Friptură la cuptor din cotlet de porc umplut cu pastă de cârnați
Cotlet de porc umplut cu pastă de cârnați – rețetă de friptură festivă, explicată pas cu pas, cu lista de ingrediente la gram și modul de lucru detaliat. Cât timp se gătește o friptură de porc? Cum procedăm ca să obținem o friptură suculentă din cotletul de porc?
Rețeta de friptură pe care v-o propun azi este una de sărbătoare. Rareori lipsește acest cotlet umplut cu pastă de cârnați de pe mesele de nuntă ale bănățenilor din zona Lipovei, unde am avut prilejul și eu să o gust prima oară, acum câțiva ani (cam multișori, îmi dau seama!).
În general, cotletul are reputația de a fi o carne seacă, din care se obține o friptură nu chiar atât de fragedă. Totuși, fiind o bucată slabă, este preferată de mulți. Acesta este și motivul pentru care am insistat să public, de-a lungul anilor, rețete de fripturi din cotlet. Cu un click pe poza de mai jos, găsiți rețeta de cotlet întreg la cuptor (simplu), care iese superb.
Tot din cotlet de porc, de data asta feliat, cu tot cu os, fac o minunată friptură la tigaie. Rețeta acesteia o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
M-am gândit să vă împărtășesc aceasta rețetă de friptura din cotlet de porc din două motive. Primul (mai egoist) este că numai ce i-am venit de hac unui guiţător care a crescut prea repede, parcă nemaidorind să aștepte firescul Ignat. Apoi, m-am gândit că toți cititorii fideli ai blogului meu ar putea aprecia și prepara o astfel de rețetă de friptură din cotlet de porc umplut, pentru orice masă de sărbătoare din familiile lor.
Ingrediente friptură de porc la cuptor din cotlet umplut
- 1 bucată frumoasă de cotlet de porc, de 1,5-2 kile
- 400 de grame de carne de porc tocată
- 3 căței de usturoi
- sare (10 grame în umplutură + după gust, pentru condimentarea bucății de cotlet)
- piper negru măcinat
- 1 linguriță de paprika dulce + ¼ de linguriță pentru condimentat cotletul
- 2 morcovi de mărime medie sau 1 mare
- 1 ceapă de mărime medie
- 1 bucată de aproximativ 50 de grame de rădăcină de țelină sau 2 tije de țelină apio
- 1 măr de mărime medie
- 1 lingură de ulei
- opțional, 100 de ml. de vin alb
- în plus (opțional), pentru sos: 1 lingură mare de supă cu cremă balsamică
- în plus (opțional), pentru sos: 30 de grame de unt
Mod de preparare friptură de porc la cuptor din cotlet umplut cu pastă de cârnați
Fasonarea cotletului de porc
1. Pentru început, am scos bucata de cotlet de porc din frigider și am așezat-o pe un tocător, unde am lăsat-o în pace vreo 30 de minute. Are nevoie de aproxcimativ o oră ca să revină la temperatura mediului ambiant, lucru necesar pentru oricare bucată de carne, înaintea gătirii. Până să ajungă în cuptor, însă, mai e nevoie de câteva operații, așa că va avea timp să se aclimatizeze în timp ce le voi pune în practică.
2. După vreo 30 de minute, am îndepărtat, cu un cuțit care taie foarte bine, pielițele argintii de pe suprafața cotletului de porc. Am avut grijă să nu intru cu cuțitul în carne, ci să iau doar acest strat superficial, care este foarte tare și care poate face friptura din cotlet de porc umplut să se torsioneze, în timpul gătirii.
3. După ce am curățat bine cotletul de porc, am luat un cuțit lung și, chiar la mijloc, l-am străpuns longitudinal, ieșind cu cuțitul prin partea opusă. Atenție, cuțitul trebuie să înainteze paralel cu tocătorul pentru ca ieșirea să fie aliniată cu intrarea, să nu se găurească strâmb cotletul.
5. Odată perforat cotletul, am băgat în el coada lungă unei linguri lungi de lemn. Pe lângă coada de lemn, am mai făcut crestături cu cuțitul, stânga-dreapta, așa încât în gaură să îmi încapă mai multă umplutură. Am condimentat suprafața cărnii cu sare grunjoasă și am lăsat-o deoparte.
Pregătirea umpluturii – pasta de cârnați
6. Într-un castron de mărime potrivită, am pus carnea tocată de porc. Ideal este să folosim carne tocată în casă, ca pentru cârnați (mai grăsuță). Am adăugat 10 grame de sare, 1 linguriță rasă de piper negru măcinat și 1 linguriță de paprika dulce. Am adăugat și usturoiul zdrobit, în același castron.
7. Am adăugat 50 de mililitri de apă rece și am frământat bine pasta. Apa va ajuta la dizolvarea sării. În plus, va face pasta ceva mai suplă, pentru că nu e chiar foarte ușor de umplut cotletul cu ea. În final, am transferat pasta de cârnați într-un poș de plastic de unică folosință. În vârful poșului, am tăiat cu foarfeca o deschizătură de aproximativ 2-3 cm. Puteți vedea atât pasta de cârnați cât și bucata de cotlet pregătită de umplut, pe un tocător, în poza de mai jos.
Umplerea cotletului
8. Am umplut cotletul din ambele părți, cu poșul. E nevoie să se apese cu multă forță, pentru că pasta de cârnați e destul de densă.
9. În final, după ce am îndesat umplutura din ambele părți, am reușit să umplu bine cotletul, așa cum se poate vedea în poza de mai jos.
Gătirea la cuptor
10. Am pornit cuptorul și l-am fixat la 170°C cu ventilație (sau 180°C fără ventilație). Am spălat bine și am zvântat legumele și mărul. Le-am curățat pe toate și le-am tăiat în bucăți mărișoare. Am așezat aceste bucăți într-o tavă termorezistentă, potrivită că dimensiuni, mai adâncă, ideal cu capac.
11. Am condimentat suprafața bucății de cotlet de porc umplut cu piper și paprika (cu sare am condimentat-o la pasul 5). Deasupra legumelor, am așezat cotletul. În tavă se poate turna vin (îl regăsiți în lista de ingrediente ca opțional) și apă. La fel de bine, se poate turna doar apă. În final, lichidul din tavă trebuie să fie cam de înălțimea stratului de legume, fără să atingă carnea. Am stropit suprafața cărnii cu 1 lingură de ulei.
12. Am acoperit tava cu capacul (în lipsa unui capac, se poate înfolia cu folie de aluminiu căptușită cu hârtie de copt). Am dat friptura la cuptor, la o înățime medie.
Pentru carnea temperată (adusă la temperatura ambientală) se socotesc câte 45 minute de gătire/kilogramul de carne.
Bucata mea de cotlet a cântărit 1.9 kilograme, la care am mai adăugat 400 de grame de carne tocată. Am avut 2,3 kilograme de carne de gătit, ceea ce înseamnă 1:43 de minute. La jumătatea timpului de gătire, am scos tava din cuptor. Am îndepărtat capacul și am întors cu grijă carnea pe partea opusă. Am acoperit din nou cu capacul și am băgat tava la loc în cuptor.
Rumenire cotlet de porc umplut
13. La finalul timpului de gătire de 1:43 ore, am scos din cuptor bucata de cotlet de porc umplut, să verific dacă era gătită. Cu un termometru cu citire instantanee, am verificat temperatura la mijloc. Termometrul a arătat 76,4°C. Ținând cont că mai e nevoie să și rumenesc carnea în cuptor, am decis că e suficient.
Am setat, așadar, cuptorul la 230°C, funcția grill. Am întors din nou carnea pe partea opusă și am băgat-o din nou în cuptor, pentru 10 minute, timp în care s-a rumenit frumos. Am scos tava din cuptor și am așezat cotletul de porc umplut pe un tocător. L-am acoperit lejer cu folie și l-am lăsat să se odihnească timp de 20 de minute.
O perioadă de odihnă este necesară pentru orice friptură! Nu e recomandat să se taie carnea fierbinte, pentru că va deveni mult mai uscată. În perioada de odihnă, carnea continuă să se gătească și să se frăgezească.
Pregătirea sosului (opțional)
14. În tavă au rămas legumele pe care le-am pus de la început și un lichid în care e atât ceea ce am adăugat eu în tavă cât și sucul propriu al cărnii. Din aceste ingrediente, se poate pregăti un sos gustos. Pentru început, am scos din tavă bucățile de morcovi, ceapă și măr. Țelina nu am folosit-o, și-a îndeplinit menirea, gustul ei s-a regăsit din plin în sucul rămas în tavă. Lichidul din tavă l-am strecurat prin sită fină, colectându-l într-o crăticioară.
15. Am prelucrat legumele gătite cu blenderul de mână până am obținut o pastă fină, pe care am dat-o și prin sită. Am obținut un piure fin, care a constituit o bună bază pentru sos, dar care poate fi și o bază pentru o supă cremă.
16. Am pus crăticioara cu lichidul din tavă strecurat pe foc și am fiert-o la foc iute, până când lichidul s-a redus la jumătate. Am adăugat 3 linguri cu vârf din piureul de legume obținut la pasul anterior și 1 lingură mare de supă cu cremă balsamică.
17. Am mai clocotit totul împreună 2-3 minute, apoi am oprit focul și am adăugat untul rece, tăiat în bucăți. Am amestecat încet, până ce untul s-a omogenizat bine cu sosul. Untul se emulsionează cu proteinele pe care le conține sosul și astfel acesta capătă o textură foarte plăcută. În final, am asezonat sosul cu sare și piper după gust.
Servirea fripturii
Friptura din cotlet de porc umplut se servește călduță, alături de garnitura preferată și de sos (cel tradițional, din legume, sau altul, pe care-l preferați). Merge bine cu tot felul de acompaniamente dar eu tot vă recomand un piure cremos de cartofi și o salată de sfeclă cu hrean.
Friptura este suculentă, cu un gust foarte plăcut. Sosul propus de mine iese fi aromat-fructat, un succes garantat! Țineți cont, aceasta friptură delicioasă, pe care o apreciem cu toții călduță, ca fel principal, este la fel de bună și cu un efect garantat și feliată, servită rece, pe un platou cu aperitive.
MAI MULTE REȚETE DE FRIPTURĂ DE PORC GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Spor la treabă și poftă mare!
Lasă un răspuns