
Ciorba de pui a la grec






Zilele trecute, o doamna pe numele ei Gabriela mi-a lasat un comentariu la articolul in care am povestit cum am petrecut Craciunul in 2009 in care imi comunica interesul ei fata de reteta de ciorba de pui a la grec pe care am pregatit-o eu cu acel prilej. Ciorba pe care, de altfel, o pregatesc destul de des. Gabriela nu o gasise pe blog si isi dorea sa o faca pentru familia ei.
Nici n-ar fi avut cum sa o gaseasca, de fapt. Am publicat eu cateva supe si ciorbe aici, dar tocmai aceasta reteta de ciorba de pui a la grec, mi-am dat seama cu uimire ca nu o publicasem, doar povestisem despre ea!
VEZI ȘI REȚETA DE CIORBĂ DE POTROACE – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Conjugand comentariul Gabrielei cu configuratia favorabila a astrelor, am purces la a pregati o ciorba de pui a la grec. Multumesc de idee Gabriela draga, am avut un pranz excelent azi! Intr-o anumita masura ti se datoreaza si tie!
ALTE REȚETE CARE TE-AR PUTEA INTERESA
Ingrediente Ciorba de pui a la grec
(pentru 4-5 litri de ciorba)
- 1 pui de 1-1,5 kg
- 1 ceapa mare
- 2-3 morcovi (in functie de marime)
- 2-3 fire de pastarnac
- telina, de marimea unui ou marisor
- 2 foi de dafin
- ½ de cana de orez (125 ml.)
- zeama de la 1-2 lamai (dupa cat de acru va place)
- 3-4 galbenusuri (eu am pus 3)
- 150-200 de ml. de smantana
- cate ½ de legatura de marar si patrunjel verde, poate si niste frunze de telina, de se-ntampla sa le am
- sare si piper
Mod de preparare ciorba de pui a la grec
Pregatirea puiului
1. Cam astea-s toate ingredientele, dupa cum se vede, toate-s la indemana, nimic costisitor sau greu de gasit. Eu am folosit un pui de 1,3 kilograme, de la Fragedo, dintre cei hraniti 100% cu cereale din fermele Transavia. Imi plac ca sunt fragezi, fierb repede si sunt si gustosi. Mai intai, am parlit pielea puiului cu torta de bucatarie, ca sa ma asigur ca nu are niciun fel de urme de penaj. Apoi l-am portionat (pulpe, aripi, jumatati de piept, toate cu os, caci osul da gust zemei!).
Gatirea
2. Puiul portionat se pune intr-o oala incapatoare si se acopera cu apa din abundenta (aproximativ 4-5 litri). De la inceput am pus 1 lingurita de sare. Sarea ajuta la colectarea spumei inestetice care se formeaza la fierberea oricarui sortiment de carne. Am colectat cu rabdare aceasta spuma, indepartand-o din oala, de cateva ori. Dupa ce am adunat-o a treia oara, a incetat sa se mai formeze si zeama a ramas limpede. Nu are foarte multa grasime, dar nici prea putina, a chiar cum trebuie, pentru gustul meu.
3. Dupa ce nu s-a mai format spuma, am adaugat in oala legumele si zarzavaturile taiate in cuburi. Tot acum am pus si foile de dafin.
4. Dupa ce am adaugat legumele si dafinul, am redus focul si am lasat sa fiarba totul linistit. Se fierbe pana cand atat legumele, cat si carnea sunt bine fierte. La nevoie, se mai completeaza cu apa fierbinte.
5. Dupa ce carnea a fost bine fiarta, am scos-o din oala si am indepartat pielita si oasele. Aceasta operatiune este optionala. Eu de regula procedez astfel, pentru ca mi se pare inestetic sa te lupti cu aripa sau copanul din farfuria de ciorba. Carnea fara oase si pielita am taiat-o in bucati potrivite si am pastrat-o deoparte. Am readus ciorba la clocot si am adaugat orezul spalat si zvantat.
6. Dupa ce a fiert si orezul, adaug carnea portionata in bucatele cat sa incapa in lingura inapoi in ciorba si mai dau un clocot scurt. Orezul trebuie sa fie moale, dar nu terciuit, oricum va „inflori” in zeama. Luam acum oala cu ciorba de pui de pe foc.
Cum se drege ciorba de pui a la grec
7. Cat timp fierbe orezul, se pun intr-un castronel galbenusurile si zeama celor 1-2 lamai. Acestea sunt ingredientele care dau specificul ”a la grec” al ciorbei, care face parte din familia avgolemono. Preparate de acest fel se gasesc in bucataria greceasca dar si in tot spatiul balcanic. Intorcandu-ne la zeama noastra, atentie, samburii nu au ce cauta in ciorba de pui. Se bat bine cu furculita apoi se adauga incet smantana, omogenizand totul.
8. Se umple un polonic cu zeama fierbinte si se toarna in castron peste galbenusuri, lamaie si smantana. Se amesteca bine. Se adauga un alt polonic cu zeama fierbinte, pana cand continutul castronului se infierbanta si el.
9. Se rastoarna smantana cu galbenus diluata cu zeama in oala cu ciorba trasa de pe foc. Se omogenizeaza, amestecand vreo 2 minute cu polonicul. Temperatura inalta din oala va gati galbenusurile instantaneu. Acestea vor da consistenta zemei fara sa fie nevoie sa mai clocoteasca, caz in care ciorba s-ar taia.
Asezonare finală și servire
10. Se drege gustul ciorbei cu sare si piper (daca este cazul) si se presara in oala verdeata tocata. Eu am presarat in oala jumatate din patrunjelul si mararul tocat, pentru a da aroma zemei. Jumatate din verdeata tocata am pastrat-o pentru a o presara in farfurie, imi place sa o vad verde si proaspata in momentul servirii.
Am acoperit oala cu capacul pentru a „aresta” aromele verdeturilor in ciorbita. Am lasat verdeturile sa infuzeze in zeama aproximativ 10 minute, apoi am servit ciorba de pui a la grec. Minunat de gustoasa!
Lasă un răspuns