Cautare in site
x inchide
Advertising
Ciorba ardeleneasca de fasole verde

Ciorba ardeleneasca de fasole verde

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 03.07.2010
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Asta e o reteta de ciorba de fasole verde exact cum o gatea si Buna mea, are gustul copilariei. Prea multe cunostinte despre diete si despre cat sunt anumite mancaruri de sanatoase sau de nesanatoase, Buna mea nu avea, ne hranea asa cum o hranise si mama ei pe ea, nu o speria deloc rantasul intr-o ciorba si nici afumaturile. Cu toate astea, in familia mea nu ne-a parasit nimeni mai devreme de optzeci si ceva de ani si atunci cand au facut-o, a fost din cu totul alte motive decat cele ale aparatului digestiv, in fine, asta e alta discutie, sa ne intoarcem la zama asta de fasole verde… cu rantas :P :

Ingrediente Ciorbă ardelenească de fasole verde:

  • 1 kilogram de fasole verde curatata (cu capetele rupte) si rupta in bucati
  • 100-150 de grame de costita afumata, taiata fin
  • 1 ceapa mare
  • 2 linguri de faina alba
  • 1 lingura de paprika (boia) de ardei dulce
  • 2 morcovi potriviti
  • 1 ardei rosu
  • 1 telina cat 1 ou
  • 1 rosie mare, fara pielita, taiata in cuburi
  • cimbru verde sau uscat (eu am avut doar uscat)
  • foaie de dafin
  • 1 catel zdravan de usturoi
  • sare si piper
  • 1,5 litri de apa
  • patrunjel verde tocat
  • otet (optional)
  • smantana pentru servit (optional)

Preparare Ciorbă ardelenească de fasole verde:

1. Dintru inceput vreau sa precizez ca, pentru reusita ciorbei, nu are absolut nicio importanta culoarea si nici forma pastailor pe care le folositi. In schimb, e important ca pastaile de fasole verde, fie ca sunt ele verzi, galbene, cu pastaia rotunda sau lata, sa fie fragede si sa nu aiba acele ate neplacute. Daca atunci cand rupem o pastaie in doua, se formeaza fibre, ca niste ate, care impiedica cele doua parti sa se desprinda imediat, pentru a putea face o ciorba din respectivele pastai va trebui sa curatam cu mana acele ate, la fiecare pastaie in parte. Daca pastaile sunt fragede, pur si simplu se spala bine cu apa rece, se rup capetele si se rup in bucati, atat cat sa incapa in lingura.

reteta ciorba ardeleneasca de fasole verde, fasolea verde curatata si rupta in bucati

2. Pentru ca treaba se mearga repede si sa ne putem bucura cat mai repede de ciorba noastra de fasole verde, inca de la inceput vom pregati toate ingredientele: tocam fin costita afumata, curatam si tocam cubulete ceapa, morcovii, telina si ardeiul. Precizez ca, pentru o varianta de post, in loc de costita putem folosi 3 linguri de ulei vegetal, sarind direct la pasul 4 de preparare (calirea cepei, pe care o vom face in ulei).

reteta-ciorba-de-fasole-verde-ca-in-ardeal-costita-si-restul-ingredientelor

Advertising

3. Se alege o oala de marime potrivita pentru ciorba, se incinge pe foc si in oala asta se caleste costita, fara sa adaugam ulei, pana ce se rumeneste usor si isi lasa grasimea:

reteta-ciorba-de-fasole-verde-ardeleneasca-costita-rumenita

4. Se adauga ceapa tocata, se amesteca si se lasa sa se gateasca pana ce ceapa se inmoaie:

ciorba-de-fasole-verde-ca-in-ardeal-reteta-pas-cu-pas-calirea-cepei

5. Deindata ce ceapa s-a inmuiat, se dauga faina si se amesteca temeinic, pana ce va raspandi un miros de placinta coapta (trebuie sa fie bine emulsionata cu grasimea, fara a se rumeni):

reteta-ciorba-de-fasole-verde-ca-in-ardeal-pregatirea-rantasului

Advertising

6. Se adauga imediat boiaua, se amesteca si se stinge cu 1,5 litri de apa calda, amestecand bine:

ciorba-de-fasole-verde-ca-in-ardeal-adaugat-paprika-boia-dulce

7. Cand zeama da in clocot, se adauga morcovii, telina si ardeiul, toate tocate cubulete si o lingurita de sare:

ciorba-de-fasole-verde-ca-in-ardeal-adaugare-morcovi-telina-si-ardei

8. Se lasa sa fiarba 2-3 minute, apoi se adauga fasolea verde. Cand fasolea s-a inmuiat, se adauga rosia fara pielita, taiata in cuburi, si cimbrul.

Advertising

reteta-ciorba-ardeleneasca-de-fasole-verde-adaugat-fasole-verde-in-zeama

9. Se mai fierbe 2-3 minute, apoi se potriveste gustul de sare si piper, se adauga usturoiul zdrobit si verdeata tocata:

ciorba-de-fasole-verde-ca-in-ardeal-ciorba-gata-presarata-cu-verdeata

Eu adaug o lingura de otet de 9% in oala de ciorba si e exact cat trebuie de acra, dupa gustul meu. Se serveste simpla sau cu smantana si e foarte, foarte gustoasa:

ciorba-de-fasole-verde-ca-in-ardeal-reteta-cu-poze-reteta-de-ciorba-de-fasole-verde-lauralaurentiu

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

69 comentarii la Ciorba ardeleneasca de fasole verde

  1. Gabriela says:

    Stimată doamnă,vreau sa va felicit pt rețetele dumneavoastra!!am făcut mancare dupa multe site-uri dar ca dumneavoastra nu are nimeni asa de bune,reușite si bine explicate!in fiecare saptamana ma uit pe retete si stiu ca de pe acest site nu dau niciodată greș!!!felicitari si sincere aprecieri!!!😘

  2. alin says:

    Foarte bune zama. Eu am mai adaugat si niste leustean. Excelent.

  3. Andrea says:

    Si daca da atunci cand pun pastaile congelate?la final aproape?

  4. Andrea says:

    Pot folosi pastai congelate?

  5. Olga says:

    Buna ziua, o intrebare as avea. Se poate acri aceasta ciorba cu bors in loc de otet?

  6. Cami says:

    Minunata! Foarte delicioasa!

  7. Monica says:

    Köstlich 😋. Danke. Multzam fain

  8. Service GSM says:

    Iese delicios

  9. […] o doriți cu un pic de șunculiță afumată și dreasă cu smântână și oțet, găsiți la Laura Laurențiu – Rețete ca la mama,  o rețetă ardelenească grozavă […]

  10. alis alis says:

    Doar 1,5 l apa???

  11. Valentin says:

    o sa o incerc azi … e prima oara :))

  12. Bogdan says:

    S-o frec pe mamica ta cu ciorba ta cu tot, panarama de femeie care mananca probabil doar la restaurant! Noroc ca a fost relativ ieftina afacerea ca altfel te cautam si-ti bagam capul ala jegos in oala cu tampenia clocotita! O seara deosebita iti doresc!

    • Bingo, ai câștigat premiul pentru cel mai impertinent comentariu consemnat pe acest blog de la lansare și până azi! Care a venit de la unul din cei mai reduși cititori, desigur, altfel cum ai putea să-ți explici că de la publicare (3 iulie 2010) și până când te-ai găsit tu să te exprimi, toate comentariile au fost pozitive? Ba mai mult, rețeta a fost preluată și publicată și pe alte bloguri.
      Să-ți spun ceva: eu pot oferi rețete, dar nu am cum să mă deplasez la cititori acasă și să gătesc în locul lor. Pentru faptul că asta o fi fost prima ta ciorbă, că, poate, ți-au făcut curaj înainte cu o palincă sau că ai uitat să pui sare sau că ai pus sare de două ori, eu nu îmi asum responsabilitatea.
      Încă ceva: cu toate că ai lăsat acel email fantomă, IP-ul ăla de Cluj ți-a venit de hac. Niciodată nu am reclamat pe nimeni, dar tu te poți aștepta să primești ceva drăguț în poștă, îți promit eu!

