Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Paine de casa cu cartofi - reteta nemţească

Paine de casa cu cartofi – reteta nemţească

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 03.12.2017
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

Reteta de paine de casa cu cartofi o am de la Peter, un coleg forumist care o a descoperit reteta intr-o carte dedicata brutarilor artizani, aparuta in Germania, si a postat-o pe culinar.ro/forum sub denumirea Paine rusticala cu cartofi. Aceasta este o reteta de paine casa despre care pot spune ca e una din cele mai bune din cate am incercat.

paine-de-casa-cu-cartofi-reteta-nemteasca-pas-cu-pas-cum-se-face-o-paine-delicioasa-cu-cartofi

Am incercat aceasta paine de casa cu cartofi de mai multe ori si am fost de fiecare data incantata, nu mai zic de familie. E una din painile a caror coaja este incredibil de gustoasa si crocanta, fara sa fie dura, iar miezul e elastic. Teoretic, ar trebui sa reziste proaspata mai mult timp, practic, nu am de unde sa stiu daca exista, pentru ca de fiecare data s-a mancat rapid, la mine acasa.

Alte rețete de pâine de casă:

Pentru prima data, ieri am facut aceasta paine de casa cu cartofi folosind exact tipul de faina indicat in reteta si nu o oarecare faina pe care o aveam prin camara, iar diferenta mi s-a parut notabila, aluatul devenind mai usor de lucrat. Modificarile pe care le-am adus eu retetei sunt minime, doar ca am folosit drojdia proaspata in locul celei uscate, folosita de Peter in reteta postata de el pe forumul culinar.ro, tocmai in martie 2009.

Ingrediente Paine de casa cu cartofi reteta nemteasca:

  • 620 de grame de cartofi albi, sfaramiciosi
  • 650 de grame de faina tip BL 550
  • 120 de ml. de apa
  • 4 lingurite de sare
  • 2 linguri de ulei de masline extravirgin
  • 25 de grame de drojdie de bere proaspata/7 grame drojdie uscata
  • 1 lingurita de zahar brun

Preparare aluat pentru Paine de casa cu cartofi reteta nemteasca:

1. Se spala foarte bine cartofii si se cantaresc, alegandu-i astfel incat sa fie cat mai apropiati de greutatea ceruta:

paine de casa cu cartofi cantarirea cartofilor

2. Cartofii se pun la fiert impreuna cu 2 lingurite de sare. Se fierb bine, apoi se scurg. Se lasa cartofii sa se raceasca.

paine de casa cu cartofi cartofii fierti

3. Intre timp, drojdia proaspata se freaca bine cu o lingurita de zahar brun, pana se lichefiaza. In cazul in care folositi drojdie uscata, amestecati-o cu zaharul, adaugati 2 linguri de apa si continuati cum am precizat mai departe. Se adauga 2 lingurite de faina si se amesteca, presarand putina faina si pe deasupra. Se lasa deoparte sa creasca, intr-un loc caldut.

paine de casa cu cartofi pregatit drojdia

4. Cartofii raciti se decojesc si se zdrobesc:

paine de casa cu cartofi cartofii zdrobiti

5. Se masoara 120 de ml de apa. Se dilueaza drojdia activata cu aceasta apa. Se amesteca cartofii cu faina si cele doua lingurite de sare ramase:

Ultima rețetă publicată

paine de casa cu cartofi amestecare cartofi cu faina

6. Se adauga lichidul cu drojdie (apa amestecata cu drojdia activata) si uleiul si se framanta bine (preferabil la masina de paine sau robot). La inceput aluatul pare foarte tare, dar dupa ce se framanta mecanic 10 minute va deveni suplu si usor lipicios. Se pune aluatul intr-un bol si se lasa la crescut 35 de minute la temperatura bucatariei, acoperit cu folie alimentara:

paine de casa cu cartofi aluat framantat

Paine de casa cu cartofi, modelare

1. Inainte de a ne apuca de modelare, aluatul trebuie sa fi crescut pana ce si-a dublat volumul. Dupa ce aluatul a crescut bine, se rastoarna pe planul de lucru presarat cu faina .

paine-de-casa-cu-cartofi-aluatul-crescut

2. Aluatul se imparte in doua parti pe cat posibil egale. Cel mai sigur este sa se cantareasca cele doua bucati de aluat.

aluatul-impartit-pentru-reteta-paine-de-casa-cu-cartofi

3. Se aplatizeaza fiecare bucata de aluat intr-o forma ovala, de o grosime ceva mai mica la una din extremitati.

paine-de-casa-cu-cartofi-modelarea-painilor

4. Se ruleaza aluatul, incepand de la partea mai subtiata, catre interior, pana la jumatate. Partea opusa (cea nerulata, mai groasa) se pudreaza cu putina faina.

modelarea-painilor-pentru-reteta-de-paine-de-casa-cu-cartofi

5. Se pudreaza cu faina un servet de bucatarie iar painile se aseaza pe acesta, cu imbinarea (partea rulata) in jos, modelandu-se intr-o forma cat de cat rotunda:

reteta-pas-cu-pas-de-paine-de-casa-cu-cartofi-cele-doua-paini-rezultate-modelate-la-dospirea-a-doua

Se acopera cu un alt servet si se lasa sa creasca la temperatura bucatariei timp de 35 de minute.

Coacerea painii

1. Dupa trecerea timpului de asteptare, cuptorul se incinge la 230 de grade Celsius iar in  partea de jos a cuptorului se pune un recipient (preferabil o tava) cu apa fierbinte, care sa creeze abur in timpul coacerii. Daca aveti un cuptor cu functie de coacere cu abur, puteti renunta la recipientul cu apa fierbinte.

2. Se rastoarna painile pe tava acoperita cu hartie de copt, invers fata de pozitia in care au stat la crescut (cu imbinarea in sus) si se dau la cuptorul preincins la 230°C, la o inaltime situata in jumatatea inferioara.

paine-de-casa-cu-cartofi-reteta-pas-cu-pas-painea-pregatita-de-copt-in-tava

3. Dupa primele 15 minute, se scoate tava cu apa fierbinte (atentie, sa nu va ardeti!!!) iar temperatura cuptorului se reduce la 190 de grade si se lasa painea la copt in continuare inca 30 de minute.

Servire

Painea coapta se scoate si se aseaza pe un gratar de bucatarie, asteptand sa se raceasca complet inainte de a o taia:

paine-de-casa-cu-cartofi-coapta@lauralaurentiu

Painea este fenomenala, o paine consistenta cu coaja crocanta si miezul elastic, parfumat:

paine-de-casa-cu-cartofi-reteta-nemteasca-sectiune@lauralaurentiu

Observatii: daca painea se face cu alt tip de faina, nu pot sa spun ca nu reuseste, se obtine deasemenea o paine gustoasa, insa textura este intrucatva modificata iar aluatul e mai greu de lucrat, mai lipicios. De altfel, faina tip 550 este cel mai comun tip de faina pentru paine asa incat am incredere ca o veti gasti. Spor la framantat si copt!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

131 comentarii la Paine de casa cu cartofi – reteta nemţească

  1. Andra spune:

    Buna ziua,
    Dupa ce se seteaza cuptorul la 230 de grade, se baga painea crescuta imediat sau se lasa vreo 10 minute cuptorul sa se incinga la acea temperatura maxima si apoi se baga painea?
    Adica trebuie incins cuptorul inainte de a baga painea sau nu ?
    Multumesc

  2. Elena spune:

    Pentru un cuptor normal de aragaz se mai pune tava jos? ms

  3. Irina spune:

    Fac pîine în casă de mulți ani și felurite rețete, așa că am ceva experiență: cu siguranță uleiul de măsline nu poate fi un ingredient originar într-o rețetă germană, dar sigur că putem pune în principiu cam orice ulei dorim. E f puțin lichid pentru această cantitate de făină: proporția clasică e cca 300 ml lichid la 500 g făină, deci…

    Făină 650 am găsit, dar BL 550 niciunde, ne dați niște indicații?

    Mulțumim, cu bine.

    • Deci… uitați complet de cartofi. După părerea dumneavoastră, aceștia sunt complet uscați, nu conțin apă? Din câte știu eu, cartofii au 81% apă.
      Făina BL 550 este una destul de comună, eu o găsesc comercializată sunt brandul Totkomlosi – Finom Liszt (la Selgros). Nu este absolut necesar să o folosiți pe aceasta, am scris asta în repetate rânduri în rețetă.
      Aici aveți rețeta originală, scrisă de un domn din Baden Wurtenberg: http://www.culinar.ro/forum/continut/Produse-de-Panificatie/21925/Piine-rusticala-cu-cartofi/. Cu tot cu uleiul de măsline, mă gândesc că între formațiunile statale germane și țările mediteraneene au existat schimburi comerciale din primele secole ale erei noastre.

  4. Silviq spune:

    Laura, multumesc pentru reteta!
    Am facut pentru prima data paine cu cartofi, a iesit extraordinar de buna.
    Pot sa inlocuiesc faina alba cu faina integrala?
    Multumesc!

  5. Mihaela spune:

    O paine foarte, foarte buna. Felicitari. Eu, Laura te urmaresc pe blog si ma inspir din retetele tale cam de 8-9 ani. Am facut diverse bunatati dintre care mielul in crusta de ierburi aromatice si vreo doua torturi de ciocolata sunt mandria mea de bucatareasa. Deci cand vreau sa gatesc ceva deosebit, bun sau chiar nemaipomentìit de bun intai de toate caut o reteta pe site-ul tau.
    De aceasta cand citesc unele comentarii facute de persoane care nu se stie unde au pierdut cei 7 ani de acasa (persoane care probabil sunt chiar mandre de performantele lor de a fi ofensivi fara motiv) ma intreb oare nu isi dau seama cat sunt de penibili?
    Te imbratisez.
    Mihaela
    P.S. Mie imi place personalitatea ta.

    • Mihaela, mulțumesc pentru apreciere. :)
      Sper că domnului i-a reușit pâinea, cu toate că nu se apropiase în viața dumisale de făină. De fapt, cred că i-o fi reușit, altfel presupun că s-ar fi întors să mă certe că pe lângă personalitatea neplăcută mai am și rețete proaste :))).
      Îți mulțumesc pentru susținere și pentru încredere și mă bucur mult că îți reușesc rețetele mele și le apreciezi. Te mai aștept cu drag!

  6. Kitchen hazard spune:

    Orgoliul maaaare :))…imens as spune. Au aflat oamenii oare ca pot raspunde si fara sa jigneasca?..fie chiar mai mult sau mai putin subtil. Stiu.. Veti spune ca locul dumneavoastra e in bucatarie, nu la resurse umane. Dar ma rog.. Nu e treaba mea..fiecare isi adiministreaza afacerea cum il taie capul. Ma bucur ca m. Am nascut in aceasta tara minunata plina de oameni aroganti si plini de ei, e o placere sa faci afaceri aici cand competitia isi pune singura bete in roate prin atitudinea „faci ca mine sau da. Te. N pana mea – nu am chef si nici rabdare sa iti explic fara sa te atac” . E atat de „normal”/comun incat nimeni nu vede ceva in neregula cu asta, iar pentru asta va iubesc! Poate ca o sa ma injurati, dar va va prinde bine pe. Viitor daca vreti sa ramaneti pe piata mult timp de acum inainte. Daca nu, in scurt timp vor veni altii cu exact aceleasi retete dar o personalitate placuta. Sper sa intelegeti ca eu nu eram nevoit sa spun asta.. o fac doar pentru ca bucataria nu este si nu va fi niciodata domeniul meu si pentru ca va apreciez munca depusa. Intrebarea mea e : cat se lasa drojdia la crescut? E prima data cand ma apropii de faina

    • Timpul de creștere (activare) al drojdiei poate fluctua ușor în funcție de câțiva factori, cum sunt prospețimea acesteia dar și temperatura bucătăriei. Vă sfătuiesc să alegeți o drojdie proaspătă pe care, dacă o atingeți cu degetul, să nu o simțiți deloc lipicioasă și să miroasă plăcut. Dacă folosiți drojdie uscată, procedați cum am explicat la punctul 3. Și cu drojdie proaspătă și cu uscată, plămădeala e gata de folosit în momentul în care a crescut vizibil în volum și are bășici la suprafață. O drojdie activă ar trebui să reușească să facă asta în cam 15 minute, cu apă călduță și într-un loc cald din bucătărie. Dacă nu a reușit, renunțați la drojdia respectivă și luați-o de la început cu una proaspătă.

      Cât despre restul comunicării, vă mulțumesc pentru efortul de a-mi spune că am o personalitate neplăcută. Cu toate că, da, înțeleg, nu erați nevoit să să spuneți asta, vă dau dreptate. Probabil pur și simplu v-a făcut plăcere. Totuși, subliniez că eu nu sunt într-un raport de afaceri cu cititorii mei, nici cu dumneavoastră. Raportul este unul în care cineva oferă (gratis) și alții primesc, fără obligații. Unii primitori își exprimă recunoștința, alții vin să dea ei sfaturi, alții sunt pur și simplu nepoliticoși. Am și unii care sunt mârlani, aceia m-au obligat să introduc moderarea comentariilor. Nu sunt puțini, la un trafic de câteva zeci de mii de unici zilnic, rareori trec câteva zile în care cineva să nu îmi ofere vreun organ anatomic spre consum.

      Evident, și încercând s-o spun ceva mai elegant decât dumneavoastră, situația e chiar așa cum ați descris-o: e blogul meu, sunteți pe lauralaurentiu.ro, nu pe lauralaurentiusetemedearagazhelpherpunctro. Eu ofer aici rețete, nu caut rețete. Cineva nemulțumit de ceea ce ofer? E plin internetul de alternative. Sau ”piața”, cum ați zis dumneavoastră. Piață pe care, bine mersi, mă cam descurc de vreo zece ani.

  7. Gheorghe Elena Liliana spune:

    Excelenta pâine. Și am făcut-o cu faina 650. Coapta în cuptor cu lemne. Crusta crocanta, iar miezul o minune. Mulțumesc, pentru rețetă. Va rămână rețetă nostra preferata de pâine!!

  8. Dan Vlasta spune:

    Foarte buna painea!

  9. Petry spune:

    Buna Laura,
    Am si eu cateva intrebari: 1. Nu sunt prea multi cartofi? Cantitatea de cartofi este aproape egala cu cea de faina, de aici intrebarea.
    2. Am faina de la moara, ai idee ce tip este? 650 sau 550? Banui ca o pot folosi, oricum, am sa incerc ambele variante cand am sa cumpar si 550 din comert, cea ungureasca.
    3. Pot sa coc painea in oala de fonta? Ai incercat asta vreodata? Crezi ca se poate? Banui ca fiind in oala nu mai e nevoie de abur.
    Multumesc mult pentru tot!

    • Petruța, evident că dacă am făcut pâine urmând această rețetă atât eu, cât și nu știu câți cititori, nu sunt prea mulți cartofi. Nu am de unde să știu ce tip de făină ai tu de la moară! Dacă ai mai făcut pâine, indiferent de calitatea făinii vei reuși să ajustezi aluatul. Nu am încercat niciodată să coc pâinea în oala de fontă, cu toate că am oală de fontă. Am plătit pe ea o mică avere și parcă nu îmi vine să o ard în cuptor, când pot obține același efect cu un pic de apă fiartă într-o tăviță. Sigur, poți proceda cum ți se pare mai comod.

  10. Walter Tyebo spune:

    Sărut mâna ptr această rețetă minunată. Am incercat o și mi-a ieșit excelent de bună. Nu sunt cel mai bun bucătar sau brutar, dar m-am orientat pas cu pas la indicațiile date de d-nei Laura, si mi-a ieșit minunat. Mulțumesc mult pentru această rețetă.😅😗😙
    Multe salutări din germania vă transmite Walter 😎🙌

  11. Carmen Bigan spune:

    O rețetă excelentă! Mulţumesc Laura.

  12. George Popovici spune:

    Asta e cea mai buna rețetă de pâine de casa pe care am incercat-o vreodată, recomand tuturor! Fabuloasa pâine a ieșit! Am folosit faina ungureasca tip 550.

    • Mă bucur foarte mult că v-a reușit rețeta mea de pâine de casă cu cartofi :). Să vă fie de bine. Să știți că și eu folosesc de obicei același tip de făină, pe care o găsesc ușor în comerț. :)

  13. Gabriel spune:

    Nu va complicati cu painea cu cartofi.va dau o reteta de paine ce o folosesc la brutarie foarte simpla. 2 kg faina alba de orice tip,1 kg cartofi fierti si apoi pireu foarte subtire,40 g drojdie,1 lingura zahar optional nu obligatoriu, 2 linguri sare.apa foarte putina ,si la urma 3 linguri ulei masline.se pune toate la un loc si se framanta.

    • Gabriel, citind cele consemnate de tine n-am putut să mă abțin de la un hohot de râs sănătos. Așadar, tu recomazi cititorilor să nu se complice încercând rețeta mea de pâine cu cartofi, în schimb le dai ceea ce crezi că e altă rețetă, tot cu cartofi, și care, de fapt, e tot rețeta mea, dar în cantitate mai mare. Ai prea mult timp, cred.

  14. alimentatie sanatoasa spune:

    Am o nedumerire: in coaja cartofului este o substanta toxica. Obligatoriu, dupa fierberea cartofilor in coaja, zeama se stoarce si se arunca, nu se consuma. In rest, nu am obiectii.Voi incerca sa vedem ce iese. Multumesc!

  15. Mihaela Nedelcu spune:

    Buna seara,
    Am incercat si eu in mai multe randuri aceasta minunata reteta dar … fara prea mult succes . As vrea sa te intreb daca se poate ce program de coacere folosesti . Eu folosesc un cuptor electric si cred ca nu folosesc programul adecvat pentru paine. De fiecare data cand am incercat sa fac paine , dupa ce s-a racit s-a intarit foarte tare si a devenit sfaramicios (miezul ). Poti te rog sa-mi spui unde gresesc ?
    Multumesc mult si astept in continuare si alte retete minunate.

    • Mihaela dragă, îmi pare sincer rău, nu reușesc să înțeleg cum de s-a întâmplat asta cu o rețetă care chiar e de remarcat prin faptul că pâinea rămâne zile în șir moale și elastică! Eu folosesc coacerea statică cu încălzire de sus și jos, atunci când folosesc ventilația specific asta. E foarte important aportul de aburi din cuptor. Sper să îți fi fost de folos.

  16. Popica spune:

    Ar fi foarte bine daca am reusi sa avem zilnic, pe masa, o asemenea paine delicioasa. Timpul si stilul de viata din ce in ce mai alert nu permit decat destul de rar sa consum astfel de produse. Chiar as dori sa gasesc timp sa prepar in familie o asemenea paine. Foarte buna reteta, multumesc!

  17. Elena spune:

    Foarte buna painea! Mi-a placut!

  18. […] qui donnent un côté grisâtre à la mie. J’avais repéré la recette sur le blog roumain Retete a la Mama mais vous pouvez aussi la retrouver sur Le […]

  19. Marilena Mihalcea spune:

    Am facut painica….e superba…doar ca nu ma lasa sa atasez poza :(

  20. Claudia spune:

    Am facut painea dupa reteta dumneavoastra,sotul meu italian nu mancase niciodata. De cand am facut-o nu mai cumparam paine.Eu am impartit o parte in doua si am adaugat in una masline taiate marunt si in cealalta nuci la fel taiate marunt marunt. O bunatate,va multumesc :)

  21. oana spune:

    Am facut si eu paine dupa aceasta reteta si este fix ce cautam! De curand am revenit din Ardeal si imi era dor de painea cu cartofi, iar aceasta a reusit sa ajunga foarte aproape de cea cautata. Va multumesc pentru reteta :)

    • Laura Laurentiu spune:

      Oana, ma bucur tare mult :). Sa iti fie de bine. E intr-adevar o paine buna, cu o coaja faina si gust bun. Te mai astept cu drag.

  22. Miha spune:

    Am facut si eu aceasta paine (sunt in Canada), dar sub forma de chifle, ca se coc mai repede; am folosit faina alba normala (unbleached) si drojdie granule traditionala (2 1/2tsp, am lasat drojdia sa stea cu apa si zahar 10 min), am facut-o in masina de paine pe programul aluat, si am copt chiflele aprox 20 min la 380 F (am pus o tava cu apa pana s-a incalzit cuptorul, apoi am scos tava afara si am bagat painile). Mirosea in casa ca la brutarie, superba painea, am mancat o chifla goala desi nu imi era foame, dar e asa elastica si pufoasa si aromata ……. nu au iesit cu coaja crocanta, dupa ce le-am scos din cuptor le-am acoperit cu un stergar de bucatarie si le-am lasat sa se racoreasca……o recomand tuturor, intr-adevar nu e greu de facut, dna Laurentiu ne-a dat totul mura in gura, numai sa ne punem pe treaba :)

    Multumim de retete, va urmaresc siteul mereu pt inspiratie, sunteti singura sursa de incredere pt ciorbe :) aveti retete superbe, imi place siteul dvoastra pt ca postati retete traditionale, si ne faceti sa ne simtim mai aproape de casa….

    Buna ciorba de perisoare, si de vacuta, si de fasole, si langosii, si cozonacul cu aluat oparit, si cornurile de brutar …… Mii de multumiri

  23. Adela spune:

    Excelenta reteta!!!!!

  24. valeria spune:

    as dori sa stiu cantitatea de drojdie instant sau uscata pt ca eu nu gasesc drojdie proaspata,

  25. Cristescu Ruxandra Cristina spune:

    Draga Laura,
    Inainte de a se introduce in cuptor se unge cu ceva?Iti multumesc frumos pentru tot ce-mi trimiti.

  26. Catalina spune:

    Draga doamna Laura,
    Va multumesc din suflet pentru retele excelente prezentate minunat pe site.
    Am incercat astazi reteta de paine, am facut doar jumatate din cantitate, fiind doar 2 mancaciosi la masa si acum regret acest lucru. S-a mancat mai mult de jumatate de paine dintr-o suflare, este excelenta, sotul e ardelean si a fost in extaz dupa painea copilariei lui (facuta de vecinii sasi).

    Cu siguranta va intra in repertoriul meu saptamanal. Data viitoare voi scoate insa vasul cu aburi dupa 25/30 min de copt, cred ca am un cuptor mai molcom si crusta nu e iesit crocanta, chiar daca s-a rumenit bine.
    Am mai incercat si alte retete de pe site, cele cu peste si galustele cu prune sunt repetate frecvent (chiar si mama mi-a cerut reteta de gomboti, a zis ca ies mai buni ca ai ei).
    Numai bine va doresc! Multumiri de la o gospodina incepatoare :)

    • lauralaurentiu spune:

      Ma bucur tare mult, Catalina, ca ai incercat painica si ca a avut atat de mult succes la tine acasa! Sa va fie de bine.

      Te astept cu mult drag sa incerci si alte retete, mai ales ca ai inregistrat deja succese cu ele. Stai pe aproape. :)

  27. Oniga Daniela spune:

    super tare reteta..felicitari!!
    tocmai am incercat si eu si mi-au iesit doua painite superbe!!!!!mor ce imi place !!..sunt f multumita de rezultate!!!!multam fain de reteta!!!
    singura mea modificare adusa retetei tale e ca ma pus jumatate cantitate de faina 00 si jumatate faina Manitoba si mi-a iesit super!!! mersi inca o data!!

  28. adina spune:

    superba , am facut aceasta reteta este minunata !

  29. Senni spune:

    Buna Laura. Revin cu impresii… Am congelat o paine. A doua ne-a tinut 3 zile, la fel de moale si proaspata. Azi am inceput sa mancam painea decongelata. Nu vad nicio diferenta in ceea ce priveste gustul si textura. Este o reteta dificil de ratat ( eu am utilizat faina pe care ai indicat-o), este foarte gustoasa, perfecta si in sandwich!
    Si pentru cei interesati, poate fi congelata fara probleme. Merita facuta in cantitate si congelata, nu se compara cu ceea ce poate fi cumparat sub aceeasi denumire in supermarket. Multumesc!

    • lauralaurentiu spune:

      Ma bucur sa aud vesti atat de bune! Asa e, painea e foarte gustoasa si e grozav ca e la fel de buna si dupa decongelare, asta ii va ajuta pe cei care vor sa o pastreze un timp mai indelungat. Sa va fie de bine, va mai astept cu drag.

  30. Senni spune:

    Buna Laura. Am facut painea cu indicatiile tale in ceea ce priveste faina. A iesit superba, ca si in pozele tale! O consistenta si un gust superb! Crezi ca pot congela o paine fara sa ii dauneze gustului si texturii? Ai incercat? Suntem doar doi si un catel… :))

    • lauralaurentiu spune:

      Buna, felicitari pentru reusita, ma bucur foarte mult si va doresc sa va fie de bine. Ar trebui sa mearga congelata, se va comporta ca orice alta paine, desi marturisesc ca eu nu am facut-o niciodata (congelarea).

  31. buna! eu intru de 3 ori pezi pe blog in cautarea de retete noi, vroiam sa va intreb dak zaharul brun poate fi inlocuit cu zahar normal_
    ?

  32. malina spune:

    Foarte buna painica! chiar daca am folosit faina normala, a crescut suficient si s-a mancat cat ai zice „paine” :)) o seara buna, muza mea! muah.

  33. aurel spune:

    Ma numesc Aurel Baciu, locuiesc in Spania de 9 ani,sunt din Buzau, in prezent fac cursul superior de bucatari, si pentru vineri am ca tema – fiind chef de partida la paine – sa fac o paine deosebita. Am ales aceasta reteta…daca voi avea succes voi vedea, oricum o sa revin. Voi folosi faina cu 3 zerouri din magazinul romanessc de aici, iar in loc de apa am sa incerc cu bere…Multumesc pentru ideea de baza. Va salut si va respect.

  34. nicol spune:

    Acum cateva ore m-am intors de la Bran, unde am mancat pentru prima oara paine cu cartofi si mi-a placut enorm, eu si asa sunt fan patiserie… E o paine foarte satioasa, cu un gust bun, bun de tot. Si acuma gata cu lauda, trebuie sa ma apuc de gatit :D . Salutari din Bucovina unde se coace o paine cel putin la fel!!! de buna :)))

  35. monicaiulia spune:

    foarte ,foarte buna painica, voi incerca si bagheta frantuzeasca, revin cu impresii

  36. Ruth17sm spune:

    Buna Laura,

    Scuze ca pun si eu intrebari care pt voi poate suna banal:D. Eu sunt la inceput cu gatitul si nu prea stiu sa fac multe mancari dar incerc. Si eu sunt din Australia(Vic) si nu stiu ce inseamna faina de tip BL 550….ii k daca pun oricare faina„normala„? Am facut si eu unele din mancaruri;e tale…sotul meu le iubeste si eu:) sunt foarte faine.

