Chiftelute de pui cu dovlecei
Reteta de chiftelute de pui cu dovlecei are o poveste amuzanta: in urma cu ceva vreme, am facut niste dovlecei umpluti cu carne de miel. Foarte buni au iesit, am si postat reteta atunci, la vremea ei. S-a intamplat ca mi-a ramas un pic de umplutura, din care m-am gandit sa fac niste chiftelute. Am fost uimita cat de bune au iesit. Fragede, suculente si dulci de la pulpa de dovlecel pe care o aveau in compozitie.
Dovlecei umpluti poate am mai facut o singura data, in acesti patru ani care au trecut de la marea „descoperire”, dar chiftelutele le-am tot reluat. Cu timpul, am inlocuit carnea de miel cu cea de pui. Aceste chiftelute nu sunt doar foarte gustoase, dar mai au cateva atu-uri de care e bine sa tinem cont. Nu contin oua, sunt facute dintr-o carne slaba, se pot servi atat ca fel principal, cu un sos si o garnitura, cat si ca aperitiv.
Ingrediente Chiftelute De Pui Cu Dovlecei:
- 1 kilogram de carne de pui fara piele si os (pulpe de pui dezosate)
- 230 de grame de ceapa gata curatata
- 1 lingura de ulei
- 3 catei de usturoi
- 350 de grame de dovlecel (se poate pastra coaja, daca are seminte mari acestea se vor indeparta)
- 3 linguri de pesmet
- 1 lingurita cu varf de cimbru proaspat
- 1 lingurita de busuioc uscat
- 1 lingurita rasa de coriandru macinat
- 1 lingurita rasa de chimen macinat
- 1/2 lingurita de piper macinat
- 1 lingurita paprika dulce
- sare dupa gust
- in plus: pesmet (cam 4-5 linguri) pentru tavalit chiftelele, ulei (cam 300 de ml.) pentru prajit
Preparare Chiftelute De Pui Cu Dovlecei prepararea compozitiei
1. Pentru aceste chiftelute de pui cu dovlecei, carnea trebuie sa fie atent dezosata si fara urme de piele. Se toaca toata carnea prin masina de tocat.
2. Ceapa se toaca si se caleste impreuna cu 1 catel de usturoi zdrobit, intr-o tigaie mediu incinsa, in care se adauga 1 lingura de ulei, pana cand se inmoaie. Cat timp se caleste ceapa, se rade pe razatoarea mare dovlecelul. Se adauga dovlecelul ras peste ceapa deja inmuiata. Se caleste totul in continuare pana cand lichidul dovlecelului scade bine (5-6 minute).
3. Se lasa sa se racoreasca putin dovleceii caliti. Se adauga peste carnea de pui tocata, impreuna cu cei 2 catei de usturoi ramasi zdrobiti fin. Mai punem si 3 linguri de pesmet, cimbrul tocat, busuiocul uscat, chimenul, coriandrul, paprika, piperul macinat si sare dupa gust. Se framanta compozitia de chiftelute de pui cu dovlecei pana cand se omogenizeaza.
Modelarea chiftelutelor
4. Din aceasta compozitie de formeaza chiftelute de pui cu dovlecei. Se pot face rotunde, de o dimensiune apropiata mingii de pingpong, sau mai marisoare, caz in care se aplatizeaza. Chiftelutele formate se tavalesc prin pesmet.
Prajire sau coacere – pro si contra
5. Eu am prajit chiftelutele in baie de ulei, dar se pot pregati si la cuptor. Pur si simplu se aseaza pe o tava acoperita cu hartie de copt, se stropesc cu 2-3 linguri de ulei si se dau la cuptorul preincins la 190 de grade Celsius pana se rumenesc.
Prajirea in ulei, insa, daca este realizata corect, nu este catusi de putin nociva si nici nu va incarca preparatul cu prea multa grasime. Pentru asta, avem de respectat niste reguli.
- Prima regula este ca uleiul trebuie sa fie din abundenta. Nu va ganditi ca mai putin ulei in tigaie va produce un preparat mai sarac in grasime. Preparatul trebuie sa pluteasca in ulei ca sa se gateasca cat mai repede si implicit sa stea in contact cu grasimea incinsa un timp cat mai scurt.
- A doua regula, foarte importanta: in momentul in care se adauga alimentele in baia de ulei, temperatura uleiului trebuie sa fie la 170-180 de grade, deci cat mai inalta. Alimentele adaugate in ulei prea rece vor absorbi grasime, e adevarat, dar temperatura inalta formeaza instantaneu o crusta la suprafata preparatului, nepermitandu-i sa se incarce inutil cu ulei.
Se incinge uleiul intr-o tigaie si se prajesc chiftelutele in cateva transe, pana se rumenesc, apoi se scot pe servete de hartie absorbanta, ca sa se dreneze de uleiul de la suprafata.
Am servit chiftelutele ca aperitiv, alaturi de un sos de iaurt cu menta si un al doilea sos de ardei copti si rosii. Incantatoare!
Lasă un răspuns