      • Ela says:

        Ai dreptate Laura asa comentariu grosolan de mult nu a mai citit , reteta e super buna , despre cel(cea) care a scris comentariu nu am cuvinte.

    • Ela says:

      Reteta este exceptionala, numai un imbecil ar putea gresi o ciorba de fasole pastai si apoi sa scrie un comentariu atat de cretin.Multi boi pe lumea asta !!!!!!!!!!!!!!

    • Vio says:

      Am făcut aseară această ciorbă și este deja una dintre preferatele mele , mi-a ieșit perfect . Dacă deja nu ai făcut-o , ar fi delicat să-ți ceri scuze . Doamna Laurențiu este cu adevărat o mare doamnă și a demonstrat-o mereu.

    • Nadi says:

      Draga Laura, m-am intors la site-ul tau sa las acest comentariu, chiar daca am facut ciorba ieri. Ciorba este absolut minunata! Multumesc pentru o reteta foarte buna. In ce-l priveste pe individul care a comentat, sper ca ai facut ceva concret. Sunt unii indivizi care ne creaza un mediu ostil pentru noi toti ceilalti prin comportament agresiv verbal (uneori fizic) si par cumva acceptati. Nu ar trebui sa fie.

  13. […] ciorbă de fasole verde – o bunătate de ciorbă pentru tot anul, mai ales dacă avem grijă din timp să punem la borcan fasole verde. […]

  14. Nina says:

    Eu am adaugat si 4 foi de dafin si a iesit excelenta.

  15. Ellis-el says:

    Ciorbica este excelenta.Vad ca nu lipsesc cei care sunt pregatiti imediat sa critice….as fi tare curioasa sa gust o ciorba de a lor.Dar ….mai bine nu.Ce de agitatie pentru doua linguri de faina….unii chiar nu vad in ce lume traim.Imi doresc tare mult ca toate posibilele probleme de sanatate sa ni se traga de la putina faina dintr-o ciorba.Ar fi minunat….pentru ca nu ar fi nimeni bolnav.

  16. Mihaela says:

    Am incercat reteta asta si a iesit ceva sublim, toata familia m-a laudat! Multumesc mult!

  17. Rodica Mitran says:

    Bravo Laura! Esti cea mai tare!!!

  18. Marius says:

    Si când punem foaia de dafin?

  19. Viorika Wojcik says:

    vreau sa-ti multumesc pt reteta…e foarte buna…akum am gatit-o si eu…sotului meu ii place foarte mult! Multumesc mult..:)

  20. disqus_ngN9yu4Dl8 says:

    excelenta am facuto si eu

  21. delia says:

    excelenta ciorba iar mirosul ……yammy

  22. alina. says:

    buna ,in primul rand fiecare face mancarea cum vrea ,nu este un fix sau o regula ,dar nu trebuiesa judecam pe nimeni,trebuie sa multumim ca ne posteaza rete si ne aduce aminte de anumite lucruri noi care poate nu toata lumea le stie sau le face daca nu va place un lucru schimbati fara sa faceti comentarii urate ca acuma fiecare stie ce ii sanatos si ce ….nu pt el,te pup laura si esti o dulce,bafta in continuarie

  23. Cristina says:

    Dana are dreptate!!! sunt de acord cu ea!!!

  24. Karin says:

    merge si fara costita si faina, am mai bagat 2 cartofi; jur – e atat de bunaaaa

  25. Virgilutz says:

    Parca o vad pe mama cum rupea pastaile de fasole blonda, ne servea supa dulce sau acrisoara, cu patrunjel verde, leustean sau marar proaspat tocat deasupra, si dreasa cu o lingurita de smantina deasupra …divina supa de vara;
    si apoi dispaream la riu, sa ne scaldam*_*

  26. Claire says:

    Nu sunt adepta rantasului!este f nesanatoasa faina aceea prajita!daca inainte se gatea asa era din lipsa de informatie dar mancarurile ies delicioase si fara acest rantas.

    • lauralaurentiu says:

      Atatea chestii nesanatoase mancam si mult mai frecvent decat o zama cu rantas :). Daca supravietuim aditivilor din mezeluri, paine, dulciuri si cam tot ce bagam din gura (cumparat din comert), as zice ca nici o zama cu rantas nu are sa ne ucida. :) Da, mai demult se gatea conform unor practici mostenite de la o generatie la alta si fara informatiile dieteticienilor sau ale altora care ne tot arata cu degetul in zilele noastre ce sa bagam in gura si ce nu. Cu toate astea, generatiile trecute erau mai sanatoase decat noi.

      • Velea Ioan says:

        erau mai sanatoase pentru ca nu exista stresul zilnic pe care il resimte astazi omul modern blocat la oras. De asemenea nici poluarea. Nici alimentele nu erau pline de chimicale ca astazi. De asemenea atunci munca campului ii ajuta la mentinere si ardere a grasimilor. Ca atare fara rantas si alte obiceiuri nesanatoase , inaintasii d-voastra traiau mai mult (poate prindeau si suta) doar ca in zilele noastre trebuie sa fim mai atenti deoarece si mediul s-a schimbat. DIn pacate in ziua de astazi tineri de 20-30 de ani au probleme ce le aveau parintii lor la 40-50 de ani ceea ce este trist.

        Reveind , buna mancarica ;)

  27. Dorinela says:

    Draga Laura, nu stiu de la cine vine aceasta reteta si nici cat de veche este, dar ce-ti pot spune tie si celorlalti vizitatori si impatimiti ai gastronomiei, ca este un deliciu.
    M-as bucura foarte mult daca toti cei care stiu retete de la bunici le-ar impartasi cu noi ceilalti, important nu este secretul lor cat asigurarea ca ele vor fi transmise peste generatii.

    • lauralaurentiu says:

      Dorinela, e reteta bunei mele, D-zeu s-o odihneasca :). Ma bucur mult, mult de tot ca ti-a placut, e una din “zamele” pe care le mancam foarte des si de fiecare data cu mare placere cand eram copil. :)

  28. Adar386 says:

    S-a executat azi, dar abia maine pot s-o gust … o sa revin cu detalii, ca acum imi curg balute pe tastatura :))

    • lauralaurentiu says:

      Draga mea, te astept cu impresii. Sa stii ca daca-i vorba de dieta, se poate renunta la slaninuta aia fara nicio problema. :)

  29. Florenta Suciu says:

    Atentie la sensul cuvintelor.
    Miasme nu e acelasi lucru cu miresme. E exact opusul.

  30. Adi_palita says:

    foarte ok
    multumesc

  31. lenuta.suciu says:

     Am inaugurat si eu azi reteta,
    foarte buna, delicioasa! 

    • Anonymous says:

      Sa-ti fie de bine, ma bucur ca ti-a placut reteta mea de ciorba de fasole verde!

      • Iulia says:

        Cea mai buna ciorba de păstăi pe care am mâncat-o vreodată!!!! Multa sănătate și complimente pentru ceea ce faci! Nu baga de seama comentarii tâmpite, vin de la persoane care habar nu au sa țină o lingura în mina, deci nu mai vorbim de gătit. :D

      • Mulțumesc, Iulia, să îți fie de bine!

  32. alinutzika says:

    tare buna….pt ca si eu sunt ardeleanca, am mancat mereu la mama doar ciorba facuta cu rantas.Pupici

  33. Daniel says:

    Buna Laura la reteta are o nelamurire sau poate nu vad eu, foaia de dafin cand trebuie adaugata? Am facut aceasta ciorbita si a iesit dementiala!:) Multumesc si felicitari!

    • Anonymous says:

      Eh, am uitat-o :)). Cand torni apa adaugi si foaia de dafin. ma bucur mult ca ti-a placut, sa va fie de bine!

  34. angela says:

    Multumesc , incerc toate retetele sunt extraordinare continuati tot asa. Este extraordinar.

  35. lauralaurentiu says:

    maria elena, asa e, in Ardeal asa se obisnuieste, si gustul e de neinlocuit. :)

  36. lauralaurentiu says:

    Lia :)) , nu ti-am spus eu? Inca de la zama ta de salata! precis ca babele noastre si-au slefuit talentele culinare sub indrumarea aceluiasi "chef" ;) !

  37. lauralaurentiu says:

    Dana2dor, multumesc foarte mult, draga mea! :)

  38. lauralaurentiu says:

    madeineu, bucatele simple cu gustl de casa parca sunt cele care aduc cel mai multa bucurie sufletului. :) Sa stii ca eu ma straduiesc sa traiesc la fel ca si bunicii, din punctul de vedere al alimentatiei.

  39. anca says:

    Daca doriti sa facem link exchange cu siteul http://www.wallpapershome.ro si http://www.jocurinoipentrucopii.ro sectiunea "Parteneri",eu va adaug blogul in cele 2 siteuri in schimbul adaugari pe siteul dumneavoastra a linkului http://www.jocurinoipentrucopii.ro cu titlul "jocuri noi"

    P.S daca sunteti de acord cu link exchange-ul va rog sa imi trimiteti si numele siteului dumneavoastra cu titlul cu care vreti sa fie adaugat

    alina2006sm@yahoo.com

  40. anca says:

    Buna ziua,
    Daca doriti sa facem link ex cu http://www.epresa.ro va rog sa imi trimiteti mail cu linkul si titlul siteului dvs
    Multumesc
    Link: http://www.epresa.ro/
    Titlul: stiri
    epresa.ro@gmail.com

  41. anca says:

    Buna ziua,
    Daca doriti sa facem link ex cu http://yahoostatuschecker.ro/ va rog sa imi trimiteti mail cu linkul si titlul siteului dvs
    Multumesc
    Link: http://yahoostatuschecker.ro/
    Titlul: yahoo status
    portocalabox@yahoo.com

  42. Site Brasov says:

    Echipa Site-Brasov realizeaza site-uri profesionale cu preturi incepand de la 99 RON. Avand o experienta de peste 5 ani in domeniu, webdesigneri nostrii va ofera garantia unui site bine facut. Noi va facem site-ul si il aducem printre primele pozitii in cautarile de pe Google, Yahoo, Bing,AOL etc.

    Pentru cei ce au deja un site, prin serviciile noastre de SEO optimizam site-ul dorit astfel incat numarul de vizitatori sau de potentiali cumparatori poate creste cu peste 25-30%.

    NEW! Acum va punem blogul pe domeniu .com .net .org .biz sau .info la cele mai mici preturi!

    Contact la http://www.site-brasov.blogspot.com sau la adresa de e-mail site_brasov@yahoo.com

  43. maria elena says:

    Draga Laura si eu fac rantas la unele zamuri, ca doar asa se face la mine in Ardeal, asa facea si bunica si mama, bunica s-a dus la 84 de ani, mama are 80 si e cu noi. Ciorba arata minunat, ai pofta doar cand vezi poza, d-apoi daca ai avea blidul in fata.

  44. Lia says:

    M-ai uns pe suflet cu ciorba asta.
    Exact asa o fac si eu,tot dupa reteta bunicii.
    Cred ca bunicile noastre au urmau aceasi scoala
    culinara :)

  45. Dana2dor says:

    Vai, Laura, ce pofta mi-ai facut!!!! Arata demential, iar miasmele au ajuns pana la Bucuresti :)
    Sa va fie de bine si un week-end excelent iti doresc!

  46. madeineu says:

    Ce frumos arata si trebuie sa fie extraordinara la gust. Ai dreptate, in trecut se manca slanina cu paine facuta in casa si erau oamenii mult mai sanatosi ca acum. Dar nici ei nu avea poluare, praf, e-uri, tot felul de suplimente alimentare si vitamine, sute de feluri de detergenti si alte cele.
    Iti multumesc ca continui sa publici retete care se gateau in timpuri mult mai bune.
    Un sfarsit de saptamana frumos
    Cristina

  47. lauralaurentiu says:

    Multumesc, Cristina, aprecierea ta ma onoreaza. Poti folosi linistita fotografia.

  48. Cristina P says:

    Buna, as dori sa pun reteta cu fotografia in rubrica mea "Ce retete mi-au placut aceasta saptamana in blogurile culinare romanesti…".
    Daca nu doresti ca fotografia sa apara, trimite-mi un mesaj.
    Iti doresc un sfartsit placut de saptamana…

Advertising
Advertising
CLOSE
CLOSE