Pui fript ca la rotiserie la friteuza cu aer cald
Pui fript ca la rotiserie la friteuza cu aer cald Heinner HAF-B2000FB – rețetă simplă, explicată pas cu pas, pentru un pui fript gătit perfect, rumen și suculent, lista de ingrediente la gram, modul de preparare, câteva variante de condimentare propuse.
Puține mâncăruri pot oferi un sentiment de bine, de acasă, ca un pui fript, rumen, cu pielița crocantă, tronând îmbietor pe masa familiei. Sunt sigură că am mai afirmat chestia asta, în introducerile altor rețete, dar nu țin neapărat să fiu de fiecare dată alta. Pur și simplu, e una dintre convingerile mele culinare! M-am oprit un minut, din scrierea acestui articol, curioasă să descopăr când mai afirmasem ceva asemănător. E vorba despre rețeta de pui cu harissa și legume, publicată pe 17 februarie 2021, pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Cum ne plac puii fripți atât de mult, am abordat tot felul de tehnici: prin metoda cuptorului rece (prin care iese o minune de pui fript), pui în pungă de hârtie, după rețeta bunicii, pui aplatizat, cu muștar și lămâie, pui în lapte și multe altele. Toate, însă, implică gătirea la cuptor! Cu noile restricții la energie, mărturisesc că am început și eu să caut alternative. Am încercat, deci, să văd ce-ar ieși cu friteuza mea electrică Heinner HAF-B2000FB. A ieșit un pui fript ca la rotiserie! Carnea suculentă, pielița super rumenă și un gust desăvârșit! În continuare, am consemnat, pas cu pas, cum am procedat.
Înainte de rețetă, vă arăt aparatul în care am gătit puiul
Când am primit acest aparat, am realizat imediat că, practic, e-un mic cuptoraș! Ca orice friteuză cu aer cald, e dotat cu un coș pentru cartofi. Cel al Air Fryer-ului Heinner HAF-B2000FB e unul mare, foarte încăpător). Are o funcție de deshidratare pentru fructe și legume, tăvițe perforate pentru programul de deshidratare etc. Are și o frigare specială pentru pui și un program dedicat, așa că m-am gândit de la început că voi explora la un moment dat funcția asta.
Până acum, să știți că am gătit multe chestii în el, până și prăjituri! În spațiul de gătire al aparatului intră o tavă de 20 x 20 cm sau o formă rotundă cu diametrul de 20 cm. Pentru cei care au bucătării mici, e o alegere excelentă! Cu siguranță, consumi mult mai puțin curent electric ca să încălzești volumul Air Fryer-ului Heinner HAF-B2000FB decât pentru încălzirea unui cuptor obișnuit.
Ingrediente pui fript ca la rotiserie în friteuza cu aer cald
precizez că toate condimentele – în afară de sare și piper – sunt opționale
- 1 pui de 1 – 1,5 kilograme (al meu a avut 1,53 kg)
- 2 căței de usturoi
- 1 linguriță normală de sare grunjoasă
- 1 linguriță mică (de cafea) de cimbru uscat
- 1 linguriță mică (de cafea) de piper măcinat
- 1 linguriță mică (de cafea) de semințe de coriandru măcinate
- 1 lingură de ulei de măsline
- coaja și zeama de la ½ de lămâie bio
- ½ de fir de ceapă verde
- 2 lingurițe de pastă de ardei roșu
Mod de preparare pui fript ca la rotiserie în friteuza cu aer cald
Condimentarea puiului și aducerea la temperatura mediului ambiant
La fel ca oricare preparat din carne, și puiul trebuie adus la temperatura mediului ambiant, înainte de gătire. Dacă nu facem asta și ne apucăm de gătirea puiului complet rece, indicațiile privitoare la timpul de preparare nu mai sunt valabile. În plus, avem serioase șanse să obținem un pui fript cu carnea din exterior prea uscată și interiorul negătit.
1. Așadar, pentru început, am scos puiul din frigider. L-am pus pe un tocător, i-am tăiat vârfurile aripilor și am decupat grăsimea în exces din abdomenul inferior. L-am pârlit rapid cu torța de bucătărie, ca să îndepărtez eventualele urme de penaj și l-am șters cu șervete de hârtie absorbantă. Am lăsat puiul la temperatura bucătăriei timp de 1:30 ore.
Pentru ca acest timp de așteptare să aibă o mai mare însemnătate, am pregătit imediat o pastă condimentată cu care am uns puiul în interior și exterior. În timpul în care a revenit la temperatura ambientală, puiul s-a și pătruns de condimente. În continuare, vă explic ce condimente am folosit eu și vă dau încă două alternative de asezonare.
Variante de condimentare
2. Dacă aveți o anumită combinație de condimente pentru pui, care știți sigur că vă este pe plac, folosiți-o pe aceea. Recomandarea mea suplimentară este să băgați în cavitatea puiului ceva care să elibereze aburi în timpul gătirii. Acel ”ceva” poate fi o jumătate de lămâie, de măr sau de ceapă etc.
a. Cum am procedat eu: am folosit 2 căței mari de usturoi, pe care i-am tăiat în bucăți, un fir de ceapă de verde, pentru că era trist și singur și restul ingredientelor pe care le-am precizat în listă.
Le-am pus pe toate în blender (inclusiv zeama și coaja de lămâie, pasta de ardei și uleiul de măsline). Am prelucrat totul cu blenderul până am obținut o pastă omogenă.
b. Cel mai simplu mod de condimentare pentru un pui fript este cu sare și piper. Recomand sarea grijoasă și piperul proaspăt măcinat.
c. Un mod de condimentare pentru pui fript care îmi place foarte mult este cel cu pastă verde obținută exact cum am explicat mai sus, dar pentru care folosesc usturoi, coaja și zeama de la ½ de lămâie bio, sare, piper și câte 1 lingură plină cu cimbru proaspăt și pătrunjel verde, un strop de rozmarin proaspăt și 2 fire de ceapă verde. Prelucrez totul la blender până obțin o pastă foarte aromată, care aderă bine de pielea puiului și dă un gust tare fain.
Așa cum am precizat deja, am folosit pentru condimentare pasta descrisă la punctul a. Conținând pastă de ardei roșu, condimentul meu a colorat puiul destul de puternic, dar i-a dat și un gust foarte bun. Dacă această culoare brun-roșiatică intensă nu vă atrage în mod deosebit, nu folosiți pasta de ardei.
Am lăsat puiul să se pătrundă de arome timp de 1:30 ore. Am distribuit ½ din pastă în interiorul puiului iar cu restul l-am uns pe toată suprafața. Lămâia (stoarsă, dar încă destul de umedă) am băgat-o în cavitate. Am adunat picioarele puiului și am legat aripile lângă carcasă, cu sfoară de bucătărie.
Montarea frigării
3. Mai departe, lucrurile sunt foarte simple: puiul trebuie străpuns cu frigarea din dotarea friteuzei cu aer cald și aceasta trebuie strânsă bine.
4. Frigarea este foarte ușor de montat, e important, însă, să fie bine fixată. După ce am fixat frigarea, am șters pasta condimentată în exces, pentru ca nu cumva să se ardă, în timpul gătirii.
Gătirea în friteuza electrică
5. După trecerea timpul de așteptare/marinare, am pornit aparatul și l-am fixat la temperatura de 190°C. Panoul de comandă e foarte simplu și intuitiv. Am lăsat aparatul să funcționeze timp de 5 minute, apoi l-am oprit și am deschis ușa. Cu atenție, ca să nu ating pereții mini-cuptorului, deja încins, am așezat frigarea cu puiul la locul ei. E foarte ușor de montat, prima dată trebuie intodus vârful din partea stângă în orificiul dedicat iar apoi se așază pur și simplu capătul opus pe suportul pe suportul din dreapta.
Dedesubtul puiului am pus tăvița din dotarea aparatului, care va colecta grăsimea topită în timpul gătirii.
6. Am închis ușa aparatului și am ales din panoul de comandă funcția pentru pui fript. Temperatura setată a fost cea de 190°C iar timpul de 50 de minute.
7. Aparatul a pornit imediat, este foarte silențios și nu încălzește deloc bucătăria. După 25 de minute, am deschis ușa aparatului, care s-a oprit din funcționare. Folosind mănuși de protecție, am scos frigarea cu puiul și l-am poziționat invers, cu spatele în sus. Deîndată ce am închis ușa, aparatul și-a reluat funcționarea, conform setărilor.
8. După trecerea celor 50 de minute pe care le-am setat, aparatul a emis un sunet de atenționare și s-a oprit. Am scos puiul cu tot cu frigare (desigur, cu mănuși de protecție) și am măsurat temperatura internă cu un termometru cu sondă 78°. Temperatura indică un pui suficient de gătit pentru a fi perfect pentru consum, încă fraged și suculent, conform recomandărilor unor autorități competente în securitatea alimentelor.
Servirea
După gătire, am acoperit lejer puiul, cu folie, și l-am lăsat să se odihnească timp de 20 de minute. În acest timp, gătirea puiului continuă, practic. Carnea se reimpregnează cu sucurile care au fost expulzate din fibre în timpul gătirii. La finalul trecerii timpului de odihnă, am scos frigarea și am așezat masa. Ce rumen este, chiar e un pui fript ca la rotiserie!
Alături de acest pui fript, am servit o salată de ardei copți și pilaful de orez cu fidea rumenită în unt, a cărui rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
A fost o masă pe cinste, cu puiul rumen care pur și simplu a căzut de oase, ceea ce vă doresc și vouă! Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns