Porc cu legume în stil chinezesc rețetă simplă și rapidă
Porc cu legume în stil chinezesc rețetă simplă și rapidă. Rețetă chinezească din carne de porc și legume, cu ingrediente accesibile, foarte gustoasă și rapidă.
Nu, nu am glumit deloc și nici n-am exagerat când am spus că acest porc cu legume în stil chinezesc este o rețetă simplă. Chiar este. Și chiar este foarte rapidă, mai că nici n-ai ce face timp de 30 de minute în bucătărie iar fiecare minut petrecut va fi recompensat înzecit de gustul bun al mâncării.
Așadar, dacă aveți vreodată chef de un preparat cu un gust chinezesc autentic, țineți minte rețeta asta. Nu e o carne de porc oarecare, nu e un mușchiuleț sau un cotlet de porc în sensul în care suntem obișnuiți noi. Fiecare bucățică, însă, se topește în gură de frăgezime și e minunat încărcată cu arome.
O să vi se pare ciudat ce urmează să vă spun, dar această rețetă de porc în stil chinezesc mi-a fost inspirată de o rețetă… de pui. Așa că, dacă vreți să încercați și varianta cu pui, să știți că o găsiți la Andreea Chinese Food, care chiar știe ce face, când vine vorba despre mâncare chinezească. Și știe și chinezește, sunt foarte mândră că am printre cunoștințe pe cineva care vorbește limba chineză!
Ingrediente porc cu legume în stil chinezesc rețetă simplă
- 250 de grame mușchiuleț de porc tăiat medalioane cam de 3 cm. grosime sau același gramaj de cotlet dezosat, tăiat bastonașe cu grosimea de aproximativ 1 cm
- 1 ardei gras (mai mare) sau 2 mai mici (în cazul meu) – roșu, galben sau portocaliu (eu am folosit portocaliu)
- 120 de grame de ciuperci king oyster (sunt destul de mari, dacă nu le aveți, înlocuiți cu același gramaj de shiitake sau chiar pleurotus, în ultimă instanță)
- 150 de grame de mazăre mangetout
- 2 fire de ceapă verde sau 1 ceapă mică (de 40 de grame)
- 2 căței de usturoi
- cam 3 cm. de rădăcină de ghimbir
- 1 ardei chili roșu, mic
- 4 lingurițe de amidon
- 4 linguri de sos de soia light
- 4 linguri de ulei (de floarea soarelui, de rapiță, de arahide)
- 2 linguri de alcool chinezesc de gătit (vin de orez)
- 2 linguri de oțet de orez
- 1 linguriță de zahăr
- 4-5 linguri de apă
- 2 lingurițe de ulei de susan
- pentru garnisit: frunze de ceapă verde sau câteva frunze de coriandru
- pentru servire: orez cu bob lung sau tăiței chinezești
Mod de preparare porc cu legume în stil chinezesc
Pe scurt, despre ingrediente
Par foarte multe ingrediente pe lista de mai sus, totuși, niciunul nu este imposibil de găsit. Cele mai multe se găsesc în orice supermarket, poate pentru unele este necesară o vizită la un hypermarket. Asta doar când aveți drum pe-acolo, nu special pentru ele, deoarece este vorba despre ingrediente de băcănie, care se păstrează mult și bine în cămară (oțetul de orez, vinul chinezesc de gătit, uleiul de susan). Și dacă nu le aveți, să știți că nu va dăuna prea mult gustului dacă veți folosi zeamă de limetă sau oțet de vin alb în loc de oțetul de orez. Ceea ce nu are voie să lipsească este sosul de soia, ghimbirul, usturoiul, ceapa, carnea și desigur legumele.
Iar acestea, la fel, sunt de înlocuit, unele posibile substituiri vi le-am sugerat inclusiv pe lista de ingrediente. Eu însămi nu am avut ceapă verde și am folosit o ceapă mică, obișnuită. Mazărea mangetout, despre care v-am vorbit și la rețeta de doradă la tigaie și pe care o vedeți în dreapta imaginii, poate fi și ea înlocuită. Poate cu niște buchețele mici de broccoli, dacă vă plac. Poate cu boabe de mazăre obișnuită. După inspirația voastră!
Marinarea cărnii
1. Punem carnea într-un castron. Adăugăm peste ea 2 linguri sos de soia light, 1 lingură de alcool chinezesc de gătit, 2 lingurițe de amidon și 1 linguriță de ulei de susan. Amestecăm bine și lăsăm să se marineze timp de 15 minute.
Pregătirea legumelor
Cât timp carnea se marinează, avem tot timpul din lume să ne ocupăm atât de garnitură, cât și de legume. Dacă optați pentru tăiței, aceștia se fac foarte repede, dar dacă intenționați să serviți acest porc cu legume în stil chinezesc cu orez, ar fi bine să îl puneți la fiert.
Cât despre legume, acestea se pregătesc în modul specific.
2. Ghimbirul, ceapa (doar partea albă, dacă folosiți ceapă verde), usturoiul și chili (dacă folosiți) se toacă mărunt.
3. Mazărea mangetout se opărește 2-3 minute în apă sărată clocotită. Se plonjează imediat în apă foarte rece (cu cuburi de gheață) pentru a-i păstra culoarea vibrantă.
4. Ciupercile și ardeiul gras se taie fâșii. Mazărea opărită și răcită brusc se taie în bucăți potrivite.
Sosul preparatului
5. Într-un castronel, punem cele 2 linguri sos de soia rămase, 1 lingură de alcool de gătit, 1 lingură de oțet de orez, 1 linguriță de ulei de susan și 1 linguriță de zahăr. Dizolvăm separat amidonul rămas (2 lingurițe) cu 2-3 linguri de apă rece.
Porc cu legume în stil chinezesc, gătirea preparatului
6. Dacă avem un wok, îl încingem pe foc și adăugăm 2 linguri de ulei. Eu n-am, așa că fac acelați lucru, dar într-o tigaie largă și adâncă. După ce e încins uleiul, adaugăm carnea și gătim bucățile de porc marinate timp de 2 minute pe fiecare parte. După ce s-au rumenit, le scoatem pe o farfurie și le păstrăm deoparte.
7. Adăugăm imediat în tigaie (wok) restul uleiului și călim ceapa, usturoiul, ardeiul chili și ghimbirul. Amestecăm continuu vreo 2 minute și avem mare grijă să nu se ardă ceva, mai ales usturoiul, care ar compromite gustul întregului preparat.
8. Adăugăm fâșiile de ardei gras și le gătim și pe ele 2 minute, amestecând continuu.
9. A venit acum rândul ciupercilor, care ajung și ele în tigaie. Le sotăm și pe ele cu restul ingredientelor, timp de 2 minute, până încep să se înmoaie puțin.
10. Adăugăm acum în tigaie carnea de porc, pe care am rumenit-o mai devreme. Că nu putem face porc cu legume în stil chinezesc și să uităm chiar porcul :P. Călim totul la foc iute încă 2-3 minute, apoi adăugăm în tigaie sosul pregătit mai devreme.
11. Lăsăm să ajungă din nou la punctul de fierbere și adăugăm mazărea mangetout și amidonul dizolvat în apă. Lăsăm al nostru porc cu legume în stil chinezesc pe foc 1 minut, să se îngroașe sosul. Dacă vi se pare prea gros, mai puteți adăuga 1-2 linguri de apă (mie mi s-a părut cam gros) iar dacă simțiți nevoia de puțină sare, nu o puneți! Adăugați 1 lingură de sos de soia în plus și gustul se va echilibra minunat.
Serviți cald, cu tăiței chinezești sau orez, presărat cu frunze de ceapă verde (dacă aveți, că eu n-am avut) sau coriandru verde (eh, pe ăsta l-am avut și eu).
祝你好运 adică Zhù nǐ hǎo yùn. Adică poftă mare!
Lasă un răspuns