    Multumesc mul!

    • lauralaurentiu spune:

      Buna, Ruth. Dupa cum am afirmat undeva prin acest articol, eu am incerat painea asta si cu altfel de faina (una obisnuita, pentru paine) si mi-a reusit. Cu cea indicata in reteta obtii o textura ceva mai buna, dar painea va fi la fel de gustoasa cu orice faina. Spor!

      2012/6/6 Disqus

  37. Alinatrofin2009 spune:

    Buna Laura/
    Eu am gatit acel drob banatean minunat in aluat fraged, chiar de Paste. Am fost nerabdatoare pana in ultima clipa sa vad cum arata in final. Aspectul este formidabil, iar gustul mmmmm bun, bun. Acum descoperit o alta reteta banateana, cred, desi eu mi-s moldoveanca get-beget, anume pogacele cu jumari. Am unele acum proaspete si abia astept sa incerc reteta. N-o sa mai am emotii ca la drob pt am capatat incredere in indicatiile tale si nici nu ma dau usor batuta in bucatarie ( ma pricep oleaca bre! ). Tin sa te felicit pt rabdarea si talentul tau. Toate cele bune si gustoase de la Iasi!

  38. dana_radu23 spune:

    Aceasta este painea cu cartofi,facuta dupa aceasta reteta. Este a doua oara cand o fac si e delicioasa.Multumesc,pentru toate retetele minunate pe care ni le impartasesti.

  39. Foarte tare reteta acum ma apuc va spun cum a iesit in exact 2 ore :))

  40. dana_radu23 spune:

    Am facut si eu aceasta paine.Am folosit faina tip650 si am framantat cu mana.A iesit super buna.Sotul si baiatul meu au fost incantati.Multumim 

  41. Dorugutu spune:

    Faina BL 550 are echivalent in RO faina tip 550.

  42. Dorugutu spune:

    Faina BL 550 are echivalent in RO faina tip 550.

  43. Buna Laura..Ma numesc Madalin,am vazut retele tale ,pe care le ai postate si tin sa iti spun ca am preparat aceasta reteta de paine cu cartofi (fiind barbat ,imi place mult sa gatesc)..si mi-a iesit exact asa cum o descrii, cu toate ca ,cartofii ii  cantaresc la ochi ….este foarte buna si gustoasa…Eu sunt stabilit de 7 ani in spania cu familia si nu se compara painea de aici cu a noastra ,asa ca atunci cand am pofta si timp ma pun la framantat…iti multumim ca existi cu acest site….

    • lauralaurentiu spune:

      Madalin, sincere felicitari pentru painica reusita si sa va fie de bine! Ma bucur din tot sufletul ca fiind atat de departe ai reusit sa iti satisfaci dorul de o bucata de paine proaspata, asa ca acasa, urmand reteta mea. Te mai astept cu drag.

      2012/3/19 Disqus

  44. Mara spune:

    Laura draga, vreau sa fac si eu painea asta ca e prea lauadata dar nu inteleg, dupa ce se ruleaza jumatate de aluat,ce urmeaza, se ruleaza si cealata jumatate infainata pana la mijloc sau se lasa asa cum este, plana? Sper savezi intrebarea si sa-mi raspunzi. Multumesc anticipat.

    • lauralaurentiu spune:

      Se lasa asa cum e, Mara, uita-te la poze. O bucata se aduce deasupra celeilalte pana la mijloc, apoi se rastoarna cu fata in jos pe un prosop infainat si se lasa la crescut. Cand o pui la cuptor, o rastorni iarasi, sa fie cu parte cu care a stat pe prosop in sus. Succes, painea e… spectacol!
      2012/3/15 Disqus

      • Mara spune:

         Multumesc draga mea! Am pus cartofii la fiert. Am mare incredere in retetele si sfaturile tale. Te pup si iti doresc numai bine tie si intregii familii!

  45. Lori_renata spune:

    buna Laura  acuma am facut si eu painea cu cartofi si am o intrebare la cuptorul electric mai pun acel vas cu apa fiarta? 

  46. any spune:

    te felicit pentru retetele pe care le postezi sunt deosebite.tine-o tot asa

  47. orshy spune:

    am facut cea ma buna paine,datorita tie,multumesc…eu sunt ardeleanca si stau in moldova,mi-a fost foarte greu sa ma obisnuiesc fara painea noastra traditionala,dar acuma numai trebuie sa renunt la placerea de a manca o paine,sanatoasa,fara chimicale si enorm de gustoasa…multumesc :* :)

    • lauralaurentiu spune:

      Sa va fie de bine :), ma bucur mult ca va place aceasta reteta de paine. Si eu la randul meu ii sunt pe veci recunoscatoare lui Peter, cel care a postat reteta pe culinarro.

      2012/3/7 Disqus

      • Dinumax2012 spune:

        Buna seara,
        Si mie imi place painea cu cartofi, este f gustoasa, dar nu am incercat pana acum sa o fac acasa, in schimb am descoperit in cartier un magazin nou care aduce paine cu cartofi  zilnic din Covasna. Pot sa spun ca merg aproape zilnic sa cumpar

  48. VASY spune:

    Buna.Delicioasa.Am facut-o cu fulgi de cartofi.Pufoasa sI pana s-a terminat. MULTUMESC PT TOATE RETETELE TALE.

  49. Alice spune:

    acum e in cuptor painea mea.nu stiu de ce,poate in bucataria mea nu e foarte cald,dar mie nu prea mi-au crescut painicile…sper sa creasca la fel de frumos in cuptor,ca si ale tale,Laura!
       Iti dau de stire cand le scot din cuptor.

  50. Diana spune:

    Cam asa arata painea. Cu toate ca nu este tot atat de rumena si frumoasa, a fost absolut gustoasa.

    • lauralaurentiu spune:

      Diana, asta e o paine foarte gustoasa, in plus, se pastreaza mai multa vreme proaspata, ai observat? Cred ca gradul de rumenire depinde mult de cuptor, oricum, ti-au iesit tare faine, sa va fie de bine!

    • lauralaurentiu spune:

      Diana, asta e o paine foarte gustoasa, in plus, se pastreaza mai multa vreme proaspata, ai observat? Cred ca gradul de rumenire depinde mult de cuptor, oricum, ti-au iesit tare faine, sa va fie de bine!

  51. Diana spune:

    Foarte buna painea aceasta! Familia mea o iubeste, in special soacra mea :). Cu toate ca ale mele paini nu ies tot atat de aspectuoase ca ale dvs. :) Am totusi o intrebare: Daca fac painea la cuptorul electric, mai pot introduce recipientul cu apa?

  52. Emilia Nica spune:

    o paine fffgustoasa mai fac

  53. victor spune:

    Am fost cuminte si am respectat toti pasii. Au iesit doua paini extrem de fine, ff bune la gust. Efortul si timpul alocate se compenseaza din plin. O paine mai buna ca un cozonac!

  54. GEGEA MADALINA spune:

      BUNA PAINICA,E BATAIE   PE EA CAND O FAC, DRAGA LAURA,MULTUMESC DE LA TINE  AM INVATAT SA GATESC MULTE  BUNATATI .

  55. nadina73 spune:

    Laura ,paparea mea sincera .Cea mai buna paine ………….e este paine cu cartofi.Iti muluemsc din suflet pentru retetele minunate cu care ne incanti mereu,pup si o zi buna

  56. Gegea Fanica spune:

    FOARTE BUNA,DEJA NU MAI CUMPAR PAINE DIFERENTA E ULUITOARE,MULTUMESC DIN SUFLET .

  57. Elenaursus spune:

    Excelent ! Felicitări ! 

  58. mihaela spune:

    sper sa imi placa

  59. Sandra spune:

    am facut o paine deosebita..si asta datorita retetei tale…oricum i-ti multzumesc..si astept retete noi!

  60. Alina spune:

    Buna Laura   ma numesc Alina si sint din Australia  ma bucur sa dau de retetele tale si am sa incerc aceasta piine chiar azi impreuna cu dulceata de capsuni sper sa iese ,ce nu prea inteleg este partea cu intinderea piini deci o rulezi numai intro parte ci cealalta parte o lasi asa sa creasca scriemi te rog totodata sper sa gasesc faina care trebuie
    ,multumesc

  61. Silvia spune:

    Sunt Silvia, acum sunt in Michigan la copii mei pentru un timp si am gasit painea cu cartofi , am facut-o cu faina care am gasit-o aici si a iesit minunat . Vreau sa spun ca am respectat reteta cu strictete , are un gust foarte bun. Am facut cum ai zis si cu impaturatul aluatului, asa ceva nu am stiu pana acum dar este super.
       Urmaresc de mult cuina banateana a lui Laura si -ti multumesc Laura pentru retetele tale, Domnul sa te binecuvanteze pentru efortul tau de apune tot ce stii tu aici la indemana tuturor.
        As mai vrea sa fac gombotii cu prune mi se pare o reteta foarte buna vreau sa o incerc si o sa va spun cum mi-a reusit, dar de fapt ca toate celelalte bine.
      Eu aici nu pot manca painea asa ca fac tot la 2 zile si copiilor le place foarte mult, este tot timpul proaspata si fara amelioratori sau alti aditivi cum spunea si Elena din Australia.
        Succes Elena .
         Multumesc Laura , am mai facut si savarina de la tine si a iesit minunat, dar nu numai si alte retete.
      
         Domnul sa te tina cu sanatate.
        
      

    • Anonim spune:

      Silvia draga, ma bucur din suflet ca reusesti sa iti faci o bucurie cu retetele mele, aat tie cat si nepotilor si familiei tale. Sa va fie de bine si orice ai incrca, eu te astept cu mare interes cu impresii.

      2011/10/20 Disqus

  62. Yogyyogy73 spune:

    Am descoperit abia acum aceasta reteta. mi se pare OK. Am o intrebare? Unde gasesc faina tip BL 55o.

  63. Yogyyogy73 spune:

    Abia acum am descoperit site-ul si sunt incantata. am incercat reteta de paine de casa cu cartofi si a iesit deosebit de gustoasa

  64. Elenacontrea04 spune:

    Buna Laura,

    dupa ce am facut Chocolate cake dupa reteta ta si toata familia a fost incintata, ti-am studiat site-ul si am gasit aceasta reteta de paine cu cartofi pe care nu-mi amintesc sa o fi incarcat-o in Romania…am facut-o si fiul meu care are 16 ani a zis de acum incolo doar piine din asta sa-i fac :) Eu am inceput de vreo 6 luni sa fac piine acasa pt ca aici in Australia unde locuim,piinea pe care o gasesti la magazine este pline de tot felul de amelioratori etc si eu incerc sa gatesc cit mai sanatos, asa cum mincam acasa :)…Trebuie sa-ti mai fac un compliment: imi plac titlurile la multe din retetele tale; mi-au dat lacrimile cind am inceput sa gasesc unele retete pe care le-am gasit pe site ex: Tasche cu pegmez :) nu le-am mai mancat de cind eram copil si le facea bunica cind mergeam la ea in vacante (in jud Caras) :)
    Aud pe unii citeodata ca romanii nu au bucatarie :( o sa le recomand CUINA ta de acum inainte :)
    Mult succes in continuare

