Spätzle sau nokedli – gălușcuțe servite ca atare sau ca garnitură
Spätzle sau nokedli, gălușcuțe servite ca garnitură sau fel principal, rețetă pas cu pas. De ce instrumente avem nevoie pentru spätzle și cum se pregătesc? Ce variante de servire pentru spätzle sunt cele mai populare?
Pentru mine, aceste mici gălușcuțe, nici prea tari și nici prea moi, au fost prima dată nokedli. Le-am cunoscut sub denumirea ungurească și au fost motivul pentru care, copil fiind, am acceptat (cât de cât) varza călită. Odată ce apăreau gălușcuțele astea în varză, dintr-o dată mi se părea și mie gustoasă, spre bucuria Bunei mele. Mai târziu, am aflat că atât de îndrăgitele mele nokedli sunt, de fapt, spätzle (se pronunță șpețle). Foarte amuzant mi s-a părut să aflu că denumirea provine din cuvântul care numește, în limba germană, vrăbiuțele. Poate din cauză că sunt așa de micuțe le-o fi spus așa!
Nu se știe exact care este patria spätzlelor. Sigur este că, și în zilele noastre, sunt extrem de iubite de schwabii din Germania. Pare absolut logic că aceiași schwabi, care au locuit timp de sute de ani la noi, în Banat, au adus cu ei acest fel de mâncare, devenit popular și aici. La fel de populare sunt aceste mici gălușcuțe în tot spațiul fostului imperiu austro-ungar. În Ungaria, sub denumirea de nokedli, sub care le-am cunoscut eu însămi. În Cehia, același preparat e cunoscut sub denumirea de halušky și așa mai departe.
POATE TE INTERESEAZĂ ȘI REȚETA DE GĂLUȘTE SLOVĂCEȘTI – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Una din micile mele bucurii culinare este aceea că, în sfârșit, restaurantele din Timișoara au început să acorde mai multă atenție preparatelor locale. Unul dintre felurile de mâncare de care ne bucuram atât de des, în copilărie, și care acum poate fi degustat în câteva variante chiar reușite, în restaurantele timișorene, sunt chiar aceste spätzle sau nokedli.
Ingrediente spätzle sau nokedli
- 2 ouă mari
- 150 ml. de apă
- 6 grame de sare
- 300 de grame de făină
pentru servire:
- 25 de grame de unt
- opțional, puțină nucșoară rasă
Mod de preparare spätzle sau nokedli
1. Înainte de toate, am pus pe foc o oală cu 4 litri de apă. Pentru aluatul de spätzle, prima dată pun într-un castron ouăle întregi, apa și sarea.
Le bat bine cu telul în formă de pară, până când se formează o spumă ușoară, la suprafață. Asta nu trebuie să dureze, în mod normal, mai mult de 30 de secunde.
2. Odată ouăle bătute cu apa, adaug făina, toată deodată. Încep să amestec cu telul, încercând să încorporez făina în amestecul lichid.
Consistența finală a aluatului de spätzle depinde mult de mărimea ouălor folosite dar și de calitatea făinii. Dacă ouăle sunt mici sau avem o făină mai uscată, poate fi nevoie să se adauge câteva linguri de apă, în plus. Apa o adaug treptat (dacă e cazul), lingură cu lingură, evit să pun multă dintr-o dată.
3. În scurt timp, e aluatul de nokedli sau spätzle va fi prea dens pentru a continua amestecarea cu telul. În acest moment, iau lingura de lemn și continui să amestec până nu mai văd în castron urme de făină uscată.
În video-ul de mai jos vezi care trebuie să fie consistența finală a aluatului. E mai degrabă o pastă.
Instrumente necesare
În mod clasic, aceste mici gălușcuțe numite spätzle sau nokedli se formează utilizând niște instrumente specifice, un fel de ”răzători”. După părerea mea, sunt mai degrabă niște site cu găuri rotunde, cam de 4 mm diametru. Sitele astea există în diverse forme.
Cred că cea mai des întâlnită e cea de formă dreptunghiulară. Deasupra, are pătratul acela metalic, pe care-l poți vedea mai jos și care glisează înainte-înapoi. Prin simpla lui glisare, ar trebui ca aluatul să cadă în bucățele în oala cu apă fiartă. Așa cum vei vedea mai jos, eu am același tip de sită și, după părerea mea, pătratul acela de metal nu prea își face treaba, eu folosesc o spatulă de lemn ca să presez aluatul.
Un instrument de altă formă, dar care face aceeași treabă, este acest capac de oală perforat. Nu îl am, dar cred că e mai eficient decât precedentul. Întrucât capacul ăsta se comercializează în Austria, i-am spus surorii mele să-mi cumpere unul, abia aștept să îl primesc!
În fine, am mai găsit, pe amazon.com, și o spatulă prin care se poate presa aluatul pentru spätzle. Uitându-mă bine la ea, îmi dau seama că o spumieră cu găuri de 3-4 mm, împreună cu o racletă de silicon, fac cam aceeași treabă.
Iar dacă ești o persoană binecuvântată cu extrem de multă răbdare, poți încerca să formezi gălușcuțe minuscule, cu lingurița de cafea. Eu nu sunt dotată cu această prețioasă calitate, așa că vei vedea mai jos cum am procedat.
Formarea găluștelor și fierberea
4. Când aluatul de spätzle este gata iar apa pusă la fiert încă de la început a dat în clocot, adaug 1 lingură de sare în apă și potrivesc focul la mic. Fixez pe buza oalei sita specială pentru spätzle. Alături, am pregătit un castron mare cu apă rece.
5. Lucrez cu aproximativ ¼ din aluatul pregătit, o dată. Pun aluatul pe sită și, cu ajutorul unei spatule solide, cu marginea perfect dreaptă, cu mișcări înainte-înapoi, presez aluatul de spätzle prin sită.
6. Se formează mici gălușcuțe, care cad în apa fiartă. Fiind de mici dimensiuni, aceste spatzle se gătesc foarte rapid.
7. După 2 minute, când suprafața apei din oală se umple de spätzle fierte, le scot cu o spumieră și le scurg bine de apă.
8. Imediat, transfer spatzlele în castronul cu apă rece pregătit alături (vezi punctul 4). Le limpezesc și le scurg bine de apă…
9. … apoi le transfer într-un castron, pe măsură ce le fierb și limpezesc. Ce e fain e că se pot pregăti în avans cu câteva ore față de momentul servirii. Asta reduce presiunea de a face foarte multe lucruri în același timp, în momentul pregătirii mesei. Fiind limpezite, ele nu se lipesc unele de altele, așa cum se poate vedea mai jos. Înainte de servire, se înfierbântă așa cum explic în continuare.
Spätzle sau nokedli – servire
Aceste mici gălușcuțe se servesc în două moduri diferite. Primul, ca element principal al unor feluri de mâncare. Astfel, avem spätzle cu ciuperci. Ca să le facem, adăugăm spätzlele într-o tigaie cu ciuperci cu ceapă, călite și bine piperate, le înfierbântăm bine și le servim.
La fel de bine, putem adăuga spätzle peste varză călită, simplă sau cu puțină slăninuță, le înfierbântăm și le servim.
O altă posibilă abordare este să rumenim într-o tigaie cubulețe de bacon, până își lasă grăsimea. Adăugăm spätzlele, le înfierbântăm bine iar la final adăugăm brânză și o lingură de smântână grasă.
În Austria, am întâlnit, în meniurile unui restaurant, și spätzle dulci, cu mere sau cu vișine. Nu știu cum sunt, că n-am comandat, dar e bine să reținem că există.
Cel mai frecvent sunt servite ca garnitură.
10. Pentru a le servi ca garnitură, eu topesc într-o tigaie largă și adâncă 25 de grame de unt. Adaug întreaga cantitate de spätzle, dintr-o dată. Amestec continuu, până se înfierbântă, eventual adaug puțină nucșoară rasă și un praf de piper.
Se potrivesc de minune cu mâncărurile cu sos și, după părerea mea, puține lucruri de mâncat pot fi mai bune ca papricașul de pui cu smântână servit alături de o garnitură de nokedli.
Mai multe rețete de garnituri interesante și gustoase găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Lasă un răspuns