Pâine simplă de casă – cea mai ușoară rețetă
Pâine simplă de casă – cea mai ușoară rețetă, lista de ingrediente la gram și modul de preparare explicat pas cu pas cu imagini. Cea mai simplă rețetă de pâine, perfectă și pentru începători.
Ani și luni de zile am avut o permanentă problemă cu pâinea. Ceea ce găsim prin comerț, în proximitate mai ales, nu prea ne mulțumește. Pe de altă parte, eu chiar nu mai fac față să fac și pâine, cu toate că-mi place foarte, foarte mult, pentru că blogul îmi consumă aproape tot timpul pe care-l am. Din păcate, nici măcar nu mă refer la gătit, ceea ce e partea plăcută, ci la munca de editare, buchiseala la calculator fără de care un blog atât de mare nu are cum să existe.
ALTE REȚETE DE PÂINE DE CASĂ
Rezolvarea a venit de unde nici nu credeam c-ar fi posibil, adică de la Vukomir. M-a tot bătut la cap să mă gândesc la o rețetă de pâine simplă de casă, dar atât de simplă, încât s-o poată face și el. Multă vreme nu l-am luat în serios, dar într-o zi s-a prezentat acasă cu un bax întreg de făină pentru pâine, pregătit de fapte mari. Și mi-am zis să-ncerc. Am scris atunci o rețetă de pâine cu lista de ingrediente la gram și un mod de preparare cât de clar am putut. Am fixat-o pe frigider cu doi magneți și, de atunci, omul meu chiar face pâine! O pâine care nu e cea mai sofisticată, dar e o pâine cinstită, fără aditivi, fără zahăr și fără grăsimi inutile. O pâine pe care o mâncăm în fiecare zi.
Pe blogul acesta veți găsi destule rețete de pâine de casă mai sofisticate, mai pentru cunoscători. Mai ”hipsterești”, cum zice Vukomir. Dacă, însă, ești începător și vrei o pâine simplă și cinstită, zic eu că rețeta care urmează mai jos merită urmată în detaliu.
Ingrediente pâine simplă de casă
pentru 2 pâini a câte 750-760 gr.
- 1 kilogram de făină pentru pâine (tip BL 550 sau tip 650 – alegeți o făină cu minimum 9,5% conținut de proteină) + 1 lingură cu vârf de făină în plus, pentru presărat
- 650 – 700 ml. apă
- 20 de grame de sare fină
- 14 grame drojdie uscată
Mod de preparare pâine simplă de casă
Adaptarea ingredientelor
Această pâine de casă, după cum am spus deja, este chiar cea mai simplă posibil. Rețeta a fost concepută ca s-o poată face un începător, și nu unul foarte îndemânatic. Dacă o faceți cu exact ingredientele de mai sus, așadar, vă va reuși sigur și vouă, chiar dacă experiența voastră în domeniul panificației artizanale este zero.
Cu toate acestea, după ce repetați rețeta de câteva ori și observați că vă reușește, poate veți dori anumite schimbări.
A. Puteți înlocui 30% din cantitatea de făină recomandată pentru rețeta de pâine simplă de casă (adică 330 de grame) cu făină integrală. Atenție, făină integrală, nu așa numita ”făină neagră”, care e doar o păcăleală. Dacă veți folosi făina integrală, va fi nevoie să măriți cantitatea de apă cu 50 – 80 ml.
B. Puteți adăuga în aluatul de pâine simplă până la 100 de grame de semințe. Se potrivesc semințele de floarea soarelui, de dovleac, de in etc. Atenție, NU adăugați pur și simplu semințele în aluat, pentru că pâinea va ieși uscată și sfărâmicioasă! Semințele folosite pentru pâine se hidratează peste noapte, în apă rece. După ce și-au tras apă din belșug, se scurg și se pot adăuga în aluat, în ultima parte a frământării.
C. Pentru această pâine simplă, puteți înlocui drojdia uscată cu drojdie proaspătă. Nu vă recomand să folosiți echivalentul a 14 grame de drojdie uscată, de 40-50 de grame de drojdie, ci doar 20-25 (un cubuleț). Amestecați drojdia cu 1 lingură de făină și aproximativ 100 ml. de apă călduță (din cantitatea totală recomandată). Lăsați într-un loc călduț cam 15 minute, cât să facă bulbuci. Adăugați amestecul de drojdie activată în făina amestecată cu sarea, urmat fiind de apa călduță. Atenție, dacă în 15 minute drojdia nu face bulbuci, NU o folosiți pentru pâine, e veche și nu va crește aluatul!
Prepararea aluatului
1. Cernem făina într-un castron încăpător (al mixerului). Adăugăm sarea cântărită. Să știți că e o regulă, sarea trebuie să reprezinte 2% din cantitatea de făină recomandată pentru pâine. Adăugăm și drojdia uscată și omogenizăm ingredientele uscate.
2. Adăugăm 650 de ml. de apă călduță. Unele făinuri au o capacitate de absorbție mai mare și e posibil să fie nevoie să adăugăm cu vreo 50 ml. de apă în plus în aluatul de pâine simplă. De asta ne vom da seama în timpul frământării.
3. Amestecăm făina cu apa, cu mixerul la care am atașat accesoriul în formă de cârlig sau cu o lingură mare de lemn.
4. Frământăm aluatul cam 7-8 minute cu mixerul, respectiv vreo 15 minute cu mâna. Dacă aluatul e prea vârtos, adăugăm treptat restul de 50 ml. de apă călduță. De obicei nu e nevoie de atât, 1-2 linguri de apă sunt suficiente, de aceea o și adăugăm treptat.
5. În final, aluatul trebuie să fie neted, plăcut la atingere și să se desprindă de pe pereții castronului. Ungem un castron curat cu o picătură de ulei. Modelăm aluatul pentru a noastră pâine simplă într-o bilă și-l punem în castron. Acoperim castronul cu folie alimentară și-l așezăm într-un loc călduț. Cam într-o oră, dacă e cald, aluatul va crește și-și va dubla volumul.
Împărțirea aluatului
6. Când aluatul a crescut, ”Învățăcelul” meu de acasă încă mă cheamă în ajutor. Nu prea se descurcă cu modelarea pâinii. Nu e o mare problemă, însă, dacă nu aveți cine știe ce pretenții. Această pâine simplă de casă oricum va crește și va fi foarte gustoasă, chiar dacă la început va ieși cam strâmbă. Așadar, iată în imaginea de mai jos aluatul crescut, aproape a umplut castronul.
7. Pe suprafața vizibilă a aluatului de pâine simplă, gata crescut, presărăm 1 lingură cu vârf de făină. Batem ușor, ușor cu palma și făina se va împrăștia până la margine. Folosim o racletă flexibilă ca să desprindem aluatul de castron, de jur împrejur. Atunci când băgăm racleta între aluat și castron, va pătrunde și făina presărată, așa că nu se va mai lipi.
8. Răsturnăm aluatul de pâine simplă pe planul de lucru, dintr-o singură mișcare. În contact planul de lucru va veni partea presărată cu făină, deci nu se va lipi și nici nu va fi nevoie de făină în plus. Se vede deja în secțiunea aluatului ce frumos a crescut și câte bule de aer are.
Modelarea pâinii și dospirea a doua
9. Împărțim aluatul în două, cu un tăietor special de patiserie/panificație sau, în lipsă, cu un cuțit. Vom obține două bucăți de aluat, pentru două pâini mari, care după coacere vor cântări peste 750 gr. Ar fi exagerat să facem o singură pâine din toată cantitatea de aluat și ar fi și mai complicat de copt, iar noi ne ferim de complicații, căci am purces să facem o pâine simplă.
10. Partea vizibilă a celor două bucăți de aluat este umedă și lipicioasă iar partea în contact cu planul de lucru este înfăinată. Scopul nostru este să rulăm aluatul de pâine simplă în așa fel încât partea umedă și lipicioasă să ajungă la mijloc, să nu o mai vedem. Modelăm pe rând, așadar, fiecare bucată de aluat, formând doi cilindri îndesați și sigilăm bine lipitura, rulându-i puțin pe masă.
10. După preferință, această pâine simplă de casă se poate coace liber sau în formă. Pentru prima variantă, pur și simplu așezăm cele două franzele formate, cu lipitura în jos, într-o tavă așternută cu hârtie de copt. Noi preferăm să le coacem în forme, așa că fiecare bucată modelată ajunge într-o formă cu dimensiunile 25*11*8 cm, unsă cu ulei sau căptușită cu hârtie de copt. În oricare situație, pâinile modelate se acoperă cu un șervet gros de bucătărie și se lasă să mai crească timp de 30 de minute. Între timp, pornim cuptorul și-l fixăm la 230°C, căldură de sus și de jos. Dacă am optat pentru pâinea coaptă liber, în tavă, înainte s-o dăm la copt trebuie să o crestăm cu un cuțit foarte bine ascuțit sau o lamă.
Coacerea pâinii
11. În primele 15 minute de coacere, orice pâine are nevoie de o temperatură înaltă ca să crească. În același timp, are nevoie și de abur, care poate proveni din două surse:
- Dacă aveți un cuptor cu abur, e cel mai simplu, setați un program adecvat (50% abur e OK)
- Dacă nu aveți un cuptor cu abur, pregătiți o crăticioară/tăviță cu apă clocotită. În momentul în care dați pâinea la cuptor, așezați pe fundul cuptorului și tăvița cu apă, care va forma aburi.
Așadar, dăm a noastră pâine de casă la copt în cuptorul preîncins la 230°C, la o înălțime medie, neapărat cu aport de aburi. După 15 minute, temperatura se reduce la 200°C iar aburii se opresc/se îndepărtează tăvița (grijă mare să nu vă opăriți!). Căldura trebuie să vină de jos și de sus și nu este nevoie de ventilație pentru coacerea pâinii. Dacă nu aveți cum să opriți ventilația, trebuie să știți că pâinea oricum va ieși OK, doar că avea avea o coajă mai groasă. Ca să vă dați seama dacă este gata, nu vă este de ajutor să înțepați pâinea cu scobitoarea, e un non-sens. Pâinea coaptă are coaja brun-aurie și, ciocănită ușor pe fund, va suna a gol. Pentru o probă mai riguroasă, pâinea coaptă are temperatura internă de 95-96°C. Odată coapte, pâinile se lasă pe un grătar, să se răcească bine înainte de a fi feliate.
Respectând rețeta descrisă de mai sus și toate recomandările, iese o pâine simplă și frumoasă, care se feliază fără multe firmituri și se păstrează perfect 5 zile, învelită într-un ștergar curat de bumbac și pusă în lădița de lemn pentru pâine. Poate se păstrează și mai mult, la noi s-a epuizat de fiecare dată după 5 zile. Să vă fie de folos!
Toate rețetele de pâine de pe blog le găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Lasă un răspuns