supa și imediat și pasta de tomate și foaia de dafin. Am adus totul la fierbere, apoi am redus focul la mic și am fiert sosul timp de 10 minute.
9. Între timp, am amestecat amidonul de porumb cu 30-40 de mililitri de apă, până s-a omogenizat. Am adăugat amidonul dizolvat în sos și l-am încorporat prin amestecare.
10. Imediat, am adăugat în acest sos de ceapă cu vin cățelul de usturoi, curățat și ușor presat cu latul lamei cuțitului, și coaja de lămâie. Am presărat și măghiranul uscat și am gătit totul timp de 4-5 minute, la foc mic.
11. La finele acestui timp, am scos din sos bucata de coajă de lămâie, cățelul de usturoi și foaia de dafin. Am verificat gustul sosului de sare și piper. Am adăugat în tigaie feliile de ficat, păstrate deoparte de la pasul 4. Am stropit bine feliile de ficat cu sosul și le-am înfierbântat, amestecând delicat, dar nu am mai permis să ajungă sosul din nou la fierbere. M-am ferit să permit asta tocmai pentru a nu găti ficatul mai mult decât e nevoie. Dacă se gătește în exces, ficatul, practic, este compromis!
12. Am tras tigaia de pe foc și am presărat preparatul meu – ficat de porc cu sos de ceapă – cu puțină verdeață tocată. Se potrivește perfect un pic de pătrunjel sau ceapă de tuns (chives). Practic, în acest moment este gata de servire!
Ficat de porc cu sos de ceapă – Servirea
Am servit imediat ficatul, alături de un piure de cartofi fin, cu unt. După părerea mea, a fost o asociere excelentă, care, în același timp, a fost și recomandarea din carte. Preparatul, însă, ar merge excelent și cu o mămăliguță moale, fiartă în lapte cu unt. S-ar potrivi perfect și cu niște spätzle, a căror rețetă o puteți găsi cu un click pe cuvântul scris cu albastru. De fapt, un ficat atât de fraged și gustos merge cu multe garnituri, dintre cele preferate de fiecare.
Nouă ne-a plăcut foarte mult, sper să încercați rețeta și să vă placă și vouă.
MAI MULTE REȚETE DIN FICAT GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!




























Lasă un răspuns