Chifle pufoase cu lapte, din aluat fără frământare, rețetă video
Chifle pufoase cu lapte, din aluat fără frământare, rețetă video foarte ușor de preparat și cu un rezultat uluitor. Cele mai pufoase și mai moi chifle, nu necesită frământare, află cum se fac urmărind rețeta video de mai jos!
Cred că sunt foarte puțini aceia care rezistă parfumului unor chifle pufoase, proaspăt scoase din cuptor. Nici că-mi pot imagina un start mai bun al unei zile, mai ales în weekend, moment numai bun să ne răsfățăm familia! Rețeta de chifle pufoase cu lapte, pe care v-o propun în cele ce urmează, e atât de ușor de făcut, însă, încât o putem repeta aproape în fiecare zi, dacă ne dorim. Sunt niște chifle fără frământare, care ies ușoare ca pana, foarte gustoase și mai ales foarte, foarte pufoase.
Am repetat de câteva ori rețeta asta de chifle pufoase fără frământare, în ultima vreme. A avut un asemenea succes, încât a devenit în scurt timp una dintre preferatele familiei. Și, evident, ai mei chiar au de unde să aleagă, pentru că le fac tot felul de chifle și de pâinici. Până nu demult, în topul cererilor erau lipiile bosniece, a căror rețetă o găsești cu un click pe poza de mai jos.
Aproape de fiecare dată când le făceam hamburgeri sau alte sandwich-uri, mi se cereau chiflele cu unt – click pe următoarea imagine pentru rețetă.
În fine, alte rețete de chifle poți găsi cu o simplă căutare pe blogul meu dar n-aș vrea să închei fără să îți recomand, totuși, rețeta pe care o găsești tot așa, cu un click pe poza de mai jos, cea de chifle pufoase cu cartofi. Ies senzaționale și acestea și se păstrează bine vreme îndelungată.
Revin la rețeta de azi.
Inspirația mea a fost o rețetă pe care am descoperit-o pe Youtube, pe canalul Savor Easy. Am modificat rețeta, într-o oarecare măsură, și zic eu că am făcut-o încă și mai ușor de pus în practică și cel puțin la fel de gustoasă. Găsești rețeta în format video, imediat după lista de ingrediente, iar către finalul articolului ai și modul de preparare în format text, cu multe sfaturi care ar putea fi utile.
Ingrediente chifle pufoase cu lapte, din aluat fără frământare, rețetă video
- 400 de grame de făină albă, tip 650 (de panificație), cu minimum 11% conținut de proteină
- 250 de mililitri de lapte
- 12 grame (½ de pachețel) de drojdie proaspătă sau ½ de pachețel de drojdie uscată
- 1 ou întreg + ou bătut pentru finisarea chiflelor la final
- 30 de grame de miere
- 8 grame de sare
- 40 de mililitri de ulei
- 30 de grame de unt topit pentru finisat
- în plus: amidon alimentar din porumb sau făină, pentru presărat planul de lucru
Mod de preparare – rețeta video
Mod de preparare – rețeta de chifle pufoase cu lapte, fără frământare, în format text, printabil
Prepararea aluatului
1. Într-un castron încăpător, toarnă laptele călduț, ca pentru pâine. Sfărâmă drojdia (dacă folosești din cea proaspătă) deasupra laptelui. Dacă folosești drojdie uscată, presar-o, pur și simplu. Omogenizează bine cu un tel în formă de pară, să se dizolve drojdia în lapte.
2. Adaugă mierea, ușor încălzită, să se dizolve mai ușor. Mierea poate să se înlocuiască și cu 1 lingură bună de zahăr, dacă preferi sau îți este mai la îndemână. Omogenizează și adaugă oul întreg. Amestecă bine cu telul, până ce oul este perfect încorporat, apoi adaugă uleiul. Omogenizează din nou și, în final, adaugă sarea.
MAI MULTE REȚETE DE PÂINE DE CASĂ – CLICK PE POZA DE MAI JOS!
3. După ce s-au omogenizat ingredientele, adaugă făina, toată deodată. Am indicat să folosești făină cu minimum 11% conținut de proteine, acesta este specificat pe ambalajul făinurilor din comerț. Amestecă pur și simplu în castron, cu lingura de lemn, până când nu mai vezi urme de făină uscată. Adună și făina care aderă de castron și încorporeaz-o în aluat. În final, curăță lingura de lemn de aluat și acoperă castronul cu folie de plastic. Lasă aluatul timp de 30 de minute la temperatura bucătăriei.
Timp de repaos
4. După o jumătate de oră, folosind o racletă sau o spatulă flexibilă, împăturește aluatul în castron. Pur și simplu se ridică aluatul de la bază deasupra, până la obținerea unei aproximative bile din aluat. Acoperă din nou aluatul cu folie și dă-l la frigider pentru 8-10 ore.
Porționare aluat și modelare chifle
5. După trecerea timpului de odihnă, presară aluatul – care va fi crescut destul de mult – cu făină sau amidon alimentar. Eu folosesc amidon din porumb, pentru că mi se pare mai eficient în a preveni lipirea aluaturilor dospite de suprafețe. Apasă bine cu pumnii aluatul în castron (degazează-l), apoi răstoarnă-l pe planul de lucru.
6. Modelează aluatul într-un cilindru bine tensionat, cu grosime uniformă. Împarte aluatul în 12 bucăți de aluat egale.
7. Modelează bile de aluat (vezi procedeul în rețeta video de mai sus). Acoperă bilele de aluat cu un șervet gros de bucătărie și lasă-le în repaos timp de 30 de minute.
8. După jumătate de oră, aplatizează cu palma fiecare bilă de aluat, pe rând, și repetă procesul de modelare.
Finisare și coacere
9. După a doua modelare, pune chiflele formate într-o tavă cu dimensiunea de 30 x 20 de centimetri. Unge-le pe deasupra și lateral, folosind o pensulă moale, cu unt topit. Acoperă tava cu un șervet gros și lasă chiflele să crească, într-un loc călduț, cam 30 de minute. În acest timp, ar trebui să își dubleze volumul.
10. Cât timp chiflele cresc în tavă, pornește cuptorul și fixează-l la 180°C, ventilat sau 190°C, static.
11. După ce cuptorul s-a încins și chiflele au crescut frumos, unge-le cu ou bătut, folosind o pensulă moale.
12. Coace chiflele în cuptorul preîncins la 180°C, ventilat sau 190°C, static, la o înălțime medie, timp de 25-30 de minute. În final, trebuie să fie rumene și bine crescute iar când sunt apăsate cu degetul, să revină imediat înapoi.
Servire
13. Unge chiflele coapte, cât sunt fierbinți, cu untul topit rămas, care va pătrunde în coajă, le va da luciu și gust bun. Lasă chiflele să se răcească bine apoi bucură-te în voie de gustul și textura lor minunat de pufoasă.
Să îți fie de folos!
Lasă un răspuns