Ciorbă de legume, rețetă de post simplă și rapidă
Ciorbă de legume, rețetă de post simplă și rapidă. Ingrediente pentru o ciorbă de legume de post, simplă și rapidă. Ce combinații de legume se pot face pentru o ciorbă de legume gustoasă? Cum se face ciorba de legume reteta de post?
Pentru că azi e chiar prima zi din Postul Crăciunului, prilej de cumpătare și seninătate, dar nu doar pentru aceea, am făcut pentru prânzul familiei o ciorbă de legume. E o rețetă de post, desigur, doar că eu nu o pregătesc doar în perioada postului, ci mai ales atunci când la felul al doilea am pregătit o friptură consistentă, pentru a echilibra în acest fel aportul de calorii al mesei pe care o ofer familiei.
Combinațiile de legume care se pot face pentru o ciorbă de legume gustoasă sunt multe, de obicei o fac cu exact ceea ce se găsește pe stocul cămării și al frigiderului, introducând și scoțând ingrediente de pe lista pe care o veți găsi mai jos, dar respectând, totuși, niște principii: niciodată nu-mi vor lipsi din ciorbă ceapa, morcovii și țelina, combinație care este denumită în gastronomia clasică ”mirepoix” și care, de altfel, stă la baza celor mai multe mâncăruri.
Pentru o ciorbă cât de cât consistentă și pentru că ajută într-o mare măsură și la textură, nu-mi lipsește nici cartoful. O altă legumă la care nu aș renunța este roșia, fără de care ciorba mi se pare că… n-are gust de ciorbă.
Dacă se va înlocui, însă, fasolea verde cu mazăre, sau conopidă cu gulie sau, de ce nu, cu varză tăiată fâșii, dacă avem sau nu ardei sau dacă mai scăpăm în ciorbă și-o rădăcină de pătrunjel sau de păstârnac, asta chiar nu va influența reușita preparatului, ci doar îi va da personalitate.
Ingrediente Ciorbă de legume, rețetă de post simplă și rapidă
- 120 de grame de ceapă (o ceapă mărișoară), tăiată cubulețe
- 75 de grame de morcov (1 morcov de mărime medie), tocat cubulețe
- 40 de grame de țelină (o bucată de volumul unui ou mic), tocată cubulețe
- 75 de grame de ardei, tocat cubulețe
- 60 de grame de cartof ras pe răzătoare
- 150 de grame de cartofi tăiați cubulețe
- 150 de grame de roșii curățate de pieliță (sau din conserva de roșii în bulion)
- 120 de grame de conopidă ruptă în buchețele mici, cât să încapă în lingură
- 100 de grame de fasole verde, tăiată bucățele mici
- 2 linguri de ulei
- 1/2 de legătură de pătrunjel verde
- 1/2 legătură de leuștean
- sare și piper
- opțional: pentru înăcrit, 150 ml. de borș sau oțet sau zeamă de lămâie după gust
Preparare ciorba de legume reteta de post – călirea legumelor mirepoix
1. În imaginea de mai jos puteți vedea toate ingredientele pe care le-am folosit. Trebuie să specific că sunt cântărite abia după ce au fost curățate, spălate și tocate. Dacă veți pregăti toate ingredientele înainte de a vă apuca efectiv de gătit, veți vedea cât de ușor și rapid veți lucra.
2. Într-o oală cam de 3 litri, se pune uleiul și se încinge moderat, pe foc mediu. Se adaugă ceapa, țelina și morcovul, totodată punând și un praf de sare. Se călesc la foc mediu, amestecând frecvent, până când ceapa începe să se înmoaie (va deveni translucidă).
Atunci, se adaugă ardeiul și cartoful ras, a cărui menire este de a contribui la obținerea unei ciorbe ceva mai consistente. Se călesc toate împreună, amestecând frecvent, preț de vreo 2-3 minute.
Ciorbă de legume, rețetă de post simplă și rapidă – mod de preparare ciorbă
1. Peste legumele din oală se adaugă 1,7 litri de apă. Ca să grăbim fierberea ciorbei, putem adăuga apă caldă. După ce ciorba dă în clocot, se asezonează cu o linguriță de sare, pentru ca legumele care fierb în ea să preia puțin gust, apoi se adaugă conopida, care, dintre toate legumele folosite, fierbe cel mai greu.
După vreo 2-3 minute, se adaugă și cartoful tăiat cubulețe.
2. După ce conopida și cartoful au fiert pe jumătate (atunci când se probează se simte că s-au înmuiat, dar încă mai păstrează ceva textură) se adaugă fasolea verde.
După ce este fiartă și aceasta, adaugăm roșiile curățate de pieliță și tocate în cuburi și mai dăm ciorba de legume în câteva clocote, nu mai mult de 4-5 minute, apoi oprim focul și potrivim gustul de sărat, piperat și acru.
Dacă veți folosi borș, acesta se dă în clocot separat, într-un ibric, abia apoi se adaugă în oală, pentru un clocot final împreună cu ciorba de legume. Cu lămâie sau oțet se poate înăcri ciorba după gust, chiar și în farfurie, de către fiecare mesean în parte.
3. Se toacă verdețurile și se presară ciorba generos, păstrând verdeață tocată și pentru presărat în farfurie, chiar înainte de momentul servirii. Se acoperă oala cu ciorba de legume cu capacul și se lasă să stea preț de 10 minute înainte de servire, ca să-și tragă sufletul și aromele verdețurilor să se infuzeze în zeamă.
Cum se servește ciorba de legume, rețetă de post simplă și rapidă
Ciorba de legume de post se servește caldă, la felul unu. Se potrivește perfect cu o pâine de casă cu coaja bună și crocantă. La fel de bine merge cu ardei iuți murați sau proaspeți. Cei care doresc pot adăuga și smântână, doar că în acest caz, desigur, ciorba de legume nu va mai fi de post. E sigur, însă, că va fi una foarte gustoasă.
Lasă un răspuns