Ciorbă de fasole verde – rețeta ardelenească de zamă de fasole verde
Rețeta de ciorbă de fasole verde pe care v-o prezint în continuare este făcută, cu mici diferențe, exact cum o gătea și Buna mea. Pentru mine, este cea mai bună zamă de fasole verde – așa îi zicea Buna – pentru că are gustul copilăriei. Buna ne-a hrănit așa cum o hrănise străbunica pe ea. N-avea nicio bătaie de cap despre diete, intoleranțe, nu auzise, măcar, c-ar exista pe lume niște oameni care să-i învețe pe alții cum și ce să mănânce. Nu o speria deloc rântașul, într-o ciorbă, și nici de afumături nu avea vreo teamă.
Cu toate că, în zilele de azi, stilul de gătit al bunicii mele a ajuns să fie (absurd de mult) criticat, trebuie să precizez că, în familia noastră, toți au trăit mai mult de 85 de ani. Atunci când ne-au părăsit, la bătrânețe, a fost din cu totul alte motive decât vreo boală digestivă. De aceea continui să cred că echilibrul este cheia alimentației, nu anatemizarea anumitor preparate. Pentru că, după un blid de ciorbă de fasole verde cu afumătură, la Buna mai primeam două clătite și eram trimisă la joacă. Atunci când făcea zemuri cu carne nu mai primeam carne la felul al doilea.
Eu am renunțat, de câțiva ani, să mai pregătesc ciorba cu rântaș. Nu mi se pare că gustul este foarte mult modificat, față de rețeta Bunei. În rețeta de mai jos, ca opțiune, veți găsi consemnat și modul în care proceda ea. O variantă mai simplă, mai lejeră și cu mai puține de calorii este ciorba de fasole verde fără carne, a cărei rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Ingrediente pentru ciorbă de fasole verde rețeta ardelenească
- 1 kilogram de fasole verde curățată (cu capătul tare rupt) și ruptă în bucăți
- 100-150 de grame de costiță afumată, tăiată cubulețe cam de 1 cm
- 1 ceapă mare (120-150 de grame)
- 1 lingură de paprika (boia) de ardei dulce
- 2 morcovi potriviți (cam 150 de grame de morcov, în total)
- 1 ardei roșu
- 1 bucată de rădăcină de țelină, cât 1 ou
- 1 roșie mare, fara pieliță, tăiată în cuburi (cam 150 de grame, sau 100 ml. de bulion de roșii gros)
- cimbru verde sau uscat (eu am avut doar uscat)
- foaie de dafin
- 1 cățel zdravăn de usturoi
- sare și piper după gust
- 1,5 litri de apă
- pătrunjel verde tocat
- oțet (opțional)
- smântână pentru servire (opțional)
Mod de preparare ciorbă de fasole verde rețeta ardelenească
1. Dintru început vreau să precizez că, pentru reușita ciorbei, nu are absolut nicio importanță culoarea și nici forma păstăilor pe care le folosiți. În schimb, e important că păstăile de fasole verde, fie că sunt ele verzi, galbene, cu păstaia rotundă sau lată, să fie fragede și să nu aibă acele ațe neplăcute. De data asta, am folosit păstăi galbene, late.
În sezonul rece, dacă mi-e poftă de cioba de fasole verde, sigur o s-o fac cu fasole congelată. Chiar cu această fasole fideluță de culoare verde iese foarte bine, e și gata curățată și nu am cine știe ce bătaie de cap. În continuare, voi preciza și modul în care trebuie procedat dacă facem ciorba cu fasole congelată.
Observație: Dacă atunci când rupem o păstaie proaspătă în două, se formează fibre, ca niște ațe, care împiedică cele două părți să se desprindă imediat, pentru a putea face o ciorbă din respectivele păstăi va trebui să curățăm cu mâna acele ațe, la fiecare păstaie în parte. Daca păstăile sunt fragede, pur și simplu se spală bine cu apă rece, se rup capetele și se rup în bucăți, atât cât să încapă în lingură.
Pregătirea ingredientelor
2. Pentru ca treaba se meargă repede și să ne bucurăm cât mai repede de un blid de ciorbă de fasole verde, am pregătit de la început toate ingredientele: am tocat subțire costița afumată. Am curățat și tocat cubulețe ceapa, morcovii, țelina și ardeiul. Precizez că, pentru o variantă de post, în loc de costiță folosesc 3 linguri de ulei vegetal și sar direct la pasul 4 de preparare (călirea cepei, în acea situație în ulei).
Gătirea ciorbei
3. Am gătit ciorba într-o oală de 4 litri. În oală, am pus costița afumată, am adăugat de la început 2 linguri de apă rece și am pus oala pe foc potrivit. Apa fierbe repede și permite grăsimii din costiță să se topească bine, înainte să se rumenească. Am continuat să prăjesc costița în propria grăsime până când s-a format un strat de grăsime care acoperea fundul oalei iar costița a fost rumenă.
4. Am adăugat imediat ceapa tocată. Am amestecat bine, am redus focul la mic și am lăsat ceapa să se gătească, amestecând din când în când, timp de 7-8 minute. Ceapa trebuie să se înmoaie fără să se rumenească.
Observație: Buna mea făcea rântaș la ciorba de fasole păstăi. Acesta dă un gust special ciorbei, dar este mai indigest, așa că am renunțat la el, în ultimii ani. Dacă doriți să încercați varianta mai veche, cu rântaș, adăugați 2 linguri de făină (cam 40 de grame) peste ceapa deja înmuiată. Amestecați continuu până ce simțiți un miros distinct de plăcintă coaptă, semn că făina s-a prăjit, apoi continuați cu pasul următor.
5. Deindata ce ceapa s-a inmuiat, am adăugat imediat boiaua. Am amestecat rapid și am stins cu 1,5 litri de apă fierbinte. Boiaua de ardei se caramelizează ușor și își schimbă gustul. Trebuie să ne pregătim apă fierbinte la îndemână, ca să o turnăm imediat după ce s-a omogenizat boiaua cu grăsimea fierbinte din oală.
6. Cand zeama din oală a dat clocot, am adăugat morcovii, țelina și ardeiul, toate tocate cubulețe. Tot acum, am pus și 1 lingură rasă de sare.
Adăugare fasole verde
7. Am adus zeama la fierbere și am lăsat-o să clocotească timp de 5 minute. Am adăugat, apoi, păstăile de fasole verde, pregătite așa cum am explicat la pasul 1. Se completează cu apă fierbinte, așa încât ingredientele să aibă suficient lichid iar ciorba de fasole verde să fie exact atât de deasă cât ne place. Acoperim oala cu capacul și fierbem, la foc mic, până când fasolea verde este fragedă, dar nu cât să se împrășie prin oală!
În funcție de tipul de fasole folosit, durata de gătire fluctuează destul de mult. Mi s-a întâmplat să folosesc păstăi care au fost gata în 5 minute, altele au avut nevoie de 30 de minute de gătire. Cel mai sigur e să verificăm stadiul de gătire al fasolei.
Observație: dacă faceți ciorba cu fasole verde congelată, pe aceasta o vom adăuga după ce rădăcinoasele au fiert complet. Fasolea verde congelată este, de regulă, opărită, va fierbe mult mai rapid.
8. După ce fasolea s-a frăgezit bine, am adăugat roșia fără pieliță, tăiată în cuburi, și cimbrul.
9. Am mai fiert ciorba 3-4 minute, apoi am oprit focul și am potrivit gustul ciorbei de sare și piper. Am adăugat imediat usturoiul zdrobit, am amestecat bine și am presărat ciorba de fasole verde cu verdeața mărunt tocată.
Cu sau fără smântână?
10. Evident, după gustul fiecăruia. Dacă e să ne ținem de specificul ardelenesc al rețetei, atunci sigur va fi cu smântână. Ca să dreg ciorba, am pus smântâna grasă (și groasă, cu 25% grăsime) într-un castron. Am bătut-o cu furculița cu 3-4 linguri de apă rece, cât să omogenizeze bine. Imediat, am adăugat un polonic din ciorba de fasole verde, fierbinte, și am amestecat bine, până la omogenizare.
11. Treptat, polonic cu polonic, am tot adăugat zeamă fierbinte, din oală, amestecând bine după fiecare nouă tranșă de lichid fierbinte. Omogenizată treptat cu zeama fierbinte, smântâna nu se va tăia, când e adăugată în oală, peste restul de ciorbă.
11. Am turnat, deci, tot amestecul din castron în oala cu ciorbă de fasole verde și am omogenizat. După adăugarea smântânii, obișnuiesc să mai gust o dată ciorba și să ajustez din nou nivelul de sare. Tot acum, exact așa cum am văzut la Buna mea, pun și 1 lingură de oțet de 6%, în oala cu zamă de fasole verde. După gustul meu și al familiei, e exact cât trebuie de acră. De regulă, folosesc oțetul cu tarhon, pentru ciorbe, după tipicul ardelenesc. La masă, în momentul servirii, ofer și oțet, alături de sare și piper.
MAI MULTE REȚETE DE CIORBE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns