Escalop de pui cu ciuperci, cu grăsimi și calorii puține, rețetă simplă
Escalop de pui cu ciuperci, cu grăsimi și calorii mai puține, rețetă culinară simplă și rapidă pentru un prânz sau o cină în familie. Cum se gătește escalopul de pui ca să rămână fraged? Explicații detaliate, gramaje exacte, calorii și timp de gătire.
Îmi plac mult rețetele cu felii de carne scăldate în sos, fie că e un rahmschnitzel ca la Viena, fie că e un escalop de porc, așa cum se găsea pe vremuri, în restaurantele noastre! De altfel, preferința mea pentru acest fel de mâncare e evidentă și din faptul că e una dintre primele publicate pe blog, cu ani în urmă! Găsiți rețeta de escalop de porc cu ciuperci cu un click pe poza de mai jos.
Într-un mod ciudat, însă, am ajuns să conștientizez că natura, oamenii și internetul se supun acelorași legi implacabile. Blogul meu a ”îmbătrânit” cu 15 ani dar și eu la fel! Am început să număr caloriile și să mă intereseze tot mai mult conținutul de grăsimi al preparatelor pe care le consum! Nu pretind că nu mai închid ochii, câteodată, dar în general suntem mai atenți.
Și așa am ajuns la necesitatea unei rețete de escalop de pui. Căci porcul… e porc, iar Rahmschnitzel, deși e din vițel, e scăldat în smântână grasă! Rețeta pe care v-o propun în continuare este mai săracă în calorii decât alte preparate similare (felii e carne cu sos). Dacă se respectă indicațiile de gătire, pieptul de pui iese fraged iar sosul delicat și gustos. Sunt sigură că va fi de folos multor oameni preocupați de o dietă gustoasă, dar cu ceva mai mai sănătoasă.
Ingrediente Escalop de pui cu ciuperci, cu grăsimi și calorii puține, rețetă simplă
- 500-600 de grame de piept de pui fără os și piele
- 1 lingură de făină
- sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
- 2 căței de usturoi
- 10 de mililitri de ulei de măsline (1 lingură de supă)
- 20 de grame de unt cu 82% grăsime (sau ghee)
- 500 de grame de ciuperci proaspete (eu am folosit champinion, se potrivesc și altele)
- 125 de mililitri de smântână de gătit cu 15% grăsime
- 125 de mililitri de lapte degresat
- opțional: ierburi aromatice după gust, eu am folosit cimbru și cimbru lămâios
Mod de preparare Escalop de pui cu ciuperci, cu grăsimi și calorii puține, rețetă simplă
Pregătirea pieptului de pui
1. Am folosit jumătăți de piept de pui de o calitate mai bună, despre care producătorul zice c-a fost crescut la sol, cu cereale. Ce-i drept, a avut un gust excelent.
2. Am feliat pieptul de pui în felii cam de 1-1,5 cm grosime. Adică am făcut escalop din el 😁. Pieptul de pui fiind o carne foarte fragedă, chiar fragilă, nu e nevoie să fie bătut cu ciocanul, pentru această rețetă. Odată feliat, am asezonat pieptul de pui cu sare și piper pe ambele părți. Am acoperit lejer pieptul de pui condimentat cu o folie alimentară și l-am lăsat puțin deoparte, să revină la temperatura bucătăriei.
Pregătirea ciupercilor
3. Ciupercile le-am curățat cu atenție, apoi le-am șters bine cu șervete de hârtie absorbantă de bucătărie. Cele mai mari – și unele și pătate – le-am decojit cu grijă. Odată ce-au fost curate, am feliat ciupercile în sferturi.
Gătirea preparatului
4. Într-o tigaie largă și adâncă, am pus uleiul de măsline, untul și cei 2 căței de usturoi întregi, doar curățați de coajă. Am pus tigaia pe foc și am încălzit-o treptat, pentru ca untul să se topească lent iar usturoiul să-și dezvolte aroma fără să se ardă.
5. Între timp, am presărat rapid feliile de piept de pui cu făină și le-am scuturat de făina în exces. Chiar a fost suficientă o lingură de făină, pentru că, pe măsură ce unele erau presărate, le scuturam deasupra celorlalte și în final le-am îmbrăcat bine pe toate.
6. Când amestecul de grăsimi din tigaie s-a încins, pe foc moderat-iute, am început să sigilez în tigaie rapid bucățile de escalop de pui. Cum nu durează mai mult de 2-3 minute, pe o parte, nu le-am înghesuit, ci le-am făcut în două tranșe. Le-am ținut, așa cum spuneam, câte 2-3 minute pe fiecare parte, cât să devină aurii. Nu e nevoie să se gătească complet, în această fază. Pe măsură ce erau gata, am scos bucățile de escalop de pui pe o farfurie și le-am acoperit, să se păstreze calde.
Observație: deîndată ce usturoiul a început să se coloreze, l-am scos din tigaie! Usturoiul ars ar da un gust neplăcut preparatului. Am pus cățeii de usturoi ușor aurii lângă feliile de piept de pui, în aceeași farfurie.
Sotarea ciupercilor
7. După ce am terminat cu bucățile de escalop de pui, am pus imediat în tigaie ciupercile. Nu e nevoie să se adauge grăsime în plus dar tigaia trebuie să fie bine încinsă. Nici sare și nici piper nu am adăugat, în această fază. Ceea ce caut este ca ciupercile să elimine apa pe care deja o conțin.
8. Și iată, doar 2 minute mai târziu, ciupercile au pierdut mult din volum. Acum am adăugat și câteva rămurele de cimbru proaspăt și de cimbru lămâios, care are o ușoară aromă de coajă de lămâie și înviorează mult gustul ciupercilor.
8. Am înfierbântat rapid laptele, într-un ibric. Separat, am pus smântâna într-un castronel. Am adăugat treptat laptele fierbinte, am omogenizat bine cele două lichide și le-am turnat peste ciupercile sotate din tigaie. Tot acum am pus înapoi în tigaie cei doi căței de usturoi, ușor rumeniți.
9. Am asezonat cu puțină sare (¼ de linguriță), am amestecat și, imediat ce sosul a început să fremete ușor, am adăugat feliile de piept de pui, cu tot cu sucul pe care l-au lăsat în farfurie. Am redus focul și am așteptat să atingă temperatura de fierbere. Din momentul în care sosul a început să clocotească molcom, am lăsat totul să se gătească timp de 6 minute. Am întors în mod repetat bucățile de escalop de pe o parte pe alta, asigurându-mă că se gătesc toate.
Pieptul de pui, tăiat la această grosime, nu are nevoie de mai multă gătire. Dimpotrivă, dacă este gătit în exces, va deveni uscat, fad și ațos. Gătit exact cât trebuie, acest escalop de pui este fraged de se topește în gură.
Finalizarea preparatului
În final, am scos ramurile de cimbru, care și-au dat deja toată aroma sosului. Am pescuit cățeii de usturoi, care s-au păstruns bine, și i-am zdrobit cu furculița, într-un castronel. Am obținut o cremă, pe care am adăugat-o înapoi în tigaie. Sosul se poate lăsa mai fluid sau mai scăzut, după preferință. Dacă la final vi se pare că e prea puțin sos sau e prea gros, se poate adăuga o cantitate mică de apă fierbinte și se mai dă sosul într-un clocot.
Servirea
Am potrivit gustul sosului de sărat și piperat și am servit escalopul cald, presărându-l cu câteva frunzulițe de cimbru proaspăt. Garnitura pe care am ales-o a fost piureul de cartofi, a mers bine cu feliile de piept de pui foarte fragede, sosul delicat și ciupercuțele.
Sigur, se pot alege și alte garnituri, merg bine orezul, poate pastele fierte și, de ce nu, chiar mămăliga.
MAI MULTE REȚETE DE GARNITURI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns