Supă de chimen – rețetă de post
Supa de chimen e inca una din amintirile placute ale copilariei mele. E o supa foarte simpla, cu ingrediente cum nu se poate mai ieftine si mai la indemana oricui, dar gustul ei bogat si aromat aminteste de gulasul unguresc. Mama Buna imi facea supa de chimen in perioada postului, dar nu numai atunci, pentru ca ne placea si o ceream destul de des. In afara de gustul surprinzator de bun, supa de chimen mai are inca niste calitati, deloc de neglijat: se prepara in mai putin de jumatate de ora si e foarte utila dupa o perioada de excese alimentare, cand ne deranjeaza senzatia de balonare.
Ingrediente Supa De Chimen:
- 1 ceapa mare (sau 2 mici)
- 1 morcov maricel (sau 2 mai micuti)
- telina (radacina sau apio) cam cat 1 ou (sau 1-2 tije)
- 1 catel de usturoi
- 2 linguri de ulei
- 1 lingura de faina
- 1 lingurita paprika dulce afumata
- 1 lingura rasa de seminte de chimen
- 4 linguri de bulion de rosii concentrat
- 2 frunze de dafin
- patrunjel verde
- sare si piper
- crutoane din cubulete de paine, aromatizate (sau nu) dupa plac
- optional: 1 ardei rosu copt, curatat de seminte si pielita si pasat; putin chilli uscat, zdrobit, daca va place mai picant
Peparare Supa De Chimen:
1. Pentru ca am notat o mare inversunare in jurul subiectului „chimen” vs. „chimion”, pentru ca eu ma ocup de bucatarie, nu de botanica si pentru ca am citit destule comentarii scrise cu un ton de superioritate ca unul ar fi celalalt si invers (prea putin s-au pus de acord care-i unul si care-i altul), o sa va arat ce am folosit, conform etichetei de pe ambalaj. Chimen, deci :). Jumatate din cantitatea totala de seminte am zdrobit-o in mojar.
Crutoane de casă
2. Pentru crutoane, am preferat (ca de fiecare data) sa mi le fac din paine de casa, pe care am taiat-o cubulete, am stropit-o cu un strop de ulei de masline, am presarat-o cu sare si piper, cu cimbru si patrunjel si am dat-o la cuptorul incins la 200 de grade nu mai mult de 4-5 minute, pentru ca imediat prinde culoare.
3. Pentru supa propriuzisa: legumele se taie cubulete maruntele. Am folosit ceapa rosie dintr-o intamplare, merge la fel de bine si ceapa alba.
4. Se incinge uleiul intr-o cratita si se adauga ceapa tocata si usturoiul zdrobit. Se calesc pe foc mediu pana ce ceapa se inmoaie si devine transparenta.
5. Se adauga restul legumelor tocate si semintele de chimen intregi. Se mai calesc 2-3 minute, amestecand frecvent.
6. Se adauga faina si paprika si se amesteca energic timp de 1-2 minute, pana se imbraca toate legumele cu un strat de faina. (Cei care se gandesc ca o sa pateasca ceva de la rantas, sa se intrebe daca sosul bechamel le-a cauzat ceva vreodata. Daca nu, nici rantasul asta nu le va cauza :P).
7. Se adauga 1,2 litri de apa fierbinte, amestecand continuu.
8. Inovatia mea la reteta mostenita, care, dupa umila-mi parere, are un efect minunat asupra gustului preparatului final, este sa adaug 1 ardei rosu copt, facut pasta fina (trecut prin sita sau la blender). Ii da supei un gust si o dulceata nemaipomenite.
9. Se adauga dafinul, sare si piper si se fierbe supa pana cand legumele se inmoaie (cam 15 minute). Daca doriti o supa mai picanta, tot acum puteti adauga un strop de chilli maruntit.
10. La final se adauga bulionul si patrunjel verde tocat dupa gust si se potriveste gustul de sarat si piperat.
Servirea
Supa de chimen se serveste calda, cu crutoane. Pentru ca reteta supei de chimen e o mostenire de familie, am organizat o „punere in scena” pe masura: am folosit un vechi napron care la origine a fost unul dintre acele renumite peretare banatene, brodat de Danica, bunica lui Vukomir :). Aceste peretare erau decorate cu imagini familiare, observati bucatareasa care trebaluieste harnica in cuina ei de alta data. :)
Pofta buna!
Lasă un răspuns