
Paine pufoasa de secara





In urma cu vreo doi ani am mai publicat o reteta de paine de secara care, conform exigentelor mele de pe atunci, mi se parea foarte buna. Dar cum omul cat traieste invata si direct proportional cu informatiile ii cresc si pretentiile, acea paine simpla de secara a disparut de pe lista preferintelor familiei mele, deja obisnuita cu texturi mai fine si gust mai bogat. Totusi, dorinta de a reintroduce in dieta noastra o paine de secara a ramas.
Aceasta cereala contine mai multe proteine, fosfor, fier si potasiu decat graul. Pe deasupra, mai contine si zinc, cupru si seleniu, cu rol important in mentinerea unei bune imunitati, este in acelasi timp o excelenta surse de fibre si… as putea continua la nesfarsit vorbind despre beneficiile pe care secara le poate aduce sanatatii, dar motivul principal pentru care painea de secara ajunge pe masa noastra cel putin o data pe saptamana, de obicei mai frecvent, este ca pur si simplu ne place.
Asadar, am pus mana si-am cautat o reteta care sa ne permita sa ne bucuram de tot acest aport de sanatate si in plus de o textura a painii pe placul nostru. Si am gasit! As putea spune despre reteta de paine de secara pe care o sa v-o prezint azi ca e cea mai buna paine din cate am facut vreodata.
Are o coaja subtire si fina, miezul foarte, foarte pufos si aerat, gustul superb! Singurul (mic) dezavantaj ar fi timpul de asteptare, pentru ca e nevoie de 24 de ore bune ca sa ne putem bucura de o asemenea paine. Nu, nu e deloc mai greu de facut decat orice alta paine, as zice ca necesita chiar mai putina munca (nici framantata nu trebuie), dar timpul de asteptare e lung… Si totusi, eu zic ca merita pe deplin. Cu putina planificare, painea asta minunata poate ajunge pe masa noastra in fiecare zi.
Ingrediente Paine Pufoasa De Secara:
- 245 de grame de faina de secara (eu am folosit faina Pirifan tip 1150)
- 245 de grame de faina alba tip 650 (am folosit faina ambalata sub brandul Kaufland, pana acuma nu m-a dezamagit)
- 12 grame de drojdie proaspata (sau 4 grame de dojdie deshidratata sau, cel mai bine, 75 de grame de maia naturala, drojdie salbatica)
- 400 de ml. de apa (de preferinta apa plata)
- 40 de grame de melasa (daca nu aveti, inlocuiti cu 1 lingura de zahar brun si adaugati 2 linguri de apa in plus)
- 12 grame de sare
- optional: seminte intregi sau macinate de chimen, anason, anason stelat, eu am folosit cate 1/2 de lingurita de chimen si anason, macinate ambele
- in plus: faina pentru presarat
Preparare Paine Pufoasa De Secara
Alegeti un moment al zilei in care sa incepeti facerea acestei paini in asa fel incat, a doua zi, aproximativ la aceeasi ora, sa va puteti permite sa o dati la cuptor.
Daca nu aveti melasa, asa cum am specificat in lista ingredientelor, puteti sa o inlocuiti cu 1 lingura de zahar brun. Painea va pierde cate ceva din aroma si mai ales nu va mai avea aceeasi culoare superba. Melasa este disponibila la multe magazine naturiste online.
Prima zi
1. Intr-un castron incapator (unul in care painea sa aiba loc sa creasca) se pun ambele tipuri de faina, sarea si semintele (daca folositi). Melasa se dizolva in apa calduta (in plan secund).
2. Se dizolva drojdia in apa cu melasa si se lasa cateva minute la temperatura bucatariei, cat sa se formeze la suprafata o spuma. Daca nu se formeaza aceasta spuma in cel mult 10 minute, puteti sa incepeti de la inceput cu o alta drojdie (poza 1).
3. Se amesteca cele doua tipuri de faina cu sarea si semintele. Se toarna apa cu drojdia si melasa, amestecand cu o lingura de lemn. Se amesteca doar 1-2 minute, cat sa nu fie in castron mari portiuni cu faina neatinsa de lichid (poza 2), apoi se acopera cu un servet si se lasa la temperatura bucatariei 15 minute.
4. Dupa trecerea timpului, se amesteca din nou cu lingura de lemn compozitia din castron. Se lasa deoparte inca 15 minute.
5. Se repeta amestecarea timp de 1-2 minute apoi se infoliaza castronul cu folie de plastic si se da la frigider (poza 3).
Castronul se lasa in frigider pana seara, inainte de culcare. Chiar inainte sa ne retragem la somn, scoatem castronul din frigider. Il asezam intr-un loc cu o temperatura constanta, in jur de 20-21 de grade.
A doua zi
1. A doua zi dimineata, aluatul trebuie sa fi umplut castronul si sa fie plin de bulbuci de aer (poza 1).
Modelare (fold-up)
2. Se presara bine planul de lucru cu faina. Sa fie faina cat de multa, aluaturile cu faina de secara sunt foarte lipicioase. Aluatul din castron se rastoarna pe suprafata de lucru (poza 2).
3. Cu mainile infainate se preseaza usor aluatul pe planul de lucru, pana la obtinerea unei forme rectangulare (poza 3).
4. Se imparte vizual aluatul in 3. Una dintre laturile dreptunghiului se aduce catre mijloc, acoperind treimea din mijloc. Latura opusa se aduce deasupra, acoperindu-le pe ambele (poza 4).
5. Dreptunghiul ingust si lung rezultat se pliaza si el in 3, pe latura lunga, aducand laturile scurte catre mijloc una deasupra celeilalte (poza 5).
Se rastoarna aluatul astfel impachetat cu partea care a fost pe planul de lucru in sus. Se modeleaza intr-o forma rotunda sau ovala, dupa preferinta, rotindu-se pe planul de lucru.
Se acopera painea cu un servet si se lasa 30 de minute in repaos pe pe planul de lucru.
Paine de secara – dospire finala
Dupa trecerea acestui timp, painea va beneficia de cresterea finala. Se presara cu faina din abundenta un servet de bucatarie curat. Se asterne servetul intr-un cosulet potrivit ca marime, rotund sau oval, dupa forma in care ati modelat painea (sau un bol). Daca aveti un banneton ignorati, va rog, aceasta explicatie, folositi-l pe acela. Painea se aseaza in cosulet, deasupra servetului infainat, cu partea care a fost in sus la baza (se rastoarna).
Se acopera cu un alt servet si e bine sa se bage cu totul intr-o punga de plastic, ca sa nu se usuce. Se mai lasa la crescut timp de o ora.
Paine de secara – coacere
Dupa ce trec 45 de minute din timpul total de crestere se aprinde cuptorul. Se fixeaza la 250 de grade. La baza se aseaza o craticioara cu 600 ml.-1 litru de apa clocotita.
Cand in cuptor s-a atins temperatura ceruta (majoritatea cuptoarelor moderne au un indicator), painea se rastoarna dintr-o singura miscare in tava acoperita cu hartie de copt umezita si stoarsa bine. Umezim hartia , pentru ca e foarte fierbinte cuptorul si hartia se va arde usor.
O alta modalitate de coacere ar fi intr-un vas ceramic cu capac, foarte bine incins. M-am temut ca, daca le incing pe ale mele, goale fiind, la o asemenea temperatura, ar putea crapa. In fine, painea iese grozava si in tava de la aragaz, dar am in plan sa achizitionez o placa ceramica in viitorul apropiat.
Se cresteaza painea cu un cutit foarte bine ascutit sau cu o lama. Se da apoi imediat la cuptor, la o inaltime medie.
Timpul de coacere este de 25-30 de minute. Daca aveti un termometru cu citire instantanee, in interiorul painii ar trebui sa se atinga temperatura de 94-95 de grade Celsius.
Daca nu aveti termometru, insa, oricum painea va va da o sumedenie de semnale clare ca e gata. Va fi foarte usoara. Daca se va apasa cu degetul va reveni imediat inapoi. Nu in ultimul rand, va mirosi sublim.
Se perie cu o pensula painea de faina in exces si se aseaza pe un gratar sa se raceasca.
Felierea
Cand painea se taie, prima surpriza este ca nu se vor desprinde nici macar 2 firmituri. Apoi, veti descoperi un miez parfumat, pufos, o coaja subtire ca foita de tigara si foarte fina.
Spor la copt si pofta buna!
Lasă un răspuns