
Supă cremă de spanac cu crutoane de casă cu parmezan






Aproape de necrezut că din ingrediente atât de simple cum sunt cele de pe lista de ingrediente de mai jos poate să rezulte o supă așa de gustoasă! Cu puțină fantezie, această supă cremă de spanac poate fi adaptată ușor gusturilor noastre. O putem servi cu crutoane simple sau cu crutoanele cu parmezan pe care vi le propun mai jos. Putem să o servim chiar cu câte un ou poșat sau cu ouă de prepeliță, așa cum am procedat la supa cremă de mazăre. E o rețetă foarte rapidă și la îndemână, mai ales acum, primăvara, când spanacul proaspăt se găsește din belșug. În anotimpul rece putem folosi pentru această supă spanacul congelat, va ieși la fel de gustoasă.
Spanacul congelat ne va economisi un pic din efort, pentru că acesta e deja blanșat. Asta înseamnă că a fost opărit scurt în apă clocotită și apoi trecut prin gheață, ceea ce face să păstreze o culoare de un verde intens. Dacă veți folosi spanac proaspăt, înainte de prepararea propriu zisă vă recomand să îl blanșați voi înșivă. Evident, dacă vă interesează și aspectul preparatului, nu doar gustul. Chiar și cu acest pas, rețeta se pregătește foarte rapid iar supa cremă de spanac iese delicioasă. Atât de gustoasă, încât cei mici pot fi convinși să accepte spanacul.
Ingrediente supă cremă de spanac
- 500 de grame de spanac proaspăt sau 200 de grame de spanac congelat
- 300 de grame de cartofi, făinoși, cântăriți după ce au fost curățați de coajă, tăiați cuburi
- 1 l. de supă de pui
- 1 lingură de ulei
- 20 de grame de unt
- 2 căței mari de usturoi
- 1 ceapă de mărime medie
- 150 de grame de smântână lichidă pentru gătit
- sare, piper, nucșoară rasă
Crutoane cu parmezan – opțional
- 200 de grame de pâine, preferabil mai veche, tăiată cubulețe
- 60 de grame de parmezan ras
- 40 ml. ulei de măsline
- sare și piper după gust
Preparare supă cremă de spanac
Blanșarea spanacului
După cum am spus deja, pentru această supă cremă de spanac recomand ca ingredientul principal să fie blanșat. Acest procedeu va garanta că spanacul va păstra o culoare de un verde vibrant, chiar dacă va fi gătit 15-20 de minute ulterior blanșării. Nu aveți chef să blanșați spanacul? Rețeta iese oricum, doar că nu chiar la fel de aspectuoasă.
1. Pentru aceasta, punem pe foc o oală cu 4-5 litri de apă. Separat, pregătim un castron mare, cu apă foarte rece, preferabil cu cuburi de gheață. Spanacul spălat în 3 ape reci, curățat și zvântat, se pune la fiert în apa clocotită, sărată. Nu are nevoie decât de maximum 1 minut, chiar mai puțin, doar cât să își piardă volumul.
2. Se scoate spanacul cu o spumieră și se trece în vasul cu apă foarte rece. După ce se răcește bine, spanacul se scurge, se zvântă pe șervete de hârtie absorbantă și se folosește la prepararea acestei rețete de supă cremă de spanac sau pentru orice altă rețetă.
Gătirea supei
3. Într-o cratiță se incinge uleiul, se adaugă untul și imediat ce s-a topit, ceapa tocată și usturoiul zdrobit. Se adaugă de la început 1 praf de sare și se călesc pe foc mediu până ce ceapa se înmoaie.
4. Se adaugă cartofii curățați și tăiați cuburi și se călesc, amestecând continuu, 2-3 minute. Se stinge totul cu supa de pui fierbinte. Supa de pui se poate înlocui cu apă, dar preparatul final va fi mai puțin consistent și gustos. Când cartofii sunt aproape fierți, se adaugă spanacul foarte bine scurs și zvântat și se mai fierbe totul 4-5 minute. În final, verificăm cartofii, care trebuie să fie foarte fragezi, fiind cei care vor da textura de cremoasă din supa cremă de spanac.
5. Se dă supa la blender, se adaugă ³⁄4 din smântână și se potrivește gustul cu sare, piper și 1 vârf de cuțit de nucșoară rasă. Restul de smântână se păstrează pentru servire, va arăta frumos deasupra de supa cremă de spanac porționată în boluri.
Pregătirea crutoanelor cu parmezan
6. Pe blog am deja publicată o rețetă de crutoane simple, cu ierburi aromatice și usturoi. Dacă veți dori să faceți și crutoanele cu parmezan cu care am servit această supă cremă de spanac, aflați în continuare cum am procedat. În primul rând, ideal este să dați crutoanele la cuptor imediat ce adăugați lichidul peste cartofi (după punctul 4 de mai sus). Astfel, veți putea avea crutoanele gata atunci când va fi gata și supa.
Am folosit o pâine de casă cu maia naturală. Am preferat să-i păstrez și coaja, pentru că e delicioasă coaja asta iar nouă chiar ne place să ronțăim chestii crocante. Dacă nu vă plac crutoanele prea crocante, e mai bine să renunțați la coajă. Evident, crutoanele se pot face din orice fel de pâine mai veche, nu e cazul să vă apucați să coaceți o pâine pentru ele!
Deci, cuptorul e încins la 180°C pe funcția grill asistat de ventilație. Dacă nu aveți funcția asta, 190°C static e perfect. Am pus cuburile de pâine într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Le-am stropit cu uleiul de măsline, am presărat sare, piper proaspăt măcinat și parmezanul în ploaie. Le-am amestecat ușor și le-am dat la cuptor, la o înălțime situată în jumătatea superioară.
7. În aproximativ 10 minute, timp în care le-am amestecat o dată cu lingura de lemn, crutoanele sunt gata, numai bune de servit alături de supa cremă de spanac.
Servirea supei
Supa cremă de spanac se servește caldă, cu smântâna păstrată și crutoane.
Să vă fie de folos, iar dacă vă interesează și alte rețete de supe-creme, le găsiți cu un click pe imaginea de mai jos.
Dacă dați click pe următoarea poză, găsiți toate rețetele mele cu spanac.
Lasă un răspuns