    • Anonim spune:

      Elena, iti multumesc mult pentru ca ma citesti, pentru ca ai curajul sa experimentezi retetele mele cu familia mea si pentru ca le apreciati. Sa va fie de bine painica, intr-adevar, fata de ce se gaseste in Australia la magazin, painea asta e net superioara, imi amijtesc ca eu am suferit de dorul painii de acasa in cele cateva luni petrecute la antipozi :). Ma bucur ca iti plac retetele cu „parfum banatean” :). Te mai astept cu drag!

  65. Elena_a spune:

    EXCELENTA!
    As fii mancat si una intreaga.A apreciat-o si copilul meu de 1 an si 3 luni:cand vede ca tai paine cere mereu:mh!mh!
    Sunteti extraordinara!Multumim pentru retete!

  66. marina spune:

    SPUNE-MI TE ROG VASUL CU APA RAMANE PE TOATA DURATA COACERII SAU DOAR PANA SE BAGA PAINEA LA COPT?MULTUMESC.

  67. lauralaurentiu spune:

    Laura draga, sa iti fie de bine, ma bucur ca ti-a placut reteta asta de paine de casa. Iese super fain, am vazut-o si pe a ta, e grozava! Si eu folosesc trucul cu "aburirea" cuptorului pentru coacerii painii, pun un vas marisor si cu suprafata larga (tava adanca) plin cu apa fierbinte in cuptorul rece, apoi il aprind, setandu-i temperatura corespunzatoare. Pana bag painea in cuptor, e destula "abureala" acolo, ca sa obtin o coaja crocanta! :))

  68. LauraAdamache spune:

    Laurel frumos sarut mana pentru reteta!! Dupa ce am vazut-o la tine o saptamana intrega m-am gandit la ea si ieri am facut-o in sfarsit. O nebunie a iesit!! Am postat-o la mine.
    Multumesc si pupici multi!!

  69. lauralaurentiu spune:

    Mari, sper sa iti fie de folos aceasta reteta de paine si sa o gasesti pe placul tau. E o paine faina, care se mentine multa vreme proaspata.

  70. Mari spune:

    Grozava painea cu cartofi!
    Facea si mama mea cand eram copil.
    Am copiat si eu reteta ieri, dar am uitat sa las un comentariu.
    Te sarut!

  71. cristina spune:

    Multumesc frumos pt lamuriri.
    Exact de taschele cu pegmez vorbeam (la noi le zice pirohi cu pegmez evident)…buuune.
    Astept sa mai inbogatesti sectiunea de traditionale ca tare bune mancaruri facem in Banat :)
    Te-am pupat,
    C

  72. lauralaurentiu spune:

    Liana10, eu am cumparat aceasta faina din Ungaria. Faina ungureasca am vazut si la Selgros, poate ai noroc si o gasesti. :)

  73. lauralaurentiu spune:

    Falvo, am citit si emailul tau, nu ma intereseaza propunerea.

  74. lauralaurentiu spune:

    Cristina, in general faina de paine care se comercializeaza in Romania este BL650. Cea tip 550 are o granulatie ceva mai mare. daca folosesti faina de paine (650) poate va trebui sa adaugi 1-2 linguri de faina in plus, in niciun caz mai mult. Fainurile cu granulatie mai mare au o capacitate sporita de absorbtie a lichidelor. In orice caz, pentru aceasta paine faina tip 650 (de paine) e mult mai potrivita decat 000 (de cozonaci, prajituri) pe care nu o recomand.

    Nu stiu ce-s pirohi cu gem, dar ar putea fi taschele cu pegmez, cauta la preparate traditionale :).

  75. lauralaurentiu spune:

    Bianca, pe blogul meu gasesti detule retete de paine de casa. Fa-ti curaj, nu se poate sa nu iti reuseasca!

  76. lauralaurentiu spune:

    Fuat Gencal, thank you very much.

  77. Liana10 spune:

    Excelenta painea!!! Notat reteta, trebuie sa o incerc si eu.Pana atunci fug sa caut faina ceruta.
    pupici

  78. Bianca spune:

    Super aceasta reteta Laura!!! Mi-ai facut pofta de o paine de casa:) Nu am facut niciodata.
    Poate ma voi incumeta odata.
    O saptamana frumoasa.

  79. Falvo spune:

    Buna ziua, dorim sa va facem o propunere comerciala! Daca sunteti interesat trimiteti un e-mail la office@falvorotarybids.ro.

  80. cristina spune:

    Buna Laura,
    Chiar ma tenteaza sa incerc reteta de paine singura pr e faina. Neavand acces la faina mentionata de tine ma intreb daca faina de paine (scrie ca-i buna si pt masina de paine) o fi suficient de buna?!?!?

    Felicitari pt bucatele din cuina, revazand la tine bucate din cuina bunicicii mele mi se face tare dor de copilarie…
    Pirohi (asa le-o zice) cu gem faci?;)

    Cu drag,
    C

  81. Fuat Gencal spune:

    Günaydın, ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE