Paine de secara – reteta simpla
In articolul care urmeaza va prezint o reteta de paine de secara simpla, accesibila chiar si acelora care nu au mai facut niciodata o paine de casa. O reteta de paine de secara care imi place mult, fiind si pe gustul celorlalti membri ai familiei mele, de fapt, cam oricine a gustat-o a declarat-o perfecta, o gasiti aici. Cu un click pe link, veti descoperi o paine fabuloasa, pe care v-o recomand daca aveti timp, pentru ca prepararea ei dureaza ceva timp. Daca, insa, sunteti mai grabiti, incercati reteta care urmeaza mai jos. In simplitatea ei, painea asta o sa va surprinda prin gustul foarte placut pe care il are.
Ingrediente paine de secara – reteta simpla
- 350 de grame de faina integrala de secara
- 450 de grame de faina alba pentru paine (tip 550 sau 650)
- 480 de ml. de apa calda (40 de grade Celsius)
- 15 de grame de drojdie proaspata sau 4 grame de drojdie uscata
- 2 linguri rase cu zahar brun
- 2 linguri de otet balsamic
- 1 lingura rasa de sare grunjoasa
- 5 linguri de ulei de masline extravirgin
- 1 lingura rasa de chimen pudra
- optional: seminte dupa placul fiecaruia, eu am pus (de asta data) 2 linguri de seminte de in, alteori nu am pus nimic
- in plus, 2 linguri de faina de secara pentru presarat
Preparare paine de secara simpla
Intr-o cana, se freaca drojdia cu zaharul pana se lichefiaza. Se adauga 2-3 linguri de apa calda si se presara cu 1 lingura de faina alba (din cantitatea totala de faina). Se aseaza cana intr-un loc caldut si se asteapta sa se umple cu bulbuci.
Daca se pregateste aluatul la masina de paine sau robot, se toarna apa, uleiul si otetul in masina, se adauga sarea, apoi amestecul de fainuri cu chimen macinat. La final, se adauga drojdia activata si se framanta aluatul (programul pentru framantare al masinii mele este de 15 minute). Semintele – daca le puneti – se adauga catre sfarsitul duratei de framantat.
Daca se framanta la mana, se toarna fainurile intr-un castron si se amesteca cu sarea si chimenul. Se face loc la mijloc si se adauga drojdia activata. Se adauga cate putin din apa calda in care s-a amestecat otetul balsamic si se framanta energic. Dupa ce se formeaza aluatul, se adauga si uleiul. Se lucreaza pana cand se obtine un aluat neted, dar care va fi oricum mai lipicios decat unul facut cu faina de grau. Catre sfarsitul framantarii se adauga semintele (daca se doreste sa se puna).
Aluatul framantat se presara cu putina faina si se aseaza intr-un vas presarat cu faina si el.
Aluatul se aseaza intr-un loc ferit de curent si se asteapta sa creasca pana isi dubleaza volumul.
Aluatul crescut se rastoarna pe planul de lucru uns cu o pelicula fina de ulei si se imparte in doua bucati egale.
Fiecare bucata se modeleaza cu grija, dandu-i o forma fusiforma. Nu recomand sa se intinda aluatul si apoi sa se ruleze, ci sa se modeleze prin rasucire pe planul de lucru.
Suprafata painilor se umezeste cu o pensula inmuiata in apa calduta.
Painile se presara cu faina de secara, rasucindu-se ca sa se imbrace pe toate partile.
Se aseaza painile in tava (eu folosesc la orice hartia de copt) si se cresteaza pe lungimea fiecareia, cu un cutit foarte bine ascutit, o taietura adanca de 1-1,5 cm.
Painile astfel formate se aseaza la loc caldut. Se lasa sa creasca pana cand taietura se deschide si are o latime de 3 cm. Nu le lasati mai mult. Se incinge cuptorul la 220°C, iar partea de aluat din interiorul taieturii se umezeste din nou cu apa calduta (nu si partea pudrata cu faina).
Imediat ce cuptorul s-a incins, se dau painile la copt. Deodata cu painea, se pune in partea inferioara a cuptorului o tavita cu apa fierbinte. Temperatura se reduce dupa 10 minute pana la 190°C. Tot acum se scoate – cu multa grija – si tavita cu apa.
Painile se coc timp de 30-35 de minute, pana cand partea taiata se rumeneste iar painea ciocanita cu degetul pe fund scoate un sunet a gol. Se racesc painile coapte pe un gratar. Se feliaza apoi foarte frumos. Aceasta paine de secara simpla nu e deloc sfaramicioasa, nici umeda, grea. Se mananca alaturi de orice va e pe plac. Merge si cu mancare, dar si cu miere de albine, de exemplu.
O sa va placa sigur, aceasta paine de secara simpla este, de fapt, foarte gustoasa!
Lasă un răspuns