Chifteluțe nemțești în sos de muștar și smântână
Chifteluțe în sos de muștar și smântână, rețetă pas cu pas. Rețetă de chifteluțe nemțești cu sos de muștar și smântână. Altfel de chifteluțe marinate, frikadelle cu sos de muștar.
Vă plac chifteluțele? Și mie, și mai ales când vine vorba de niște chiftele marinate (click pe link pentru rețetă), cu greu pot distrage glandele salivare să nu-și facă efectiv de cap. Chiftelele mi se par un fel de mâncare atât de simplu și atât de irezistibil de delicios. Propunerea mea de azi e un fel de mâncare rapid și foarte gustos, bun de împărțit cu toată familia. L-am descoperit demult, demult, în copilăria mea plină de vise pofticioase, când printre ”Copiii căpitanului Grant” și ”Cireșarii” își făceau loc în lista mea de lecturi și altfel de cărți, cum ar fi ”Bucătăria vieneză” de Rose-Marie Postole.
Cartea asta era una de mici dimensiuni. Mai degrabă o cărticică, pe care eu am citit-o de câteva ori din scoarță-n scoarță, într-o vreme în care nu prea aveam acces la multe și felurite mâncăruri. Mă săturam, cumva, cu papilele și ochii minții, care conlucrau de o asemenea manieră încât reușeam să conștientizez perfect gustul și aroma preparatelor despre care citeam. Până una-alta, n-a fost rău. Se pare că mi-am dezvoltat o calitate care îmi este și azi de folos, aceea de a aprecia gustul unor preparate pe care doar mi le imaginez sau despre care citesc, fără a le degusta fizic.
Am fost oarecum dezamăgită de numărul redus de pagini al cărții lui Rose-Marie. Am reluat-o de la capăt de suficiente ori ca să îmi dau seama că austriecilor le place tare mult sosul de muștar. Ei fac un fel de sos onctuos, catifelat cu smântână și neîngroșat cu făină, ca sosurile cu care eram eu învățată.
După câțiva ani, s-a întâmplat să am un contract în Germania, în Baden-Württemberg. Acolo, ce să vezi, am dat peste același sos delicios de muștar pe care îl descoperisem în cărticica lui Rose-Marie, doar că acum însoțea un fel de chifteluțe, pe care nemții le numeau ”Frikadelle”.
ALTE REȚETE DELICIOASE CU CHIFTELE
Aceste frikadelle sunt foarte asemătoare cu chiftelele noastre. De obicei, sunt făcute din carne de vită și sunt asezonate cu ceapă și măghiran. Eventual, conțin doar o tentă fină de usturoi. Am adus acasă aceste frikadelle și, reluându-le de destule ori în meniul familiei, odată cu trecerea anilor nu le-am mai numit cu numele lor din țara de baștină. Le-am zis, simplu, chiftele nemțești. Dacă veți dori să le pregătiți asemenea mie sau să preluați din propunerea mea doar sosul de muștar și smântână, este alegerea voastră. Eu vă asigur că mâncarea e delicioasă și merită încercată.
Ingrediente Chifteluțe nemțești în sos de muștar și smântână
chifteluțe:
- 500 de grame de carne de vită sau în amestec
- 80 de grame de pâine înmuiată în apă și bine stoarsă
- 1 ou întreg
- 50 de grame de ceapă eșalotă tocată mărunt (sau ceapă roșie)
- 1 cățel mic de usturoi, zdrobit fin
- 1 linguriță de măghiran uscat
- 1 legătură de pătrunjel verde tocat
- 1 linguriță de paprika dulce de bună calitate
- opțional, 1 strop de nucșoară răzuită fin
- sare și piper după gust
- 1 lingură de făină albă
- ulei vegetal pentru prăjit
sos de muștar și smântână:
- 1 linguriță cu vârf de muștar de dijon (sau muștarul pe care îl preferați)
- 30 de grame de ceapă eșalotă (sau ceapă roșie) fin tocată
- 1 linguriță de ulei
- 20 de grame de unt
- 250 ml. de supă de pui concentrată
- 150 de grame de smântână grasă, cu minimum 30 % grăsime
- sare și piper
- opțional, 1 linguriță de miere de albine
- verdeață tocată pentru presărat în final (pătrunjel sau chives)
Preparare Chifteluțe nemțești în sos de muștar și smântână
Pregătirea chifteluțelor
1. Treaba merge foarte repede. Pur și simplu, puneți într-un castron încăpător toate ingredientele din lista pentru chiftele, în afară de uleiul pentru prăjit și făină. Nucșoară adăugați doar dacă vreți voi. Pâinea, dacă vreți, o puteți curăța de coajă. Eu mărturisesc că pe mine nu mă deranjează deloc coaja și o folosesc. Amestecați totul bine. Asezonați cu sare și piper proaspăt măcinat după gust. Frământați puțin, pentru că astfel carnea se leagă mai bine.
2. Cu mâinile umezite, rupeți grămăjoare egale din ”aluatul” de carne pregătit. Modelați-le între palme, dându-le formă de bilă. Le puteți face mai mici sau mai mari. Eu le fac de obicei cam cât o minge de ping-pong. După ce sunt gata modelate, chiteluțele se presară cu făina.
3. Odată ce ați modelat toate chifteluțele, încingeți pe foc mediu o tigaie încăpătoare și turnați ulei cam de 2 degete. Puteți proba uleiul cu o lingură de lemn. Băgați coada lingurii în ulei. Dacă în jurul acesteia se formează aproape instantaneu un inel de bășicuțe de aer, înseamnă că uleiul e suficient de încins și se pot adăuga chiftelele la prăjit.
4. Chifteluțele se vor prăji la foc mediu până se rumenesc pe ambele părți. Nu înghesuiți prea multe deodată în tigaie, nici nu lăsați tigaia goală. În primul caz ar scădea prea mult temperatura uleiului, în al doilea s-ar încinge prea tare și s-ar arde. Pe măsură ce sunt gata, se scot chiftelele pe un platou așternut cu hârtie absorbantă de bucătărie, ca să se dreneze de uleiul în exces.
Sosul de muștar cu smântână
5. Am ajuns la pregătirea sosului de muștar și smântână pentru chifteluțe nemțești. Într-o tigaie curată, se adaugă uleiul, apoi untul. După ce untul s-a topit, se adaugă eșalota tocată. Se presară cu un praf de sare și se călește la foc moderat până se înmoaie. Se adaugă muștarul și se amestecă bine.
6. Se adaugă imediat supa de pui fierbinte, apoi smântâna și se omogenizează cu telul în formă de pară. Se amestecă continuu timp de 2-3 minute. În acest timp, sosul trebuie să fiarbă cu clocote mici. Se potrivește gustul cu sare și piper după gust. Dacă vă place mâncarea cu o tentă mai dulceagă, adăugați și puțină miere de albine (eu o adaug întotdeauna).
Finalizarea preparatului și servirea
7. Adăugăm în sos ale noastre chifteluțe nemțești și le clocotesc la foc moderat timp de 4-5 minute, întorcându-le în sos pe toate părțile. Chifteluțele vor absorbi mult sos. Dacă sosul pare să scadă prea tare, se poate completa cu puțină apă fierbinte. Adăugăm apa în tranșe mici (2-3 linguri) până la atingerea consistenței dorite.
8. În final, presărăm aceste chifteluțe nemțești cu verdeață tocată. Eu am folosit chives, merge perfect și pătrunjelul verde tocat. Se degustă alături de cei dragi și de o garnitură cum ar fi un piure de cartofi, orez sau chiar paste fierte. Poftă mare!
Lasă un răspuns