Dovlecei umpluti cu carne
Am facut acesti dovlecei umpluti cu carne ghidandu-ma dupa nimic altceva decat propria inspiratie si ma felicit, mi-a reusit o mancare rapida, usor de facut si mai ales delicioasa. Ca sa umplu dovleceii, eu am folosit carnea de miel, dar la fel de bine se poate face reteta de dovlecei umpluti cu carne de vita, cu carne de pui etc.
Am folosit destul de multe condimente si ierburi aromatice pentru dovleceii acestia umpluti, desigur ca, daca nu sunt pe placul vostru, puteti renunta la unele dintre ele sau le puteti inlocui cu altele. Pentru mine si familia mea au fost deliciosi!
Ingrediente Dovlecei umpluti cu carne:
- 3-4 dovlecei lungi de aproximativ 22-25 cm. fiecare, optional curatati de coaja, taiati in bucati de aproximativ 8-10 cm. si scobiți in interior, sa ramana ca un pahar
- 500 de grame de carne de miel, vita, pui, tocata
- 2 cepe tocate
- pulpa rezultata de la scobirea dovleceilor, tocata
- 3 catei de usturoi
- 1/2 de conserva (de 330 ml.) de rosii in bulion, atat rosiile cat si sucul sau 400 de grame de roșii proaspete, bine coapte
- 150 de ml. de supa de pasare sau de legume
- 60 de ml. de ulei de masline
- 1 lingurita de menta uscata
- 2 lingurite de busuioc uscat
- 1 lingurita de cimbru
- 1 lingurita de boia dulce de ardei
- 3 linguri de pesmet
- 1 lingura de amidon alimentar (optional)
- marar si patrunjel verde, tocat
- 1/2 de lingurita de piper
- sare dupa gust
Preparare Dovlecei umpluti cu carne:
1. Interiorul dovleceilor scobiti se presara cu sare si se lasa deoparte.
2. Se incinge o tigaie incapatoare, se adauga 1/2 din cantitatea de ulei de masline. In uleiul incins se pune ceapa si 2 catei de usturoi tocati fin:
3. Se calesc ceapa si usturoiul 3-4 minute, amestecand constant, apoi se adauga pulpa de dovlecel maruntita. Se caleste totul in continuare, pana cand pulpa de dovlecel se inmoaie si lichidul pe care il lasa incepe sa se evapore. Se trage de pe foc si se adauga boiaua de ardei, sare, piper, cimbrul, menta si 1 lingurita de busuiocul uscat:
4. Se amesteca, se lasa sa se racoreasca putin apoi se adauga carnea tocata (in cazul meu, carne de miel, care a dat mancarii o savoare speciala):
5. Se amesteca bine toata compozitia, se potriveste gustul de sare si piper, se adauga 2 linguri de pesmet si verdeata tocata (patrunjel si marar), omogenizand totul:
6. Se clatesc dovleceii sub jet de apa rece, se zvanta bine cu servete de hartie de bucatarie absorbanta si se indeasa umplutura in interiorul lor (pentru ca mi-a mai ramas putina umplutura, eu am adaugat in peisaj si o rosie scobita de miez):
Din umplutura ramasa am mai format si 6 chiftelute ovale pe care le-am prajit in tigaia abia unsa cu ulei de masline. Au fost atat de bune, incat au disparut inainte sa apuc sa le pozez.
7. Rosiile conservate se toaca mare, direct in bulionul lor, se adauga restul de ulei de masline, 1 catel de usturoi tocat si 1 lingurita de busuioc uscat. Se adauga supa si se omogenizeaza bine. Dacă se folosesc roșii proaspete, acestea se cresteaza usor pe pielita, se oparesc in apa clocotita 30 de secunde apoi se scot cu o spumiera si se racoresc in apa foarte rece. Se decojesc usor de pielita si se taie apoi in cuburi, amestecandu-se cu catelul de usturoi, uleiul de masline si busuiocul.
8. Intr-un vas cu capac, potrivit pentru cuptor, se aseaza dovleceii (si rosia umpluta, in cazul meu), iar sosul de rosii sau cuburile de rosii proaspete se toarna deasupra. Se presara fiecare dovlecel cu cate putin pesmet:
9. Se pune capacul si se da la cuptorul preincalzit la 190 de grade.
10. Dupa 1/2 de ora, dovleceii vor arata astfel:
11. Se reintroduc in cuptor, fara capac, pentru inca 1 sfert de ora, ca sa se rumeneasca frumos si sa mai scada sosul, apoi sunt buni de servit.
12. Optional, sosul se poate ingrosa cu o lingura de amidon dizolvat in putina apa rece, care se adauga in vas si se da un clocot, apoi se stropesc dovleceii cu sosul fierbinte.
Lasă un răspuns