Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Coquelet în cuib foietat, cu șalote și mere caramelizate

Coquelet în cuib foietat, cu șalote și mere caramelizate

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

coquelet in cuib foietat cu untura de rata, salote si mere caramelizate, piure de spanac cu usturoi copt si shimeji

Coquelet de Bretagne, un puișor fraged și suculent, perfect pentru o ocazie festivă

Nu e prima dată când vin cu o propunere de rețetă de coquelet. Ador acești puișori micuți și fragezi, mult mai suculenți decât puii obișnuiți, cu gust bogat, delicios. Preferința mi-a fost confirmată în toamnă, la Taste of Roma, când am văzut cum coqueletul se bucură de atenția unor chefi celebri, cu stele michelin pe epoleții tunicilor, care includ în preparatele lor cu bucurie acest puișor tânăr. Chiar v-am oferit o rețetă de coquelet de la Chef Daniele Usai, vă amintiți?

Ei bine, propunerea de azi vine înaintea unui lung șir de Sărbători la care ne vom întrece să punem pe masă preparate cât mai elegante și mai gustoase. Iar în una dintre aceste zile, zic eu că ar fi o provocare frumoasă să ne abatem puțin de la porcul tradițional și să oferim celor dragi o mâncare deosebit de frumoasă și delicioasă, așa cum este rețeta de coquelet în cuib foietat cu untură de rață, servit cu șalote confiate, piure de spanac cu usturoi copt, mere caramelizate, ciupercuțe shimeji și sos porto. Chiar dacă pare complicat – hei, am recunoscut deja că e o provocare! – vă asigur că merită efortul

În România, singurul coquelet pe care l-am găsit este un produs congelat Edenia, coquelet-ul de Bretagne, așa că la fiecare rețetă de coquelet de pe blog am folosit același ingredient de bază. Puișorul este excepțional, gustos și gălbior, eu îl decongelez lent la temperatura camerei înainte de a-l găti și sunt foarte mulțumită de calitatea lui. Mă gândesc eu că această calitate bună are legătură cu faptul că acest coquelet este hrănit 100% cu hrana vegetală, în proporție mare cu porumb, de aceea are și culoarea galbenă. Mai mult, este crescut liber, în Bretania, și nu i-au fost administrați hormoni de creștere.

Bine, să ne apucăm, deci, de treabă!
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 2
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Coquelet în cuib foietat, cu șalote și mere caramelizate

  • 1 coquelet de Bretagne Edenia
  • 6 foi de plăcintă Edenia
  • 1 lingură bună de untură de rață (dacă nu aveți, puteți înlocui untura cu unt)
  • 8 șalote
  • 60 de grame de ciuperci shimeji
  • 2 mere acrișoare, cu pulpa tare
  • 30 de grame de zahăr
  • 150 de grame de spanac tocat porții Edenia
  • 40 de grame de unt
  • 1 căpățână + 2 căței de usturoi
  • 2-3 rămurele de cimbru
  • 2-3 rămurele de rozmarin
  • 1 morcov
  • 2 tije mici de țelină
  • 1 foaie de dafin
  • 40 de ml. vin de porto
  • sare și piper

Preparare  Coquelet în cuib foietat, cu șalote și mere caramelizate

1. Ingredientele, deși par multe, sunt cât se poate de accesibile. Iată-le în imaginea de mai jos. Desigur, dacă nu aveți ciuperci shimeji, nu se întâmplă nimic grav dacă le înlocuiți cu altfel de ciuperci. La fel, dacă vă lipsește vinul porto, vă recomand un vin licoros românesc, de exemplu Lacrima lui Ovidiu.

coquelet in cuib foietat - ingrediente

2. Coqueletul se tranșează cu un cuțit bine ascuțit, așa încât la final să avem deoparte cele două jumătăți de piept, frumos fasonate și cu osul primului segment de aripă atașat, bine răzuit de carne, și cele două pulpițe, opțional dezosându-se și pulpa superioară, iar de cealaltă parte oasele spatelui, fâșii de piele de la fasonat, vârfurile aripilor etc. Am descris pas cu pas procedeul de tranșare în acest mod la rețeta de coquelet cu salată de fasole verde.

coquelet in cuib foietat - coquelet transat

3. Sărăm și piperăm pulpițele și pieptul de coquelet și le lăsăm deoparte. Punem într-o tigaie rezistentă la cuptor toate oasele și pielea, împreună cu o căpățână de usturoi întreagă și le coacem în cuptorul preîncins la 190 de grade Celsius până când oasele de coquelet se rumenesc iar căpățâna de usturoi o simțim moale la atingere. Păstrăm deoparte usturoiul, scurgem toată grăsimea din tigaie și o tamponăm ușor cu un șervet de hârtie absorbantă. Adăugăm în tigaie morcovul și țelina curățate, foaia de dafin și 2 șalote apoi acoperim cu apă rece și presărăm și un praf de sare. Fierbem o supă, la foc mic, completând cu apă de câte ori va fi nevoie. Von avea nevoie de aproximativ 400-500 de ml. de supă, care trebuie să fie concentrată.

supa de baza din oase de coquelet-1

4. Pregătim două forme cu diametrul de 12-13 cm pe care le ungem cu puțină untură (sau unt). Suprapunem trei foi de plăcintă și decupăm cercuri de aluat care să se potrivească în fundul formelor. Ungem cu untură de rață (sau unt) între foi, sărăm și piperăm, apoi le așezăm în forme.

Celelalte trei foi de plăcintă se taie cu o foarfecă în fâșii late de 1 cm care se ung bine cu untură și se presează de jur împrejurul formelor.

coquelet in cuib foietat - pregatire cuib foietat din foi de placinta edenia 1

coquelet in cuib foietat - cuib foietat din foi de placinta edenia

5. Se coc ”cuiburile” în cuptorul preîncins la 190 de grade celsius până când se rumenesc frumos, apoi se păstrează deoparte, urmând să se încălzească la cuptor înainte de a monta preparatul.

coquelet in cuib foietat - cuib foietat din foi de placinta edenia final

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

6. Șalotele se rumenesc ușor într-o tigaie în care am pus foarte puțină untură. Se presară cu 1 linguriță rasă de zahăr și se caramelizează ușor. Se toarnă deasupra supă fierbinte, se asezonează cu sare (fără a exagera, pentru că sosul o să scadă) și se reduce focul la minimum, fierbându-le acoperite, aproape fără clocot, până când șalotele se înmoaie. Se scot din sos și se păstrează la cald, în sos adăugându-se ciupercile shimeji, care se clocotesc un minut și se scot peste șalote. Sosul se trece prin sită și se păstrează deoparte.

coquelet in cuib foietat - salote confiate

7. Într-o altă tigaie se caramelizează restul de zahăr și se adaugă merele curățate, tăiate în sferturi. Se adaugă puțină apă și se gătesc merele până când se înmoaie puțin (atenție, nu trebuie să fie terciuite). Se păstrează la cald.

coquelet in cuib foietat - mere caramelizate

8. Se topește într-o tigaie, la foc mediu, 1 linguriță de untură și se adaugă pulpele și piepții de coquelet cu pielea în jos, împreună cu doi căței de usturoi zdrobiți cu lama cuțitului și crenguțele de cimbru și rozmarin. Se mărește puțin focul, ca să se caramelizeze frumos pielea coqueletului, iar cățeii de usturoi se îndepărtează din tigaie în momentul în care devin maronii. După trei minute, se întorc bucățile de coquelet pe partea cealaltă iar focul se reduce la mediu. Piepții se scot din tigaie după șase minute (în total), pulpele se gătesc 10 minute, întorcându-le în mod repetat pe ambele părți.

coquelet la tigaie 1

9. Se adaugă înapoi în tigaie piepții, alături de pulpe, și imediat și vinul de porto. Flambăm, având grijă să nu avem hota pornită în timpul flambării, pentru a nu provoca un incendiu. Când alcoolul arde complet, se adaugă în tigaie și sosul de șalote pe care l-am păstrat deoparte, se stropește carnea cu sosul care clocotește, se asezonează suplimentar cu sare și piper și se scoate carnea din tigaie, păstrându-se la cald. Sosul trebuie să se reducă până la cantitatea de 120-160 ml, să fie siropos și consistent. Se gustă sosul și se potrivește gustul cu sare și piper, se strecoară și se păstrează la cald.

coquelet flambat 1

10. Cât timp se odihnește carnea (timp de 8-10 minute), se înfierbântă în cuptor cuiburile foietate, iar într-o tigaie se topește untul și se adaugă porțiile de spanac congelate. Se gătește spanacul până când se topește complet în unt și se ia de pe foc. Căpățâna de usturoi copt pe care am pregătit-o la punctul 3 se stoarce peste spanac (și nu vă fie teamă, gustul de usturoi va fi subtil, nu prea pregnant, pentru că usturoiul copt are o cu totul altă aromă decât cel crud). Se mărunțește totul cu blenderul de mână iar untul și usturoiul copt se vor emulsiona, formând o cremă consistentă care se condimentează cu sare și piper.

coquelet in cuib foietat - piure de spanac cu usturoi copt

11. Pe farfurii (care e preferabil să fie calde) se pune câte puțin piure de spanac, fixând deasupra cuibul foietat fierbinte. În cuib se pun 1-2 linguri de sos și se împart șalotele și ciupercuțele păstrate calde. Se aranjează în fiecare cuib câte o pulpiță și o jumătate de piept de coquelet, piure de spanac, se mai stropește cu sos. De jur împrejur se adaugă merele caramelizate, piure de spanac și sosul rămas. Opțional, se poate decora cu verdețuri fine și flori comestibile. Poftă bună!

coquelet in cuib foietat cu salote, mere caramelizate, piure de spanac cu ustuoi copt

Concurs pentru cititori

Sper că am reușit să vă fac poftă cu această rețetă. Ce credeți, i-ar sta bine să fie expusă alături de alte rețete deosebite realizate de bloggeri, în Vitrina cu idei? Eu vă recomand să cercetați cu atenție toate rețetele centralizate acolo, apoi să îmi răspundeți la întrebarea ce ați găti voi familiei din Vitrina cu idei? Iar eu am pentru voi un set de cărți Masterchef!!

Carti Masterchef

Setul conține 8 cărți cu lecții de gătit  și rețete:

Masterchef 1: Forme, ustensile și preparate de bază

Masterchef 2: Modalități de preparare. Cum preparați ouăle

Masterchef 3: Carne, pasăre și vânat. Prepararea sosurilor

Masterchef 4:Pește și fructe de mare

Masterchef 5: Paste, cereale, legume uscate. Produse de la piață

Masterchef 6: Deserturi. Tehnici și idei pentru ornare

Masterchef 7: Aperitive și gustări

Masterchef 8: Rețete clasice într-o nouă prezentare

Cele opt volume bogat ilustrate ale școlii de bucătari MasterChef conțin: – 100 de lecții – 70 de rețete ilustrate pas cu pas – 600 de fotografii

Aveți o săptămână la dispoziție ca să lăsați un comentariu la acest articol iar premiul va fi ales prin random.org. Premiile se expediază doar pe teritoriul României.

Update 4 ianuarie 2016: azi am extras câștigătorul concursului cu mecanismul de extragere random.org. Este vorba despre Mădălina Bacil, cea care a introdus comentariul cu numărul 12, în data de 20 decembrie 2015.

castigator carti masterchef

Ultima rețetă publicată

Felicitări câștigătoarei și o rog să îmi trimită cât de curând posibil datele necesare pentru expedierea premiului (nume complet, adresă, număr de telefon, CNP) la adresa de contact de pe site.

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

35 comentarii la Coquelet în cuib foietat, cu șalote și mere caramelizate

  1. […] Coqueletul e foarte decorativ şi pe o masă de sărbătoare sau când aveţi musafiri. Găsiţi la Laura de la Reţete ca la mama, mai multe reţete deosebite în care a folosit […]

  2. dianu spune:

    mdaaa…sigur reteta asta era gatita de mama ta….e un argument pt care sigur nu voi urmari acest blog

    • Un argument nu tocmai inteligent :). Nu știu cum a funcționat logica ta, dar mi-e clar că ai interpretat titlul blogului concluzionând că aici vei găsi rețetele maică-mii. E totuși bine, alții au crezut că le vor găsi pe ale mamei lor! Eu, una, n-o să înțeleg vreodată cum ajung unii la concluzia că eu mi-aș face un site cu rețete ca la mama cuiva, fie ea și a mea.
      Mai mult, îmi comunici că nu vei mai urmări de acum înainte blogul meu, deoarece maică-mea nu a gătit coquelet în cuib foietat! Bravos! Deci până acum ai urmărit site-ul meu pentru a citi rețete maică-mii? Wow! L-ai urmărit degeaba, cu greu vei găsi vreo două rețete inspirate de caietul ei de prăjituri!
      Dacă vei mai urmări sau nu blogul meu, desigur este opțiunea ta pe care eu nu am cum s-o influențez, cu toate că țin la fiecare cititor în parte. Ar fi și păcat să îți risipești timpul căutând pe-aici ceva ce sigur nu vei găsi, pentru că singura mamă care gătește aici e mama fetei mele, adică eu. Rețetele sunt ca la mine, nu ca la maică-mea, ca la mă-sa etc.

  3. Alina spune:

    Pachetele cuurda si zmuera

  4. Grazziana spune:

    Mie imi plac retetele cu curcan pentru ca e sanatos.

  5. Ntonella spune:

    Napoleon cu branza si zmeura.

  6. viviana spune:

    Le-as gati de toate! Insa ma voi limita la a-mi servi familia cu o prtie de melci cu mere, scortisoara si reductie de vin fiert! Sarbatori cu liniste si La multi ani!

  7. Maria Elena spune:

    Muschi de vita in crusta de hribi si piure de pastarnac si sparanghel

  8. Pavel Krisztina Dorina spune:

    Toate arată extraordinar. Dar cred că aş încerca un Curcan în mirodenii cu portocale şi morcovi baby.

  9. Mariana Preda spune:

    Curcan cu sos de mere coapte

  10. Ţîrlea spune:

    Pachetele crocante cu urda,zmeura si sos de ciocolata :)

  11. Teodora Rat spune:

    Cheesecake napoleon cu capsuni si busuioc!

  12. Barbu Cleopatra spune:

    Curcan umplut cu merisoare si crutoane

  13. Simona Orbulescu spune:

    Draga Laura , sunt convinsa ca preparatul tau ar face cinste Vitrinei cu idei si ar arata teribil de bine printre celelalte si nu spun asta doar ca sa te magulesc .In alta ordine de idei , in acest moment pe mine m-ar tenta frigaruile tempura cu legume si biban .Sarbatori fericite si cat mai multa inspiratie !

  14. Coralia Pop spune:

    Curcan umplut cu merisoare si crutoane

  15. Cristina spune:

    Trigon mexican cu ardei iute si cheddar

  16. Cristina spune:

    Muschi de vita in crusta de hribi si piure de pastarnac si sparanghel

  17. Andreea Constantinescu spune:

    Cheesecake napoleon cu capsuni si busuioc

  18. diana spune:

    Peste in crusta de migdale arata bine. Sau Saculet de brocoli cu sos quattro formaggi.

  19. Daniela Zaharia spune:

    Reteta merita sa fie expusa alaturi de celelalte retete, in Vitrina cu idei pentru ca este foarte apetisanta!
    Pentru familia mea as gati in primul rand “Coquelet in cuib foietat, cu sarlote si mere caramelizate”, apoi Rulou de Pastrav cu spanac si prosciutto, Frigarui tempura cu legume si biban, Curcan in mirodenii cu portocale si morcovi baby, Prajitura Napoleon, Pakora – gustare Indiana, pentru inceput.

  20. Narcis Gabriel spune:

    Cod invelit in bacon cu fasole verde

  21. Tituleasa Maria spune:

    Frigarui asiatice de cod si morcovi glazurati

  22. maria ene spune:

    Omleta cu spanac

  23. Madalina Bacil spune:

    Ravioli aurii cu legume si file de cod

  24. Magda spune:

    Curcan cu sos de mere coapte

  25. Bunea Anca spune:

    Curcan cu sos de mere coapte

  26. izabellab spune:

    Cheesecake Napoleon cu capsuni si busuioc

  27. Madalina spune:

    Crema de morcovi BABY cu anason si ciabata gratinata

  28. Iulia spune:

    Eu as gati crema de morcovi baby cu anason si ciabatta gratinata…

  29. Roxana spune:

    Curcan in mirodenii cu portocale si morcov baby

  30. Gaspar Costinela spune:

    Salata de legume Edenia cu avocado, rapid, pentru serile cand vin prea obosita de la serviciu.

  31. Claudia spune:

    Pentru ca ii plac retetele simple si rapide eu as gati aceasta reteta de oua cu spanac la cuptor
    http://www.vitrinacuidei.ro/retete/oua-cu-spanac-la-cuptor/ :)

  32. Valentina spune:

    Bineînțeles ca reteta ta ar arată foarte bine în Vitrină cu idei . Este o rețetă pe care aș incerca-o cum de altfel aș încerca și rețetă de ,,Săculeț de broccoli și sos quattro formaggi,, .Familia mea ar fi incantata.

  33. adriana spune:

    Eu as gati pachetelele crocante cu urda, zmeura si sos de ciocolata cred ca sunt un deliciu. O zi buna si sarbatori linistite

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE