Chiftele din cartofi rași – latke vegane – rețetă de post (video)
Chiftele din cartofi rași rețetă de post – latke/latkes vegane, prezentată în format video și text, pas cu pas. Ce sunt latkes și cu ce anume diferă varianta pe care o propun de rețeta originală? Cum să faci cele mai simple, crocante și gustoase chiftele din cartofi rași, cruzi.
Poate cea mai simplă rețetă cu cartofi din câte am publicat vreodată și pe care și-o poate imagina cineva este cea pe care o veți descoperi azi, în articolul de mai jos. Este post, și cred sincer că rețeta de chiftele din cartofi rași, care nu conține niciun ingredient de origine animală, vor folosi multor cititori. Dar, dincolo de postul creștin și de eventualele opțiuni pentru o dietă vegană ale unora dintre noi, aceste chiftele din cartofi sunt pe cât de simple, pe atât de gustoase. Mai sunt și cât se poate de rapide, o rețetă simplă care te poate scoate din încurcătura de a nu fi pregătit la timp ceva pentru prânz sau cină. Iar ingredientele e exclus să lipsească din cămara cuiva.
Ce sunt latkes?
Într-o bună măsură, m-am inspirat, pentru aceste chiftele din cartofi rași, din rețeta destul de celebrelor latke evreiești. Acestea sunt niște… chiftele/clătite/turtițe (toate aceste denumiri sunt într-o anumită măsură potrivite) făcute, în mod obișnuit, din cartofi. Sunt un preparat specific bucătăriei evreilor Ashkenazi, care, musai de menționat, este unul dintre stâlpii principali ai gatronomiei central europene. Evreii denumesc preparatul, cel mai adesea latke (yiddish: לאַטקע; uneori latka), alteori latkes) În mod tradițional, aceste chiftele de cartofi sunt pregătite cu ocazia celebrării sărbătorii religioase Hanukkah. Fiind foarte simple și foarte iubite, latkes se fac, de fapt, tot timpul anului.
În mod tradițional, latkes conțin cartofi rași și ou, care ajută la legarea compoziției. Eu am eliminat oul, pentru a obține niște latkes 100% vegane. Rețeta de chiftele de cartofi rași de post o găsești mai jos, atât în varianta video, cât și text.
Ingrediente chiftele din cartofi rași – latkes – de post
- 550 de grame de cartofi cu conținut ridicat de amidon (din cei recomandați pentru fiert, eu am folosit 3 bucăți, mărișori)
- sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
- 15 grame de amidon din porumb
- ulei pentru prăjit
- opțional: 20-25 de grame de ceapă sau 1 cățel de usturoi sau ierburi aromatice/mirodenii după gust
- opțional: sos pentru servire făcut din 100 de grame de maioneză din aquafaba (rețeta mai jos, în articol), ½ legătură de pătrunjel, 1 cățel mic de usturoi, zeamă de lămâie, sare și piper după gust
Mod de preparare, rețeta video
Chiftele din cartofi rași – latkes vegane – rețetă de post pas cu pas (text, printabil)
Dacă hotărăști să folosești și opționalele (ceapă, usturoi, mirodenii etc)
Cartofii se oxidează ușor, așa că, dacă alegem să folosim ceva arome în plus, ne asigurăm că le avem deja pregătite înainte de a trece la prepararea cartofilor. Ceapa se curăță și se toacă, usturoiul se zdrobește, verdețurile se mărunțesc etc.
1. Pentru că eu am hotărât să folosesc și ceapă în această rețetă de chiftele din cartofi rași, am început cu aceasta. Am tăiat-o în peștișori fini și am presărat-o cu foarte puțină sare. Cu vârful degetelor, am masat-o rapid, ca să se desfacă în fire lunguiețe și subțiri. Pun ceapa deoparte și abia acum mă apuc de cartofi.
Repet, folosirea cepei sau a usturoiului etc e pur opțională. Dacă alegi să nu o pui, vei obține niște chiftele de cartofi cu un gust de cartofi prăjiți simpli, deci… cât se poate de bune.
Pregătirea compoziției de chiftele din cartofi rași
2. Foarte important: înainte de a mă apuca de treabă, am spălat foarte, foarte bine cartofii. M-am asigurat că sunt perfect curați pe coajă, apoi i-am zvântat. E foarte important să fie perfect curați cartofii , pentru că după decojire nu îi mai spăl, ca să nu pierd amidonul pe care-l conțin, esențial pentru reușita rețetei de chiftele din cartofi rași.
3. Am curățat, deci, cartofii de coajă și imediat i-am dat pe răzătoarea cu găuri mari, încercând să obțin fire de cartofi cât mai lungi. Am pus răzătura de cartofi într-un castron. Am adăugat sare și piper după gust. Imediat, am adăugat amidonul. Am amestecat totul bine și am adăugat și ceapa, pe care am omogenizat-o în compoziția de chiftele din cartofi rași. Dacă nu folosiți nicio aromă în plus, doar omogenizați cartofii cu amidonul, sarea și piperul.
Prăjirea în baie de ulei
4. Pun pe foc o tigaie cu fundul mai gros. O încing pe foc potrivit și torn în ea ulei, să fie din abundență, cam de 3-4 degete.
Pentru o prăjire corectă, uleiul trebuie să fie încins la 180°C!
Astfel, alimentele se vor găti rapid și nu se vor încărca cu ulei în exces. Temperatura uleiului se poate proba cu un termometru cu citire instantanee sau cu puțină compoziție. Dacă e bine încins, în momentul în care se adaugă compoziția de chiftele din cartofi rași, cam cât un bob de mazăre, uleiul va sfârâi instantaneu în jurul acesteia.
5. Formez chiftele din cartofi rași, rotunjindu-le în palmă și fără să le presez prea tare. Pe măsură ce le formez, le pun în uleiul încins, cu grijă, să nu cumva să mă ardă. Prăjesc chiftelele de cartofi fiecare parte câte 3 minute, apoi le scot pe o farfurie acoperită cu strat dublu de hârtie absorbantă.
Sugestie de servire
Primul gând a fost să presar peste aceste chiftele de cartofi niște brânză rasă. S-ar fi potrivit perfect, ce-i drept! Imediat, însă, mi-am amintit că mi-am bătut capul să le fac de post! Așa că am pregătit și un sos gustos, tot de post, pe bază de maioneză de post. Vă amintiți maioneza vegană din aquafaba, pe care v-am propus-o de curând? Rețeta o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Pentru sos, am tocat ½ de legătură de pătrunjel. Am mărunțit un cățel de usturoi foarte mic, l-am presărat cu un strop de sare grunjoasă și, cu lama cuțitului, l-am presat până a devenit o pastă. Am pus usturoiul și pătrunjelul într-o sosieră, am adăugat 2 linguri cu vârf din maioneza de aquafaba și zeama de la ½ de lămâie. Am asezonat cu sare și piper după gust, am amestecat bine și am servit acest sos cu gust plăcut alături de chiftelele de cartofi.
Mai multe rețete de post găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns