Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Friptura de porc la cuptor cu fructe uscate

Friptura de porc la cuptor cu fructe uscate

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE
Ieri am avut oaspeti si am vrut sa le ofer o friptura de porc gustoasa si aspectuoasa, dar in acelasi timp, mai deosebita. Am hotarat sa fie de carne de porc, careia sa ii confer savoare printr-un buchet de arome bine alese si sa ii contrabalansez gustul robust cu un adaus fructat. Asa a aparut aceasta reteta de friptura de porc cu fructe uscate, foarte aromata si cu aspect placut:

 

friptura de porc la cuptor cu fructe uscate

Ingrediente Friptura de porc la cuptor cu fructe uscate

(pentru 6 persoane)

  • 1 bucata de cotlet de porc de 1,5 kilograme (adaptati greutatea carnii la numarul portiilor pe care doriti sa le pregatiti)
  • 5 linguri de pesmet
  • 2 catei mari de usturoi
  • 1 lingurita de rozmarin uscat (sau o ramurica de rozmarin proaspat)
  • 2 linguri de patrunjel verde tocat
  • 6 caise uscate
  • 6 prune uscate
  • 1 mar
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • telina cat un ou
  • sare, piper, paprika dulce

Preparare Friptura de porc la cuptor cu fructe uscate:

Fasonati cotletul, indepartati grasimea in exces si pielitele.

 

friptura de porc la cuptor cu fructe uscate 1

Cu ajutorul unui cutit bine ascutit, se desface carnea astfel incat sa se obtina un dreptunghi de grosime aproximativ egala (am taiat o data de la dreapta la stanga, apoi in ca o data de la stanga la dreapta, desfacand carnea in 3).

friptura de porc la cuptor cu fructe uscate 2

Se condimenteaza carnea cu sare si piper.

 Pesmetul, usturoiul, rozmarinul si patrunjelul se mixeaza impreuna. Amestecul obtinut se distribuie pe toata suprafata carnii.

 

friptura de porc la cuptor cu fructe uscate 3

Se aseaza la mijloc fructele uscate.

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!
friptura de porc la cuptor cu fructe uscate 4

Carnea se pliaza de la dreapta la stanga, apoi de la stanga la dreapta, inchizand fructele la mijloc. Se fixeaza cu scobitori pe linia taieturii longitudinale si la capete, apoi se condimenteaza carnea cu sare, piper si paprika dulce pe exterior.

 Ceapa, marul si morcovul se taie in bucati mari si se aseaza pe fundul unei tavi potrivite ca dimensiune. Se aseaza carnea deasupra (exact cum am procedat la friptura de porc din cotlet umplut).

 

friptura de porc la cuptor cu fructe uscate 5

In tava se toarna apa (sau vin alb sec) atat cat sa acopere legumele, se acopera cu grija cu folie de aluminiu si se da la cuptorul preincins la 200 de grade Celsius. Coacerea la cuptor este identica cu cea de la reteta cotlet de porc umplut la cuptor: dupa o ora, se scoate tava si se intoarce carnea pe cealalta parte. Se acopera cu grija la loc cu folia de aluminiu si se mai coace 45 de minute. Dupa trecerea acestui timp, folia de aluminiu se indeparteaza si friptura se mai lasa in cuptor cat sa se rumeneasca pe ambele parti.

 

friptura de porc la cuptor cu fructe uscate 6
Ultima rețetă publicată

Friptura gata se acopera si se lasa sa se odihneasca 15-20 de minute. Dupa trecerea acestui timp, se scoate carnea si se pastreaza la cald, iar sosul se paseaza (eu l-am mixat cu blenderul de mana). Se ajusteaza gustul sosului cu sare si piper, se scot scobitorile din carne si se taie friptura in felii egale.

Se pastreaza in sos, acoperita, pana in momentul servirii.
friptura de porc la cuptor cu fructe uscate 7
Se serveste friptura calda alaturi de garnitura preferata si sos sau cu salate, compot etc., indiferent cu ce ati alege sa o alaturati va fi la fel de buna.
friptura de porc la cuptor cu fructe uscate 8

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 comentarii la Friptura de porc la cuptor cu fructe uscate

  1. andreea spune:

    Am si eu o intrebare..imi poti spune exact cum ai taiat carnea, ca nu prea inteleg…:(

    • lauralaurentiu spune:

      Am taiat bucata de cotlet pe lungime, la o grosime de 1-2 cm, incepand din partea stanga. Am continuat taietura spre dreapta, tot pe lungime. Directia taieturii e cea din figura atasata (click pentru marire). Eventual, dupa ce tai carnea poti sa o mai aplatizezi cu ciocanul pe unde a ramas prea groasa.

  2. o mancare deosebit de aspectuoasa…sunt sigura ca e si foaaaarte gustoasa!!!

  3. Lia spune:

    Superbissim Laura !

  4. Daniela spune:

    Aratoasa fripturica ta, eu o faceam (am cam uitat de reteta) cu smochine si alte minuni de fructe uscate, dar o taiam usurel, adica ii faceam un buzunarel in mijloc, asa ca la cangur si bagam fructele taiate si imbatate in vin… Delicioase fripturile cu fructe.

    • Anonim spune:

      Sunt convinsa ca si friptura ta a fost la fel de buna, Daniela. :) Fructele uscate dau o savoare exceptionala carnii, intr-adevar.

  5. Laura Frunza spune:

    Am făcut şi eu odată nişte rulouri din carne de porc cu prune uscate şi au ieşit foarte bune. prunele erau afumate şi asta a dat rulourilor un plus de savoare. Sigur reţeta ta e mult mai bună.

    • Anonim spune:

      Laura draga, am convingerea ca si reteta ta trebuie sa fi fost la fel de buna. Iti multumesc mult de apreicierea (constanta) :) si temai astept cu mult, mult drag.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE