Ciorbă de cartofi cu tarhon – rețetă de post
Cea mai simplă și rapidă ciorbă de cartofi cu tarhon de post, rețeta video cu lista ingredientelor, mod și timp de preparare, număr de calorii/porție, toate detaliile necesare ca să-ți iasă perfect, la tine acasă!
Cea mai simplă, ieftină și rapidă chestie la care te poți gândi, când ți-e foame și-ai mânca ceva cald, gătit în casă, este ciorba de cartofi. Cea din rețetarul familiei noastre conține musai tarhon proaspăt sau conservat în oțet și este și înăcrită cu oțet aromatizat cu tarhon.
Tarhonul e una dintre aromele specific ardelenești. În bucătăria mea, iarba asta a ajuns grație Bunei mele. Ea avea o pasiune arzătoare pentru aroma asta și o folosea aproape în fiecare zamă. De la ciorba de fasole la cea cu afumătură și la zama de cartofi, în variantele sale de post sau de dulce, tarhonul era nelipsit. E aroma după care poți ghici, fără șansa de a da greș, că bucătăreasa care a gătit zama cea gustoasă e musai o ardeleancă, așa cum a fost și Buna mea dragă.
Firește, într-o bucătărie cu influențe ardelenești atât de puternice, ciorba de cartofi cu tarhon se gătește destul de frecvent. Cel mai adesea, însă, ne bucurăm de varianta ei ”de dulce”. Aceasta conține și afumătură și musai e dreasă cu smântână din belșug. Rețeta de dulce o găsiți cu un click pe poza de mai jos și, dacă o veți consulta cu atenție, veți vedea că nu e diferită cu mult de cea care urmează. Diferențele notabile sunt carnea și smântâna, în plus pe lista de ingrediente, și, evident, timpul de preparare mai lung, căci pentru fierberea afumăturii e nevoie de ceva timp.
Cum puteți adapta rețeta de ciorbă de cartofi cu tarhon preferințelor voastre?
Dacă n-ați crescut cu această aromă, e posibil ca prima întâlnire cu tarhonul să fie o surpriză foarte plăcută. La fel de posibil este și să-l detestați, pur și simplu. Bărbatu-meu este etnic sârb. El nici n-a văzut iarba asta până ce nu m-a cunoscut pe mine. În cazul lui a fost un coup de foudre, s-a îndrăgostit de tarhon de la prima degustare și acum îngrijește tufa din grădină mai ceva ca pe cea mai prețioasă floare. Tot el se asigură că pune la macerat în oțet de mere crenguțe tinere de tarhon, să nu ne lipsească niciodată.
Nu oricine tolerează aroma destul de specială, de neobișnuită a tarhonului. Am cunoscut oameni care nu îl agreează deloc. Trebuie să vă spun că, indiferent că denumirea acestei rețete este ciorbă de cartofi cu tarhon, e foarte ușor să o faceți să fie fără tarhon. Pur și simplu renunțați atât la tarhonul proaspăt, cât și la oțetul aromatizat. Folosiți doar pătrunjel sau o combinație de plante aromatice pe gustul vostru. De exemplu, merge bine cu leuștean, mărar etc. De înăcrit, puteți să înăcriți ciorba cu oțet simplu (doar să alegeți unul de calitate), cu zeamă de varză sau de murături.
La fel de ușor este să transformați această zamă de cartofi ardelenească din varianta ei de post în cea de dulce. Pentru o variantă fără carne, adăugați doar smântână, în momentul servirii. Dacă doriți și carne în ciorba de cartofi, se poate folosi costiță afumată, kaizer, cârnăciori afumați etc. Evident, afumătura ar trebui pusă de la început, eventual rumenită puțin. Carnea trebuie să fiartă înainte de adăugarea cartofilor, către la final. Timpul de preparare se mărește, pentru varianta cu carne. Dar, deocamdată, zic să ne amintim că încă suntem în Postul Paștelui. Să ne concentrăm asupra variantei propuse, cea de ciorbă de cartofi cu tarhon de post. Rețeta video o găsiți după lista de ingrediente.
Ingrediente ciorbă de cartofi cu tarhon – rețetă de post
- 1 kg de cartofi recomandați pentru salată și prăjit (nu din cei făinoși)
- 100 de grame de ceapă
- 1 ardei gras (opțional)
- 100 de grame de morcovi
- 50 de grame de țelină (și/sau pătrunjel rădăcină, păstârnac)
- 30 de ml de ulei
- 300 de grame de roșii fără pieliță, în suc propriu (din conservă) sau bulion sau passata
- 2 foi de dafin
- 1 lingură de paprika dulce, aromată
- sare și piper
- 1 legătură de pătrunjel proaspăt
- 2-3 crenguțe de tarhon proaspăt
- 2 linguri de oțet aromatizat cu tarhon
Mod de preparare – rețeta video
Sper că v-a plăcut rețeta mea și c-o veți pune în practică! Pe cât e de simplă și rapidă, pe atât e de gustoasă. Având puține calorii/porție, ne putem scoate un supliment, fără remușcări!
Despre apa LaFantana
În privința apei folosite pentru rețeta de ciorbă de cartofi cu tarhon, detaliez cele menționate în clip: în zona în care locuiesc, apa de la rețea are un miros foarte puternic de clor. Pe deasupra, adesea nici nu e foarte limpede și e și destul de dură. E o adevărată provocare să menținem aspectul obiectelor sanitare, pentru că apa le pătează și le distruge. Am convingerea că această problemă le este comună multora dintre noi. De ani de zile, așadar, folosesc apa de la rețea doar pentru spălat, iar pentru băut și gătit folosesc apă îmbuteliată.
De curând, am descoperit recipientul reutilizabil de 8 litri, de LaFantana. E foarte avantajos, pentru că:
- apa vine la noi acasă, nu mai trebuie să o cărăm noi când facem cumpărături;
- dăm comanda online iar oamenii de LaFantana vin cu recipientele pline și le colectează pe cele goale:
- asta înseamnă că se vor genera mai puține PET-uri, care știm și noi că sunt eliberate peste tot, poluând mediul înconjurător. Pentru gătirea rețetei de ciorbă de cartofi cu tarhon am folosit apă din recipientul de 8 litri de LaFantana, pe care-l puteți comanda online, aici: www.magazin.lafantana.ro.
Sper să vă fie de folos și această informație și vă aștept cu impresii după prepararea rețetei!
Lasă un răspuns