Rata la cuptor cu garnitura de varza rosie
Dragii mei cititori, o carne asa de fina, suculenta, moale si gustoasa gura-mi nu a mai gustat! O macaitoare poate fi un adevarat deliciu, cu conditia sa respectati cateva cerinte: sa alegeti o pasare grasuta, sa o condimentati si lasati la rece peste noapte la frigider, sa o coaceti innabusit pana este carnea facuta si abia la sfarsit sa o rumeniti.
Credeti-ma, e un preparat care va constitui un adevarat spectacol culinar oridecate ori il veti servi si nu va fi uitat usor, cum se va fi terminat de rontait cum papila va tanji! Dar…putina cumpatare, rata e totusi grasuta si calorioasa (ca tot ce e bun, bun de tot, divin)!
Aici găsiți și o rețetă de piept de rață rozaliu și suculent, gata în doar 20 de minute.
Ingrediente Rata la cuptor cu garnitura de varza rosie
- Una bucata rata tanara si grasa, mai jos puteti vizualiza protagonista, eu zburatoare mai perfecta nu am vazut:
- sare, piper, rozmarin
- 2-3 mere acrisoare felii (ionatan, idared, granny smith)
- 1 portocala felii
- sare, piper
- un bat de scortisoara
- 4-5 cuisoare (optional)
- 2-3 catei de usturoi
- 1 lingura de mustar de Dijon (de preferinta) amestecat cu 2 lingurite de miere
- 1 varza rosie (a mea a avut 2 kg)
- 2-3 mere acrisoare
- 2 linguri de zahar
- 1 ceapa mica
- 2-3 linguri de ulei
- sare, piper, chimion, nucsoara, scortisoara si/sau ce condimente va sunt pe plac
- otet (optional, eu nu am pus)
Se freaca rata cu sare, piper si rozmarin pe dinauntru si pe dinafara:
Se infoliaza si se lasa la frigider peste noapte.
A doua zi se umple rata cu merele taiate felii, portocala, cateii de usturoi, care se amesteca cu sare si piper dupa gust, cuisoarele si se introduc in cavitatea pasarii (cam nerusinata cavitate!) alaturi de un baton de scortisoara:
Se „inchide” rata, introducand picioarele in piele:
Se aseaza intr-un vas incapator (va lasa mult lichid) fara a adauga nici grasime, nici lichid. Se infoliaza cu folie de aluminiu (sau se pune capacul) si se da la cuptor pentru 2 ore.
Primele 20 de minute, temperatura cuptorului se fixeaza la 210 grade. Se reduce focul, apoi, la 190.
Catre finalul celor 2 ore se controleaza carnea. Daca o scobitoare (sau o furculita) intra cu usurinta in ea, fara a i se opune nici o rezistenta, iar sucurile care ies sunt limpezi, inseamna ca rata este facuta.
Cu o pensula speciala pentru bucatarie, se unge rata cu glazura obtinuta prin amestecarea mustarului cu mierea. Se reintroduce in cuptor pana se coloreaza. Se intoarce cu spatele, se glazureaza si acesta, se lasa la rumenit, se intoarce din nou pentru o ultima glazurare, iar in maximum cinci minute va fi gata.
Imi pare rau, invitatii erau innebuniti de miros si nerabdare si am omis sa ii fac poza intreaga, dar iat-o transata si asezata pe garnitura de varza rosie a la Maya (culinar.ro):
Garnitura: se caleste in ulei ceapa taiata marunt alaturi de merele cubulete, se adauga zaharul si se caramelizeaza usor. Se adauga varza taiata fidea, un pahar de apa, sarea si condimentele – nu fiti zgarciti cu acestea. Eu am condimentat cu chimion, un praf de nucsoara, frunza de dafin , scortisoara praf si piper. Se lasa sa fiarba pe foc mic pana varza e bine facuta – daca e nevoie se mai adauga cate putina apa calda. Maya spune ca se poate acri cu otet pentru cine doreste, eu nu am acrit-o pentru ca mi-a placut foarte mult asa, dulce, se potriveste de minune cu carne de porc sau pasare grasa (rata, gasca).
Lasă un răspuns