Mâncare de mazăre cu pui și găluște
Mâncare de mazăre cu pui și găluște, rețetă pas cu pas. Cum se face o mâncare de mazăre verde cu pui. Mazăre boabe cu carne de pui și smântână, rețetă.
Povestea acestui fel de mâncare de sezon, simplu dar absolut delicios, mă duce pe firul amintirilor departe de tot. Îmi amintesc cum Mama Bună venea din grădiniță cu poala șorțului plină de păstăi de mazăre verzi și crude. Mă invita să mă alătur ei la dezghiocat, treabă care nu mi se părea deloc interesantă pe vremea aceea. De altfel, nu mi se pare nici în astă vreme, cum nu mă atrage nicio activitate monotonă și repetitivă. Pe când încercam eu să găsesc tot felul de scuze, Buna mă momea cu povești și snoave și, cu mare greutate, poate reușeam să scot boabele fragede din câteva duzini de păstăi.
Îmi mai amintesc că Mama Bună mânca cu plăcere boabele crude. Eu mă strâmbam, încă nu mi se rafinase gustul îndeajuns pentru a le aprecia dulceața și frăgezimea. În schimb, abia așteptam mâncarea de mazăre, la fel și supa de mazăre, care mi-au plăcut dintotdeauna la fel de mult cum îmi plac și acuma.
Mazăre din cultura proprie
Anul ăsta am semănat în grădina mea mazăre, am pus șase rânduri. Am avut noroc cu mazărea, că alte semănături nu prea au rodit. Unele au fost răspuse de vremea prea rece din primăvară, altele de coropișnițe, pentru că încercăm să nu stropim cu niciun fel de chimicale. Ei bine, dacă n-avem nici morcovi nici pătrunjel și nici busuioc, putem spune că ne-am confruntat cu o supraproducție de mazăre. O săptămână în șir, am dezghiocat zilnic la păstăi, urând această îndeletnicire la fel de mult ca în copilărie. Cu diferența că acum fac lucrurile care trebuie făcute chiar dacă îmi displac. Iar mazărea o iubesc, așa că n-am nicio scuză. Ah, și mi-am îndulcit amarul celor câteva ore petrecute zilnic în acest fel cu boabe fragede de mazăre, pe care le-am mâncat crude. Delicioase, oare ce-o fi fost în mintea mea de copilă de nu-mi plăceau?!
Întorcându-ne la mâncarea de mazăre cu pui și găluște de pâine (Semmelknödel), e un fel de mâncare complet. Dacă pregătiți mâncarea cu tot cu găluște, nu veți avea nevoie de nicio garnitură și nici măcar de pâine la masă. E un preparat moștenit din zestrea gastronomică a etnicilor germani din Banat, poate inedit pentru mulți cititori. După gustul meu, e delicios cum nu pot spune, cu bucățele fragede și dulci care își împrumută una alteia gust, într-o singură cratiță.
Ingrediente Mâncare de mazăre cu pui și găluște
pentru mâncarea de mazăre cu pui:
- 650 grame de mazăre proaspătă – în cazul meu – sau congelată
- 600 de grame de bucăți de pui cu os și cu piele, eu am folosit aripioare, pulpe inferioare și superioare
- 150 de grame de ceapă, tocată cubulețe
- 1 cățel de usturoi, zdrobit
- 2 linguri de ulei (eu am folosit ulei de măsline, se poate folosi orice ulei vegetal cu gust neutru)
- 700 ml. de supă de pui (se poate și cu apă, dar mâncare nu va fi chiar la fel)
- 1 linguriță paprika dulce
- 100 grame de smântână pentru gătit
- 1 legătură de pătrunjel
- 1 frunză de dafin (opțional)
- 1 vârf de cuțit de măghiran uscat (opțional)
- sare și piper
- 1 lingură rasă de făină, doar în cazul în care nu faceți și găluștele, care vor îngroșa suficient mâncarea
opțional, pentru găluștele Semmelknödel:
- 150 de grame pâine, tăiată cubulețe
- 120-150 ml. lapte călduț
- ½ legătură de pătrunjel
- 50 de grame de ceapă tocată foarte fin
- 1 cățel de usturoi
- 60 de grame de unt
- 1-2 linguri de făină
- 2 ouă
- nucșoara rasă (opțional)
- sare și piper
Preparare Mâncare de mazăre cu pui și găluște
Puiul
1. Bucățile de pui se toaletează cu grijă, se zvântă cu șervete de bucătărie absorbante și se condimentează cu sare și piper.
2. Se alege de la început o cratiță sau o tigaie încăpătoare, la care să avem și capac, socotind că în aceasta va trebui să încapă toată mâncarea. Eu am folosit o cratiță largă de fontă, cu diametrul de 28 de centimetri și adâncimea de 8 centimetri. În vasul ales se încinge 2 lingură de ulei apoi bucățile de pui se rumenesc la foc mediu-iute pe toate părțile. Nu urmărim să le gătim complet în această fază, doar să prindă culoare. Așa cum spunea un contemporan, devenit deja clasic al bucătăriei internaționale (Gordon Ramsey), no color no taste. Pe măsură ce bucățile de pui se rumenesc, le scoatem pe o farfurie și încercăm să le păstrăm călduțe.
Gătirea mâncării
3. După ce am terminat cu rumenirea puiului, adăugăm în cratiță lingura de ulei rămasă și ceapa tocată, deodată cu usturoiul zdrobit. Presărăm de la început un praf de sare. Călim ceapa pe foc mediu-mic. Amestecăm deseori și încercăm să desprindem bucățelele rumene de pe fundul tigăii. Continuăm până ce ceapa devine transparentă și se înmoaie bine.
4. După ce ceapa s-a înmuiat, se adaugă la loc în cratiță bucățile de pui cu tot cu sucul pe care l-au lăsat pe farfuria în care s-au odihnit. Se presară paprika și imediat se adaugă supă de pui (sau apa, dacă nu avem încotro) fierbinte, doar cât să le acopere. Se acoperă cu capacul și se fierbe puiul la foc mic timp de 10 minute. În acest răstimp vom pregăti găluștele de pâine, după cum veți citi la punctul 5.
După trecerea celor 10 minute, se adaugă boabele de mazăre, frunza de dafin și măghiranul (dacă le folosiți). Se completează cu supă sau apă, cât să plutească mazărea iar puiul să fie aproape complet acoperit.
Găluște semmelknodel – opțional
5. Pentru găluște, cubulețete de pâine (preferabil pâine mai veche) se pun într-un castron. Se adaugă peste ele laptele călduț. Amestecăm și ne asigurăm că toată pâinea e umedă. Dacă nu, mai adăugăm un pic de lapte și așteptăm un pic, să se absorbă bine.
Între timp, se pune pe foc o crăticioară mică în care se topesc 20 de grame de unt. Se călește în unt, la foc mic, ceapa (50 de grame) tocată foarte fin, până se înmoaie. ½ de legătură de pătrunjel se toacă foarte fin. Restul de unt (40 de grame) se topește, fără a-l înfierbânta prea tare.
6. Se adaugă peste pâinea înmuiată ceapa călită, răcorită puțin, restul de unt topit, ouăle, pătrunjelul verde tocat, sare, piper și nucșoară rasă (dacă folosiți). Se omogenizează bine și se frământă. Trebuie să obținem un fel de ”aluat” ușor modelabil. Dacă e prea moale, se adaugă 1-2 linguri de pesmet. Dacă e prea vârtos, putem subția cu 1-2 linguri de lapte.
7. Cu mâinile umede, modelăm din compoziția pregătită la punctul anterior găluște rotunde cam de 4 cm. diametru. Le dăm prin făină, le scuturăm și le adăugăm în mâncarea care fierbe molcom. Doar dacă e nevoie, după ce am adăugat toate găluștele putem completa lichidul din cratiță cu puțină apă fierbinte. Observație: practic, aceste găluște se pregătesc în răstimpul în care puiul a fiert fără mazăre, așa încât ele se adaugă la mâncare imediat după ce am pus mazărea și lichidul a reînceput să fiarbă.
Finalizarea mâncării
8. Se acoperă mâncarea cu capacul și se fierbe totul la foc potrivit timp de 10 minute. La jumătatea timpului se întorc găluștele în sos, după care vom fierbe în continuare fără capac. După ce au trecut cele 10 minute, atât mazărea cât și găluștele ar trebui să fie perfect gătite și fragede. Evident, la fel și bucățile de pui. Se adaugă acum smântâna bătută în prealabil cu 2 linguri de apă rece și se mai dă totul într-un clocot scurt. Se gustă mâncarea, se potrivește gustul cu sare și piper și se presară cu pătrunjel verde tocat, păstrând verdeață pentru a fi adăugată și în farfurie, în momentul servirii.
Observație: în cazul în care optați să nu faceți și găluștele, se îngroașă mâncarea adăugând 1 lingură rasă de făină la smântână, se omogenizează bine și se adaugă 2 linguri de apă rece apoi se adaugă în cratiță. Se amestecă bine și se fierbe până se îngroașă puțin.
Se servește mâncarea caldă, împărțind pe farfurii bucățile de pui, mazărea, sosul și găluștele, apoi presărând totul cu pătrunjel verde tocat.
Simplu, dar desăvârșit de gustos!
Lasă un răspuns