Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Ciorba de pui a la grec

Ciorba de pui a la grec

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 14.12.2011
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

Zilele trecute, o doamna pe numele ei Gabriela mi-a lasat un comentariu la articolul in care am povestit cum am petrecut Craciunul in 2009 in care imi comunica interesul ei fata de reteta de ciorba de pui a la grec pe care am pregatit-o eu cu acel prilej. Ciorba pe care, de altfel, o pregatesc destul de des.  Gabriela nu o gasise pe blog si isi dorea sa o faca pentru familia ei.

Nici n-ar fi avut cum sa o gaseasca, de fapt. Am publicat eu cateva supe si ciorbe aici, dar tocmai aceasta reteta de ciorba de pui a la grec, mi-am dat seama cu uimire ca nu o publicasem, doar povestisem despre ea. Conjugand comentariul Gabrielei cu configuratia favorabila a astrelor, am purces la a pregati o ciorba de pui a la grec. Multumesc de idee Gabriela draga, am avut un pranz excelent azi! Intr-o anumita masura ti se datoreaza si tie!

ALTE REȚETE CARE TE-AR PUTEA INTERESA

Ingrediente Ciorba de pui a la grec:

(pentru 4-5 litri de ciorba)

  • 1 pui de 1-1,5 kg
  • 1 ceapa mare
  • 2-3 morcovi (in functie de marime)
  • 2-3 fire de pastarnac
  • telina, de marimea unui ou marisor
  • 2 foi de dafin
  • 1/2 de cana de orez (125 ml.)
  • zeama de la 1-2 lamai (dupa cat de acru va place)
  • 3-4 galbenusuri (eu am pus 3)
  • 150-200 de ml. de smantana
  • cate 1/2 de legatura de marar si patrunjel verde
  • sare si piper

Preparare Ciorba de pui a la grec:

1. Puiul portionat se pune intr-o oala incapatoare si se acopera cu apa din abundenta (aproximativ 4-5 litri). De la inceput am pus 1 lingurita de sare. Sarea ajuta la colectarea spumei inestetice care se formeaza la  fierberea oricarui sortiment de carne. Am colectat cu rabdare aceasta spuma, indepartand-o din oala, de cateva ori. Dupa ce am adunat-o a treia oara, a incetat sa se mai formeze si zeama a ramas limpede.

preparare ciorba de pui a la grec

2. Dupa ce nu s-a mai format spuma, am adaugat in oala legumele si zarzavaturile taiate in cuburi. Tot acum am pus si foile de dafin.

Preparare Ciorba de pui a la grec 3

3. Dupa ce am adaugat legumele si dafinul, am redus focul si am lasat sa fiarba totul linistit. Se fierbe pana cand atat legumele, cat si carnea sunt bine fierte. La nevoie, se mai completeaza cu apa fierbinte.

Ultima rețetă publicată

4. Dupa ce carnea a fost bine fiarta, eu am scos-o din oala si am indepartat pielita si oasele. Aceasta operatiune este optionala, eu am facut-o pentru ca mi se pare inestetic sa te lupti cu aripa sau copanul din farfuria de ciorba. Carnea curatata am taiat-o in bucati potrivite si am adaugat-o inapoi la ciorba.

5. Am readus ciorba la clocot si am adaugat orezul spalat si zvantat.

Preparare Ciorba de pui a la grec 5

Cum se drege ciorba de pui a la grec

6. Cat timp fierbe orezul, se pun intr-un castronel galbenusurile si zeama celor 1-2 lamai. Acestea sunt ingredientele care dau specificul ”a la grec” al ciorbei, care face parte din familia avgolemono. Preparate de acest fel se gasesc in bucataria greceasca dar si ijn tot spatiul balcanic. Intorcandu-ne la zeama noastra, atentie, samburii nu au ce cauta in ciorba de pui (poza 1). Se bat bine cu furculita apoi se adauga incet smantana, omogenizand totul (poza 2).

7. Intre timp, orezul probabil va fi fiert. Trebuie sa fie moale, dar nu terciuit, oricum va „inflori” in zeama. Se umple un polonic cu zeama fierbinte si se toarna in castron peste galbenusuri, lamaie si smantana (poza 3). Se amesteca bine. Se adauga un alt polonic cu zeama fierbinte, pana cand continutul castronului se infierbanta si el. Se rastoarna smantana cu galbenus diluata cu zeama in oala cu ciorba trasa de pe foc dar foarte fierbinte (poza 4). Se omogenizeaza cu grija. Temperatura inalta din oala va gati galbenusurile instantaneu. Acestea vor da consistenta zemei fara sa fie nevoie sa mai clocoteasca, caz in care ciorba s-ar taia.

cum se drege ciorba de pui a la grec cu smantana galbenus si lamaie

Asezonare finală și servire

8. Se drege gustul ciorbei cu sare si piper (daca este cazul) si se presara in oala verdeata tocata. Eu am presarat in oala jumatate din patrunjelul si mararul tocat, pentru a da aroma zemei. Jumatate din verdeata tocata am pastrat-o pentru a o presara in farfurie, imi place sa o vad verde si proaspata in momentul servirii.

ciorba de pui a la grec final

Am acoperit oala cu capacul pentru a „aresta” aromele verdeturilor in ciorbita si, pana una alta, ia uitati-va ce bine arata oala asta pe plita mea :P:

Preparare Ciorba de pui a la grec 8

Am lasat verdeturile sa infuzeze in zeama aproximativ 10 minute, apoi am servit ciorba de pui a la grec. Minunat de gustoasa!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

128 comentarii la Ciorba de pui a la grec

  1. Oana spune:

    Am făcut pentru prima oară în viața mea acest tip de ciorba acum vreo 2 luni cred, si mi-a iesit extraordinar de bună! Astăzi o prepar din nou, cu drag urmez pas cu pas pentru a-mi ieși exact asa cum trebuie! Multumim pentru rețetă! :x

    P.S. Am rețeta salvată la Bookmarks, doar pe aceasta am sa o folosesc :)

  2. Irina spune:

    Bună ziua, tipul de orez folosit contează? Ciorba se poate reîncălzi și mânca după o zi, două? Mulțumesc.

  3. Iulia spune:

    Minunat! Va fi urmatoarea mancare pe care o voi gati!! Multumesc pentru idee! XOXO :)

  4. Ion spune:

    La noi sā bagā tarcān sie otāt , nu ave Buna lāmie…. mārar bagā numa āia ein Sud , toate zamele au acelasi gust ….De unde esti domna Laurentiu ?

    • Presupun că Buna dumneavoastră nu făcea ”ciorbă de pui a la grec”. Că dacă e ”a la grec”, e cu lămâie. La oricare alte ciorbe se poate folosi oțet. Nu contează de unde e fiecare, contează să iasă bucatele gustoase.

  5. Marius P spune:

    Este in productie, prima oara cand incerc sa o fac….si deja arata si miroase nemaipomenit, multumesc!

  6. Ella spune:

    Eu sunt chiar începătoare in artele gătitului, asa ca nu stiu niciodată cât de mare ar trebui sa fie oala pe care o folosesc.
    Pentru cantitățile pe care le’ati spus, cam cât de mare trebuie sa fie oala?
    🙈🙈
    Mulțumesc

    • Acolo, sunt subtitlul listei de ingrediente, scrie clar ”pentru 4-5 litri de ciorbă”. Atât de mare trebuie să fie oala, că nu încap 4-5 litri de ciorbă într-o oală de 3 litri.

      • Dana spune:

        Ce de prost gust ati raspuns.Fata va spunea ca e incepatoare in ale gatitului.In fine…. educatie zero din partea dumneavoastra,continuati la cratita sunteti mult mai simpatica!!

      • Fata era începătoare în ale gătitului, nu ale cititului. A întrebat un lucru al cărui răspuns era deja menționat în articol. De prost gust sunteți dumneavoastră, care aveți impresia că site-ul meu, la care muncesc de zece ani, este un spațiu în care voi permite să mă pună cineva la colț. Cineva care citește pe diagonală sau, ca dumneavoastră, cineva cu o gramatică aproximativă dar care-și dă cu părerea despre nivelul meu de educație.
        Răspund cu plăcere oricăror întrebări care se referă la lucruri care, cine știe, mi-au scăpat mie din vedere atunci când am redactat articolul. Cum ar fi ca la fiecare rețetă în parte să fiu întrebată de cantitățile de ingrediente sau de timpul de preparare, când acestea sunt deja menționate clar în text?

  7. Steliana N spune:

    Excelenta ciorba, si nu numai. Eu de cand am inceput sa gatesc, toate feluri de mancare, doar de aici le prepar. Multumesc doamna Laura Laurentiu pentru retetele minunate.

  8. Mary Buburuz 🐞 spune:

    Bună. De câte ori vreau ciorba a la grec dau „search” pe Google și îmi apare imediat rețeta ta. O fac de câțiva ani. Sigur o știu și fără sa o vad, dar pt siguranță de a ieși asa cum trebuie prefer sa o vad. Mulțumesc pentru aceasta rețetă. Ne iese mereu delicioasă. Uneori chiar punem iaurt în loc de smântână. Apropo, acum e pe foc ciorbica. Numai bine! Sănătate multă. 🤗

  9. Viviana spune:

    Astazi am facut si eu ciorbita dupa reteta dvs. A iesit suuuuuper!

  10. Rodica spune:

    Foarte buna a iesit! Multumesc pentru reteta!
    Cand nu am idei pentru gatit ma inspir de pe site-ul dvs si pana acuma tot ce am facut după rețetele dvs au iesit foarte bune si apreciate de toti! 😀😙

  11. Doina B spune:

    Foarte buna ciorba, am făcut astăzi!!! Sigur o sa o refac!

  12. Isabella O. spune:

    Buna Laura,
    Sunt in căutare de o rețetă de ciorbă pe care sa o pregătesc pentru masa de Paște, însă nu mai vreau din miel.Vreau ceva ușor,cu lamaie si oua (dresul acela tipic grecesc numit avgolemono de unde si numele ciorbei) și arome proaspete de verdeață de primăvară. Știind de blogul tău și de calitatea si claritatea rețetelor tale, am purces la căutări. Și n-a fost degeaba pentru că asta e rețeta care răspunde cel mai bine cerințelor mele.Nu am făcut-o încă niciodată dar știu gustul dresului ,
    așa că bănuiesc că e răcoritoare si gustoasă. Multumesc!

  13. Virgil spune:

    Am facut pentru prima oara acest tip de ciorba. Super buna. Cred ca fiecare isi poate modifica reteta de baza dupa gust. Eu cel putin am folosit doar o lamaie sa nu fie foarte acra dar apoi am mai adaugat jumatate si a fost perfect.

  14. Georgiana spune:

    Nemaipomenit de gustoasa ! Mulțumesc de rețeta ! blogul tău ma ajuta de multe ori !!! Felicitări .

  15. Adelina spune:

    Ciorba era gustoasa pana sa adaug zeama din 2 lamai, s-a acrit asa de tare ca nu se mai putea manca :(

    • Nu îmi vine în minte alt motiv pentru asta decât că nu ați adăugat suficientă sare și gustul nu e echilibrat. În general, ciorba a fost bună cam pentru toți cei care au încercat-o. Încercați să echilibrați gustul cu sare.

  16. Alina spune:

    Una dintre ciorbele noastre preferate, cu deosebirea fata de reteta ta otet de pe ardei iuti murati in loc de zeama de lamaie (ne place picant :)) si in plus un catel-doi de usturoi zdrobit.

  17. Ianos Daniel spune:

    Foarte faina reteta si eu am facuto azi:D multumesc pentru reteta:)

  18. Ioana spune:

    Foarte buna reteta am facut astazi si a iesit gustoasa multumesc

  19. Maria spune:

    Oare merge si cu leuștean?

  20. Elena spune:

    Nemaipomenit! Cred că este rețeta ideală la această ciorbă.

  21. Marian spune:

    Foarte misto. Eu nu ma vad gatind, dar am citit din intamplare si mi s-a parut un material foarte placut pentru cei interesati, dar si pentru cei neavizati ca mine. Numai bine.

  22. Lilly spune:

    Se pune vegeta si bulion? Ca nu ati mentionat nimic?

    • Dacă nu am menționat nimic, înseamnă că nu se pune. Există mâncare și fără vegeta, după cum se poate observa.

      • anca spune:

        Superb răspunsul, Laura! :-)

        Acum recunosc ca și eu sunt „fan” de vegeta, însă îmi doresc din ce în ce mai mult sa ma dezbăr de obiceiul asta de a o folosi. Am însă mereu o reținere ca o sa-mi iasă mâncarea fie fadă, fie prea sărată (as turna mai multa sare dacă nu pun vegeta, în ideea sa-i dau gust).

        Cred ca e vorba, în final, de obișnuință… O sa ma strădui sa o folosesc din ce în ce mai rar.

      • Anca, daca pui legumele cerute de reteta si adaugi sarea putin cate putin, gustand de fiecare data, nu ai cum sa sarezi prea tare si nici sa faci mancarea fada. :) Asa e, e doar un obicei.

      • Ileana spune:

        As vrea sa va intreb, ca daca vreau sa incalzesc in urmatoarea zi, nu se taie ????

      • Se va tăia dacă o încălziți până la punctul de fierbere. Sfatul meu este să încălziți doar atât cât veți consuma imediat, nu toată ciorba, dacă v-a rămas mai multă, și să o aduceți până la o temperatură plăcută pentru consum, nu să o clocotiți.

  23. O reteta exceptionala si usor de facut. Imi miroase bucataria excelent, iti multumim de reteta.

  24. Dana spune:

    Azi o sa fac minunatia asta,spune-mi te rog daca ai folosit smantana clasica sau lichida. Multumesc

  25. Ioana spune:

    Am facut si eu dar din curcan . Ff buna azi am descoperit acest site.
    Voi incerca mai multe retete

    • Laura Laurentiu spune:

      Foarte bine ca ati incercat reteta din curcan, iese la fel de bine :). Ma bucur ca v-a placut, sa va fie de bine si va mai astept cu drag!

  26. Cristina spune:

    Tocmai am facut si eu ciorbita. A iesit delicioasa!!! (Nu-mi vine sa cred ca este facuta de mine!) Multumesc din suflet pentru reteta!

  27. Geta spune:

    Arata foarte bine, multumesc !

  28. gheorghe spune:

    iti lauzi oala sau faci ciorba?

  29. Adela Udrescu spune:

    Extraordinar de buna. Toti au cerut inca o portie. Multumim frumos de reteta.

  30. Razvan Bobeica spune:

    Draga laura, pe viitor e bine sa spui gramaje la lista de ingrediente in loc de aproximari, ca nu ajuta pe nimeni chestia asta. Mie din 2 lamai mi-a iesit 400 ml de suc. Am mers totusi pe mana ta, si acuma am o ciorba asa de acra ca nu pot sa mananc deloc din ea.

    • Andreea spune:

      400 ml din 2 lamai???

    • lauralaurentiu spune:

      Dintr-o lamaie mare rezulta 60 de ml. de suc. :) Nu stiu ce fel de lamai ai folosit tu. :)

      • Razvan Bobeica spune:

        Pai am luat lamai de la kaufland care erau mari si umflate, si mi-au iesit 2 pahare de suc din ele. Deci sa inteleg ca trebuie 120 ml de suc, nu ?

      • Tudor spune:

        E a doua oara cand o fac. Stiu lamaile de care spui, una ajunge. Eu nu pun chiar tot sucul +- 3/4…ochiometric iar dupa gust la sfarsit si mai adaug daca e nevoie. Poti tot timpul sa mai adaugi dar de scos nu se mai poate. Spor!

      • Razvan Bobeica spune:

        Si mie mi s-a parut cam mult suc, dar habar n-aveam daca asta era cantitatea buna sau nu.

  31. flo spune:

    Oala aia face toata treaba!Tu puteai doar sa stai sa te uiti!La cata reclama i ai facut zici ca face singura ciorba!Cat despre ciorba nota 10.Imi imaginez ca e la felde buna precum arata! Felicitari

    • lauralaurentiu spune:

      Draga Flo, in primul rand ma bucur ca ai apreciat reteta. Referitor la partea cu reclama, vreau sa iti spun ca un blog, mai ales unul de aceasta dimensiune, implica si o oarecare cheltuiala si nu ma refer doar la ingrediente, ci mai ales la aparatura fotografica, hosting, domeniu etc. Eu ofer in mod gratuit retetele cititorilor, nu am abonati platitori, insa aceste cheltuieli trebuie sa mi le amortizez cumva. Asa cum eu ma bucur cand ma uit la paprika TV ca au inceput si ei sa aiba mai multa publicitate si pentru mine acesta e un semn ca televiziunea nu se va inchide, asa ma astept ca si ai mei cititori sa inteleaga ca nu am cum sa supravietuiesc fara reclama. Multumesc.

  32. Andreea Georgiana Iosif spune:

    Trebuie smantana de gatit?

  33. Georgiana spune:

    Am 17 ani si am gatit ciorba dupa reteta asta. A fost tare gustoasa! Multumesc tare mult pentru ca ati avut grija sa dati toate detalile.

  34. Alex Moraru spune:

    Am facut si eu in aceasta seara ciorbita, a iesit extraordinar de buna. :D

  35. Ligia spune:

    Acum am facut-o si eu si am gustat-o e excelenta! Felicitari pentru reteta!

  36. Ligia spune:

    Acum am facut-o si eu si am gustat-o e excelenta! Felicitari pentru reteta!

  37. Ligia spune:

    Acum am facut-o si eu si am gustat-o e excelenta! Felicitari pentru reteta!

  38. axyy2000 spune:

    Minunata ciorbita, am facut-o pt prima data! FF buna, multumec pentru reteta detaliata

  39. Laura spune:

    Multumesc pentru reteteta!! Sper sa iasa ca la tine in oala :-)
    O sa revin sa spun cat si cui a placut ciorbita mai mult.

  40. Tavi spune:

    Fac si eu azi, dar adaug putin usturoi pisat (mujdei ), cand este aproape gata .

  41. tomescu diana spune:

    foarte gustoasa din punctul meu de vedere aceasta ciorba e pe primul loc in topul ciorbelor facute de mine…incercati,aveti de castigat

  42. Multumesc pentru inspiratie, pregatesc aceasta ciorba de multe ori. A intrat in portofoliul meu de rutina si baiatul meu o adora. Iata cum a iesit:
    http://www.claudiashomecooking.com/chicken-soup-la-grecque/

  43. GEORGIANA spune:

    Am incercat si eu reteta astazi si mi-a iesit o ciorba foarte delicioasa.

  44. adriana spune:

    super buna ! azi am gatit pentru prima data aceasta ciorbita, am mancat la mare si nu indrazneam sa incerc, a iesit super … multumesc !!!

  45. ciobanu florinela spune:

    este foarte buna eu am facuto multumesc

  46. gabriela stancu spune:

    Foarte buna,acum am terminat-o,a fost o premiera pentru mine.Multumesc!

  47. Sifonara spune:

    Multumesc mult, excelenta reteta!!

  48. Emilia spune:

    Sunt foarte incantata de acest site. Multumim Laura, sunt nemaipomenit de gustoase ciorbitele tale. felicitari!

  49. Iosif ioana spune:

    multumim ca ne incanti cu minunatele tale retete. Am facut cateva din retetele tale si au iesit excelent, o sa fac si ciorbita ! :)

  50. Mobra_nyk spune:

    foarte buna ciorba,am facut-o si eu

  51. Poppteo spune:

    Am facut aceasta reteta, e excelenta.

    multumiri

  52. anonim spune:

    supa de cartofi cu rantas..nu stiu cum se mai cheama aici in Ardeal..sau supa de lascute ori ciorba sau supa de varza cu cap de porc…se pot adauga?…multumesc…arata foarte bine ciorbita:)

  53. Di spune:

    de fooooooooooarte multi ani visez la aceasta ciorba! acum mi-ai oferit in sfarsit ocazia sa o si fac! multumesc mult!

  54. Multumita retetei tale am folosit pentru prima oara telina si pastarnac, intr-adevar merg de minune legumele astea la ciorbe. A iesit mai buna chiar decat ce am servit prin restaurante ;)

  55. Beatrice spune:

    Am facut ciorbita si-mi place gustul sau inedit! Multumesc pentru reteta detaliata, care a ajutat mult o novice!

  56. Oprea Georgiana spune:

    gustuasa yamy yamy!!!

  57. Skinny_gurmand spune:

    Gustos…

  58. Arata minunat reteta si foarte bine detaliata…am sa o pregatesc  celor dragi,multumesc si felicitari !!

  59. Oprisor Denisa spune:

    Am cautat pe internet o reteta accesibilia si totodata frumos prezentata de ciorba a la grec. Am ramas placut impresionata de acest site. Am gatit astazi pentru prima oara ciorba asta si pot spune ca e delioasa. Multumesc din suflet. 

  60. Yuki spune:

    mie da. tocmai o pregatesc :)

  61. Clausia spune:

    am pus si eu 2 lamai si a fost ingrozitor de acra. In rest este buna ciorba, dar data viitoare cred ca 1 sau o jumatate de lamaie ajunge :). Nu-mi plac acriturile .

  62. Moldovi Doina spune:

    Draga Laura , te felicit pentru felul placut si accesibil tuturor de a prezenta retetele.  Te rog sa faci si o carte de bucate ,cu poze atat de reusite. NU am timp sa incerc prajiturile tale, dar imi lasa gura apa si ma tot gandesc la ele. Mult succes in continuare.

    • Anonim spune:

      Doina, iti multumesc mult, draga mea. Mi-as dori o carte de bucate :)… cine stie ce-o mai fi?! Pana atunci, insa, te astept cu mare drag pe site sa descoperi noi retete (dar si pe cele mai vechi) si poate iti vei face timp sa si gatesti cate una din ele.

      2012/1/30 Disqus

  63. Marianageanau spune:

    Astazi am pregatit „Ciorba de pui a la grec” si este foarte,foarte buna..mai ales ca astazi este destul de frig…asa ca…multzumesc pentru reteta….M

    • Alinajeleriu@yahoo.com spune:

      delicioasa

    • Anonim spune:

      Mariana, ma bucur tare, tare mult, sa iti fie de bine!

      • Lory loredana spune:

        o sa incerc si o sa fac ciorba a la grec…in primul rand pt ca arata foarta gustoasa si plus ca eu sunt inebunita dupa ciorbe si supe…as manca in fiecare zi cate o ciorba…ma uit la toate retele tale laura si sincer arata foarte bine,,,multumim pt retetele tale atat de delicioase,,,te pup

      • Elenapeter spune:

        lori draga sunt minunate retetele si explicate cu lux de amanunte

      • iuliana spune:

        am facut si eu si sotului si bebelusului meu lea placut la nebunie poate puneti si o reteta de eclere mai usoara ca sunt o incepatoare in arta gatitului

      • lauralaurentiu spune:

        Am o reteta de ecler care a avut un feedback bun de la cititori, poti sa o incerci :). Sa va fie de bine ciorbita.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE