Briose englezesti
Daca ar fi sa numesc micul dejun perfect, sigur ar fi ouale benedict care pe langa faptul ca arata spectaculos, sunt si nemaipomenit de fine si gustoase, cu unicul defect de a contine in mod clar cam multe calorii. Ei bine, pentru acest rasfat suprem e nevoie de celebrele english muffins, briosele englezesti pentru micul dejun. Inainte de a purcede la pregatirea in premiera absoluta a brioselor englezesti, am cercetat indelung pentru o reteta cat mai promitatoare. Am gasit una pe situl unui om despre care se spune ca ar fi unul dintre cei cinci din lume care stie secretul adevaratelor briose englezesti, Michael Ruhlman. Ma rog, prin publicarea retetei pe site sunt sigura ca numarul oamenilor pentru care briosele englezesti nu mai sunt un secret s-a inmultit, cu mine fac cel putin sase. Oricum, reteta a fost grozava, cel putin pentru gustul meu, mi-au iesit niste briose nu doar pufoase, ci si tare bune la gust.01:4000:3002:1010 portiimediuIngredienteBriose englezesti:
- 60 de grame de unt
- 1 lingura de zahar
- 450 ml. de lapte
- 20 de grame de drojdie proaspata (sau 7 grame uscata)
- 1 ou
- 450 de grame de faina
- 1, 1/2 lingurite de sare
- optional: 1 lingurita de praf de copt
- faina de porumb pt. presarat
Preparare Briose englezesti:Untul moale si zaharul se freaca intr-un castronel pana la obtinerea unei creme omogene (poza 1). Se adauga drojdia (poza 2) si se incorporeaza si ea in crema de unt, omogenizand bine. Separat, se bate oul intre cu furculita si se adauga putin cate putin in mixtura cu unt si drojdie (poza 3), amestecand pana ce se omogenizeaza. Se adauga lapte caldut (maximum 38-40 de grade) si se omogenizeaza. Aceasta maia se acopera cu folie alimentara si se lasa in repaus intr-un loc caldut timp de 15-20 de minute, pana cand se umple de basici la suprafata.Se amesteca uniform faina cu praful de copt si sarea, bineinteles, daca decideti sa folositi si praful de copt, asta e la aprecierea voastra, Ruhlman a facut-o, l-am crezut pe cuvant si am folosit si eu si am fost multumita de rezultate, unii cititori, insa, s-au simtit vexati de adaugarea nevinovatului ingredient (poza 1). Peste faina se toarna maiaua si se incepe sa se amestece energic cu un facalet, asta in cazul in care nu framantati la robot (poza 2). Nu recomand sa se framante aluatul cu mana, are o consistenta ciudata, mai apropiata de a aluatului de clatite decat a unui aluat obisnuit, dar amestecand energic, repet, cu un facalet, se pot obtine rezultate bune. Aluatul este gata cand e foarte neted si matasos, fara niciun fel de cocoloase iar deasupra incep sa apara primele basici (poza 3). Se acopera castronul cu folie alimentara si se lasa intr-un loc caldut 1-1,1/2 ore, pana cand aluatul isi dubleaza volumul (poza 4).Briosele englezesti se coc intr-o tigaie cu peretii grosi, preferabil de fonta, presarata cu faina de porumb. Se pot turna pur si simplu in tigaie, intr-o asa zisa forma libera, sau se poate turna aluatul in interiorul unor inele de tabla de dimensiune potrivita, pentru o forma perfect circulara. Aici, Michael Rulman mi-a mai dat o idee care mie, una, mi s-a parut foarte ingenioasa, si anume sa-mi confectionez aceste inele din conserve taiate pe ambele fete, dar din nou, aceeasi cititori au avut ceva de comentat, si anume ca metalul conservelor ar contine un anume ceva cancerigen, de aceea voi puteti sa le coaceti in ce forma veti dori si, desemenea, sa nu mai puneti gura pe vreun pateu sau orice aliment din conserva in viata voastra :P. Eu nu ma alarmez asa de usor. :)Cu inele sau fara, se incinge tigaia bine, apoi se reduce focul putin sub mediu. Se presara malai pe suprafata tigaii, daca se folosesc inele, se ung bine cu unt si se toarna cate un polonic pe 3/4 plin cu aluat in interiorul fiecaruia sau, daca nu se foloseste nicio forma, se toarna pur si simplu aluatul in tigaie, dandu-i o forma cat de cat rotunda cu dosul unei linguri si presarand cu malai si pe partea expusa.Briosele englezesti se coc timp de 7 minute pe o parte apoi se intorc pe cealalta si se coc in continuare.Nu puteam sa nu-mi aduc o contributie la aceasta reteta, inovatia mea consta in adaugarea capacului pe tigaie dupa ce se intorc briosele de pe o parte pe cealalta, vor fi gata mai repede (6, poate 7 minute, dar nu pana la 10, cum se recomanda in reteta originala) si se vor evita suprafetele prea brune.Asa de frumos mirosea in bucatarie in timp ce le coceam, ca inte doua sarje nu m-am putut rabda sa nu o rup o briosa in doua si sa nu o gust.Pe langa faptul ca e atat de pufoasa si aerata pe cum se vede, are un gust subtil de unt, de paine proaspata… nebunie!Briosele bine coapte se racesc pe un gratar si se pastreaza in punga de plastic pana la o saptamana. Inainte de micul dejun se taie in doua pe latime si se prajesc usor in toaster sau pe gratar/plita.
Sunt minunate atat ca baza a celebrelor oua benedict, dar si cu unt si un pic de gem sau in compozitia oricarui sandvis.
Edit: Reteta asta se pare ca a devenit foarte controversata. Bine, fiecare e liber sa faca asa cum vrea, sa o reinterpreteze, sa pregateasca aluatul doar cu drojdie sau numai cu praf de copt (un fel de soda bread) sau, si mai sigur, sa cumpere painicile de la brutarie :P. Eu am incercat-o si parerea mea e favorabila. Au fost cu mult, dar cu mult mai bune decat cele care mi s-au servit in Anglia, la micul dejun.
Lasă un răspuns