
Piure de cartofi rețetă simplă, cu toate secretele






Piure de cartofi rețetă simplă, cu toate secretele. Cât unt se pune la un piure de cartofi? Cu ce instrument este corect să zdrobim cartofii pentru piure de cartofi? Cum este corect să spunem, pireu de cartofi sau piure? Ce fel de cartofi să alegem pentru piure de cartofi?
Cred că fiecare dintre noi a făcut cunoștință cu piureul de cartofi încă din copilărie. Soțul meu a trăit, de altfel, o bună parte din copilăria lui, doar cu piure de cartofi și compot de mere. Erau singurele mâncăruri pe care le accepta și nu pot să mă abțin să nu îmi pară rău de soacră-mea, măcar puțin. De altfel, și mie îmi place, de când eram copil și până acuma a rămas una dintre garniturile mele preferate.
Toată lumea a făcut sau măcar a mâncat piure de cartofi, dar, în urma unei celebre emisiuni de cooking care s-a dat la televizor, a apărut ideea că mulți dintre noi nu îl făceau corect. Acum, ce să zic? Nu aș zice nici că rețeta făcută publică atunci, cu ocazia emisiunii, era chiar cea mai ”ortodoxă”. Rețeta prevedea adăugarea untului în proporția de 1:3 – 250-300 de grame de unt la 1 kilogram de cartofi. Adică, probabil că este corectă, chiar iese un piure de cartofi dat naibii de bun procedând astfel, doar că nu este echilibrat din punct de vedere nutrițional. Să nu uităm, piureul de cartofi este o garnitură. Nu e în regulă să aibă garnitura mai multe calorii decât carnea din farfurie, oricine ar susține contrariul.
Pentru că nu are rost să scriu în această introducere mai mult decât este cazul, în cele ce urmează voi încerca să răspund întrebărilor lansate în sumarul de la începutul articolului. Și, desigur, să vă ofer rețeta unui piure de cartofi delicios, garnitura cea mai îndrăgită de toată lumea.
Ingrediente piure de cartofi rețetă simplă
- 1 kg. de cartofi pentru fiert (din cei făinoși, dacă îi cumpărați din magazine de obicei scrie pe etichetă că sunt pentru fiert)
- 80 de grame de unt cu 82% grăsime, la temperatura camerei
- 250 ml. lapte fierbinte (se ajustează după cât de consistent ne place piureul)
- sare după gust
- opțional, puțină nucșoară
Cât unt se pune la un piure de cartofi?
După cum ați putut observa din lista de ingrediente, eu recomand 80 de grame de unt la o cantitate 1 kg de cartofi din care, după curățire, rămân cam 800 de grame. Deci, cam 10% din cantitatea cartofilor o reprezintă untul. Aproximativ aceeași cantitate (chiar mai puțin, 75 de grame) este recomandată de Larousse Gastronomique, ediția revizuită în 2001, pe care o am în bibliotecă. Mai jos puteți vedea, pe coloana din dreapta, rețeta de piure de cartofi (mashed potatoes), care în carte este consemnată la pagina 916. Bonus, pe coloana din stânga aflați trei rețete de cartofi umpluți.
Că există și altfel de rețete, care conțin smântână, mult mai mult unt și mai puțin lapte, e foarte adevărat. Cum spuneam, depinde cam ce dorești să faci cu acel piure.
Cum este corect să spunem, pireu de cartofi sau piure?
Mulți dintre noi am crescut cu pireu de cartofi. După ce-am crescut, ni s-a spus că nu e corect să spunem așa, și că trebuie să zicem piure de cartofi. În cartea Silviei Jurcovan, însă, toate preparatele de acest fel sunt denumite pireu. Cum o carte trece, totuși, printr-o corectură, m-am gândit să caut în DEX și am descoperit că ambele forme, atât piure cât și pireu sunt corecte.
PIRÉU s.n. Mâncare preparată din legume (de obicei din cartofi) sau din fructe fierte și zdrobite, formând o pastă. [Var. piure s.n. / < fr. purée].
Mod de preparare piure de cartofi rețeta simplă – fierbere
1. Pentru început, cartofii se spală bine, apoi se curăță de coajă. La mine în casă, se treaba asta se ocupă soțul meu. Pe măsură ce se curăță, cartofii se păstrează într-un castron cu apă rece.
Totuși, există rețete care recomandă fierberea cartofilor în coajă. Atenție, însă, sunt recomandate unor anumite tipuri de cartofi pe care e foarte puțin probabil să-i găsim pe la noi prin țară.
2. Se spală bine cartofii în câteva ape reci. Se scurg și se taie în cubulețe sau felii (depinde de mărimea acestora). Se pun cartofii într-o cratiță de mărime potrivită. Se acoperă cu apă rece cam de 4 degete și se adaugă 1 linguriță cu vârf de sare. Se pune oala pe foc mediu și se fierb cartofii cam 25 de minute, cât să se frăgezească bine, dar să nu se spargă.
3. Se scurg cartofii de apă, printr-o sită. Eu folosesc această sită care are picioare și las cartofii să aburească vreo 3-4 minute în aceasta, ca să mai piardă din abur. Dacă vă uitați mai sus, în rețeta de la Larousse Gastronomique, se recomandă să fie sotați rapid, pentru a mai elimina din umiditate. Ideea e să avem cât mai puțină apă în al nostru pireu de cartofi. Se știe doar, apa nu-i bună. Nici la genunchi. :P
Piure de cartofi rețeta simplă – presarea cartofilor și finalizarea preparatului
4. Se zdrobesc cartofii fin, cât sunt fierbinți. Cel mai recomandat instrument, pentru treaba asta, este presa de cartofi. Eu o am de ani de zile și o păzesc ca pe ochii din cap.
Corect este să se preseze cartofii și cu o presă manuală, așa cum puteți vedea mai jos.
Absolut incorect este să zdrobim cartofii cu mixerul sau cu blenderul! În locul unui piure de cartofi pufos și apetisant, veți obține o masă elastică, care se va întinde ca un mucus. Nimic nu poate fi mai neapetisant! Există o explicație științifică ce explică de ce anume se întâmplă asta. Pur și simplu, mișcarea rapidă a paletelor mixerului sau a lamelor blenderului distruge foarte fragilele molecule de amidon din cartofii fierți, ceea ce îi face să se transforme în acea masă elastică.
Zdrobiți prin presa de cartofi, avem siguranța că nu ne rămâne chiar niciun cocoloș, toți cartofii au o textură fină.
5. Se adaugă untul, de preferință la temperatura camerei. Se amestecă rapid cu un tel sau cu o spatulă, ca să se încorporeze untul în cartofii zdrobiți.
6. Treptat, se adaugă laptele fierbinte, în timp ce se amestecă energic cu telul sau cu o spatulă. Se ajustează cantitatea de lapte conform preferințelor, dacă vă place un piure mai consistent, probabil 200 ml. de lapte vor fi de ajuns, dacă vă place mai fluid, probabil veți pune 300 ml. Pentru o textură spumoasă a piureului, trebuie bătut bine cu telul. Nu cu mixerul, repet!
7. În final, obținem un piure sau un pireu, cum vrem să-i zicem, gustos și apetisant. Acum îl gustăm și adăugăm sare fină după gust. Pe la noi, prin influența vieneză, musai să adăugăm și-un strop de nucșoară rasă.
Evident, nu are sens să vă mai spun cu ce se potrivește un piure de cartofi. De fapt, oare cu ce nu se potrivește? Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns