Ciorbă de dovlecei cu cartofi rețetă simplă și rapidă
Ciorbă de dovlecei cu cartofi – rețetă simplă și rapidă – foarte gustoasă, cu ingrediente la îndemână. Cât timp se fierb legumele din ciorba de dovlecei? Cum se drege ciorba de dovlecei cu smântână?
Vă propun azi o rețetă de ciorbă de dovlecei cu cartofi care se remarcă prin simplitate și gust bun. După părerea noastră, e chiar delicioasă! Aceste calități o fac să fie una dintre cele mai frecvente alegeri de zemuri pe care le fac, pe timp de vară. În plus, ingredientele necesare sunt cele mai răspândite posibil, în acest sezon Îmi place și că e redusă caloric și e una dintre cele mai rapide ciorbe din câte se pot face.
În același timp, această ciorbă de dovlecei cu cartofi se poate personaliza, într-o oarecare măsură. Mai jos găsiți câteva sugestii.
Veți observa cu ușurință în lista de ingrediente de mai jos, cantitatea de dovlecel folosită reprezintă dublul celei de cartof. Dacă nu doriți să folosiți cartof deloc, substituiți-l cu același gramaj din alte legume. Gulia sau conopida s-ar potrivi perfect. Sau, de ce nu, puneți tot dovlecel , în aceeași cantitate pe care am recomandat-o pentru cartofi. Veți obține o ciorbă doar de dovlecei, la fel de delicioasă.
VEZI ȘI REȚETA DE BUDINCĂ DE DOVLECEI – CLICK PE POZA DE MAI JOS
De asemenea, trebuie să precizez că verdețurile pe care le-am folosit pentru rețeta de ciorbă de dovlecei cu cartofi sunt pe gustul nostru, al familiei. Combinația de pătrunjel cu mărar mi se pare că e aroma esențială a verii, dar, cum spuneam, e vorba despre o percepție personală. Fără îndoială, puteți adăuga și alte ierburi aromatice (leuștean, cimbru).
Ingrediente ciorbă de dovlecei cu cartofi
- 1 dovlecel de ~400 de grame
- 200 de grame de cartofi
- 1 ceapă mare (120 de grame a avut a mea)
- 180 de grame de morcovi (3 morcovi nu prea mari)
- 50 de grame de rădăcină de țelină (o bucată cât 1 ou)
- ½ de ardei gras (cam 40 de grame)
- 30 ml de ulei (2 linguri de supă)
- 2,5 – 2,8 litri de apă fierbinte
- 1 legătură de pătrunjel verde, tocat fin
- 1 legătură de mărar verde, tocat fin
- 200 de grame de smântână cu 25% grăsime
- sare și piper după gust
- 3 linguri de oțet din cidru de mere de 5° sau zeamă de lămâie pentru înăcrit ciorba
Mod de preparare ciorbă de dovlecei cu cartofi rețetă simplă și rapidă
1. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să spăl, zvânt și curăț de coajă dovlecelul, cartoful, morcovii și țelina. Ceapa am curățat-o și am spălat-o bine.
2. Dovlecelul pe care l-am avut eu nu a fost prea mare, așa cum am precizat deja, a cântărit 400 de grame. Nu a avut semințe formate. Dacă folosiți dovlecei mari, e bine să îndepărtați nu doar coaja, ci și semințele din interior, apoi să cântăriți pulpa dovlecelului. După ce l-am curățat, am tăiat dovlecelul în cuburi cu latura de aproximativ 1,5-2 cm.
3. Am tocat în cuburi asemănătoare și cartoful. În poza de mai jos le vedeți pe ambele pe tocător, cartoful în stânga și dovlecelul în dreapta. Cantitatea de dovlecei este vizibil dublul celei de cartofi.
4. Ceapa, morcovii, bucata de rădăcină de țelină și ardeiul gras le-am tăiat în cubulețe fine. Cu această ultimă operație preliminară, pot să încep să gătesc rețeta de ciorbă de dovlecei cu cartofi.
Gătire
5. Într-o oală cu volumul de 4 litri, am încins uleiul, pe foc moderat. Am adăugat ceapa, morcovii, țelina și ardeiul gras tocate. Am presărat de la început un praf bun de sare și am amestecat bine cu lingura de lemn. Imediat, am redus focul la mic. Am călit legumele, amestecând din când în când, timp de 7 minute. Nu trebuie să stăm cu ochii pe ceas, cât să nu scăpăm legumele din ochi, nu cumva să se ardă, și să stabilim momentul în care ceapa începe să devină translucidă, semn că s-a înmuiat.
6. După ce ceapa s-a înmuiat, am adăugat 2,5 litri de apă fierbinte. Puteți adăuga cu ceva mai multă apă, dacă aveți nevoie de o porție în plus sau dacă doriți să obțineți o ciorbă de dovlecei nu chiar atât de deasă (cu mai mult lichid față de bucățelele solide).
7. De îndată ce apa a fiert, am adăugat în oală dovlecelul, cartoful și 1 lingură rasă de sare. Am acoperit cu capacul, ușor într-o parte, să aibă loc aburii să iasă. Am fiert ciorba de dovlecei timp de 20 de minute, sub capac.
8. După trecerea acestui timp, am probat un cubuleț de dovlecel, o bucățică de morcov și una de cartof. Pentru că mi s-au părut perfect gătite, am oprit focul. Mie îmi place ca legumele să fie frăgezite, pătrunse dar să își păstreze forma și textura, să nu fie complet terciuite. Dacă, după ce probați consistența legumelor, vi se pare că, după gustul vostru, ar mai trebui fierte, gătiți-le în continuare până sunt pe placul vostru.
9. Imediat după ce am oprit focul, am adăugat în oala cu ciorbă de dovlecei cu cartofi mărarul și pătrunjelul tocate fin.
Cum se drege cu smântână ciorba de dovlecei și cartofi
La fel ca altele, și această ciorbă de dovlecei cu cartofi devine mai gustoasă și mai hrănitoare dacă este dreasă cu smântână. Știm, însă, că smântâna amestecată cu lichidul fierbinte se poate tăia. Sigur, asta nu face ciorba necomestibilă, doar că îi afectează aspectul așa încât ne taie apetitul. Cum procedez eu ca să evit îmbrânzirea/tăierea/aglutinarea smântânii am explicat în continuare.
10. Într-un castron încăpător, am pus smântâna și am omogenizat-o bine, bine cu 2-3 linguri de apă rece, cât să devină mai fluidă.
11. Am început să adaug, cu polonicul, din ciorba de dovlecei cu cartofi fierbinte, mai ales lichid. După fiecare polonic de ciorbă fierbinte, am amestecat bine, pana ce ciorba s-a omogenizat cu smantana.
12. Polonic cu polonic, am continuat să adaug ciorbă fierbinte peste smântâna din castron, amestecând bine după fiecare cantitate de lichid adăugată. M-am oprit doar atunci când, atingând castronul cu mâna, am simțit că s-a înfierbântat bine.
13. Imediat, am turnat conținutul castronului peste ciorba rămasă în oală și am amestecat bine. Am gustat, am potrivit gustul final de sare și piper și am înăcrit ciorba cu 3 linguri de oțet din cidru de mere de 5°. Așa cum am precizat în lista de ingrediente, se poate folosi și zeamă de lămâie, pentru înăcrit.
Ciorba de dovlecei cu cartofi e ușoară, gustoasă și aromată foarte plăcut, a vară, grație combinației de mărar și pătrunjel pe care am folosit-o. Am servit-o caldă și am cerut supliment.
ALTĂ CIORBĂ DE VARĂ FĂRĂ CARNE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns