
Ciorba ardeleneasca de fasole verde





Asta e o reteta de ciorba de fasole verde exact cum o gatea si Buna mea, are gustul copilariei. Prea multe cunostinte despre diete si despre cat sunt anumite mancaruri de sanatoase sau de nesanatoase, Buna mea nu avea, ne hranea asa cum o hranise si mama ei pe ea, nu o speria deloc rantasul intr-o ciorba si nici afumaturile. Cu toate astea, in familia mea nu ne-a parasit nimeni mai devreme de optzeci si ceva de ani si atunci cand au facut-o, a fost din cu totul alte motive decat cele ale aparatului digestiv, in fine, asta e alta discutie, sa ne intoarcem la zama asta de fasole verde… cu rantas :P :
Ingrediente Ciorbă ardelenească de fasole verde:
- 1 kilogram de fasole verde curatata (cu capetele rupte) si rupta in bucati
- 100-150 de grame de costita afumata, taiata fin
- 1 ceapa mare
- 2 linguri de faina alba
- 1 lingura de paprika (boia) de ardei dulce
- 2 morcovi potriviti
- 1 ardei rosu
- 1 telina cat 1 ou
- 1 rosie mare, fara pielita, taiata in cuburi
- cimbru verde sau uscat (eu am avut doar uscat)
- foaie de dafin
- 1 catel zdravan de usturoi
- sare si piper
- 1,5 litri de apa
- patrunjel verde tocat
- otet (optional)
- smantana pentru servit (optional)
Preparare Ciorbă ardelenească de fasole verde:
1. Dintru inceput vreau sa precizez ca, pentru reusita ciorbei, nu are absolut nicio importanta culoarea si nici forma pastailor pe care le folositi. In schimb, e important ca pastaile de fasole verde, fie ca sunt ele verzi, galbene, cu pastaia rotunda sau lata, sa fie fragede si sa nu aiba acele ate neplacute. Daca atunci cand rupem o pastaie in doua, se formeaza fibre, ca niste ate, care impiedica cele doua parti sa se desprinda imediat, pentru a putea face o ciorba din respectivele pastai va trebui sa curatam cu mana acele ate, la fiecare pastaie in parte. Daca pastaile sunt fragede, pur si simplu se spala bine cu apa rece, se rup capetele si se rup in bucati, atat cat sa incapa in lingura.
2. Pentru ca treaba se mearga repede si sa ne putem bucura cat mai repede de ciorba noastra de fasole verde, inca de la inceput vom pregati toate ingredientele: tocam fin costita afumata, curatam si tocam cubulete ceapa, morcovii, telina si ardeiul. Precizez ca, pentru o varianta de post, in loc de costita putem folosi 3 linguri de ulei vegetal, sarind direct la pasul 4 de preparare (calirea cepei, pe care o vom face in ulei).
3. Se alege o oala de marime potrivita pentru ciorba, se incinge pe foc si in oala asta se caleste costita, fara sa adaugam ulei, pana ce se rumeneste usor si isi lasa grasimea:
4. Se adauga ceapa tocata, se amesteca si se lasa sa se gateasca pana ce ceapa se inmoaie:
5. Deindata ce ceapa s-a inmuiat, se dauga faina si se amesteca temeinic, pana ce va raspandi un miros de placinta coapta (trebuie sa fie bine emulsionata cu grasimea, fara a se rumeni):
6. Se adauga imediat boiaua, se amesteca si se stinge cu 1,5 litri de apa calda, amestecand bine:
7. Cand zeama da in clocot, se adauga morcovii, telina si ardeiul, toate tocate cubulete si o lingurita de sare:
8. Se lasa sa fiarba 2-3 minute, apoi se adauga fasolea verde. Cand fasolea s-a inmuiat, se adauga rosia fara pielita, taiata in cuburi, si cimbrul.
9. Se mai fierbe 2-3 minute, apoi se potriveste gustul de sare si piper, se adauga usturoiul zdrobit si verdeata tocata:
Eu adaug o lingura de otet de 9% in oala de ciorba si e exact cat trebuie de acra, dupa gustul meu. Se serveste simpla sau cu smantana si e foarte, foarte gustoasa:
Lasă un răspuns