
Tarator – supa rece cu castraveți și usturoi






Supa rece Tarator (таратор în bugărește), este unul dintre preparatele cele mai cunoscute, chiar emblematice, ale bucătăriei din țara de la sud de Dunăre. Pe lista de ingrediente a acestei supe Tarator găsim iaurtul, castraveții, usturoiul, miezul de nucă, mărarul și uleiul. Castraveții și iaurtul deja ne sugerează efectul răcoritor al preparatului, dar, pentru a-l accentua, se obișnuiește ca această supa rece Tarator să fie servită cu gheață. Ce să-ți dorești mai mult pe vreme de arșiță? Uneori, această supă rece este denumită “salată lichidă” și după ce veți citi rețeta ce urmează veți înțelege că acest supranume este binemeritat.
Există tot felul de variante pornind de la această rețetă de bază. Cea mai cunoscută este cea de ”tarator uscat” sau salată Tarator, denumit și snezhanka (adică ”albă ca zăpada”). În această variantă nu se adaugă niciun strop de apă, consistența fiind una mult mai densă. Și pentru că această rețetă este foarte îndrăgită, au apărut și variante de ”extrasezon”, care se pot pregăti și iarna, cu rădăcinoase diverse sau cu castraveți murați în locul celor proaspeți.
Alte variante ale rețetei
Aceeași supă rece, mai densă sau mai lichidă, se găsește în bucătăriile altor țări din Balcani, cum ar fi Macedonia, Serbia , Turcia, Grecia și Albania, dar nu doar aici. Similaritățile cu sosul grecesc tzatziki, a cărui rețetă am publicată-o mai demult, sunt evidente. O variantă apoape identică se găsește în Iran, sub denumirea ab-doogh-khiar.
În bucătăria turcească, sosul tarator acompaniază de obicei preparatele din pește și fructe de mare iar în Siria și Liban, acesta este pregătit cu pastă tahini (de susan) și de regulă acompaniază falafelul montat în pâinea specifică.
In Cipru, supa rece Tarator (τταλαττούρι) este similară cu cea bulgărească, diferind doar prin folosirea de oregano în loc de mărar.
Sursa informațiilor de mai sus este aici, sunt sigură că o să placă să le descoperiți, alături de alte curiozități. Și-acum, să ne întoarcem la rețeta noastră de supa rece Tarator, care nu durează mai mult de zece minute.
Ingrediente supa rece Tarator
- 2 castraveți lungi sau de oricare, până la urmă, important e să cântărească în jurul a 500 de grame în total
- 500 de grame de iaurt gras (ideal e cel grecesc cu 10% grăsime dar merge și cu 3,5%)
- 4-5 căței de usturoi
- 100 de grame de miez de nucă
- 2 felii de pâine albă (cam 50-60 de grame), fără coajă
- 1 legătură bună de mărar proaspăt, tocat fin
- sare și piper
- 30 de ml. de ulei de floarea soarelui/ de măsline extravirgin
- opțional, apă rece pentru ajustat consistența supei
- cuburi de gheață pentru servire
Mod de preparare
1. Pentru supa rece Tarator, spălăm bine castraveții și feliem câteva felii fine, pe care le păstrăm pentru decor. Îi curățăm apoi de coajă, îi scobim de semințe și îi tăiem cubulețe.
Presărăm puțină sare peste cuburile de castravete și le punem într-o sită, să se scurgă puțin de apă.
2. Spălăm, zvântăm și tocăm mărarul. Curățăm și zdrobim usturoiul iar pâinea o tăiem cubulețe.
3. Într-un castron măricel, batem bine iaurtul cu furculița, până devine fluid.
4. Adăugăm învasul unui blender de putere mare iaurtul, cuburile de castravete, ¾ din mărarul tocat, ½ din miezul de nucă, uleiul și pâinea. Prelucrăm totul (sau cu blenderul de mână, caz în care toate ingredientele se vor pune într-un vas suficient de mare ca să le putem mixa). După preferință, putem lăsa compoziția cu o textură rustică, în care să se simtă bucățele sau putem s-o facem cât de fină dorim.
5. Supa rece Tarator se diluează cu apă rece ca să fie cât de lichidă ne dorim. O asezonăm apoi cu sare și piper după gust și o lăsăm la frigider până în momentul servirii.
Supa rece Tarator – servire
Supa rece Tarator se servește rece, de la frigider, eventual, cu extra gheață adăugată. Până la urmă, rolul ei este de a ne răcori! În momentul servirii, după ce o împărțim în boluri sau farfurii, adăugăm feliile de castravete păstrate și presărăm cu miezul de nucă și mărarul rămas.
Este delicioasă și răcoritoare. Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns