Cautare in site
x inchide
Advertising
Supa de mazare cu galuste

Supa de mazare cu galuste

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 09.08.2012
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Supa de mazare cu galuste inseamna pentru mine unul din momentele de rasfat ale copilariei. Adoram supa asta pe care o primeam neaparat vara, fiind unul dintre felurile de mancare de sezon pe care le facea Buna. Ei bine, acum ma pot bucura de supa de mazare cu galuste in tot timpul anului, pentru ca, spre deosebire de Buna-mea, eu beneficiez de binefacerile progresului tehnologic si imi pot conserva legumele proaspete la congelator. Din mazare proaspata sau congelata, supa de mazare cu galuste va iesi la fel de gustoasa.

supa de mazare pas cu pas reteta detaliata supa de mazare cu galuste ca in ardeal reteta

Ingrediente supa de mazare cu galuste

  • 1 ceapa
  • 2-3 morcovi
  • 1 bucata de telina cat o nuca
  • 400-500 de grame de mazare boabe, proaspata sau congelata
  • 1,5 litri supa clara de pui (sau apa)
  • 2 oua
  • 3-4 linguri de faina + 3-4 linguri de gris
  • 150 de grame de smantana
  • 1 lingura de ulei
  • 20 de grame de unt
  • verdeata dupa gust (eu folosesc cate 1/2 legatura de patrunjel si marar, tocate si amestecate bine intre ele)
  • sare si piper
  • optional, zeama de lamaie dupa gust

Mod de preparare supa de mazare cu galuste

Simplu ca buna ziua, si pe cat de simplu, pe atat de bun :). O precizare: eu prefer la aceasta supa de mazare galuste mici, ceva mai tarisoare decat galustele pufoase pentru supa clara de pui. Daca le preferati pe acelea, eliminati faina din compozitia galustelor si faceti-le numai cu gris.

1. Pentru a prepara supa de mazare, ceapa, morcovii si telina se curata, se spala si se taie in cubulete cam de 5-7 mm. Se incinge uleiul in cratita in care se va pregati supa. Se adauga imediat untul. Cand incepe sa sfaraie, se adauga toate legumele taiate cuburi si o lingurita de sare. Se reduce focul si se calesc legumele impreuna 5 minute, amestecand constant ca sa nu se prinda.

calire legume baza supa

2. Dupa 5 minute, se adauga 1,5 litri supa de pui fierbinte (de preferat) sau apa fierbinte.  Evident, a noastra supa de mazare va iesi mai consistenta daca este pregatita cu supa de pui in loc de apa. Se aduce in clocot si se fierb toate impreuna 5 minute, cat sa se inmoaie radacinoasele adaugate.

Advertising

adaugarea supei peste baza de legume

3. La supa care fierbe, se adauga mazarea, toata deodata.

adaugare mazare supa de mazare

Preparea galustelor

4.Pana ce mazarea incepe sa clocoteasca, se pune intr-un castronel 1 ou intreg si 1 albus. Galbenusul celui de-al 2-lea ou se pastreaza deoparte. Se bat oul si albusul cu furculita, impreuna cu un strop de sare, pana cand spumeaza. Se adauga pe rand cate 1 lingura de faina si 1 lingura de gris, amestecand dupa fiecare, pana cand compozitia va avea consistenta unei creme potrivit de groase.

compozitia pentru galuste

Advertising

5. Dupa ce supa da in clocot, se inmoaie o lingurita in supa apoi se formeaza mici galuste care se plonjeaza in supa de mazare clocotita.

adaugarea galustelor in supa

Cum se drege supa?

6. Galbenusul ramas se bate bine cu smantana si 1-2 linguri de apa rece. Dupa ce mazarea si galustele au fiert, ceea ce nu ar trebui sa dureze mai mult de 6-7 minute, se trage oala deoparte de pe foc. Se dilueaza smantana cu galbenus cu cate putina zeama fierbinte, adaugata pe rand, pana ce amestecul se infierbanta. Se adauga smantana temperata in oala, amestecand rapid.

dregerea supei

Advertising

7. Se drege gustul cu sare si piper si imediat se presara ½ din verdeata tocata. Se acopera oala cu capacul, lansand aromele proaspete ale verdeturilor sa infuzeze pret de 3-4 minute. Restul de verdeata se presara in momentul servirii.

supa de mazare preparare

Supa de mazare cu galuste este gata de servire. Daca se doreste, fiecare poate sa inacreasca supa in farfurie cu zeama de lamaie dupa gust.

supa de mazare reteta pas cu pas

Pofta mare!

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

38 comentarii la Supa de mazare cu galuste

  1. Monica spune:

    Am preparat această supă, cred , de 10 ori! Minimum! Bine-nțeles pe baza unei bune supe de găină.
    Pe cât de simplă pare, pe atât de fantastică este.
    Dankeschön din Palatinat 🥰

  2. Cristina spune:

    O supa foarte buna cu mazare proaspata din gradina!

  3. Denisa spune:

    Tocmai am terminat de facut aceasta supa si e intr-adevar delicioasa. Eu nu mai auzisem de ea pana acum, dar ma bucur ca am incercat-o.
    Mulțumesc frumos pentru reteta. Am mai incercat si altele si am ramas mereu placut impresionata.
    Numai bine va doresc! 🤗

  4. Ana Lapustea Malaescu spune:

    Excelentă supa! Exact ca în copilărie 😊. O sa o pregătesc pentru un grup de copii de grădiniță, sper sa aibă succes 😉. Oare dacă nu adaug verdeață o sa fie dezastru?

  5. Elena Vidu spune:

    Mmmm, a fost delicioasă, am facut-o cu mazare congelata si a avut un gust perfect, exact cum ar fi fost vara. Multumim pentru masa!

  6. Chiva spune:

    Foarte buna aceasta supa de mazare cu galuste, o fac si eu destul de des pentru copiii mei si le place foarte mult!

  7. cami spune:

    Am făcut și eu exact așa ca dumneavoastră. A ieșit foarte buna:) mulțumesc de rețeta. Mă interesează de unde ati cumpărat farfuria în care ati pus ciorba :)

  8. Andreea M spune:

    Extraordinar de gustoasa!
    Multumim mult pentru aceasta minunatie de reteta!

  9. […] de mazăre cu găluște – cu mazăre proaspătă sau congelată, la fel de […]

  10. Andrei spune:

    Una din cele mai bune supe care le-am mancat .. o fac fix dupa reteta si iese grozav.

  11. Mara spune:

    Tu XXX, „o lingura de faina si o lingura de gris”? Faina?? Atatea linguri de faina? Alea nu mai sunt galuste ca se sfarama XXX!

    • Laura Laurentiu spune:

      Doamna Lidia Mara, dumneavoastra, care va permiteti sa imi adresati apelative jignitoare, de parca v-as fi eu servitoare (si daca ati fi o doamna, nici atunci nu ati adresa aceste cuvinte unei persoane), dumneavoastra ce meserie aveti? Se intampla ca eu sa fiu bucatar. :) Dar bineinteles, in tara asta toti suntem experti la politica, fotbal si gatit! Dumneavoastra aveti o buna acuitate vizuala? Imi permit sa va intreb asta, pentru ca sunt destule poze mai sus, in reteta, cu respectivele galuste, niciuna nefiind sfaramata. Mai mult, reteta a fost testata de multi cititori, unii dintre ei au incarcat si fotografii (ceva mai sus le puteti vedea), altii au lasat doar comentarii favorabile. Dar trebuia sa veniti dumneavoastra sa ma faceti pe mine in diverse feluri, dovedindu-va nimic mai mult decat relele intentii si prostia. V-am editat comentariul, acesta este site-ul meu si public strict ce vreau. Ati inteles?

      Si daca sunteti in cautarea unei retete de galuste moi si pufoase, o gasiti aici: http://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/supe-ciorbe/supa-de-pui-cu-galuste.html.

      • angela Toma spune:

        Nu trebuie sa fiti suparata, doamna! Indiferent de pregatirea profesionala, este greu sa fii si o buna gospodina, implicit o buna „bucatareasa”, la casa ta ! Eu sunt batrana si mai nou, cand gatesc ceva mai deosebit ( la comanda famillionului :) mai intai dau o raita in contul dvs.), Asa ma simt mai sigura si pana acum am avut mereu succes cu preparatele mele! Sunt site-uri unde , intentionat sau nu, se strecoara si aberatii, precum 2 linguri de sare la nu stiu ce crema… Doamna, cea ironica sau increzuta, daca se pricepe, poate adapta dupa bunal plac, ori sa nu foloseasca nimic din site-ul dvs. Vor exista mereu asemenea specimene, capre raioase cu coada sus!
        Eu sunt bucuroasa ca am primit accesu , si va doresc multa inspiratie si preparate din ce in ce mai grozave, pe care sa le punem in ‘opera’….!

  12. nicoleta spune:

    buna supica !!!! eu nu am avut mazare congelata si am folosit de la borcan(marca Helix)iar in loc de galuste(din criza de timp) am pus o mana de orez …iar ca sa fie umpic mai cansistenta la smatana cu galbenus
    am adaugat si o lingurita de faina de orez….iar la verdeata am pus si marar.Oricum multumim de retete !!!!

  13. inutza spune:

    Am visat azinoapte ca retetele de pe site-ul tau nu sunt bune. Dar azi la pranz am facut prima reteta de pe site, si anume asta, dar deja e amintire. Visele nu se indeplinesc… :)

  14. ildi spune:

    acum am terminat de gatit supa asta, e asa de bunaaa !!! de abia astept sa se raceasca sa mananc ;-)

  15. Ella spune:

    Nu pot scrie foarte des,dar urmaresc cu atentie,cu placere,cu admiratie,tot ce faci.
    Nu pot decat sa imi exprim multumirea fata de generozitatea cu care impartasesti munca depusa,cu noi.
    Multumesc!

  16. Intr-adevar o supa a copilariei mele….Cand o facea mama prima data, stiam ca vine vara.Zarzavat nou si mazare proaspata….o nebunie !!!Nici nu mai aveai nevoie de alta bunatate.Ah da…si galuscutele acelea minunate din faina doar( asa le facea mama)
    Dar vad ca tu ai o alta reteta…imbunatatita cu oua, smantana si zeama de lamaie….uite ca deja e cascada la gura mea !!!Ciorbita din asta am sa fac pentru duminica, promit !
    Te tzuc Laura !

  17. Madalina Baroncea spune:

    Buna seara. Cand mai lansati un concurs de retete pentru prajituri? Am o reteta care merita popularizata, asa ca astept urmatorul dvs. concurs.

  18. Camelia spune:

    Laura draga, am facut aceasta supa acum 5 minute am terminat-o.Am emotii ca nu stiu daca fiul meu o va manca.Eu sigur asa o sa o fac! E nemaipomenita!

  19. Virgilutz spune:

    Aferim, draga Laura!
    Ne rasfeti cu hm_minunata supa de vara!!
    Cu boabe din prima mazare verde culeasa din gradina, – face diferenta …plus smantina-:))

  20. veronica spune:

    azi voi face si eu aceasta supa,va spun dupa ce va manca familia daca le-a placut
    va pup si va doresc numai bine si multa sanatate

  21. isabela spune:

    Interesanta reteta!Nu am mai auzit de combinatia mazare-galuste.Am sa o incerc si eu ca arata prea apetisant…

  22. cristina roman spune:

    Este o supa grozava! Eu pun in supa si una-doua rosii tocate, pentru gust si culoare… In compozitia de galuste pun doar faina si o lingura mare de smantana. Asa am invatat de la mama, basarabeanca, maritata cu un banatean (de la Iablanita) si traind o viata intreaga in Ardeal. Iti dai seama, Laura, ce de influente pe capul meu…

  23. Asa mult imi doresc sa o fac ,dar am emotii daca imi vor iesi galustele moi…:)
    care e secretul ??

    • lauralaurentiu spune:

      Daca le vrei moi, Ligia, fa-le numai cu gris, fara faina. Adaugi la ouale batute grisul in ploaie, amestecand constant, pana cand compozitia e legata ca o crema si nu mai cade de pe furculita si nu mai mult de atat.

  24. nicoleta spune:

    Laura e o problema(dar in sensul bun)nu mai am supa de mazare cu galuste in 3 pers am terminat tot,deci iti dai seama ce buna era,si totul datorita retetei tale,inca o data ms mult laura

    • lauralaurentiu spune:

      :)) dar stiu ca ati avut ceva spor, s-a lasat cu suplimente, bravo! Si noi am dat-o gata tot in trei, dar in doua zile :).

  25. nicoleta spune:

    laura,am facut-o, e super bunaaaaaaaa,multumesc de reteta m-ai salvat astazi, dar nu numa’ azi m-ai salvat, mai de multe ori:)) iti multumesc de reteta e super buna, pot sa iti dau si io o reteta de orez rece? ii super bun si merge foarte bine acuma ca e cald afara, ms de reteta

  26. nicoleta spune:

    azi o fac ms de reteta,chiar ma gindeam ce sa fac deseara de mincare,,si uite ca ajunge reteta ta super buna msssssssss deseara se papa aceasta supa de mazare ms laura

Advertising
Advertising
CLOSE
CLOSE