Friptura de porc la cuptor cu fructe uscate
Ieri am avut oaspeti si am vrut sa le ofer o friptura de porc gustoasa si aspectuoasa, dar in acelasi timp, mai deosebita. Am hotarat sa fie de carne de porc, careia sa ii confer savoare printr-un buchet de arome bine alese si sa ii contrabalansez gustul robust cu un adaos de fructe. Asa a aparut aceasta reteta de friptura de porc cu fructe uscate, foarte aromata si cu aspect placut.
Ingrediente Friptura de porc la cuptor cu fructe uscate
(pentru 6 persoane)
- 1 bucata de cotlet de porc de 1,5 kilograme (adaptati greutatea carnii la numarul portiilor pe care doriti sa le pregatiti)
- 2 linguri de pesmet
- 2 catei mari de usturoi
- 1 lingurita de rozmarin uscat (sau o ramurica de rozmarin proaspat)
- 2 linguri de patrunjel verde tocat
- 6 caise uscate
- 6 prune uscate
- 1 mar
- 1 morcov
- 1 ceapa
- telina cat un ou
- sare, piper, paprika dulce
Preparare Friptura de porc la cuptor cu fructe uscate:
Fasonati cotletul, indepartati grasimea in exces si pielitele.
Cu ajutorul unui cutit bine ascutit, se desface carnea astfel incat sa se obtina un dreptunghi de grosime aproximativ egala (am taiat o data de la dreapta la stanga, apoi in ca o data de la stanga la dreapta, desfacand carnea in 3).
Se condimenteaza carnea cu sare si piper.
Pesmetul, usturoiul, rozmarinul si patrunjelul se mixeaza impreuna. Amestecul obtinut se distribuie pe toata suprafata carnii.
Se aseaza la mijloc fructele uscate.
Carnea se pliaza de la dreapta la stanga, apoi de la stanga la dreapta, inchizand fructele la mijloc. Se fixeaza cu scobitori pe linia taieturii longitudinale si la capete, apoi se condimenteaza carnea cu sare, piper si paprika dulce pe exterior.
Ceapa, marul si morcovul se taie in bucati mari si se aseaza pe fundul unei tavi potrivite ca dimensiune. Se aseaza carnea deasupra (exact cum am procedat la friptura de porc din cotlet umplut).
In tava se toarna apa (sau vin alb sec) atat cat sa acopere legumele, se acopera cu grija cu un capac sau, in lipsa, cu folie de aluminiu. Se da la cuptorul preincins la 150 de grade Celsius. Dupa 1:30, se scoate tava si se intoarce carnea pe cealalta parte. Se acopera cu grija la loc cu capacul sau folia de aluminiu si se mai coace inca 1 ora. Dupa trecerea acestui timp, se descopera friptura si se ridica temperatura la 230 de grade Celsius, pe functia grill. Se mai lasa in cuptor cat sa se rumeneasca pe ambele parti (cam 15-20 de minute in total, socotind jumatate din timp pentru fiecare parte).
Friptura gata se acopera si se lasa sa se odihneasca 15-20 de minute. Dupa trecerea acestui timp, se scoate carnea si se pastreaza la cald, iar sosul se paseaza (eu l-am mixat cu blenderul de mana). Se ajusteaza gustul sosului cu sare si piper, se scot scobitorile din carne si se taie friptura in felii egale.
Se pastreaza in sos, acoperita, pana in momentul servirii.
Se serveste friptura calda alaturi de garnitura preferata si sos sau cu salate, compot etc., indiferent cu ce ati alege sa o alaturati va fi la fel de buna.
Pofta mare!
Lasă un răspuns