Cautare in site
x inchide
paine de secara sectiune

Paine pufoasa de secara

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 15.02.2013
4.8
(49)
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA

Ti-a placut aceasta reteta?

4.8 / 5. Voturi 49

Fii primul care acorda o nota!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

22 comentarii la Paine pufoasa de secara

  1. Adina spune:

    Am facut painea aceasta respectand reteta intocmai, desi am avut ceva rezerve cu privire la chimen si anason. Rezultatul a fost minunat, o paine aerata, cu miezul usor elastic si coaja subtire, atât de gustoasă, cu o aroma deosebita!
    Data viitoare o sa infainez mai putin blatul de lucru si am sa scutur faina de pe aluata cand fac plierile, caci am introdus faina in mijloc si acolo nu s-a copt cum trebuie, insa ca pentru prima incercare, sunt foarte multumita de rezultat!

  2. Ioana spune:

    Buna ziua!
    Pot inlocui faina de grau cu faina de grau 0000? Am facut un stoc prea mare si acum as amesteca-o cu faina de secara si cu maia , pt o paine mai sanatoasa decat cea 100% alba.
    Deci exact reteta dvs dar faina alba sa fie cea 000.
    Multumesc!

  3. Raluca-Ioana spune:

    Bună ziua, as putea pune pâinea la copt in cuptor pe o tigaie de fonta, încinsa in prealabil? Am făcut alte tipuri de pâine așa și au ieșit foarte bine dar nu știu cum s-ar comporta in cazul celei din făină de secară.
    Mulțumesc.

  4. Madalina spune:

    Eu fac paine cu maia naturala de multa vreme si de aceea va pun aceasta intrebare :maiaua trebuie facuta cu faina de secara sau cu faina alba si in proportie de 1/1?Va multumesc!

    • Depinde de preferințele dumneavoastră. Dacă o faceți cu maia de secară, poate va dospi ceva mai rapid. Eu am făcut pâinea asta și în varianta cu maia naturală, dar am folosit maia hrănită cu făină albă de grâu.

  5. Dana Timcu spune:

    Buna Laura!! De atatia ani de cand activam pe culinar si inca te urmaresc si fac retetele tale cu mare incredere. Blogul tau imi e de mare folos si vreau sa-ti urez sanatate si tot ce e mai bun pentru contributia benefica pe care o aduci tuturor!!!

  6. cerasela spune:

    Am găsit o eticheta de produs ” faina de secara”, produsa de Boromir, al cărei termen de expirare era acum o săptămână, in interiorul pungi cu faina marca „Pirifan”, cumpărată de mine ieri. Probabil cumpăra faina expirata de la Boromir si o reambaleaza. Am citit despre cat e buna e faina de secara, dar daca e expirata iei pierde din calitati

  7. maria spune:

    Draga Laura,
    am descoperit retetele tale acum cateva luni.Rezultatul?5 oameni,fara sa te fi vazut vreodata,te iubesc neconditionat.Ai retete minunate,pe care e imposibil sa nu le reuseasca cineva,esti geniala!
    De cateva luni bune noi nu mai cumparam paine.Am inceput cu minunatia de impletita,pe care o fac in joaca,atat eu cat si fiica mea de 18 ani.Baietii mei erau in extaz.De curand am prestat minunea de paine din grau dur……de necrezut,o paine atat de gustoasa doar in copilarie am mai mancat.Si colac peste pupaza,am incercat si pufosenia de secara…..deja e sublim….acum asteapta a doua tura sa intre in cuptor….nu am folosit melasa,inca nu am descoperit un magazin de unde sa o pot cumpara,am uitat sa spun ca locuim in Germania,dar painea asta este nemaipomenita!Data trecuta a rezistat cam trei zile,caci nu a fost tot familionul acasa,dar a fost delicioasa si pufoasa pana la ultima firimitura.
    Apropo de painea cu cartofi….nici una cumparata din pravaliile nemtesti nu se compara cu cea preparata dupa reteta ta!
    In concluzie,ma declar cu convingere fan definitiv al tau,stimata doamna si iti urez din suflet sanatate si energie!Sa ne rasfeti in continuare cu retete.Si sa iti dea Dumnezeu satisfactii si bucurii multe,dupa cum tu ne dai noua!

  8. SkittyS spune:

    Am facut aceasta paine. Cateva impresii: Fac paine de secara de ceva timp, dupa o metoda obisnuita, dar iesea cu un gust ciudat (ma gandeam, asta e, asa e painea de secara), se sfarama ingrozitor la taiere, avea o coaja de puteai sa dai cu ea dupa caini si nu crestea prea bine. In sfarsit, nu-mi vine a crede ca painea de secara poate fi asa buna dupa ce am facut-o pe asta.
    1. Nu are gust ciudat, ci foarte bun, desi am folosit zahar alb ca nu aveam altceva. Abia astept sa cumpar melasa si sa o fac cum trebuie. 2. Nu se sfarama deloc la taiere.3. Coaja e subtire, subtire si moale. 4. Painea e elastica si chewy (scuze ca nu am un echvalent in romana). 5. Nu mai folosesc ulei cum faceam inainte. 6. Nu am mai framantat, doar doar o iesi buna, ca in trecut; de fapt n-am muncit aproape deloc. 7. Pt cei cu cuptoare vai de ele, cum am eu, nu va temeti, tot va iesi; l-am incins cat de tare a putut el, sarmanul, şi am lasat painea mai mult, cam dublu ca sa se coaca, dar asta depinde de cuptor, deci aveti grija.
    Concluzie: Oameni buni, faceţi aceasta reteta, nu va poticniti de cele 24 de ore in care aproape uiti de ea. Se face singura, doar planuiti putin cand vreti sa o aveti. De acum voi avea mereu acel castron cu aluat in frigiderul meu sau prin bucatarie :)
    Multumesc Laura.
    Am o intrebare la care sper sa apuci sa raspunzi: Cum sa pastrez aceasta paine 1 zi, 2, cat rezista ca sa ramana gustul si textura intacta – plastic, servet … altceva? Multumesc inca o data.

    • lauralaurentiu spune:

      SkittyS, iti multumesc mult ca ai impartasit cu noi experienta ta despre reteta asta de paine. Fara indoiala, ceea ce ai scris va folosi multora, mai ales celor mai reticenti, iar observatiile tale sunt foarte pertinente. Asa e, painea e foarte usor de facut, doar timpul de asteptare ar putea descuraja pe unii. Gustul e exceptional si textura minunata. Si eu am fost la fel de incantata ca si tine, la prima degustare, ca se taie, practic, fara firmituri si ca are o coaja atat de fina. Ma bucura mult ca, indiferent de faptul ca nu ai un cuptor prea cooperant, pana la urma a iesit bine. Totul e sa ii acorzi atentia cuvenita pe durata coacerii, se pare. :)

      Eu pastrez painea invelita intr-un servet de bumbac si apoi o pun intr-o cutie de lemn, speciala pentru paine.

      2013/12/9 Disqus

  9. gigelcaft spune:

    as vrea sa fac piinea asta buna si pufoasa din secara in aparatul de facut piine vreau reteta cantitati si timpi .multumesc

  10. apetito spune:

    eu si faina de secara, mai ales in painea respectiva, avem o relatie love-hate, eu o iubesc, ea nu stie cum sa ma fenteze. demuuult am incercat reteta ta, prima…fiasco! aspectul a fost de poza, restul…nici ratele de pe lac nu vrura s-o manance, picture that… o s-o incerc pe-asta, cu maia de-aia salbatica, adica fara drrojdie, nu?! vin sa dau raportul, musai!

  11. lucavlad spune:

    Am o intrebare mai ciudata. Cat de mult influenteaza reteta tipul de faina folosit? Nu traiesc in Romania momentan si nu gasesc pe nici una din fainile pe care le cumpar daca e 650 sau 550 sau asa mai departe. Doar 000 am vazut, daca e adusa din Italia :)). In rest, faina de uz general. Ma refer in legatura cu toate retetele de paine pe care le aveti nu neaparat doar aceasta.

    • lauralaurentiu spune:

      Eu recomand sa nu folosesti 000, nu e deloc potrivita pentru paine. In schimb, ti-as recomanda asa ceva: http://www.molinospadoni.it/prod_e12.php. E un amestec de tipuri de faina care are si manitoba, asta poate ajuta mult la dospit (eu am facut o cercetare sumara pe internet, fara indoiala ca exista mult mai multe sortimente disponibile pe piata italiana). Ar mai fi asa numitele farina di grano tenero recomandate pentru foccace, paine etc. Apoi cauta farina di segale (faina de secara), daca vrei sa incerci painea asta.

      • lucavlad spune:

        Imi cer scuze, am uitat sa mentionez, sunt in Danemarca nu in Italia, doar ca doar pe cea din Italia scrie 000 sau nu :)). Pana acuma am folosit tot cea mai de baza faina alba, de uz general. Pentru secara si graham si neagra din fericire sunt foarte multe mixuri dar pentru faina alba nu scrie pe nici una ce tip e.

      • Carmen spune:

        Banuiesc ca se cheama ceva asemanator cu „Vetemjöl special” (SE), adica special gandita pentru paine, continut mare de proteine. Nu sunt coduri numerice dar scrie pe ambalaj la ce e buna fiecare faina.

  12. lucavlad spune:

    Am o intrebare mai ciudata. Cat de mult influenteaza reteta tipul de faina folosit? Nu traiesc in Romania momentan si nu gasesc pe nici una din fainile pe care le cumpar daca e 650 sau 550 sau asa mai departe. Doar 000 am vazut, daca e adusa din Italia :)). In rest, faina de uz general. Ma refer in legatura cu toate retetele de paine pe care le aveti nu neaparat doar aceasta.

  13. micamicaela spune:

    Buna ziua. O mica intrebare am. Nu am inteles exact cat cat timp trebuie sa stea la rece, in frigider. Multumesc mult.

    • lauralaurentiu spune:

      Din momentul in care faci aluatul (sa zicem dimineata pe la 10) si pana in seara aceleiasi zile (adica vreo 10-12 ore, dupa cum iti permite timpul).