Supa cremă de legume (de post)
Supa cremă de legume, rețetă simplă, de post, cu ingrediente naturale, un preparat plin de aromele și savoarea simplă a legumelor, verdețurilor și condimentelor. Cum se prepara o supă cremă de legume savuroasă, de post.
Cui nu îi place o supă cremă de legume, aromată și fierbinte, când afară-i ger? De fapt, nu există anotimp în care acest preparat să nu fie potrivit, ușor de digerat și deosebit de hrănitor.
Versatilă și foarte spornică, supa cremă clasică se baza inițial pe combinația sos Bechamel și legume. În variantă modernă, supele cremă au la bază legume și sos velouté care este, în fond, tot un rântaș cu făină. În acesta, însă, laptele este înlocuit cu o supă concentrată la alegere – de pui, de vită sau de legume. Diferența între cele două baze pare nesemnificativă dar gustul este total diferit. Supele gătite cu sos velouté sunt mai consistente și mai variate, pentru că gustul este influențat decisiv de fondul (supa concetrată) ales pentru gătire.
Există însă și o a treia metodă de preparare a unei supe cremă. După părerea mea, aceasta este metoda cea mai simplă, mai naturală și, tot conform opiniei mele subiective, cea mai gustoasă: pasarea. Vorbim aici de o metodă de a obține supe cremoase de legume, fără smântână sau alt element de îngroșare, cu un gust pur și nealterat de legume. Textura poate varia în funcție de gust dar și de echipamentul pe care îl avem la îndemână. Cele mai fine supe se obțin cu blenderul (mai ales cu cel vertical, de mână). În lipsa unui aparat, pasarea se poate face și manual, cu ajutorul unei site fine.
Partea cu adevărat distractivă la rețeta asta este posibilitatea largă de a jongla cu condimentele și cu culorile. Separând legumele în funcție de culori, pasându-le separat și adăugându-le una după alta, putem crea în farfurie un portpuriu de culori vesele și apetisante.
Ingrediente supa cremă de legume
- 30 ml. ulei
- 1 ceapă
- 1- 2 căței de usturoi
- 1 – 2 cartofi
- 1 – 2 morcovi
- 1/4 țelină albă
- 1 gulie
- 1 păstârnac
- alte legume sau resturi de legume pe care le avem la îndemână: conopidă. ardei gras verde etc.
- legume de culoare verde: frunze de spanac, leurdă, broccoli.
- legume de culoare roșie: sfecla roșie, ardeiul gras roșu sau ardeiul kapia
- 1/2 linguriță chimen măcinat, se poate înlocui cu alte condimente după gust: nucșoară, coriandru, paprika, curcuma
- 15 gr. ghimbir ras (opțional)
- câteva fire verdeață la alegere: busuioc, cimbru, pătrunjel, mărar
- 2 l. apă sau supă de legume clară
Pregătirea ingredientelor pentru supa cremă de legume
- Se curăță, se spală și se taie bucăți mari ceapa.
- Se curăță și se taie mărunt cățeii de usturoi.
- Se curăță și se taie grosier și restul legumelor, pe care le vom pune pe fiecare separat pe o farfurie. Eu am curățat cam toate legumele cu excepția sfeclei roșii care își păstrează mai bine culoarea și textura dacă fierbe întreagă, în coajă. Așadar, am fiert această legumă separat, după ce am spălat-o bine, în același timp cu restul supei.
- La fel se poate proceda dacă aveți legume verzi. Acestea se blanșează după care vor fi adăugate ulterior în supă. Ce este și cum se face blanșarea am arătat aici.
Mod de preparare supa cremă de legume – gătirea legumelor
- Se încălzește uleiul într-o oală potrivit de mare, așezată pe foc mediu.
- Se călește ceapa, circa 3 minute, amestecând constant până se înmoaie și devine sticloasă.
- Se adaugă usturoiul, chimenul (dacă folosiți), eventual verdețurile uscate gen: cimbru, busuioc. Se mai lasă la călit 1 minut, amestecând să nu se ardă.
- Se adaugă legumele (cu excepția sfeclei roșii) împreună cu destul fond de legume/pui/vită sau apă cât să le acopere puțin.
- Se asezonează cu sare și piper și se dă în clocot, apoi se reduce focul și se fierbe în clocote mici circa 10 minute.
- Se adaugă spanacul și se continuă fierberea până ce legumele pot fi ușor zdrobite cu dosul unei linguri de lemn, circa 5 minute.
Supă cremă de legume – preparare, pasarea
- Cu ajutorul unui polonic, se scoate din lichidul din oală, păstrându-l deoparte. În oală se păstrează doar legumele și atâta lichid cât să le acopere. Astfel, vom putea controla textura supei, folosind lichidul păstrat deoparte pentru a o subția în funcție de preferințe. Nouă ne pace mai groasă, așadar nu adăugăm prea mult lichid în plus.
- Se pasează legumele cu un blender vertical, cu blenderul de mâncă. Dacă folosiți un blender static e probabil să fie nevoie să pasați legumele în mai multe tranșe, nefiind recomandat să fie umplut vasul blenderului peste jumătatea capacității sale.
Supă cremă de legume, finalizarea preparatului și sugestii de servire
- După ce legumele s-au omogenizat perfect cu lichidul, obținând o cremă fină, se asezonează cu sare și piper după gust și se omogenizează bine.
- Dacă vreți o supă multicoloră sau măcar bicoloră, ca în cazul de față, se porționează supa în 2-3 vase și se adaugă în una din porții sfecla roșie fiartă, curățată de coajă și porționată. Se mixează pană capătă o textură catifelată. În altă porție se pot adăuga alte legume sau mai multe frunze de spanac/kale etc.
- Se transferă legumele pasate într-o oală curată și se așează pe foc mic, se mai poate adăuga lichid păstrat pentru a subția supa la consistența dorită.
- Se poate servi imediat sau se poate păstra la frigider, într-un recipient cu capac și se reîncălzește la foc mediu, doar cât să se încălzească uniform, subțiind-o cu încă puțin lichid dacă este nevoie.
- Pentru servire, se pune în bol supa cremă de legume de o culoare (mai portocalie în cazul nostru) iar deasupra am turnat supa rozalie, culoarea roșiatiă provenind din mixarea supei de bază cu sfeclă roșie fiartă și decojită.
Am servit supa caldă cu crutoane aromate cu usturoi. Un adevărat deliciu!
Lasă un răspuns