Stufat de miel, rețetă pas cu pas
Stufat de miel, rețetă pas cu pas. Cum se face un stufat tradițional, cu carne de miel, ceapă și usturoi de primăvară. Mâncare de primăvară, stufat de carne de miel cu sos de roșii, ceapă și usturoi verde.
Acest stufat de miel este unul dintre cele mai iubite feluri de mâncare de primăvară de pe la noi. Acest lucru este pe deplin explicabil, pentru că are un gust fabulos. Oarecum ciudat, mâncarea asta a intrat destul de târziu în repertoriul meu culinar. Prima dată nu am făcut un stufat de miel, ci un stufat de iepure. De altfel, această mâncare înăbușită, pregătită fie pe plită, sub capac, fie la cuptor, în vase bine închise, se poate pregăti atât din miel cât și din pui sau iepure sau, de ce nu, chiar din vițel. În general, se aleg pentru stufat bucăți de carne mai slabă, care se gătesc lent, împreună cu legume din care nu lipsește ceapa și usturoiul, poate un pahar de vin și mirodenii alese cu grijă, acestea din urmă dând specificul local și național.
Mâncarea asta este comună atât grecilor (stufáton) cât și italienilor (stufato) dar și sudului Franței, cu minunatul Estouffade à la provençale. Mai mult ca sigur, în țara noastră stufatul a fost adus de greci, lucru pentru care nu putem fi decât recunoscători. Doar că, așa cum s-a întâmplat și cu alte feluri de mâncare, și pe acesta l-am făcut al nostru, și încă într-un fel cum nu se poate mai frumos.
Radu Anton Roman spunea despre stufat: ”Un alt simbol românesc al primăverii cu infățișare ritualică – plante verzi care se împletesc în coronițe – înflorind în Muntenia cum nici unde.” Lucru minunat! Din nevoia permanentă de conectare cu natura, bunicile și străbunicile noastre au văzut clar caracterul primăvăratic al acestui preparat și l-au încărcat de simboluri ale fertilității, ale naturii în plină renaștere, prin adăugarea la finalul preparării a unor coronițe din frunze de usturoi verde.
Pragmatismul vremurilor noastre a dus la uitarea acestui obicei, dar e atât de frumos! Prin împletirea acestor coronițe verzi, acest stufat oferă nu doar bucățele fragede, scăldate într-un sos delicios, ci și o celebrare a frumuseții naturii revenind la viață.
Ingrediente Stufat de iepure, rețetă pas cu pas
- 1,3 kg. carne de miel cu os, porționată în bucăți potrivite (orice cantitate între 1 – 1,5 kg este perfectă, eu am folosit bucăți de spată dar și de gât)
- 5 legături de ceapă verde
- 4 legături de usturoi verde
- 3 linguri + 1 linguriță de ulei
- 150 ml. vin roșu sec
- 350 ml. de passata de roșii sau roșii bine coapte, opărite și decojite
- 200 ml. supă de pui (sau apă fierbinte)
- 1 legătură de pătrunjel verde tocat
- sare și piper din belșug
Preparare stufat de miel, pregătirea ingredientelor
1. Înainte de orice, se scoate carnea din frigider și se porționează. Se unge bine cu 1 lingură de ulei și se condimentează cu sare și piper pe toate părțile. Se lasă carnea să revină la temperatura mediului ambiant. Pentru asta, se lasă măcar 30 de minute – 1 oră în așteptare, la temperatura bucătăriei.
2. Se curăță, se spală, se zvântă bine și se toacă rondele partea albă și cea verde deschis a cepei și usturoiului verde. Din frunzele verzi de usturoi am împletit coronițe, pe care le puteți vedea în imaginea de mai jos. Frunzele de ceapă verde le-am tocat și le-am păstrat separat. Ele urmează să fie adăugate în mâncare la un alt moment decât partea albă.
Preparare stufat de miel, gătirea la tigaie
3. Se pornește cuptorul și se fixează la 170°C. Se încinge pe foc mediu o tigaie încăpătoare și se adaugă 1 lingură de ulei. Se rumenesc rapid bucățile de carne, fără a înghesui prea multe deodată. Dacă am înghesui multe bucăți în tigaie, temperatura ar scădea foarte mult și carnea ar începe efectiv să fiarbă în sucul propriu. În acest caz, nu se va mai crea acea frumoasă crustă la suprafață.
4. Pe măsură ce bucățile de carne se rumenesc, se scot într-o tavă adâncă, potrivită pentru cuptor. Această formă poate fi un vas de ceramică, de sticlă termorezistentă, o cratiță de fontă etc, ideal ar fi să aibă și capac.
5. După ce am terminat cu rumenirea cărnii, se adaugă restul uleiului în aceeași tigaie (fără s-o spălăm). Imediat vom pune toată ceapa și usturoiul tocate, presărând de la început un praf de sare. Reducem focul și călim ceapa și usturoiul până când se înmoaie, rondelele începând să se desfacă și să devină pe alocuri translucide.
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
Error: No videos found.
Make sure this is a valid channel ID and that the channel has videos available on youtube.com.
6. După ce ceapa s-a înmuiat, se ridică temperatura și se adaugă vinul. Eu am folosit un vin roșu robust. Dacă preferați, se poate folosi și un vin alb sec. Se lasă să fiarbă rapid până când vinul se evaporă complet.
7. După ce vinul s-a evaporat, se adaugă passata de roșii sau roșiile opărite, decojite și tocate mărunt. Se lasă mâncarea să dea într-un clocot bun apoi se oprește focul. Se adaugă frunzele de ceapă păstrate deoparte și se asezonează sosul după gust cu sare și piper.
Preparare stufat de miel, gătirea la cuptor
8. Sosul se toarnă deasupra bucăților de carne rumenite și, în cazul în care nu e suficient sos să le acopere, se completează cu puțină supă de pui. În lipsa acesteia, se poate adăuga apă fierbinte.
9. Se acoperă bine vasul (ideal este să aveți un capac, în caz contrar, se poate sigila vasul cu folie de aluminiu). Se continuă gătirea mâncării în cuptorul preîncălzit la 170°C, până când carnea devine foarte fragedă. În cazul meu, acest lucru minunat s-a petrecut în 2 ore.
10. Cât timp carnea e în cuptor, vom rumeni foarte scurt coronițele de usturoi verde într-o tigaie în care am adăugat ultima linguriță de ulei de pe lista ingredientelor. Nu e nevoie de mai mult de 20-30 de secunde pe fiecare parte, doar cât să se înmoaie puțin.
11. După ce carnea e suficient de fragedă, descoperim vasul și adăugăm coronițele deasupra mâncării. Ridicăm temperatura la 190°C, menținând tava în cuptor încă 8-10 minute, cât să se rumenească puțin deasupra.
Servire stufat de miel
În final, stufatul se presară cu pătrunjel verde tocat. Se lasă să se tempereze puțin, preț de 10-15 minute, înainte de servire. Putem profita de acest timp ca să facem o garnitură. După gustul meu și al familiei, cel mai bine se potrivește mămăliga, dar la fel de bine se poate servi stufatul cu orez, piure de cartofi, paste fierte etc.
Poftă mare!
Lasă un răspuns